Med den rette fagforening er dine rettigheder sikret i dit job

Få hjælp til at vælge den rette fagforening her

Hvorfor skal jeg være med i en fagforening? Hvad kan jeg egentlig bruge min fagforening til? Får jeg overhovedet noget ud af alt det, jeg betaler for til min fagforening? Og hvilken fagforening skal jeg vælge?

Spørgsmål som disse er nok nogle, du enten har stillet eller har fået stillet, når snakken er faldet på ordet “fagforening“. For giver det overhovedet mening at være medlem af og betale til en fagforening? Og hvis ja, hvordan finder du så den bedste? Eller billigste?

For mange er fagforeningen bare noget, der følger med, når man bliver medlem af en A-kasse. Men der er faktisk mange fordele ved at være med i en fagforening. Læs videre og bliv klogere på, hvorfor du skal være med i en fagforening og få hjælp til at vælge den rette for dig herunder.

Guiden er opdateret 6. juni 2022.

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

Hvad er en fagforening? Vi kan lige starte med at få styr på det helt grundlæggende spørgsmål og definere, hvad en fagforening er. Og hvad en fagforening ikke er. For det første er en fagforening ikke det samme som en A-kasse. A-kassen er den, der sikrer dig i tilfælde af arbejdsløshed og udbetaler dine dagpenge. Jeg har skrevet en hel guide om A-kassen, hvor du kan blive klogere på, hvad en A-kasse er, og hvilken du skal vælge. 

Fagforeningen derimod, det er en forening, der hjælper dig, hvis du bliver behandlet uretfærdigt. Det er meget sat på spidsen, men som medlem af en fagforening får du adgang til juridisk og professionel støtte, og indenfor nogle arbejdsområder og brancher, er det fagforeningen der forhandler overenskomsten. Det vil sige, at de forhandler arbejds- og lønvilkår på dine og dine kollegaers vegne.

Der findes mange forskellige fagforeninger. Typisk skelner man mellem gule fagforeninger og røde fagforeninger. De gule fagforeninger står uden noget politisk ståsted, og de forhandler stort set ikke overenskomst. De røde fagforeninger, derimod, forhandler overenskomst og arbejder politisk for deres interesser. 

Her repræsenterer de også også en særlig faglige gruppe – sygeplejesker, pædagoger, læger eksempelvis – og forhandler deres vilkår solidarisk. 

Alle kan melde sig ind i de gule fagforeninger, hvor du skal have en særlig faglige profil for at være medlem af en rød fagforening. De billigste gule fagforeninger er Det Faglige Hus, Frie og Ase

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

Hvilke fagforeninger er der i Danmark?

I Danmark er der mange fagforeninger. Der er mange fagforbund, der repræsenterer bestemte faglige grupper, og mange fagforeninger der er åbne for alle. Der er altså fagforeninger til stort set alle behov.

Der er stor forskel i priserne blandt fagforeningerne. Særligt de gule fagforeninger som Det Faglige Hus, Frie og Ase er meget billige. Dem kan du være medlem af, uanset hvilken profil du har, for under 100 kroner om måneden. 

Hvis du i stedet vil være med i meget specifikt fagforbund, kan du sagtens det. De fleste røde fagforeninger hedder det samme som dem, de repræsenterer. Eksempelvis: Lægeforeningen, Dansk Metal, Socialpædagogerne, Danske Fysioterapeuter og så videre. 

Du kan se en liste over nogle udvalgte danske fagforeninger herunder. 

Fagforeningen er på din side

En fagforening er så at sige på din side og har som mål at sikre dig de bedste arbejdsforhold. Derfor kan du tit også få adgang til kurser og andre måder, du kan udvikle dig på, til favorable priser eller endda gratis. Rådgivning er også en stor del af fagforeningernes virke. Hvis du vil have hjælp til din karriere eller lønsamtale, så er det din fagforening, der kan gøre det.

Står du eksempelvis overfor at skulle forhandle løn, eller føler du, at du er blevet tilbudt løn eller vilkår, der er for dårlige, kan du bruge din fagforening til at få hjælp. De vil i så fald rådgive dig og hjælpe dig med at træffe det rette valg.

Hvis du bliver behandlet uretfærdigt eller ligefrem snydt på din arbejdsplads, kan du bruge din fagforening til at få erstatning eller retfærdighed. Både moralsk og juridisk.

Mange fagforeninger har også netværksmøder og lignende, hvor du kan komme i kontakt med andre fra samme branche. Det er altså en rigtig god måde at udbygge dit netværk – især hvis du ikke i forvejen kender særlig mange i samme branche.

Fagforeningen er på din side og hjælper dig, når du møder modgang i dit arbejde.
Fagforeningen er på din side og hjælper dig, når du møder modgang i dit arbejde.

Hvilken fagforening skal jeg vælge? Få svaret her

valget af fagforening kommer an på dig, din situation og din profil. Der kan forskellige parametre, du vælger ud fra. Nogle vælger en billig fagforening. Andre vælger en fagforening, der passer til deres profil. I dag kan du blive medlem af en billig fagforening, uanset din profil. Eksempelvis Det Faglige Hus

Men den billigste fagforening er ikke nødvendigvis den bedste for dig. Det kan være, at du skal have en, der passer bedre til din profil. Eksempelvis kan Business Danmark være det helt rette valg, hvis du vil arbejde med business, salg eller marketing. 

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig for dig eller giver mening at være med i en bestemt fagforening, bør du undersøge det nærmere. Ring eventuelt til forskellige fagforeninger og hør, hvorfor du skal være med i fagforeningen. Eller hvorfor du skal fortsætte dit medlemskab. Min personlige holdning er, at det er en rigtig god idé at være medlem af en fagforening, især når du er ung og uerfaren. Eller bare studerende eller nyuddannet.

Din fagforening kan nemlig hjælpe dig med dine kernekompetencer og dit netværk, og du kan få værdifuld sparring til din jobsøgning og videre karrierevej. 

Herunder har jeg samlet et overblik over gode fagforeninger, som du kan melde dig ind i. Jeg har listet fordelene ved de enkelte fagforeninger og beskrevet, hvem de henvender sig til. På den måde kan du finde den fagforening, der passer til dig, dine behov og din profil.

Fagforeningerne er alle billige fagforeninger og dermed gode valg til studerende og nyuddannede. Jeg har også skrevet en guide om fagforening for studerende, som du kan finde her. Herunder kan du dog finde masser af fagforeninger, og mange af dem tilbyder gratis medlemskab for studerende.

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

Læs mere om de enkelte fagforeninger

Herunder har jeg skrevet uddybende afsnit om nogle af de fagforeninger, du kan melde dig ind i. Her finder du de bedste og de billigste fagforeninger, som jeg kan anbefale. 

Business Danmark

BusinessDanmark er en billig og god fagforening til salg og marketing

Du har sikkert set nogle reklamer for denne fagforening, hvis du ser TV.

Jeg er selv medlem af denne, og derfor kan jeg sige god for den. Den er tilmed billig. Den er rigtig billig! For bare 167 kr./md. får du en fagforening, der hjælper dig med alt fra løn og karriere og kurser og sparring samt juridisk bistand. Prisen er langt under mange andre fagforeninger, og jeg er selv glad for at være medlem.

De siger selv, at de Danmarks eneste fagforening, der er 100% fokuseret på salg og marketing – så arbejder du selv med det, eller ønsker, er det altså Business Danmark, du skal vælge. 

Det Faglige Hus

Det Faglige Hus er “for alle”, og vælger du fagforeningen her, får du de første tre måneder gratis. Desuden siger Det Faglige Hus, at de er Danmarks billigste fagforening. Den koster kun 69 kr./md. Altså virkelig, virkelig billigt.Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening

De typiske medlemmer i denne fagforening er faktisk atypiske, da der ikke er en bestemt gruppe – det er alle, og det er mange forskellige. På den måde har du også mulighed for at opbygge et netværk med mange forskellige brancher og personer. Måske er det en fordel for dig og netop det, du gerne vil arbejde med?

Det Faglige Hus hjælper dig desuden i tilfælde af opsigelse, bortvisning, manglende løn og ændrede arbejdsvilkår. Og så er der masser af rabatter på alt muligt lækkert som ferier, forsikringer, gaver og meget andet.

Ase Lønmodtager

Ase Lønmodtager er faktisk, ser du bort fra de 3 gratis måneder hos Det Faglige Hus, lige så billig. Fagforeningen koster ligeledes blot 69 kr./md., og det er altså virkelig billigt.

Vælg Ase Lønmodtager, hvis du vil have en billig og tryg fagforening

Ase Lønmodtager er en stærk forening, der går meget op i deres medlemmers rettigheder. Jeg vil mene, at de er en god “dækning”,du som ung og uerfaren bevæger dig ud på jobmarkedet.

For eksempel hjælper de dig med din kontrakt, så du får de rette arbejdsvilkår, personalegoder og pension, når du lander dit første job.

De har altså din ryg på alle tænkelige måder, og deres medlemmer er en god blanding af lønmodtagere, freelancere og selvstændige, så også her er der god mulighed for at opbygge et blandet netværk.

Fagforeningen er billig, og den er god til dig, der bare gerne vil være tryg i dit job.

Kombiner din fagforening for studerende med den rette A-kasse, så du kan få dagpenge, når du dimitterer
En fagforening hjælper dig, hvis du bliver behandlet uretfærdigt

Rød og gul fagforening - Hvilken fagforening hører jeg til?

Der bliver som udgangspunkt vekslet mellem to typer af fagforeninger: De røde fagforeninger og de gule.

De røde fagforeninger hører under LO – Landsorganisationen – og de har historisk set arbejdet sammen med de røde arbejderpartier. Deraf navnet “de røde fagforeninger”. Det var dem, der i sin tid stod i spidsen for Fagbevægelsen, der kæmpede for arbejdernes rettigheder og endte med at få skabt en form for grundlov for arbejderne. Den kalder vi Den danske model.

De røde fagforeninger er dem, der forhandler løn og dermed overenskomster på vegne faggrupper som sygeplejersker, pædagoger og andre offentligt ansatte medarbejdere. Det er også dem, der står i spidsen, når der skal strejkes.

De gule fagforeninger forhandler ikke løn og overenskomster. De kæmper heller ikke på samme måde som de røde. Men dermed ikke sagt, at der ikke er værdi i at være med i en gul fagforening. Det er der bestemt!

En gul fagforening er uafhængig og går hverken i strejke eller protest. De hjælper dig i stedet individuelt med udvikling, sparring, rådgivning, juridisk bistand og de andre fordele, jeg beskrev ovenfor. Der er flere forskellige faggrupper i en gul fagforening, og hvis du har taget en bred business- eller humaniorauddannelse, er det stensikkert en gul fagforening, du skal være med i.

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

13 af de vigtigste spørgsmål og svar om fagforeningen

Har du styr på din fagforening? Jeg har samlet de mest populære spørgsmål og svar om fagforeningen her.

Hvad er forskellen på en A-kasse og en fagforening?

En A-kasse udbetaler dagpenge og forsikrer dig mod at stå uden indtægt, når du er jobsøgende. En fagforening hjælper dig med din løn og dine rettigheder, når du er i job. Det er den store forskel på de to

Men herunder er der også nogle overlap, hvor både A-kassen og fagforeningen kan tilbyde dig diverse kurser og hjælpe med dine ansøgninger og dine CV’er. Altså generelt give dig sparring både til din jobsøgning og din karriere

Men der er altså stor forskel på en A-kasse og en fagforening. Det kan du læse mere om i min guide, hvor jeg sammenligner de to

Når du har fundet den rette fagforening, er du sikret hjælp til din jobsøgning. Du er også sikret hjælp, hvis du skulle blive forurettet af din arbejdsgiver. Alt i alt er du dækket godt ind med en fagforening

Men hvor mange forbinder fagforeningen og A-kassen, så giver det også mening, at du vælger begge dele til, når du alligevel leder efter en fagforening. 

En A-kasse er nemlig det, der sikrer dig dagpenge og dermed en indtægt, hvis du står uden job. Det gør og kan din fagforening ikke. Alternativet er kontanthjælp. Her kan du læse mere om dagpengesatser, så du kan se, hvor meget du kan få udbetalt.

Jeg har skrevet en række guides, der hjælper dig med at vælge den rette A-kasse. Dem kan du finder her. Herunder kan du også se en liste over de A-kasser, du kan melde dig ind i. Mange af dem har også gratis medlemskab for studerende.

De andre guides, jeg har skrevet om A-kasser, kan du finde her:

Hvordan arbejder en fagforening?

En fagforening arbejder for, at dine interesser bliver varetaget. Det involverer dit lønniveau, dine arbejdsforhold og den individuelle sparring, du måtte have brug for. Men fagforeningerne arbejder også politisk, hvor de forsøger at påvirke vores politikere i den retning, der er mest gavnlig for deres medlemmer. 

Dette kaldes lobbyarbejde. Det er især de røde fagforeninger, der har bestemte faggruppers interesser for øje. En stor del af deres arbejde handler om at forhandle overenskomster og sikre, at deres medlemmer får så gode vilkår som muligt. 

Så når du spørger, hvordan fagforeninger arbejder, så handler det om at varetage deres medlemmers interesser. Både kollektivt og individuelt. 

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

Hvor mange fagforeninger har vi i Danmark?

I Danmark har vi mere end 70 fagforeninger, der repræsenterer forskellige faggrupper og profiler med forskellige baggrunde. Fælles for dem er, at de kæmper for deres medlemmers rettigheder både kollektivt og individuelt. 

Du kan finde en liste over alle danske fagforeninger – nogle af dem er både fagforeninger og A-kasser – herunder. Listen vil blive opdateret i takt med, at nye fagforeninger kommer til. 

 1. 3F
 2. Akademikernes centralorganisation
 3. Almindelige Danske Lægerforening
 4. Arkitektforbundet
 5. ASE
 6. Business Danmark
 7. BUPL — Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund
 8. Bibliotekarforbundet
 9. Blik- og Rørarbejderforbundet i Danmark
 10. CA A-kasse
 11. DJBFA
 12. Danmarks Jurist- og Økonomforbund
 13. Danmarks Lærerforening
 14. Dansk Arbejdsmandsforbund
 15. Dansk Artist Forbund
 16. Dansk EL-Forbund
 17. Dansk Forfatterforening
 18. Dansk Frisør og Kosmetiker Forbund
 19. Dansk Funktionærforbund – Serviceforbundet
 20. Dansk Jernbaneforbund
 21. Dansk Journalistforbund
 22. Dansk Kommunikationsforening
 23. Dansk Laborant-Forening
 24. Dansk Magisterforening
 25. Dansk Musiker Forbund
 26. Dansk Skuespillerforbund
 27. Dansk Socialrådgiverforening
 28. Dansk Sygeplejeråd
 29. Dansk Tandplejerforening
 30. Danske Afspændingspædagoger
 31. Danske Bioanalytikere
 32. Danske Dramatikeres Forbund
 33. Danske Fysioterapeuter
 34. Den Danske Dyrlægeforening
 35. Den danske Præsteforening
 36. Det Faglige Hus (Danmarks billigste fagforening)
 37. Ergoterapeutforeningen
 38. FOA – Fag og Arbejde
 39. FTF
 40. Fagligt Fælles Forbund
 41. Farmakonomforeningen
 42. Finansforbundet
 43. Foreningen af Danske
 44. Sceneinstruktører
 45. Foreningen af Radiografer i Danmark
 46. Frie Funktionærer
 47. Frie Skolers Lærerforening
 48. HK/Danmark
 49. Handelskartellet i Danmark
 50. Histadrut
 51. Hærens Konstabel- og Korporalforening
 52. Jordemoderforeningen
 53. KAD
 54. Konstruktørforeningen
 55. Kost- og Ernæringsforbundet
 56. Kristelig Fagforening
 57. LO
 58. Landsforeningen af Statsautoriserede Fodterapeuter
 59. Lederne
 60. Malerforbundet i Danmark
 61. Dansk Metal
 62. Min A-kasse
 63. NNF Fødevareforbundet
 64. Offentligt Ansattes Organisationer
 65. Pharmadanmark
 66. Socialpædagogernes Landsforbund
 67. Solidarność
 68. Specialarbejderforbundet i Danmark
 69. Spillerforeningen
 70. Sundhedskartellet
 71. Søværnets Konstabelforening
 72. TOAC
 73. Teknisk Landsforbund
 74. Træ-Industri-Byg i Danmark
 75. Veterinærsygeplejerskernes Landsklub

3F er en af de største og mest fremtonende røde fagforeninger i Danmark. Hvis dit erhverv hører under 3F, er det fagforeningen, du skal vælge. 

Hvad er Danmarks største fagforening?

I Danmark har vi mange store fagforeninger. Men ifølge Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier er 3F med mere end 270.000 medlemmer den største fagforening i Danmark

Herfra bliver 3F skarpt forfulgt af andre fagforeninger: HK med sine mere end 230.000 medlemmer, FOA med sine mere end 175.000 medlemmer, Dansk Metal med mere end 108.000 medlemmer og Danmarks Lærerforening med mere end 85.000 medlemmer.

Som du kan se, er der altså rigtig mange medlemmer af fagforeninger i Danmark. Især i de faglige grupper, hvor der bliver forhandlet overenskomst, er en stor andel medlemmer af fagforeninger. Men alle kan få brug for en fagforening, og derfor vinder de gule fagforeninger mere og mere frem. 

Du kan læse mere om 3F her.

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

Hvad er Danmarks billigste fagforening?

Den billigste fagforening i Danmark er Det Faglige Hus. Hos Det Faglige Hus kan du være medlem af fagforeningen for bare 69 kr./md. Det er meget billigt sammenlignet med stort set alle konkurrenter. Og hvis du vil være medlem af A-kassen hos Det Faglige Hus samtidigt, så får du en samlet pris på 556 kr./md..

Det er en af de billigste priser for både fagforening og A-kasse på markedet. Til sammenligning er de næstbilligste fagforeninger Ase og Frie.

Frie koster – ligesom Det Faglige Hus – 69 kr./md. for fagforeningen. Men her er den samlede pris for A-kassen og fagforeningen 567 kr./md. Det er også en virkelig god pris for begge medlemskaber.  

Ase koster 74 kr./md. for fagforeningen. Hvis du skal have A-kassen med, koster det 588 kr./md., hvilket også må siges at være en meget, meget skarp pris

Her har du altså fået overblik over de tre billigste fagforeninger i Danmark. Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at vælge både den billigste og bedste fagforening her.

Hvad er fordelen ved en fagforening?

Den helt store fordel ved at være medlem af en fagforening er, at du aldrig er alene. Du har altid nogen i ryggen til at hjælpe dig. Hvis du skal forhandle løn, hvis du har brug juridisk hjælp eller ønsker sparring eller kurser, så er fagforeningen der for dig.

Du får også adgang til masser af gode tilbud på diverse abonnementer, kulturtilbud og sådan, som du kan hygge dig med.

En fagforening er god for dig, uanset om du har et job, eller om du søger et nyt job. Du kan få adgang til kurser, hvor du kan få flere faglige kompetencer. Du kan netværke og lære nye mennesker at kende. Du kan også få sparring og hjælp til din jobsøgning, CV og jobansøgning i mange fagforeninger.

Fordelene er der mange af. Men den vigtigste fordel er, at du aldrig står alene med dine jobmæssige udfordringer. 

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

Hvad koster det at være medlem af en fagforening?

Prisen svinger meget fra fagforening til fagforening. De gule fagforeninger er typisk billigere end de røde fagforeninger. Men hvis du hører til en særlig faglig gruppe, kan det være mere relevant at vælge en rød, uanset prisen. 

Du kan være medlem af en fagforening for bare 69 kr./md., hvis du vælger Det Faglige Hus

Hvis du er studerende, så koster det i mange tilfælde ingenting for dig at melde dig ind i en fagforening. Det er faktisk gratis at melde sig ind som studerende. Det giver også god mening at gøre. For mange fagforeninger arbejder sammen med A-kasser. Og er du medlem af en A-kasse i et år som studerende, inden du bliver færdiguddannet, så kan du få dagpenge fra første dag som nyuddannet

Du kan læse mere om at vælge en fagforening som studerende her.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at være medlem af en fagforening?

Der er markant flere fordele end ulemper ved at være medlem af af en fagforening. Fordelene er, at du aldrig står alene med dine jobmæssige udfordringer. Du kan altid få hjælp til lønforhandling, juridisk hjælp, karrieresparring og meget mere.

Ulempen er – som med så meget andet – at det ikke er gratis. Medmindre du er studerende. Så kan du melde dig gratis ind i fagforeninger (og A-kasser). 

Men ellers skal du betale kontingent. Her kan du dog melde dig ind i de billigste fagforeninger som Det Faglige Hus, Ase og Frie. På den måde kan du få alle fordelene så billigt som muligt. 

Kan man være medlem af en A-kasse uden fagforening?

Du kan sagtens være medlem af en fagforening uden af A-kasse, eller en A-kasse uden fagforening. Mange A-kasser og fagforeninger tilbyder, at du nøjes med enten det ene eller det andet medlemskab. 

Dette giver selvfølgelig god mening, hvis du gerne vil være medlem af en markant anderledes eller billigere fagforening end din A-kasse. Det giver eksempelvis mening, hvis du er sygeplejerske. Her er de fleste medlem af DSR som fagforening og DSA som A-kasse. 

Men hvis du vil have en billigere fagforening som sygeplejerske, kan du melde dig ind i de billigste fagforeninger som Det Faglige Hus, Ase og Frie. Men du kan stadig forblive medlem i sygeplejerskens A-kasse, DSA. Den er også en af de billigste A-kasser

Hvis du leder efter den billigste fagforening, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

Er en fagforening fradragsberettiget?

Dit kontingent, som du betaler for dit medlemskab i en fagforening, er fradragsberettiget. Alt du betaler til din A-kasse, fagforening og lønsikring er fradragsberettiget

Det gør, at du helt automatisk får fradrag på dine skattebetalinger, så længe du betaler kontingent for din fagforening. Alt i alt betyder det, at du får et større nettobeløb udbetalt i løn. Det er nok mest vigtigt i starten af dine karriere, hvor du får løn som nyuddannet

Du kan altid tjekke din forskudsopgørelse og se, om dit fradrag er registreret. Ellers kan du selv skrive det ind. 

Er en fagforening dét værd?

Hvis du gerne vil have nogen, der altid står klar til at hjælpe dig, så er fagforeningen helt sikkert dét værd. Det er nemlig det, den er sat i verden for. Uanset om du har brug for hjælp til din karriere, skal have juridisk hjælp eller står overfor en lønforhandling, så er din fagforening der for dig

Hvis du vælger en af de billigste fagforeninger som Det Faglige Hus, Ase og Frie, så betaler du langt under 100 kr./md. for et medlemskab. Det er altså et relativt beskedent beløb for en service, som du kan bruge, hvornår du end har brug for den. 

En fagforening er god både for dig, der er i job eller er jobsøgende. Så hvis du gerne vil have den sikkerhed med dig, er fagforeningen dét værd. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.