Med den rette fagforening er dine rettigheder sikret i dit job

Hvorfor er det vigtigt, at du er medlem af en fagforening?

Hvorfor skal jeg være med i en fagforening? Hvad kan jeg egentlig bruge min fagforening til? Får jeg overhovedet noget ud af alt det, jeg betaler for til min fagforening?

Spørgsmål som disse er nok nogle, du enten har stillet eller har fået stillet, når snakken er faldet på ordet “fagforening“. For giver det overhovedet mening at være medlem af og betale til en fagforening?

For mange er fagforeningen bare noget, der følger med, når man bliver medlem af en A-kasse. Men der er faktisk mange fordele ved at være med i en fagforening. Læs videre og bliv klogere på, hvorfor du skal være med i en fagforening og få hjælp til at vælge den rette for dig.

Guiden er opdateret 19. oktober 2021

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening, og som studerende kan du blive gratis medlem både af fagforeningen og A-kassen

Hvad er en fagforening? Vi kan lige starte med at få styr på det helt grundlæggende spørgsmål og definere, hvad en fagforening er. Og hvad en fagforening ikke er. For det første er en fagforening ikke det samme som en A-kasse. A-kassen er den, der sikrer dig i tilfælde af arbejdsløshed og udbetaler dine dagpenge. Jeg har skrevet en hel guide om A-kassen, hvor du kan blive klogere på, hvad en A-kasse er, og hvilken du skal vælge. 

Fagforeningen derimod, det er en forening, der hjælper dig, hvis du bliver behandlet uretfærdigt. Det er meget sat på spidsen, men som medlem af en fagforening får du adgang til juridisk og professionel støtte, og indenfor nogle arbejdsområder og brancher, er det fagforeningen der forhandler overenskomsten. Det vil sige, at de forhandler arbejds- og lønvilkår på dine og dine kollegaers vegne.

Fagforeningen er på din side og hjælper dig, når du møder modgang i dit arbejde.
Fagforeningen er på din side og hjælper dig, når du møder modgang i dit arbejde.

Hvilken fagforening skal jeg vælge? Få svaret her

Hvilken fagforening skal jeg vælge? Det er et godt spørgsmål. Det kommer an på dig, din situation og din profil. Der kan forskellige parametre, du vælger ud fra. Nogle vælger en billig fagforening. Andre vælger en fagforening, der passer til deres profil. I dag kan du blive medlem af en billig fagforening, uanset din profil. Eksempelvis Det Faglige Hus

Men den billigste fagforening er ikke nødvendigvis den bedste for dig. Det kan være, at du skal have en, der passer bedre til din profil. Eksempelvis kan Business Danmark være det helt rette valg, hvis du vil arbejde med business, salg eller marketing. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig for dig eller giver mening at være med i en bestemt fagforening, bør du undersøge det nærmere. Ring eventuelt til forskellige fagforeninger og hør, hvorfor du skal være med i fagforeningen. Eller hvorfor du skal fortsætte dit medlemskab. Min personlige holdning er, at det er en rigtig god idé at være medlem af en fagforening, især når du er ung og uerfaren. Eller bare studerende eller nyuddannet.

Din fagforening kan nemlig hjælpe dig med dine kernekompetencer og dit netværk, og du kan få værdifuld sparring til din jobsøgning og videre karrierevej. 

Herunder har jeg samlet et overblik over gode fagforeninger, som du kan melde dig ind i. Jeg har listet fordelene ved de enkelte fagforeninger og beskrevet, hvem de henvender sig til. På den måde kan du finde den fagforening, der passer til dig, dine behov og din profil.

Fagforeningerne er alle billige fagforeninger og dermed gode valg til studerende og nyuddannede. Jeg har også skrevet en guide om fagforening for studerende, som du kan finde her. Herunder kan du dog finde masser af fagforeninger, og mange af dem tilbyder gratis medlemskab for studerende.

Liste over gode og billige fagforeninger

Læs mere om de enkelte fagforeninger

Herunder har jeg skrevet uddybende afsnit om nogle af de fagforeninger, du kan melde dig ind i. Her finder du det bedste og de billigste fagforeninger, som jeg kan anbefale. 

Business Danmark

BusinessDanmark er en billig og god fagforening til salg og marketing

Du har sikkert set nogle reklamer for denne fagforening, hvis du ser TV.

Jeg er selv medlem af denne, og derfor kan jeg sige god for den. Den er tilmed billig. Den er rigtig billig! For bare 167 kr./md. får du en fagforening, der hjælper dig med alt fra løn og karriere og kurser og sparring samt juridisk bistand. Prisen er langt under mange andre fagforeninger, og jeg er selv glad for at være medlem.

De siger selv, at de Danmarks eneste fagforening, der er 100% fokuseret på salg og marketing – så arbejder du selv med det, eller ønsker, er det altså Business Danmark, du skal vælge. 

Det Faglige Hus

Det Faglige Hus er “for alle”, og vælger du fagforeningen her, får du de første tre måneder gratis. Desuden siger Det Faglige Hus, at de er Danmarks billigste fagforening. Den koster kun 69 kr./md. Altså virkelig, virkelig billigt.Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening

De typiske medlemmer i denne fagforening er faktisk atypiske, da der ikke er en bestemt gruppe – det er alle, og det er mange forskellige. På den måde har du også mulighed for at opbygge et netværk med mange forskellige brancher og personer. Måske er det en fordel for dig og netop det, du gerne vil arbejde med?

Det Faglige Hus hjælper dig desuden i tilfælde af opsigelse, bortvisning, manglende løn og ændrede arbejdsvilkår. Og så er der masser af rabatter på alt muligt lækkert som ferier, forsikringer, gaver og meget andet.

Ase Lønmodtager

Ase Lønmodtager er faktisk, ser du bort fra de 3 gratis måneder hos Det Faglige Hus, lige så billig. Fagforeningen koster ligeledes blot 69 kr./md., og det er altså virkelig billigt.

Vælg Ase Lønmodtager, hvis du vil have en billig og tryg fagforening

Ase Lønmodtager er en stærk forening, der går meget op i deres medlemmers rettigheder. Jeg vil mene, at de er en god “dækning”,du som ung og uerfaren bevæger dig ud på jobmarkedet.

For eksempel hjælper de dig med din kontrakt, så du får de rette arbejdsvilkår, personalegoder og pension, når du lander dit første job.

De har altså din ryg på alle tænkelige måder, og deres medlemmer er en god blanding af lønmodtagere, freelancere og selvstændige, så også her er der god mulighed for at opbygge et blandet netværk.

Fagforeningen er billig, og den er god til dig, der bare gerne vil være tryg i dit job.

Fagforeningen er på din side

En fagforening er så at sige på din side og har som mål at sikre dig de bedste arbejdsforhold. Derfor kan du tit også få adgang til kurser og andre måder, du kan udvikle dig på, til favorable priser eller endda gratis. Rådgivning er også en stor del af fagforeningernes virke. Hvis du vil have hjælp til din karriere eller lønsamtale, så er det din fagforening, der kan gøre det.

Står du eksempelvis overfor at skulle forhandle løn, eller føler du, at du er blevet tilbudt løn eller vilkår, der er for dårlige, kan du bruge din fagforening til at få hjælp. De vil i så fald rådgive dig og hjælpe dig med at træffe det rette valg.

Hvis du bliver behandlet uretfærdigt eller ligefrem snydt på din arbejdsplads, kan du bruge din fagforening til at få erstatning eller retfærdighed. Både moralsk og juridisk.

Mange fagforeninger har også netværksmøder og lignende, hvor du kan komme i kontakt med andre fra samme branche. Det er altså en rigtig god måde at udbygge dit netværk – især hvis du ikke i forvejen kender særlig mange i samme branche.

Kombiner din fagforening for studerende med den rette A-kasse, så du kan få dagpenge, når du dimitterer
En fagforening hjælper dig, hvis du bliver behandlet uretfærdigt

Rød og gul fagforening - Hvilken fagforening hører jeg til?

Der bliver som udgangspunkt vekslet mellem to typer af fagforeninger: De røde fagforeninger og de gule.

De røde fagforeninger hører under LO – Landsorganisationen – og de har historisk set arbejdet sammen med de røde arbejderpartier. Deraf navnet “de røde fagforeninger”. Det var dem, der i sin tid stod i spidsen for Fagbevægelsen, der kæmpede for arbejdernes rettigheder og endte med at få skabt en form for grundlov for arbejderne. Den kalder vi Den danske model.

De røde fagforeninger er dem, der forhandler løn og dermed overenskomster på vegne faggrupper som sygeplejersker, pædagoger og andre offentligt ansatte medarbejdere. Det er også dem, der står i spidsen, når der skal strejkes.

De gule fagforeninger forhandler ikke løn og overenskomster. De kæmper heller ikke på samme måde som de røde. Men dermed ikke sagt, at der ikke er værdi i at være med i en gul fagforening. Det er der bestemt!

En gul fagforening er uafhængig og går hverken i strejke eller protest. De hjælper dig i stedet individuelt med udvikling, sparring, rådgivning, juridisk bistand og de andre fordele, jeg beskrev ovenfor. Der er flere forskellige faggrupper i en gul fagforening, og hvis du har taget en bred business- eller humaniorauddannelse, er det stensikkert en gul fagforening, du skal være med i.

Fagforening og A-kasse: Husk dem begge

Når du har fundet den rette fagforening, er du sikret hjælp til din jobsøgning. Du er også sikret hjælp, hvis du skulle blive forurettet af din arbejdsgiver. Alt i alt er du dækket godt ind med en fagforening

Men hvor mange forbinder fagforeningen og A-kassen, så giver det også mening, at du vælger begge dele til, når du alligevel leder efter en fagforening. 

En A-kasse er nemlig det, der sikrer dig dagpenge og dermed en indtægt, hvis du står uden job. Det gør og kan din fagforening ikke. Alternativet er kontanthjælp. Her kan du læse mere om dagpengesatser, så du kan se, hvor meget du kan få udbetalt.

Jeg har skrevet en række guides, der hjælper dig med at vælge den rette A-kasse. Dem kan du finder her. Herunder kan du også se en liste over de A-kasser, du kan melde dig ind i. Mange af dem har også gratis medlemskab for studerende.

De andre guides, jeg har skrevet om A-kasser, kan du finde her:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *