Læs her, hvordan du skriver en god jobansøgning som nyuddannet

Sådan skriver du en god jobansøgning som nyuddannet

Som nyuddannet er noget af det vigtigste at søge et job. Hvis du altså ikke har et job på hånden fra start. Men til at søge jobbet, skal du skrive en jobansøgning. 

At skrive en jobansøgning som nyuddannet er lidt en anden øvelse end at skrive en “almindelig” jobansøgning. Der er nogle elementer, du skal have med, og du har sandsynligvis ikke så meget erfaring at trække på. Men det gør ikke noget.

I guiden her vil jeg gennemgå alt fra struktur og opbygning af ansøgningen til sprogbrug og potentielle faldgrupper, som du skal undgå. Læs med herunder og få hjælp til at skrive en god jobansøgning som nyuddannet. 

Inden du går i gang med at skrive din jobansøgning, er det vigtigt at undersøge virksomheden og stillingen. Du skal have en god idé om, hvad de søger efter i en ny medarbejder, så du kan tilpasse din ansøgning herefter.

Læs jobopslaget igennem og research virksomheden på deres hjemmeside og sociale medier. Find ud af hvilke krav og kompetencer de efterspørger, så du kan tilpasse din ansøgning efter dette. Husk også at inddrage eksempler fra dine tidligere erfaringer, der viser hvordan du opfylder disse krav i din cv og ansøgning. På den måde vil din ansøgning stå stærkt i forhold til andre kandidater.

Uanset om du skriver en jobansøgning som nyuddannet eller som mere erfaren, så skal du altid tilpasse din ansøgning til det pågældende job. Det er regel nr. 1. 

cv.dk kan du få hjælp til at skabe en professionel ansøgning som nyuddannet. Det er hurtigt og nemt, og med få klik har du en ansøgning, som du kan være stolt af.

Sørg for at have opdateret dit CV inden du skriver din ansøgning

Dit CV er ofte det første dokument, som din arbejdsgiver ser, så sørg for at det er overskueligt og indeholder relevante informationer. Tænk over dine færdigheder og erfaringer fra tidligere jobs eller uddannelser, og hvordan de passer ind i den stilling du søger.

Det kan give arbejdsgiveren et klart billede af dine kvalifikationer og erfaringer. Det her skal du som minimum have opdateret i dit CV:

  • Giv også en kort beskrivelse af dine tidligere arbejdspladser

Dit CV skal se bagud, altså se på alt det, som du har lavet. Men din jobansøgning ser fremad. Så du kan bruge det, du har skrevet i dit CV, som belæg for det, du mener, du kan bidrage med fremadrettet i din ansøgning. 

Hvis du ikke kun leder efter hjælp til en jobansøgning for nyuddannede, men også et CV, kan du her se, hvordan du laver et CV

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til din jobansøgning og dit CV.

Sådan får du struktur på din jobansøgning for nyuddannede

Når du skriver en jobansøgning som nyuddannet, er det vigtigt at have en klar struktur. Altså på din ansøgning. Det betyder følgende:

  • Start med en præcis overskrift og dine kontaktinformationer øverst på siden.
  • Herefter bør du fokusere på dit konkrete bidrag til virksomheden ved at fremhæve dine motivationer og kompetencer.
  • Herfra skal du skrive om det, du reelt kan bidrage med. Brug din uddannelse og erhvervserfaring som belæg for dine evner, mens du også beskriver personlige og sociale kompetencer.
  • Afslutningsvis er det en god idé at skrive om din motivation, og at du er spændt på at høre mere. 

Overskrift og kontaktinformation

En god overskrift til din jobansøgning er altafgørende. Den skal nemlig fange arbejdsgiverens opmærksomhed og sørge for, at han eller hun får lyst til at læse videre. Du har meget kort tid til at overbevise nogen om, at din ansøgning er værd at læse. Hvis du kommer godt fra start med en god overskrift, så har du hjulpet dig selv gevaldigt. 

Jeg har skrevet en guide om at lave en god overskrift til din jobansøgning. Brug den, så din jobansøgning som nyuddannet bliver læst af modtageren. 

Når det kommer til kontaktinformation i din jobansøgning, så skal du placere dem øverst på din ansøgning. Gerne i et sidehoved. Dette inkluderer dit fulde navn, adresse, telefonnummer og e-mailadresse.

Indledningen på din ansøgning

Når du skriver din jobansøgning som nyuddannet, er det som sagt vigtigt at fange arbejdsgiverens opmærksomhed. Det gør du med din overskrift, men det gør du så sandelig også med din indledning. 

En god introduktion kan være afgørende for om ansøgeren fortsætter med at læse ansøgningen eller ej. Men hvad skal en god introduktion indeholde? 

I din indledning skal du med det samme slå fast, at du er motiveret og rummer nogle – hvis ikke alle de kompetencer – som arbejdsgiveren søger. Altså at du lever op til kravene i stillingsopslaget

Den vished vil nemlig overbevise arbejdsgiveren om, at din ansøgning er værd at læse videre. Og herfra har du med al sandsynlighed “hooket” læseren. Og apropos det, så kan du læse mere om, hvordan du skriver en god indledning til din ansøgning her. 

cv.dk kan du få hjælp til at skabe en professionel ansøgning som nyuddannet. Det er hurtigt og nemt, og med få klik har du en ansøgning, som du kan være stolt af.

Dit konkrete bidrag: Motivation og kompetencer

Husk, at når du søger job, så byder du dig til med dit bidrag. Altså dine evner, din lyst til at arbejde og hvordan det matcher kravene i opslaget.

Når du skriver en jobansøgning som nyuddannet, er det meget vigtigt at vise din motivation for stillingen. Sørg for at beskrive, hvorfor netop dette job er interessant for dig, og hvordan det passer til dine karrieremål. Hvis du kan vise, at din interesse for det felt, du skal arbejde i, går ud over det “normale” er det godt.

Eksempelvis hvis du søger et job, hvor du skal arbejde med kommunikation. Hvis du har en blog, skriver historier, laver kreative projekter i din fritid etc. Det kan underbygge din motivation. 

Når du beskriver dine kompetencer i jobansøgningen, så fokuser på de relevante kvalifikationer fra din uddannelse eller tidligere erhvervserfaring. De skal gerne matche hele eller dele af de krav, som der bliver listet i jobopslaget.

Brug konkrete eksempler fra dit CV til at demonstrere dine evner indenfor området. På den måde er dit CV med til at underbygge, at du kan det, du lover i din ansøgning. 

Det understreger også, hvor vigtigt det er, at du laver et godt CV, der både rummer dine kompetencer og din erfaring. Det kalder man henholdsvis for et kompetence-CV og et kronologisk CV. Hvis du mangler konkrete erfaringer som nyuddannet, kan du læse mere om, hvad du så gør. 

Uddannelse og erhvervserfaring som belæg for dine evner

Når du skriver en jobansøgning som nyuddannet, er det vigtigt at fremhæve alt det, som du kan bruge som belæg for dine kompetencer. Du har jo af gode grunde ikke så meget erfaring, men du er jo heller ikke helt grøn.

Fokuser på de fag og kurser, der har givet dig kompetencer og brugbar inden for den ønskede stilling. Nævn også eventuelle studiejobs eller praktikophold, hvor du har fået hands-on erfaring med opgaver relateret til jobbet. 

Erhvervserfaring er ekstremt vigtigt. Endda også hvis det ikke nødvendigvis er relevant. Men relevant erhvervserfaring viser især, at du har været så nysgerrig, målrettet og fokuseret, at du allerede nu har prøvet kræfter med det, som du søger et job i. Altså noget der er relevant og relateret til det job, som du søger. 

Men selvom dine tidligere jobs måske ikke var direkte relateret til det nye job, kan du stadig have udviklet nogle såkaldte “transferable skills” såsom lederskab eller at bevare overblikket i pressede situationer.

Det vigtigste er egentlig bare at vise, at du ikke bare har siddet på dine hænder under din studietid. Vis at du har arbejdet, lært hvordan man indgår på en arbejdsplads og sådan. Det vil gavne din ansøgning meget. 

Så sørg for at inkludere disse i din ansøgning og vis arbejdsgiveren hvordan dine tidligere erfaringer vil hjælpe dig med succes i rollen som nyuddannet kandidat. Men gør det på din rigtige måde. Du skal altid se fremad og tale om dit kommende bidrag. Men her kan du så bruge dine erfaringer som belæg for, at du rent faktisk kan bidrage. 

Personlige og sociale kompetencer i din ansøgning

Hvilke personlige egenskaber gør dig velegnet til jobbet? Det er vigtigt, at du fremhæver dine personlige kompetencer i din jobansøgning, da det ikke kun handler om dit faglige niveau.

Arbejdsgivere leder nemlig også efter medarbejdere med de rigtige personlighedstræk, der kan bidrage positivt til arbejdspladsen. Både ift. holdånden men også særlige personlige kompetencer, som er nødvendige for at lykkes med jobbet.

Her er nogle eksempler på personlige egenskaber, du måske vil inkludere i din ansøgning:

  • Selvstændighed
  • Kreativitet
  • Fleksibilitet
  • Nysgerrighed
  • Engagement

Disse personlige kompetencer kan du fremhæve og uddybe i din ansøgning. Mange arbejdsgivere forventer også, at en nyuddannet vil være nysgerrig og ivrig for at lære, så det er vigtigt at nævne. Hvis det var mig, der søgte, ville jeg skrive noget ala:

“Jeg er meget nysgerrig på X, Y og Z, og jeg vil gøre mit bedste for at lære, mens jeg bidrager til A, B og C.”

Derudover er der også nogle sociale kompetencer, du med fordel kan nævne. Og hvorfor er det så vigtigt at nævne sine sociale færdigheder i ansøgningen? Som nyuddannet kan du som sagt have begrænset erhvervserfaring, men ved at fremhæve dine sociale kompetencer viser du alligevel, hvad du har at byde på som medarbejder. Hvis arbejdsgiveren kan se, at du kan bidrage med noget socialt til afdelingen, så kan han eller hun måske mere se igennem fingrene med din manglende erfaring. 

Her er nogle eksempler på sociale færdigheder:

  • God kommunikator
  • Samarbejdsorienteret
  • Empati
  • Konflikthåndtering
  • Åbenhed overfor feedback

Der er selvfølgelig et overlap mellem sociale og personlige kompetencer. Det er heller ikke så vigtigt, hvad du kalder dem. Men det er vigtigt, at du fremhæver dem. Især den sidste omkring at være modtagelig overfor feedback. Husk, at du er nyuddannet, og du skal bare fokusere på at lære. Og det gør du bedst igennem feedback. Så sørg for at understrege, at du gerne vil have feedback og ikke går i forsvarsposition. 

Afslutning og opfølgning

Afslutningen på din ansøgning er også en vigtig del. Der er jo ikke rigtig nogle elementer af din ansøgning, der ikke er vigtig. Men afslutningen er heller ingen undtagelse.

Årsagen til det skal især findes i, at det er her, du skal give arbejdsgiveren endnu mere lyst til at kalde dig til jobsamtale. Sørg for at takke virksomheden for muligheden og understreg, hvorfor I er et match samt din motivation for jobbet. Fortæl også gerne om, hvordan du ser frem til at høre fra dem.

Hvis du ikke får svar på din ansøgning, kan du følger op på den. Når du følger op på din ansøgning, er det vigtigt ikke at være irriterende eller påtrængende. Vent et par dage, efter du har sendt din ansøgning.

Send derefter en venlig reminder eller spørgsmål om status på ansøgningsprocessen, hvis der ikke har været nogen respons endnu. Det er vigtigt, at du gør det på en høflig og nysgerrig måde. Men du skal heller ikke være bange for at gøre det. 

Jeg sidder på den anden side af bordet som leder. Og der kan være så travlt, at man simpelthen kommer fra det, selvom ansøgning, CV og det hele spiller. Så vær ikke bange for at række ud. 

cv.dk kan du få hjælp til at skabe en professionel ansøgning som nyuddannet. Det er hurtigt og nemt, og med få klik har du en ansøgning, som du kan være stolt af.

Sådan rammer du plet med sproget og tonen i din ansøgning

Folk er dovne. Folk har ikke tid. Folk vil videre. Sådan er det bare. Uanset om vi taler om folk, der søger efter svar på nettet, læser nyheder eller læser ansøgninger, så er folk utålmodige. Derfor skal du sikre dig, at det er så nemt for dem at læse og forstå din ansøgning. Uanset om du er nyuddannet eller ej. 

Når du skriver en jobansøgning som nyuddannet, er det eksempelvis vigtigt at undgå for akademisk sprog. Hold dig til klare og letforståelige sætninger, så din ansøgning er nem at læse og forstå. Korte afsnit. Gode overskrifter. Det er vejen frem. 

Vær positiv og entusiastisk i din jobansøgning. Vis arbejdsgiveren, hvor meget du brænder for stillingen og virksomheden. Det vil give et godt indtryk af dig som potentiel medarbejder. 

Undgå at bruge for akademisk sprog

Brug almindelige ord og undgå fagudtryk, så din jobansøgning bliver forståelig for alle. Det er klart, at hvis der er fagord, som er allemandseje i branchen, så er det fint at bruge.

Men hvis du har set Løvens Hule og hørt Jesper Buch kritisere folk for at bruge “CBS-sprog”, så er det lidt samme budskab her. Du skal ikke tale dig selv op med fancy fremmedord og seje udtryk. Sig det lige ud. Så går budskabet igennem.

Hold dig til enkel grammatik og sætningsstruktur, så du undgår at virke akademisk eller distanceret. Fokuser på at kommunikere klart og tydeligt – det er vigtigere end at imponere med store ord.

  • Brug konkrete eksempler i stedet for abstrakte begreber
  • Undlad forkortelser med mindre de er velkendte
  • Vær opmærksom på dit publikum brug sprog som passer til stillingen og arbejdspladsen

Husk, formålet med en jobansøgning er at komme til jobsamtale. Så det handler om at vise dig frem på en tydelig og direkte måde. Ellers risikerer du et afslag på din ansøgning uden at komme til samtale. 

Vær positiv og entusiastisk

Når du skriver din jobansøgning som nyuddannet, så er det vigtigt at vise interesse og begejstring for virksomheden eller branchen. Fortæl ikke kun hvad du ønsker at opnå, men også hvad du kan bidrage med. Lad din entusiasme skinne igennem i din ansøgning og vis arbejdsgiveren, hvorfor netop du vil være den rette kandidat til jobbet.

Du skal ikke være jubeloptimist. Men sørg for, at man kan mærke, at du virkelig brænder for det. At du bare gerne vil i gang. At du bare gerne vil lære. Det er så vigtigt, og det er noget, der giver arbejdsgiveren lyst til at give dig en chance.

Vær præcis, målrettet og konkret

Sørg for at beskrive dine kompetencer på en specifik måde. Du har sikkert mange faglige kompetencer, men få gerne dine kernekompetencer frem. Det kan eksempelvis være, at du har nogle relevante IT-kompetencer, som du kan fremhæve. 

Undgå generelle udtryk og vær præcis omkring, hvad du kan tilbyde arbejdsgiveren. Brug eksempler fra tidligere jobs eller uddannelse til at understrege, at du rent faktisk kan det, som du siger.

Referér til konkrete projekter eller opgaver fra tidligere jobs eller uddannelse, hvor du har brug de her evner før. Det viser din praktiske erfaring og giver arbejdsgiveren et bedre indblik i, hvad du har opnået hidtil. Det giver også ro i maven og vished om, at du er værd at give en løn for dit bidrag. Og det er jo det, det hele handler om. 

Brug gerne bullet points til at fremhæve de vigtigste punkter på en overskuelig måde.

cv.dk kan du få hjælp til at skabe en professionel ansøgning som nyuddannet. Det er hurtigt og nemt, og med få klik har du en ansøgning, som du kan være stolt af.

Faldgruber og tips til den gode ansøgning for nyuddannede

Du har nu fuldstændig styr på, hvad din ansøgning skal indeholde, og hvilken struktur den skal have. Men det er også vigtigt, at du har styr på eventuelle faldgrupper, og hvad man bestemt ikke skal skrive i en ansøgning som nyuddannet. 

Jeg har samlet de vigtigste og mest væsentlige potentielle faldgrupper og tips til dig herunder. 

Undgå at gentage information fra dit CV

Når du skriver dit ansøgning som nyuddannet, er det vigtigt, at du ikke bare gentager dit CV. Sørg for, at din jobansøgning supplerer dit CV i stedet for blot at kopiere det.

Dit CV skal kunne dokumentere, at du har belæg for at kunne bidrage. Så på den måde supplerer CV’et din ansøgning og omvendt. Men ingen gider at læse en ansøgning, der bare remser op, hvad du har lavet før. Arbejdsgiveren er jo nysgerrig på, hvad der sker i fremtiden med dig ombord.

Din jobansøgning skal se fremad, ikke tilbage

Dette relaterer sig meget til ovenstående. Men det er vigtigt at have med. Din jobansøgning skal altid se fremad. Du skal tale ind i, hvordan du vil og kan bidrage. Ikke hvordan du har bidraget andre steder. 

Det betyder ikke, at du ikke må nævne erfaringer og succeser. Gør endelig det. Men brug konkrete eksempler og vis, hvordan de vil kunne anvendes i virksomheden. Altså hvordan det, du tidligere har lavet, relaterer sig til det, du kan komme til at arbejde med. 

På den måde viser du, at du har forstået, hvad jobbet indebærer. Det gør også, at arbejdsgiveren har meget lettere ved at forstille sig dig i jobbet. Det er vigtigt at gøre, uanset om du skriver en jobansøgning som nyuddannet eller erfaren. 

cv.dk kan du få hjælp til at skabe en professionel ansøgning som nyuddannet. Det er hurtigt og nemt, og med få klik har du en ansøgning, som du kan være stolt af.

Du skal ikke skrive noget om dine lønkrav

Vent med at skrive om dine lønkrav, indtil potentiel arbejdsgiver bringer det op til en eventuel jobsamtale. Til jobsamtalen er det helt naturligt, at I skal snakke om løn. Måske er det en lønforhandling, måske får du bare at vide, hvad du kan få i løn. Take it or leave it

Men som nyuddannet er det jo heller ikke det vigtigste. Så længe det er en rimelig løn, er det jo vigtigere, at du får noget erfaring og kommer ind på jobmarkedet. Det er altid sjovere at søge et andet job, hvis du har et job i forvejen. 

Men omtal aldrig løn eller lønkrav i din ansøgning. Aldrig. 

Undgå stave- og grammatiske fejl

Læs ansøgningen igennem flere gange og brug stavekontrol, når du skriver. Stave- og grammatikfejl kan hurtigt ødelægge indtrykket af din ansøgning, så det er vigtigt, at du undgår dem.

Få en anden person til også at læse ansøgningen igennem for; en ekstra sæt øjne kan nemlig fange fejl, du måske selv har overset eller stirret dig blind på. Sørg for, at grammatikken er ensartet hele vejen igennem teksten ved at holde dig til én bestemt stil og følge den konsekvent.

Vær opmærksom på længden af din ansøgning

Hold dig kortfattet og undgå at gentage information i din jobansøgning som nyuddannet. De fleste arbejdsgivere ønsker ikke at læse lange ansøgninger, og best practice for jobansøgninger er, at man ikke skriver mere end én A4-side

Hvis du husker at fokusere på din motivation og dine evner i forhold til kravene i opslaget, så bør du kunne få det til at passe. 

Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at finde den rette skabelon til din ansøgning. Her kan du også se, hvordan en ansøgning på maks. en side ser ud. 

cv.dk kan du få hjælp til at skabe en professionel ansøgning som nyuddannet. Det er hurtigt og nemt, og med få klik har du en ansøgning, som du kan være stolt af.

Brug dit netværk og få hjælp til din ansøgning som nyuddannet

Som nyuddannet er det altså okay, at du spørger om hjælp. Det gjorde jeg selv, da jeg skulle søge mit første job som nyuddannet. 

Hvis du har været i praktik eller haft et studiejob, så har du også et netværk. Start med at få overblik over dit netværk, og vælg en person, der kan give konstruktiv kritik og feedback på din jobansøgning. Bed personen om at fokusere på grammatik, indhold og struktur i ansøgningen, samt hvad personen ellers lige spotter. 

Hvis du har et godt forhold til en tidligere kollega, kan du også spørge, om du må bruge personen som reference eller til at skrive en anbefaling. Det vil gavne din ansøgning som nyuddannet betragteligt. 

Eksempel på en jobansøgning til nyuddannede der fik mig til jobsamtale

I guiden her har du fået al den information, du har brug for, for at kunne skrive din egen ansøgning. Men for at gøre det endnu bedre, så viser jeg dig også et eksempel på en ansøgning til nyuddannede. 

Og det er faktisk en ansøgning, jeg selv har brug for en del år siden, og som fik mig til jobsamtale. Den er ikke perfekt, nej, men den var god nok. Og det er også vigtigt at huske: 

Din ansøgning skal ikke være perfekt. Den skal bare være god nok til, at du kommer til jobsamtale. Men følger du alt det, du har lært i guiden her, så skal du nok ende med at skrive en rigtig ansøgning som nyuddannet. 

Herunder kan du se et eksempel på en god ansøgning, som jeg selv har brugt til at søge job med. Den fik mig til jobsamtale.
Herunder kan du se et eksempel på en god ansøgning, som jeg selv har brugt til at søge job med. Den fik mig til jobsamtale.

Hvad så nu? Få hjælp, hvis du kommer til jobsamtale

Når du har skrevet en god jobansøgning som nyuddannet, er det næste skridt at forberede dig på en potentiel jobsamtale. Hvis du er medlem af en A-kasse eller en fagforening, så kan de helt sikkert hjælpe dig med det. 

Der er meget, du kan gøre for at forberede dig på en jobsamtale. Jeg har skrevet et par guides om det:

Husk på, at en jobsamtale også er en mulighed for dig til at lære mere om virksomheden og stillingen, så sørg for at stille spørgsmål og vise din interesse for jobbet. Vær også opmærksom på din påklædning og adfærd under samtalen, og husk at være professionel og høflig.

Så hvis du følger disse trin og forbereder dig godt, vil du have større chance for at imponere en potentiel arbejdsgiver og lande dit første job som nyuddannet. Hvis du ønsker at læse mere om jobansøgninger, har jeg også skrevet en del om det: