Har du styr på alt inden studiestart? Det kan du få her

Er du klar til studiestart? Læs alt, du skal vide for at komme godt i gang

Er din studiestart lige om hjørnet? Stort tillykke med det – det er starten på et helt nyt liv, og starten på det, der skal danne grundlag for dit arbejdsliv. Men samtidig også en tid, hvor du vokser ekstremt meget som menneske. 

Studielivet er fyldt med udfordringer og gode oplevelser – både personligt og fagligt. Men jo bedre du er forberedt på alt det her, jo bedre kommer du også igennem det. 

Læs med herunder og bliv klædt godt på til alt det, som du skal have styr på inden din studiestart. Og også det, du kan tage henad vejen. 

Hos Plusbog kan du finde ekstremt billige studiebøger. Opretter du dig som medlem, kan du spare hundredevis af kroner på dine studiebøger – og du får tilmed prisgaranti. Det bliver ikke billigere. 

Kan du mærke nervøsiteten ved tanken om at møde alle de nye studiekammerater? Eller er det mere dét, at du skal til at gå i skole igen og præstere på ny? Studiestarten kan fremkalde masser af forskellige følelser. Ingen af dem er rigtige eller forkerte. 

Men du kan forbedre dig grundigt, så du ikke bliver overvældet af dem. Herunder kan du læse, hvad du helt konkret skal forbedre dig på. Og hvordan du gør. 

Vær positiv og åben overfor alt det nye

Det kan være svært at forudse, hvordan det vil føles at starte på et nyt studie. Men sørg for at holde dig åben og nysgerrig over for de muligheder, der ligger foran dig. Se eventuelle udfordringer som en chance for at lære og vokse som person.

Det er også vigtigt at huske på, at du ikke er alene i denne overgang. Mange andre studerende vil også være i samme båd som dig, og det kan være en god idé at søge støtte og fællesskab blandt dine medstuderende.

Alt i alt er det bare vigtigt, at du viser dig fra din bedste side, selvom det er svært. Men hvis du viser dine nye studiekammerater, at du er motiveret og gerne vil det, så får du også letter ved at falde til.

Og her mener jeg både fagligt og socialt. Men det hænger sammen. Hvis du er positivt indstillet omkring studiet, så smitter den energi af på, hvordan du er som kammerat. Altså socialt. Og det hjælper dig meget med at komme godt i gang med studiestarten. 

Skab et hjemmekontor eller studieplads inden studiestart

En af de ting, der kan sætte skub i en produktiv start på studierne, er at skabe et struktureret og velfungerende studiemiljø i dit hjem. Lav et behageligt arbejdsområde, hvor du kan koncentrere dig om dine studier og hold distraktioner langt væk. 

Som studerende har du nok heller ikke alverdens med penge. Så at have et helt rum som hjemmekontor, er nok ikke realistisk. Men sørg for, at du har et skrivebord med det mest nødvendige, så du kan sidde godt og fokusere på dine studier. 

Du er nok nødt til at investere i en god computer, inden du starter. Det er ikke mange uddannelser, der ikke bruger computere længere. Hvis nogen. 

Men hvis du har det og et godt sted at arbejde fra, så kan du i hvert fald undgå at komme bagud fra starten.

Planlæg din tid så du kan nå alting

Som studerende er der mange ting at se til. Studie, studiejob, venner, fester og alt muligt andet. Derfor skal du sørge for at planlægge din tid nøje. 

Faktisk bør du starte med at få overblik over, om du har tid til alt det, du gerne vil. Det er nok svært, så du kommer til at prioritere. 

Vælg det, der er vigtigst for dig som det første og gå listen igennem for det, du bedst kan undvære. Husk ikke at presse dig selv for hårdt. Det kan gøre det sværere for dig at komme godt igennem studiet og få det maksimale ud af det. 

Husk at række ud efter hjælp

Ordet “studiestart” indikerer jo, at du skal i gang med noget, du ikke har prøvet før. Derfor kan du ikke heller ikke forvente af dig selv, at du har svaret på alt. Hvis der er noget, du er i tvivl om, så ræk ud.

Det kan være noget omkring pensum, praktiske informationer om studiestart, der hvor du skal bo eller noget helt andet. 

Det er vigtigt at huske på, at det er helt normalt at have brug for hjælp og støtte i løbet af din tid på universitetet. Der vil være udfordringer og bump på vejen, og det er okay at bede om hjælp, når du har brug for det.

Universitetet vil typisk have en række muligheder for hjælp til rådighed for studerende, herunder rådgivning, karriererådgivning og akademisk støtte. Sørg for at undersøge, hvilke tjenester der er tilgængelige for dig, og tag imod hjælp, når du har brug for det.

Hos Plusbog kan du finde ekstremt billige studiebøger. Opretter du dig som medlem, kan du spare hundredevis af kroner på dine studiebøger – og du får tilmed prisgaranti. Det bliver ikke billigere. 

Sådan bygger du et studienetværk og kommer godt i gang med det sociale

Det sociale spiller en kæmpe rolle for rigtig mange studerende. Hvis du er en af dem, så skal du sørge for at gøre, hvad du kan, for at komme godt ind på livet af dine studiekammerater. Det vil nemlig gavne dig på studiet – og måske også i fremtiden. 

Netværk – eller networking – er meget vigtigt, når det kommer til at søge job. Og du vil vel gerne have et godt arbejde, når du er færdig med at studere

Derfor skal du bygge nogle gode relationer til dine studerende, da de er det første netværk, du bygger, når du studerer. Derudover skal du jo også have nogle gode venner, og det får mange på deres studie. 

Men hvad kan du helt konkret gøre? Jo, nu skal du høre.

Deltag i alle intro-arrangementer

Introkurser og -arrangementer kan være en fantastisk måde at møde nye mennesker på, hvor i alle er på “samme niveau” i en afslappet og sjov atmosfære. Sørg for at deltage i alle disse intro-arrangementer. 

Hvis du ikke er så udadvendt, så er det også en god måde at udfordre dig selv på. Men der sker bare så meget på de her første dage af din studiestart, så sørg for at være så meget med, som du kan overskue. 

Derudover kan du tage skridtet videre og være med i diverse frivillige foreninger på skolen. Sportsarrangementer, bogklubber, festudvalg – der er mange muligheder, hvis du elsker den slags. 

Engager dig i din studiegruppe

Når du kommer i gang med dit studie, vil du typisk blive sendt ud i en studiegruppe. Det er helt tilfældigt, hvem du kommer sammen med, men her skal du virkelig vise dig fra din bedste side.

Uanset om du har en venskabelig kemi med dine medstuderende i studiegruppen eller ej, så er det vigtigt, at du engagerer dig og lever op til de aftaler, som I laver. 

Man kan hurtigt blive upopulær, hvis man er for doven og ikke bidrager til studiegruppen. Så undgå at være den person. 

Kom i gang med at opbygge et netværk på LinkedIn

Vi lever i en digital tidsalder, så uanset om du er vild med sociale medier eller ej, kan du ikke bare ignorere dem. Og sociale medier kan være en fantastisk måde at opbygge forbindelser på, både med studerende og undervisere. 

Her taler jeg selvfølgelig om LinkedIn. 

Du kan med fordel oprette en god LinkedIn-profil, inden du starter på studiet. Hvor du nok har været vant til at anmode om venskaber på Facebook eller følge folk på Instagram eller TikTok, jamen så er LinkedIn altså der, hvor du skal vende din opmærksomhed mod. 

Og hvordan gør du så det? Ja, du kan starte med at læse min guide til at lave en god LinkedIn-profil som studerende

Og når du er færdig med det, kan du læse, hvordan du booster din jobsøgning med LinkedIn

På den måde kan du være helt klar til at netværke og oprette forbindelse på LinkedIn inden studiestart. 

Hos Plusbog kan du finde ekstremt billige studiebøger. Opretter du dig som medlem, kan du spare hundredevis af kroner på dine studiebøger – og du får tilmed prisgaranti. Det bliver ikke billigere. 

Dyk ned i studiet og dine fag inden studiestart

Jeg gentager lige mig selv: Jo mere du ved, og jo mere du har forberedt dig, jo mere kan du slappe af og nyde din studiestart. En god måde at gøre det på, det er ved at dykke ned i dit studie og undersøge, hvad du skal igennem på første og evt. andet semester. 

På den måde kommer der ingen overraskelser, og du kan endda fremstå som en med overskud, når du kan fortælle dine studiekammerater, at der skal ske X, Y og Z. 

Gennemgå pensum og læseplaner

Før du starter, er det en god ide at læse læseplanen grundigt og have en forståelse for, hvad dine undervisere forventer af dig for at gennemføre faget. Brug tid på at sætte dig ind i stoffet, lære de grundlæggende begreber og skab et overblik over kurset som helhed.

Og nej, her skal du selvfølgelig ikke begynde at læse op, som skulle du til eksamen. Men hvis du støder på begreber, som du ikke forstår, så slå dem op, så du er helt med på, hvad det er, din underviser snakker om. Resten skal du nok lære, men her kan du altså sparre dig selv for lidt frustration over ikke at forstå alting fra start. 

Du skal også have styr på dine studiebøger til pensumlisten. Listen over studiebøger vil være tilgængelig nogle uger før studiestart. Her kan du typisk købe alle studiebøgerne igennem dit uddannelsessted. Men det er langt fra den billigste møde at gøre det på. 

I stedet kan du gå online og købe studiebøger. Hos Plusbog kan du nemlig få dine studiebøger ekstremt billigt, især hvis du vil købe dem alle sammen på én gang inden studiestart. 

Du kan læse mere om, hvordan du finder billige studiebøger her og mere om de specifikke pensumlister til forskellige uddannelser:

Forstå forventningerne til studerende

Universitetsfag kræver ofte en høj grad af selvstændighed og ansvarlighed. Det er vigtigt at forstå de forventninger, som underviserne har til dig og dit arbejde.

Du skal forberede dig mentalt på, at dit sabbatår er slut, eller at dit nye studieliv altså ikke bliver ligesom dengang, hvor du gik på gymnasiet. Der bliver stillet større krav til, at du kan forvalte din tid bedst muligt.

Ofte er der heller ikke mødepligt, hvilket stiller endnu højere krav til din selvdisciplin ift. at møde op og få så meget ud af undervisningen som muligt. 

Hos Plusbog kan du finde ekstremt billige studiebøger. Opretter du dig som medlem, kan du spare hundredevis af kroner på dine studiebøger – og du får tilmed prisgaranti. Det bliver ikke billigere. 

Få styr på din økonomi og læg budget inden studiestarten

Rent økonomisk er det ingen dans på roser at være studerende. SU er sjældent nok til de helt store udskejelser, og derfor kræver det god planlægning og budgettering, hvis pengene skal række måneden ud. 

Hvis du vil have en god økonomi som studerende, er det vigtigt at have en plan for, hvordan du vil bruge dine penge. Det kan være fristende at bruge alle dine penge på sjov og ballade, men det kan også føre til økonomisk stress og bekymringer. Og så er det ikke sjovt at være studerende. 

Derfor kan det være en god ide at lave et månedligt budget, hvor du planlægger, hvor meget du vil bruge på f.eks. husleje, transport, mad og underholdning.

Start med at lave et månedligt budget

Sæt tid af til at oprette et budget og planlægge hvordan du vil fordele dine penge. Det kan også være en god ide at holde øje med diverse studierabatter og tilbud. Der findes mange forskellige apps og hjemmesider, hvor du kan oprette et budget og holde styr på dine udgifter.

Men lav et grundigt overblik over, hvordan din økonomi vil se ud, når du kommer på SU. 

På den måde ved du præcis, hvad du har råd, og hvad du ikke har råd til, og så får du ingen grimme overraskelser. 

Husk at søge SU

SU er en økonomisk støtteordning, som du kan få som studerende. SU’en kan hjælpe dig med at betale for dine udgifter, mens du studerer. Det er vigtigt at ansøge om SU i god tid, så du kan få pengene udbetalt fra starten af din uddannelse.

Derudover er der også mange forskellige stipendier og legater, som du kan søge. Det kan være en god ide at undersøge, hvilke støtteordninger der er til rådighed på dit universitet eller din uddannelse.

SU er i øvrigt forudbetalt, så du får SU med det samme. Modsat er dagpenge eksempelvis bagudbetalt. 

Find evt. et studiejob inden studiestart

Hvis du har brug for ekstra penge, kan det være en god ide at finde et studiejob. Det kan være en god måde at tjene penge på, samtidig med at du får erfaring og kontakter i din branche.

Der er også mange andre måder, du kan tjene penge på som studerende

Husk at overveje, hvor meget tid du har til rådighed, inden du finder et studiejob. Måske kan du være heldig at finde et job, hvor du kan arbejde hjemmefra eller arbejde, når du vil. Det vil hjælpe dig med at være mere fleksibel. 

Men hvis du får et relevant studiejob, så er du faktisk rigtig godt stillet. Herigennem kan du måske komme i praktik. Og med både praktik og studiejob, så får du masser af erfaring, mens du studerer. Og netop manglende erfaring er noget af det, der gør det sværest for nyuddannede at lande et job efter studiet. 

Så jeg kan på det varmeste anbefale, at du finder dig et godt studiejob så tæt på din studiestart som muligt.