Spørgsmål til jobopslag: Det er næsten altid en god idé at ringe på et stillingsopslag

Spørgsmål til jobopslag: Skal jeg ringe på et stillingsopslag?

Hvis jeg har spørgsmål til et jobopslag, skal jeg så ringe til arbejdsgiver, spørger du? Det korte svar er ja! 

Men det afhænger af, om du har nogle relevante spørgsmål til arbejdsgiveren. Du skal ikke bare ringe for at ringe. Du skal ikke ringe, hvis hensigten er at gøre opmærksom på dig selv. Selvom det kan være en afledt positiv effekt af, at du ringer på jobopslaget. Men det skal ikke være derfor.

Du skal ringe, fordi du har brug for yderligere information, der ikke fremgår af stillingsopslaget. Du skal ringe, hvis du har brug for mere information til at gøre din ansøgning endnu bedre. I de tilfælde er det en rigtig god idé at ringe med dine spørgsmål til jobopslaget.

Og du skal ikke være bange. Mange har en smule berøringsangst, når det kommer til at ringe md spørgsmål til en  arbejdsgiver. Men frygt ikke. Hvis du ringer med oprigtig nysgerrighed samt relevante og gode spørgsmål til jobopslaget, så skal du nok blive taget godt imod. Det er samtidig også en god anledning til at mærke, om du har kemi med vedkommende.

Derfor skal du ringe med spørgsmål på et jobopslag

Når du skriver din ansøgningogså en uopfordret -, gælder det om at lave den så skarp og målrettet som muligt. Nogle gange kræver det, at du får mere information, end du kan finde i stillingsopslaget. Her er det en rigtig god idé, at du ringer til arbejdsgiveren og stiller nogle få konkrete, men gode, spørgsmål og bliver klogere på jobbet.

Og det er faktisk den første fordel. At du bliver klogere. Både på jobbet og på den person, der måske skal være din chef. Hvis du får værdifuld information om stillingen, kan du skrive en bedre ansøgning. Du får viden, som ingen andre (end dem der har ringet) ved. Det giver dig en kæmpe fordel, at du stiller dine opfølgende spørgsmål.

Hvis jobsamtalen går rigtig godt, og I har god kemi, kan man sige, at jobsamtalen allerede er i gang. Der er ingen arbejdsgivere, som vil se skævt til en potentiel medarbejder, der ringer med relevante, opfølgende spørgsmål til et jobopslag. Tværtimod. Du viser, at du er handlekraftig, nysgerrig, passioneret og virkelig vil jobbet.

Dermed har du allerede vakt interesse for dig selv ved at række ud. Og det lyder jo næsten til, at der kun er fordele ved at ringe på et jobopslag. Det er der også, hvis du forbereder dig. Du skal forberede dig rigtig godt. Du skal være sikker på, at det, du spørger om, ikke står i stillingsopslaget.

På den måde sikrer du dig, at du ikke spilder nogens tid. Især hvis du slet ikke har nogle relevante spørgsmål til arbejdsgiver. Så skal du bestemt ikke ringe.

Læs også: Sådan skriver du en god overskrift til din ansøgning. Og sådan skriver du en god indledning til din ansøgning.

Skriv dine spørgsmål ned, inden du ringer med dine spørgsmål til jobopslaget.
Skriv dine spørgsmål ned, inden du ringer med dine spørgsmål til jobopslaget.

Sådan forbereder du dig, inden du ringer med spørgsmål til jobopslag

Noget af det allervigtigste, når du skal til jobsamtale, er, at du er forberedt. Det samme gør sig gældende, hvis du vil ringe på et stillingsopslag. Men hvordan forbereder du dig så ordentligt?

Apropos at være forberedt. Jeg har skrevet en række guides, der kan hjælpe dig med at være forberedt, hvis du skal til jobsamtale. Jeg samler dem til dig herunder:

Start med at læse stillingsopslaget godt igennem og skriv ned, når der noget, du ikke har fået svar på. Hvis du ikke finder noget, er det enten fordi, det er et meget grundigt jobopslag, eller at du ikke umiddelbart kan finde på noget. Hvis der er noget, du gerne vil have uddybet (måske nogle specifikke krav), er det et godt sted at starte med at finde spørgsmål til arbejdsgiver.

Når du har skrevet dine spørgsmål ned, går du i gang med din egen research. Her går du først ombord i virksomhedens hjemmeside. Se, om du kan finde de svar, du søger her. Dukker der nye gode spørgsmål til jobopslaget op, så skriver du dem ned. Gør det samme med virksomhedens sociale medier.

Tjek også, hvordan virksomheden bliver omtalt i medierne. Har den for nyligt været i en stor krise? Er der mange positive historier? Se, om du får svar på nogle af de spørgsmål, du havde. Hvis nye dukker op, skriver du dem selvfølgelig ned.

Du har nu en lang række opfølgende spørgsmål til jobopslaget, som du gerne vil have svar på. Dem skal du have sorteret i, inden du ringer til arbejdsgiver. Men nu ved du, at du ikke kan finde svaret andre steder end ved at ringe, og du er dermed godt forberedt.

Forresten: Jeg har skrevet en række guides, der hjælper dig med at skrive en jobansøgning, når du har ringet på stillingsopslaget.

Gode spørgsmål til jobopslag: Det kan du spørge om, når du ringer til arbejdsgiver

Du har dine egne opfølgende spørgsmål klar, men for at sortere i dem får du her lidt hjælp til, hvad der i hvert fald er vigtigt at komme omkring. Målet er, at du har spørgsmål nok til at blive klogere. Men du skal gøre det relativt hurtigt. Så længe du ikke beder om mere end fem minutter af personens tid, er alt godt.

  • Start med at spørge ind til, hvorfor stillingen er slået op. Hvis stillingen er helt ny, er der større chance for, at virksomheden er fleksibel med, hvilken profil der besætter den. Det er jo godt for dig som nyuddannet, hvis ikke dine kompetencer opfylder alle kravene.
  • Du kan spørge ind til, om der er nogle specifikke mål, som stillingen skal indfri. Salg, konverteringer, udbredelse af kendskab – hvad end, du kan forstille dig.
  • Spørg ind til, hvilke krav der er de vigtigste. Der er tit masser af krav i et stillingsopslag, og det er de færreste, der opfylder dem alle. Også dem, der har mange års erfaring. Spørg, hvad der er vigtigst og hvorfor.
  • Her kan du passende fortælle, hvad du umiddelbart godt kan løse, og spørge hvor fleksible de er med oplæring. Husk, at mange virksomheder ansætter ud fra personlighed og en profil, de vurderer, der kan lære tingene hen ad vejen.
  • Spørg ind til hverdagen. Hvordan ser en typisk hverdag ud i den pågældende stilling. Det er rigtig let at tage med videre i din ansøgning og konkretisere, hvordan dine kompetencer og din person passer ind i den rolle.
  • Spørg hvem du skal arbejde i team med, og hvordan kulturen er. Det er næsten altid noget med, at man arbejder seriøst, men der altid er plads til snak og et grin. Men spørg alligevel, så du ved, om du passer ind eller kan tilpasse dig.
  • Spørg hvad de forventer af deres nye medarbejder, og hvad du skal have opnået indenfor tre måneder, seks måneder og/eller et år.
  • Spørg ind til virksomhedens situation. Hvad skal der ske? Hvor er de på vej hen? Hvordan skal den kommende medarbejder bidrage?

Her var nogle konkrete forslag til spørgsmål til jobopslag, du kan lade dig inspirere af. Indled samtalen med en hurtig præsentation af dig selv, og hvorfor du ringer til arbejdsgiver, samt om du blot må låne fem minutter.

Ring inden for normale åbningstider og undgå at ringe med dine opfølgende spørgsmål midt i frokostpausen (mellem 11.30 og 13). Husk, at dem på den anden side gerne vil finde den rette kandidat, og derfor er de imødekommende, når du ringer.

Så længe du ikke spørger om noget, der står i jobopslaget eller viser, at du slet ikke har sat dig ind i virksomheden, så skal du ikke være bange for at ringe. I langt de fleste tilfælde er der kun fordele ved at ringe på et stillingsopslag, så det er bare at kaste dig ud i det.

Husk, at du også kan bruge svarene på dine spørgsmål til jobopslaget til at gøre dit CV bedre. Jeg har skrevet guides til at lave et godt CV, med en guide med en CV-skabelon og en guide med CV-eksempler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.