Her kan du lære at skrive den gode ansøgning

Sådan skriver du den gode ansøgning

Hvordan skriver man en ansøgning? Altså en god ansøgning. Dén gode ansøgning. Og hvad er “den gode ansøgning”?

Det er den, der ikke bliver lagt over i bunken med alle de andre “nej’er” og “måske’ere”. Det er den ansøgning, man læser nøje og gerne vil høre mere om. Den gode ansøgning er den, der fanger læserens opmærksomhed. Det er den, der i sidste ende hjælper dig med at komme til jobsamtalen.

Men hvordan skriver man den gode ansøgning”? Eller bare én god ansøgning? Om en ansøgning er god, er altid op til den enkelte at vurdere. Den enkelte er som regel din (forhåbentlig) kommende arbejdsgiver. Derfor kan du desværre ikke bare lave en  god ansøgning og sende den samme hver gang, at du finder et spændende jobopslag.

Det betyder imidlertid ikke, at du ikke kan genbruge noget af alt det gode. Der er heldigvis nogle bestemte elementer, der skaber den gode ansøgning. De elementer kan du blive klogere på herunder.

Inden du skriver den gode ansøgning: Formalia

Regel nummer 1 er, at du maksimalt må skrive en side. Den gode ansøgning må ikke være længere. Det er ikke fordi, din person og dine fagligheder ikke kan fylde mere. Det er fordi, du ikke kan forvente, at nogen har tid til at læse mange ansøgninger på mange sider.

Hvis du ikke holder din ansøgning nede på en side, risikerer du, at den bliver valgt fra alene på grund af længden. Og det er sket for mange gode ansøgninger. Desværre. Så forsøg det. Dit CV tæller selvfølgelig ikke med i den side – det afleverer du ved siden af.

Der er også meget uenighed, om hvorvidt du skal have et billede på din ansøgning eller ej. Min egen erfaring er dog, at det aldrig kan skade. Hvad skulle argumentet være? Hvis nogen vælger dig fra, alene fordi du gerne vil have, at de kan sætte ansigt på dine ord… Så er det nok ikke det rigtige sted for dig.

Billedet på din ansøgning skal være et portrætbillede eller et billede, hvor du ser anstændig ud. Du ved, de der billeder, hvor du er fuld eller er på stranden, ikke? Dem skal du ikke vælge. Har du et portrætbillede, så brug gerne det. Hvis du ikke har, så vælg dit billede fra LinkedIn eller link direkte til din profil. Det er også helt fint til den gode ansøgning.

Leder du efter et godt eksempel på den gode ansøgning? Det finder du her. Jeg har også skrevet en stor guide til alt, du skal bruge til at skrive din gode jobansøgning, hvis du ikke finder alt, du søger, heri.

En god ansøgning er nemlig mere end bare skrivefærdigheder.

Stil din ansøgning pænt op med en skabelon

Sørg for at din ansøgning er stillet pænt op. Hvis du er god til Photoshop, så brug dine evner til at skabe noget flot. Personligt er jeg ikke god til Photoshop, og jeg skriver altid bare mine ansøgninger i Word. Men jeg er også tekstforfatter, så det er jo det vigtigste for mig. Hvis du søger et job som grafiker, skal du vise dine grafiske evner og lave en god ansøgning på den måde.

Men hvis dit job ikke kræver, at du kan noget design eller grafisk, skal du ikke være bekymret. En struktureret opstilling i Word er så fin. Du kan få min skabelon til din ansøgning her og få styr på strukturen.

Det er en stor hjælp at have en ansøgning-skabelon at læne sig op af, når du skal skrive en god ansøgning. Det bliver lettere for dig at se det færdige resultat for dig, når du har set, hvordan jeg har stillet min ansøgning op. Så tag et kig i min guide med skabelonen og vend tilbage hertil og få hjælp den til gode ansøgning.

Og så husk at læse din ansøgning højt for dig selv. Hvis det lyder mærkeligt, når du hører det, vil det også lyde mærkeligt for læseren. Skriv det om eller læs det højt for andre og få deres inputs og feedback. Den gode ansøgning lyder ikke mærkelig eller dårlig, når du læser den højt.

Og vigtigt! Læs din ansøgning grundigt for grammatiske fejl. Grammatik er lavthængende frugter. Ansøgningen er dit førstehåndsindtryk, og hvis din ansøgning er fyldt med fejl, hvad siger det så om dig? Hjælp dig selv ved at sikre, at din ansøgning er pudset godt af, så den ligner den gode ansøgning.

Hvis du skal søge uopfordret kan du få hjælp til at skrive en god ansøgning her.

Det skal du have styr på, inden du skriver den gode ansøgning

Sådan skriver du en god ansøgning

“Hvordan skriver man en god ansøgning?” Ja, nu skal du høre. Inden du skriver den gode ansøgning, har du naturligvis gjort dig en masse research om virksomheden. Du har læst jobopslaget grundigt, og så har du, hvis du har relevante spørgsmål, ringet til kontaktpersonen på opslaget. Hvis ikke, så gør det som det første. Hvis du har, så skal du til at skrive.

Din overskrift skal fange læserens opmærksomhed. Hvis du kan lave noget kreativt og catchy, er det helt perfekt. Tilbage i 7. klasse skrev jeg en praktikansøgning til bageren i Kvickly: “Bager med kage i kroppen søger job.” Den var nok mere sød, end den var god, men den er til at huske. Det skal selvfølgelig ikke være useriøst, men den må gerne være catchy. Og så skal den relatere sig til jobopslaget, naturligvis.

Din indledning skal være kort og præcis. Den skal fortælle, hvorfor du er interesseret i jobbet og lægge op til, at du i din ansøgning forklarer, hvorfor du er rette mand eller kvinde til stillingen. Den skal altså give læseren lyst til at læse mere om dig. Du kan eventuelt bruge min guide til elevatortalen til at skrive en god indledning til din gode ansøgning.

Det næste stykke af “den gode ansøgning” er selve brødteksten, hvor du folder din ansøgning ud. Det er vigtigt, at du er ærlig. Skriv hvad du kan tilbyde virksomheden. Brug både dine personlige og faglige kompetencer. Forklar hvordan du vil bidrage og vær ærlig omkring, at du stadig har noget at lære.

En god ansøgning er en ærlig ansøgning. Uden at du taler dig selv ned, selvfølgelig.

Skriv hvad du brænder for. Hvad er din motivation? Husk at løn aldrig er en motivation. Lad være med at nævne det. Inddrag jobopslaget. Søger de en webudvikler til deres hjemmeside, så beskriv hvordan du tidligere har løst denne type opgaver. Og husk at nævne, hvorfor netop det motiverer dig.

Jeg har skrevet en guide til at skrive en motiveret ansøgning til kvote 2. Måske kan du finde inspiration til at forklaring din egen motivation i din egen ansøgning.

En god afslutning er vigtig for din jobansøgning

Nævn dine faglige kompetencer i “den gode ansøgning”

I jobopslaget er der helt sikkert nogle krav, du skal opfylde. Tag udgangspunkt i kravene og brug mindst halvdelen af ansøgningen på at beskrive, hvordan du matcher de krav med din erfaring. “Jeg har tidligere arbejdet med X, Y og Z, og derfor ved jeg, hvordan man varetager den type opgaver.”

Brug masser af eksempler fra dine tidligere jobs eller praktikforløb. Har du haft succes med lignende udfordringer? Brug dem og forklar, hvordan du vil få gavn af dem i dit kommende job. Dog skal du altid se fremad. Du skal ikke liste dine erfaringer uden at bruge dem fremadrettet. Det er det, du har dit CV til. 

Er der krav, du ikke opfylder? Så undgå at nævne dem eller se, om de overlapper med nogle af de krav, du kan opfylde. Lad være med at skrive direkte, at der er noget, du ikke kan finde ud af. Hvis de overlapper, kan du evt. nævne, at du er lærenem og ser det som et naturligt skridt at tilegne dig de krævede kompetencer.

Det er helt fint, når du søger som nyuddannet. Hvis det bliver for langt, henvis til dit CV. En god ansøgning skal være relativt kort men meget skarp. Så kan du ikke klare det på en side, skal du henvise til dit CV.

Som afslutning på den gode ansøgning prøver jeg altid at vise lidt personlighed. Nævn, at du er rar og empatisk – hvis du er det – men sig, at det kan de jo selv få lov at vurdere, hvis de ønsker at se dig til en samtale. Undgå en blinkeemoji, og hvis du ikke er tryg ved at være lidt kæk, så lad være med at skrive, som jeg lige har forslået.

Slut i stedet af med at sige, at du håber, at din ansøgning har vakt interesse, og at du glæder dig til at høre fra dem, uanset hvad svaret måtte være.

Husk altid at vedhæfte anbefalinger, CV eller andre bilag.

Øvelse gør mester med den gode ansøgning

Følger du ovenstående guide til den gode ansøgning, skal du nok komme sikkert i havn. Du kan i hvert fald skrive med visheden om, at du har det hele med og har gjort det rigtigt. 

Og ofte er det nok. For en god ansøgning skal ikke være perfekt, før den er god nok. Men bruger du hjælpen her i guiden skal du nok komme tættere på det, man vil kalde den gode ansøgning.

Husk dog: At skrive en god ansøgning tager tid at lære, og det er ikke sikkert, at den sidder i skabet første gang. Jo flere gange du gør det, jo bedre bliver din ansøgning. Hvis du har nogen i dit netværk, der er gode til at skrive ansøgninger eller har erfaring med at skrive ansøgninger, så få dem til at give dig feedback. Så skal du nok blive skarp til at skrive gode ansøgninger på ingen tid.

Du kan også som jobsøgende få hjælp til din ansøgning af enten din A-kasse eller fagforening. På den måde kan du få personlig hjælp og sparring til den gode ansøgning, og du kan få at vide præcis, hvad du skal gøre bedre.

Du er også altid velkommen til at skrive herunder, hvis du har spørgsmål til, hvordan du skriver den gode ansøgning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *