Studiejob: Her får du hjælp til at lande dit nye studiejob

Sådan finder (og lander) du det rigtige studiejob

Dit studiejob er et af de vigtigste elementer i din uddannelse. Det er her, du får lov til at prøve kræfter med virkeligheden og prøve din lærte teori af i praksis. Med et studiejob bliver du også bedre til det, du gerne vil arbejde med. Du lærer en masse mennesker at kende, hvorigennem du udbygger dit netværk, og så tjener du penge, mens du studerer!

Der er altså masser af fordele ved at have et studiejob. Jeg har skrevet et indlæg, der beskriver, hvorfor det er så vigtigt, at du har dig et relevant studiejob, mens du studerer. Det kan du finde her.

Men når du ved, hvad alle fordelene ved at have et studiejob er, så er du sikkert også ivrig efter at finde dit eget studiejob! Men hvordan gør du så det? Det får du svaret på i indlægget her.

Hvad vil du gerne arbejde med? Sådan finder du dit studiejob

Uanset om det er dit første eller “næste” studiejob, du gerne vil finde, er det vigtigt, at du overvejer med dig selv, hvad du gerne vil. Hvad vil du arbejde med? Hvad vil du lave? I et studiejob har du netop mulighed for at prøve kræfter med alt muligt forskelligt.

Det er en rigtig god måde at komme i berøring med nogle af de områder, som du sandsynligvis ender med at arbejde med, når du er færdiguddannet.

Et studiejob kan meget af det samme, som et praktikforløb kan. Du får lov til at udvikle dine kompetencer og blive bedre til alt det, du gerne vil være god til. Det er derfor, det er så vigtigt, at dit studiejob er fagligt relevant for din uddannelse. Erfaring er erfaring, men relevant erhvervserfaring er altså nu engang bedre.

Og med et par år som studentermedhjælper, skal du nok have tilegnet dig masser af kompetencer, som du kan sætte i spil, den dag du skal ud at søge dit første rigtige job. 

Uanset hvad du laver, er det vigtigt, at du får erfaring, mens du studerer. Her er et studiejob et meget effektivt værktøj
Uanset hvad du laver, er det vigtigt, at du får erfaring, mens du studerer. Her er et studiejob et meget effektivt værktøj – ligesom værktøjet på billedet.

Du kan derfor starte med at lede efter et studiejob på baggrund af de opgaver, den virksomhed og den branche, du gerne vil arbejde med og i. På den måde er du allerede i gang med at tilegne dig viden og relevante kompetencer.

Brug jobportaler og dit netværk til at finde studiejobbet

De fleste uddannelser har online jobportaler, hvor der bliver lagt studiejobs og praktikpladser op. Her kan du med fordel holde dig orienteret, så du er klar, hvis drømme-studiejobbet dukker op. Det er klart den letteste måde at finde et studiejob på. Hold øje med portaler som Jobindex, Graduateland, Studiejob-Danmark og lignende. LinkedIn er også et godt sted at holde sig orienteret.

Derudover kan du bruge dit netværk. Spørg folk, du kender, om de har hørt om ledige stillinger eller lignende. Forhør dig og undersøg selv – måske er du heldig at finde en stilling, der endnu ikke er slået op.

I dit netværk har du også alle, du kender fra dig studie. Det er ikke blot dine studiekammerater, men også dine tutorer, lærere og vejledere. Snak med dem og bliv klogere på, hvordan de selv landede deres studiejobs, og om de har nogle råd til dig. Måske kender de netop nogen, der leder efter en som dig? Uanset vil du få en stærkere relation til den pågældende, du snakker med. Og det er rigtig godt for dit netværk.

Husk i øvrigt at holde din LinkedIn-profil opdateret, så en eventuel arbejdsgiver kan få et godt indtryk af dig, når han eller hun besøger din profil.



 

Sådan søger du dit studiejob

Når du har fundet et studiejob, du gerne vil have, er det tid til, at du søger. Det kan også være, der ikke er nogen konkret stilling, men du har fundet dig en virksomhed, du synes, er spændende. Så skal du søge uopfordret. Hvis stillingen er slået op, søger du bare på klassisk facon.

Men hvad er det så for en facon? Du skal skrive en god ansøgning. Det er lettere sagt end gjort, men det har jeg heldigvis skrevet en guide om, som du kan finde lige her. Principperne er de samme, uanset om du søger en fuldtidsstilling eller et studiejob – eller et praktikforløb for den sags skyld.

Dog kan du med fordel lægge mere vægt på, hvordan du vil bidrage, mens du lærer. For arbejdsgiver ved godt, at du er ung, grøn og under uddannelse. Derfor er det helt naturligt, at du skal have plads til at udvikle dig, og det må du gerne lægge vægt på i ansøgningen. Men sørg også for at bede om konstruktiv feedback, så du har god mulighed for at udvikle dig.

Og så skal du også skrive et godt CVog det kan du få hjælp til at lave lige her. 

Til jobsamtalen skal du bevise, at du er den rette til studiejobbet
Til jobsamtalen skal du bevise, at du er den rette til studiejobbet.

Du kan også søge uopfordret

Hvis du søger studiejob uopfordret, er det meget af det samme, du skal. Men der er lidt forskel, og det er svært at være lige så specifik med ansøgningen, da du ikke har et jobopslag at skrive ud fra. Jeg har skrevet en guide til, hvordan du søger uopfordret, og du finder den lige her.

Fordi du ikke har et konkret jobopslag, må du lave mere research – du skal altid lave research, når du skriver en ansøgning – og så skrive lidt mere overordnet. Læg mere vægt på virksomheden, og hvorfor du ønsker at arbejde der. Stemmer jeres værdier overens? Er det en fed branche? Har du et særligt forhold til virksomheden? Det kan du bruge.

En rigtig god måde at lave research på, udover at bruge nettet, er at ringe på stillingsopslaget. Selvom det kan virke angstprovokerende, så er det bare et meget effektivt værktøj. Det giver dig en helt særlig indsigt i virksomheden og stillingen, hvis du ringer. Jeg har skrevet en guide til, hvad du kan spørge om, når du ringer, her. Du kan ringe, uanset om du søger et studiejob opfordret eller uopfordret.

Sådan lander du studiejobbet til jobsamtalen

Til jobsamtalen skal du bekræfte overfor din arbejdsgiver, at du er den rette til at varetage studiejobbet. I og med at du er studerende og uden den store erfaring, skal du ikke frygte, at du bliver “savet over” eller gået meget hårdt til. Men dermed er det ikke sagt, at du ikke skal forsøge at imponere eller leve op til arbejdsgivers forventninger.

Derfor er det vigtigt, at du forbereder dig. Du skal forberede dig på de spørgsmål, som de vil stille dig. For på den måde kan du selv præge samtalen i den retning, du ønsker.

Men hvordan forbereder du dig så til jobsamtalen? Du kan læse den her guide, jeg har skrevet om emnet. Her går jeg de mest almindelige – og der er mange – spørgsmål igennem, så du kan forberede dig bedst muligt.

Men vigtigst af alt er det, at du har en kort og præcis præsentation af dig selv klar. De vil altid starte med at spørge, om du vil fortælle kort om dig selv. Og så skal du have sat dig godt ind i virksomheden og jobopslaget. Så er du i hvert fald godt på vej. Men start med at læse guiden, jeg har linket til. Så skal du nok klare det godt og lande dit nye studiejob.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.