Her kan du lære at skrive den gode ansøgning

Sådan skriver du den gode ansøgning, der virker

Hvordan skriver man en god ansøgning? Altså en ansøgning der virker. Og hvad er “den gode ansøgning”?

Det er den, der ikke bliver afvist og lagt over i bunken med alle de andre “nej’er” og “måske’ere”. Den er den, der ender i bunken med alle “Ja’erne”. Det er den ansøgning, man læser nøje og gerne vil høre mere om. Den gode jobansøgning er den, der fanger læserens opmærksomhed. Det er den, der i sidste ende hjælper dig med at komme til jobsamtale. Det en målrettet ansøgning, der virker.

Men hvordan skriver du så “den gode ansøgning”? Om en ansøgning er god, er altid op til den enkelte at vurdere. Den enkelte er som regel din (forhåbentlig) kommende arbejdsgiver. Derfor kan du desværre ikke bare lave en god ansøgning og sende den samme hver gang, at du finder et spændende jobopslag.

Det betyder imidlertid ikke, at du ikke kan genbruge noget af alt det gode. Der er heldigvis nogle bestemte elementer, der skaber gode ansøgninger, der virker. De elementer kan du blive klogere på herunder.

Guiden er opdateret 25. august 2021

Magistrenes A-kasse giver 100% studierabat og er dermed gratis for studerende. Når du bliver studerende, kan du melde dig gratis ind i MA A-kasse. Det er vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse i god tid som studerende. Her kan du også få hjælp til at skrive en god ansøgning.

Regel nummer 1 er, at du maksimalt må skrive en side. En god jobansøgning må ikke være længere. Heller ikke hvis du sender en uopfordret ansøgning. Det er ikke fordi, dine faglige og personlige kompetencer ikke kan fylde mere. Det er fordi, du ikke kan forvente, at nogen har tid til at læse en masser forskellige ansøgninger på mange sider.

Hvis du ikke holder din ansøgning nede på en side, risikerer du, at den bliver valgt fra alene på grund af længden. Og det er sket for mange gode ansøgninger. Desværre. Så forsøg det.

Der er også meget uenighed, om hvorvidt du skal have et billede på din ansøgning eller ej. Min egen erfaring er dog, at det aldrig kan skade. Hvad skulle argumentet være? Hvis nogen vælger dig fra, alene fordi du gerne vil have, at de kan sætte ansigt på dine ord… Så er det nok ikke det rigtige sted for dig.

Billedet på din ansøgning skal være et portrætbillede eller et billede, hvor du ser anstændig ud. Du ved, de der billeder, hvor du er fuld eller er på stranden, ikke? Dem skal du ikke vælge. Har du et portrætbillede, så brug gerne det. Hvis du ikke har, så vælg dit billede fra LinkedIn eller link direkte til din profil. Det er også helt fint til den gode ansøgning.

Dog anbefaler jeg, at du ikke sætter et billede på din ansøgning, hvis du har det på dit CV. Læs mere om billedet på din ansøgning eller CV her.

Hvis du gerne vil se et eksempel på en god ansøgning, der virker, kan du finde det her i min artikel med et eksempel på en god ansøgning. Her skriver jeg mere om, hvordan du gør mit eksempel på en god ansøgning til dit eget.

Jeg har også fundet eksemplet på en god ansøgning herunder, hvis du bare gerne vil se det og læse videre om ansøgningen.

På min blog finder du også mange andre artikler og gode råd til at skrive ansøgninger, der virker. I denne artikel har jeg eksempelvis samlet alt om jobansøgningen. Men hvis du bare gerne vil læse mere om den gode ansøgning, skal du blive her.

Herunder kan du se et eksempel på en god ansøgning, som jeg selv har brugt til at søge job med. Den fik mig til jobsamtale.
Herunder kan du se et eksempel på en god ansøgning, som jeg selv har brugt til at søge job med. Den fik mig til jobsamtale.

Stil din ansøgning pænt op med en skabelon

Ansøgninger, der virker, er stillet pænt op. Sørg derfor for at din ansøgning er stillet pænt op. Hvis du er god til Photoshop, så brug dine evner til at skabe noget flot. Personligt er jeg ikke god til Photoshop, og jeg skriver altid bare mine ansøgninger i Word eller Google Docs. Men jeg er også tekstforfatter, så det er jo det vigtigste for mig. Hvis du søger et job som grafiker, skal du vise dine grafiske evner og lave en god ansøgning på den måde.

Men hvis dit job ikke kræver, at du kan noget design eller grafisk, skal du ikke være bekymret. En struktureret opstilling i Word er så fin. 

Jeg har skrevet en guide med en skabelon til en ansøgning i, som du kan bruge til din egen ansøgning.

Det er en stor hjælp at have en ansøgningsskabelon at læne sig op af, når du skal skrive en god ansøgning. Det bliver lettere for dig at se det færdige resultat for dig, når du har set, hvordan jeg har stillet min ansøgning op. Så tag et kig i min guide med skabelonen og vend tilbage hertil og få hjælp den til at skrive den gode ansøgning, der virker.

Og så husk at læse ansøgningen højt for dig selv. Hvis det lyder mærkeligt, når du hører det, vil det også lyde mærkeligt for læseren. Skriv det om eller læs det højt for andre og få deres inputs og feedback. Den gode jobansøgning lyder nemlig heller ikke mærkelig eller dårlig, når du læser den højt.

Og vigtigt! Læs din ansøgning grundigt for grammatiske fejl. Grammatik er lavthængende frugter. Ansøgningen er dit førstehåndsindtryk, og hvis din ansøgning er fyldt med fejl, hvad siger det så om dig? Hjælp dig selv ved at sikre, at din ansøgning er pudset godt af. Så er du sikker på, at du har skrevet en god ansøgning, der virker.

Hvis du skal søge uopfordret kan du få hjælp til at skrive en god ansøgning her.

Her kan du se, hvordan jeg har delt en god ansøgning op i forskellige elementer. Jeg forklarer mere om det herunder
Her kan du se, hvordan jeg har delt en god ansøgning op i forskellige elementer. Jeg forklarer mere om det herunder

Hvordan skriver man en god ansøgning, der virker? Sådan gør du

Hvordan skriver man en ansøgning, der virker? Ja, nu skal du høre. Inden du skriver din gode ansøgning, har du naturligvis gjort dig en masse research om virksomheden. Du har læst jobopslaget grundigt, og så har du, hvis du har relevante spørgsmål, ringet til kontaktpersonen på opslaget. Hvis ikke, så gør det som det første. Hvis du har, så skal du til at skrive ansøgningen. 

Din overskrift skal fange læserens opmærksomhed. Hvis du kan lave noget kreativt og catchy, er det helt perfekt. Især hvis du vil skrive en sjov ansøgning. En fængende overskrift nemlig vigtig for at fange læserens opmærksomhed. Tilbage i 7. klasse skrev jeg en praktikansøgning til bageren i Kvickly: “Bager med kage i kroppen søger job.” Den var nok mere sød, end den var god, men den er til at huske. Det skal selvfølgelig ikke være useriøst, men den må gerne være catchy og give et godt indtryk. Og så skal den relatere sig til jobopslaget, naturligvis.

Din indledning skal være kort og præcis. Den skal fortælle, hvorfor du er interesseret i jobbet og lægge op til, at du i din ansøgning forklarer, hvorfor du er rette mand eller kvinde til stillingen. Den skal altså give læseren lyst til at læse mere om dig. Min artikel om elevatortalen kan også hjælpe dig med inspiration til din indledning.

Ansøgninger, der virker, har alle gode overskrifter og gode indledninger. Første afsnit skal altid bekræfte læseren i, at ansøgningen er hans eller hendes tid værd.

Det næste stykke af ansøgningen er selve brødteksten, hvor du folder din ansøgning ud. Det er vigtigt, at du er ærlig. Skriv hvad du kan tilbyde virksomheden. Brug både dine faglige og personlige kompetencer. Forklar hvordan du vil bidrage og vær ærlig omkring, at du stadig har noget at lære. Jeg har skrevet en artikel om kompetenceafklaring, der kan hjælpe dig med at beskrive din faglighed.

Som afslutning på din ansøgning skal du opsummere, hvorfor du er den rette kandidat. Læg vægt på, at du matcher kravene til jobopslaget med både dine faglige og personlige kompetencer. Og sørg for at gøre det klart, at du virkelig vil det og håber på, at de ser et match mellem jer.

Skriv også hvad du brænder for i din afslutning på din ansøgning. Hvad er din motivation? Hvad er din passion? Husk at løn aldrig er en motivation. Lad være med at nævne det. Inddrag jobopslaget. Lønforhandling kan du gemme til jobsamtalen. Søger de en webudvikler til deres hjemmeside, så beskriv hvordan du tidligere har løst denne type opgaver. Og husk at nævne, hvorfor netop det motiverer dig.

Jeg har også skrevet en guide til at skrive en motiveret ansøgning til kvote 2. Måske kan du finde inspiration til at forklare din egen motivation i din egen ansøgning.

Det er vigtigt, at du får skrevet en god afslutning på din ansøgning
Det er vigtigt, at du får skrevet en god afslutning på din ansøgning

Tag udgangspunkt i de faglige krav i din gode jobansøgning

I jobopslaget er der helt sikkert nogle krav, du skal opfylde. Tag udgangspunkt i kravene og brug mindst halvdelen af ansøgningen på at beskrive, hvordan du matcher de krav med din egen erfaring. Det er her, du skal bruge dine faglige kompetencer. “Jeg har tidligere arbejdet med X, Y og Z, og derfor ved jeg, hvordan man varetager den type opgaver.”

Brug masser af eksempler fra dine tidligere jobs eller praktikforløb eller virksomhedspraktik. Har du haft succes med lignende udfordringer? Brug dem og forklar, hvordan du vil få gavn af dem i dit kommende job. Dog skal du altid se fremad i din jobansøgning. Du skal ikke liste dine erfaringer uden at bruge dem fremadrettet. Det er det, du har dit CV til.

Gode ansøgninger, der virker, ser altid fremad. Skriv altid, hvordan du vil bidrage og understøt med det, du har lavet tidligere. Her bruger du dine kernekompetencer og din erfaring som belæg.

Er der krav, du ikke opfylder? Så undgå at nævne dem eller se, om de overlapper med nogle af de krav, du kan opfylde. Lad være med at skrive direkte, at der er noget, du ikke kan finde ud af. Hvis de overlapper, kan du evt. nævne, at du er lærenem og ser det som et naturligt skridt at tilegne dig de nævnte kompetencer.

Det er helt fint, når du søger som nyuddannet. Hvis det bliver for langt, så henvis til dit CV. En god ansøgning skal være relativt kort men meget skarp. Så kan du ikke klare det på en side, skal du henvise til dit CV. Jeg har en guide med CV-eksempler, du kan bruge til at lave dit CV med.

Som afslutning på den gode ansøgning prøver jeg altid at vise lidt personlighed. Nævn, at du er rar og empatisk – hvis du er det – men sig, at det kan de jo selv få lov at vurdere, hvis de ønsker at se dig til en jobsamtale. Undgå en blinkeemoji, og hvis du ikke er tryg ved at være lidt kæk, så lad være med at skrive, som jeg lige har forslået.

Til at vise din personlighed, kan du fremhæve dine personlige kompetencer og dine sociale kompetencer.

Slut jobansøgningen af med at sige, at du håber, at din ansøgning har vakt interesse, at de vil have dig med i betragtning til stillingen, og at du glæder dig til at høre fra dem, uanset hvad svaret måtte være.

Husk altid at vedhæfte anbefalinger, referencer, CV eller andre bilag, inden du sender ansøgningen.

Der er langt fra en tom skærm til ansøgninger, der virker, men med masser af øvelse skal du nok nå dertil
Der er langt fra en tom skærm til ansøgninger, der virker, men med masser af øvelse skal du nok nå dertil

Øvelse gør mester med gode ansøgninger, der virker

Følger du ovenstående guide til den gode ansøgning, skal du nok komme sikkert i havn. Du kan i hvert fald skrive med visheden om, at du har det hele med og har gjort det rigtigt. Du har altså fulgt opskriften for, hvordan man skriver ansøgninger, der virker.

Og ofte er det nok. For en god ansøgning skal ikke være perfekt, før den er god nok. Der findes nemlig ikke en perfekt ansøgning. Det afhænger altid af læseren. Så en perfekt ansøgning i nogen øjne, er ikke nødvendigvis en perfekt ansøgning i andres.

Den skal bare bekræfte læseren i, at der er tale om et godt match mellem jer. Men bruger du hjælpen her i guiden skal du nok komme tættere på det, man vil kalde den gode ansøgning. Eller som folk vil se som den perfekte ansøgning.

Husk dog: At skrive en god ansøgning tager tid at lære, og det er ikke sikkert, at den sidder i skabet første gang. Jo flere gange du gør det, jo bedre og mere perfekt bliver din ansøgning. Hvis du har nogen i dit netværk, der er gode til at skrive ansøgninger, der virker, eller har erfaring med at skrive ansøgninger, så få dem til at give dig feedback. Så skal du nok blive skarp til at skrive gode ansøgninger på ingen tid.

Networking er vigtigt for din jobsøgning, så tøv ikke med at bruge folk i dit netværk.

Du kan også som jobsøgende få hjælp til din ansøgning af enten din A-kasse eller fagforening. På den måde kan du få personlig hjælp og sparring til den gode ansøgning, og du kan få at vide præcis, hvad du skal gøre bedre, før din ansøgning virker. Og hvis du er studerende, så kan du ligeledes få hjælp til din ansøgning af din A-kasse som studerende eller fagforening som studerende.

Du kan også bruge principperne om ansøgninger, der virker, når du skal skrive en uopfordret ansøgning. Dog er det lidt anderledes, som du kan læse i min guide her.

Du er også altid velkommen til at skrive herunder, hvis du har spørgsmål til, hvordan du skriver den gode ansøgning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.