Sådan landede jeg mit første rigtige job

Min historie: Sådan landede jeg mit første job

Mit første job. Dit første job. For mange er det første rigtige job kulminationen på mange års hårdt arbejde under uddannelse. Du har slidt, slæbt, lært og lyttet, og nu er du klar til at indtage verden og det store jobmarked.

Desværre er det bare ikke altid med det samme, at du får lov til det. Hvis du ikke har taget en specifik uddannelse med indbygget job og titel (læge, sygeplejerske, fysioterapeut osv.,) er det ikke sikkert, at der er et job til dig lige med det samme.

Men det skal der nok komme, hvis du går målrettet efter det. Især hvis du i løbet af din uddannelse har optimeret dine chancer for at få job som nyuddannet.

Men alt det med netværk, studiejob, praktik og ansøgninger, det kan godt være lidt svært. Så nu vil jeg gøre det nemmere at forstå ved at fortælle, hvordan jeg selv landede mit første job som nyuddannet.

Sådan landede jeg mit første job: Tilbage til starten

Jeg har altid holdt mere af det praktiske end det teoretiske. Misforstå mig ikke, teori kan være super spændende, jeg elsker bare at arbejde med det, der interesserer mig.

Frederik Fisker Wæhrens frauddannelsetiljob.dk
Sådan ser jeg ud – rart at møde dig! Du kommer til min LinkedIn-profil, hvis du klikker på billedet.

Men netop derfor vidste jeg, at jeg skulle vælge en uddannelse med en del praktik. At jeg derudover elsker at skrive og generelt har en stor interesse for formidling og kommunikation, gjorde det naturligt for mig at søge ind på Kommunikationsuddannelsen på Danmark Medie- og Journalisthøjskole.

I løbet af den 3,5 år lange uddannelse kom jeg i praktik to gange af et halvt års varighed. Desuden blev jeg ansat som studentermedhjælper efter mit andet praktikforløb. Jeg søgte efterfølgende ind på kandidaten i Virksomhedskommunikation på Aarhus BSS, og der kom jeg i praktik i yderligere et halvt år og arbejdede efterfølgende otte måneder samme sted.

Som færdiguddannet stod jeg altså med omtrent tre års relevant erhvervserfaring og var klar til at søge mit første job. Så selvom jeg var nyuddannet, var jeg ikke uerfaren, og det var et meget bevidst valg, jeg tog i løbet af min uddannelse. Jeg vidste, at skulle jeg kunne skille mig ud, så var jeg nødt til at tilegne mig mere erfaring end mange andre nyuddannede.Mit netværk og erfaring fik jeg sparket døren ind til mit første job

Nyuddannet og klar: Sådan sparkede jeg døren ind

Som sagt var jeg ikke uerfaren, da jeg var nyuddannet. Derfor var jeg også bevidst om, hvad jeg var god til, hvad jeg kunne lide at lave, og hvad arbejdsmarkedet efterspurgte.

Jeg er god til at skrive – det er blandt andet derfor, jeg har oprettet denne side – og jeg synes, det er enormt sjovt. Derudover har jeg arbejdet en del med content marketing, og jeg vidste, at det nok var noget i den stil, jeg skulle starte med at arbejde med i mit første job.

Der dukkede heldigvis en stilling op, der passede til netop det ønske. Heldigvis for mig var stillingen hos et marketing bureau, som vi havde brugt før, der hvor jeg arbejdede og var i praktik på min kandidat. Det betød, at jeg kunne bruge mit netværk til at komme lidt frem i køen.

Det første, jeg gjorde, var at læse jobopslaget grundigt og notere mig det, jeg var i tvivl om. Dernæst greb jeg knoglen og ringede til kontaktpersonen og spurgte, om jeg måtte forstyrre ham i fem minutter. Jeg fik svar på mine spørgsmål, og jeg syntes selv, at jeg havde givet et godt indtryk.

Jeg fik skrevet min ansøgning og rettet til efter de informationer, jeg fik fra telefonsamtalen, og så trykkede jeg send.

Dernæst kontaktede jeg min tidligere chef og spurgte, om hun ville hjælpe mig. Hun skulle blot skrive til min potentielle arbejdsgiver, at hun havde været glad for at have mig ansat som studentermedhjælper og bede ham om at læse min ansøgning to gange. Ikke noget med at sige, jeg var en stjerne eller andet overdrevent.

Heldigvis syntes han godt om min ansøgning, og jeg kom til jobsamtale. Kemien var god, jobbet lød spændende, jeg kom til samtale 2 og startede mandagen efter.

Er du medlem af en A-kasse? Det er vigtigt! Her kan du få hjælp til at vælge din A-kasse.

Dit netværk og din erfaring hjælper dig mod dit første job

Jeg er overbevist om, at jeg ikke havde været i nærheden af mit første job, hvis jeg ikke havde taget et aktivt valg undervejs i min uddannelse. Et valg om at optimere mine chancer for at stå med job, når jeg blev færdiguddannet.

På grund af min relativt høje mængde erfaring – tre år er meget, hvis du har studeret i 5,5 år – kunne jeg uden at tøve sige, at jeg var nyuddannet men langt fra uerfaren. Jeg havde allerede arbejdet med meget af det, de efterspurgte. Det havde jeg ikke, hvis jeg havde arbejdet som tjener eller i et supermarked. Ikke at der er noget galt i det selvfølgelig – det er bare ikke relevant for min uddannelse.

At jeg igennem mit studejob havde udbygget mit netværk, det hjalp mig også. At jeg havde nogen, jeg kunne bede om at lægge et ord eller en bemærkning ind for mig, viste sig at være guld værd. Hvem ved, om jeg var kommet igennem, hvis ikke min tidligere chef havde gjort opmærksom på mig? Det skadede i hvert fald ikke mine chancer.

Dette illustrerer (forhåbentlig), hvordan praktisk erfaring og et godt netværk kan hjælpe dig mod dit første job, når du står som færdiguddannet. Selv hvis du er færdiguddannet og har hverken erfaring eller netværk, kan du bruge det som motivation. Det er bestemt ikke for sent, og du kan se, hvordan det hjælper. Det hjalp i hvert fald mig mod mit første job.

Har du styr på din fagforening? Her kan du få hjælp til at vælge den rette. Jeg har også skrevet om både den røde fagforening og den gule fagforening samt en guide til fagforening for studerende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.