Hvis du kortlægger dit netværk, kan du udnytte det bedre

Skab overblik: Sådan kortlægger du dit netværk

Dit netværk er et af de vigtigste redskaber i jagten på jobbet. Men for at du kan udnytte dit netværk bedst muligt, skal du have kortlagt det. I indlægget her vil jeg hjælpe dig med, hvordan du kortlægger dit netværk, så du ved, hvem der kan hjælpe dig videre mod drømmejobbet.

Dit netværk er nemlig meget større, end du tror, og der kan faktisk være mange mennesker, der kan hjælpe dig. Selvom du måske ikke på nuværende tidspunkt ved det. Men hvis du kortlægger dit netværk, kan du se præcis, hvem du kender, og i hvilken retning de kan hjælpe dig.

Dine venner, familie, studiekammerater, undervisere, kollegaer og meget andet er alle en del af dit netværk. Fælles for dem er, at de kender nogen, der kender nogen. Og de “nogen” har helt sikkert forbindelse til de virksomheder eller brancher, du gerne vil ind i. Derfor skal du kortlægge dit netværk, så du kan få hjælp af dem.

Hvordan kortlægger jeg mit netværk?

Det handler i bund og grund om, at du skal have overblik over dit netværk. Du kan i og for sig lave en kortlægning over dit netværk i mange henseender. Men her er det altså det netværk, der er relevant for din jobsøgning, som vi taler om. Husk også, at du aldrig sådan rigtig kan blive færdig med kortlægningen. Dit netværk er kæmpestort og meget større, end du tror. Men du kan få et bedre overblik, hvis du aktivt forsøger at kortlægge dit netværk.

Du kan enten vælge at skrive dine kontakter i dit netværk ned i et dokument på din computer eller lave et mind-map. Det kan du både gøre i hånden og på computeren. Det sidste kræver bare, du er lidt kreativ, men der er muligheder nok med Paint, Word og Photoshop.

Første skridt er at kategorisere dine kontakter i dit netværk. Du kortlægger dit netværk ved at putte de forskellige personer ind under den kategori, de passer i. Her kan det være:

  • Familie
  • Venner
  • Studiekammerater og undervisere
  • Tidligere eller nuværende kollegaer
  • Sport- eller fritidsklub
  • A-kasse og fagforening
  • Stærke LinkedIn-kontakter og andre sociale medier
  • Kontaktpersoner fra virksomheder du har arbejdet med (kunder fra praktik og studiejob)
  • Folk du ikke kender, men som du gerne vil kende og har en fælles forbindelse med
Du kan enten kortlægge dit netværk i hånden eller på din computer
Du kan enten kortlægge dit netværk i hånden eller på din computer

Inddel dit netværk efter brancher og relation

Nu hvor du har kortlagt alle dine relevante kontakter fra dit netværk, kan du gå mere i dybden med, hvor de passer ind. Altså i hvilke virksomheder, brancher og områder de hører til i. Du kan samtidig også angive, hvor stærk en relation du har til hver enkelt.

I forhold til relationen, er det klart, at det er lettere at tage kontakt til en, du kender rigtig godt. Her kan du sandsynligvis få rigtig meget hjælp og viden. Men du skal ikke undervurdere, hvor meget folk elsker at hjælpe. Hvis du spørger ydmygt, interesseret og nysgerrigt ind til en kontakts job, branche og så videre, er der (nok) ingen, der ikke vil give svar eller hjælpe dig. Uanset hvor lidt eller hvor meget I kender hinanden. Det har jeg i hvert fald aldrig oplevet.

Hvis du drømmer om at arbejde i en bestemt branche eller virksomhed, men du kan se ud fra kortlægningen af dit netværk, at du ikke kender nogen derfra, er du faktisk kommet et skridt videre. Det lyder lidt mærkeligt, men du kan se, at du har et hul i dit netværk. Du har altså noget at arbejde hen imod. Du skal derfor forsøge at opbygge et netværk i den pågældende branche. 

Omvendt kan du også se, hvem der kan hjælpe dig, hvis du allerede kender nogen i branchen. Det er meget lettere for dig at tage kontakt og bede om hjælp. Du har et langt større overblik end før, og du ved nu, hvem du kan række ud til. Det er ikke nødvendigvis for at komme foran i køen til et bestemt nyt job eller få råd til din ansøgning og dit CV. Der er meget andet, dit netværk kan hjælpe med.

Du kan spørge om meget: Om personen har gode råd til at komme ind i branchen. Hvad skal man kunne? Hvordan er det at arbejde indenfor det bestemte område? Har han eller hun gode råd til at komme tættere på branchen? Alt sammen noget, der kan hjælpe dig nærmere et job i den pågældende branche.

Men alt dette bliver meget nemmere, når du er færdig med at kortlægge dit netværk. Så har du fuldkomment overblik, og så kan du nemt se, hvem der kan hjælpe dig videre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.