En uopfordret ansøgning kan sparke døren ind til mange jobs

Uopfordret ansøgning: Sådan griber du den an

En uopfordret ansøgning – eller en umotiveret ansøgning, som den også bliver kaldt – er en ansøgning, du sender, uden at der er en opslået stilling. Du sender simpelthen en uopfordret ansøgning i håbet om, at du og din profil kan vække så meget opmærksomhed, at du kan lande et job nu eller på sigt.

Rigtig mange nyuddannede vælger denne metode med den uopfordrede ansøgning, og den kan faktisk vise sig at være rigtig effektiv. En uopfordret ansøgning kan nemlig meget af det samme, som en opfordret ansøgning kan.

Men du skal ikke måle den uopfordrede ansøgnings succes på, om du kommer til samtale eller lander et job. Bare det, at du sender den og gør opmærksom på dig selv, kan åbne nye døre, både hvad angår potentielle jobs og dit netværk.

Faktisk kan du nogle gange komme virksomhederne i forkøbet ved at søge, før de når at slå en stilling op. Hvis du har den profil, som de søger, eller bare en der ligner, jamen så kan det sagtens være, at de kan bruge dig. Men hvad skal du have styr på, når du skal lave en uopfordret ansøgning? Det kan du få svar på herunder.

Sådan kommer du i gang med en uopfordret ansøgning

Det første du skal gøre, er at researche. Det er det samme, som når du sender en almindelig ansøgning. Med en uopfordret ansøgning har du dog ikke et jobopslag at læne dig op ad. Så det stiller større krav til din research.

Men hvordan laver du så research med henblik på at skrive en uopfordret ansøgning? Først skal du lave en form for afgrænsning. Find ud af hvilket område, hvilken branche, hvilken størrelse virksomhed og meget andet, du vil gå efter.

Faktisk er der mange små og mellemstore virksomheder, som aldrig slår deres stillinger op. Enten har de ikke ressourcerne til at afdække deres behov eller opsøge kandidater, eller også besætter de stillingerne igennem deres netværk. Her kan du blive en del af deres netværk ved at søge uopfordret.

Du kan søge efter virksomheder ud fra de nævnte kriterier på LinkedIn. Her vil du også med det samme kunne se, om du har nogen i dit netværk i den pågældende virksomhed. Her er der altså en vej ind i virksomheden, og det er en stor fordel, især når du søger med en uopfordret ansøgning.

At ringe til virksomheden er et vigtigt led i at lave en uopfordret ansøgning
At ringe til virksomheden er et vigtigt led i at lave en uopfordret ansøgning

Sådan griber du selve ansøgningsprocessen an med din uopfordrede ansøgning

Når du skal sparke døren ind og sige “her kommer jeg!”, kan du gøre det på en række forskellige måder. Det vigtigste er, at din uopfordrede ansøgning når frem til den person, der står for ansættelserne i virksomheden.

Du skal altså have kontaktinformation på den person som det første eller ringe til virksomheden og spørge efter vedkommende. Men først når du er klar til at snakke med den person.

Netop det at ringe til den person, der står for ansættelser, er en rigtig god måde at komme i gang med din uopfordrede ansøgning på. Når du ringer, skal du starte med at præsentere dig selv. Det har jeg skrevet en guide om elevatortalen til, som du kan bruge, når du samler information til en uopfordret ansøgning.

Hvad du hedder, at du er nyuddannet indenfor et særligt område, at du har arbejdet med det og det tidligere, og at du leder efter et job, samt hvor du kender virksomheden fra (hvis det er gennem netværk eller en særlig anledning). Spørg derefter, om du må låne 5 minutter af vedkommendes tid.

Ved ja, får du her et par eksempler på spørgsmål, du kan bruge til research på en uopfordret ansøgning. Ved nej, skal du prøve at aftale et andet tidspunkt, eller om du må kontakte vedkommende over mail.

Spørg ind til virksomhedens nuværende behov. Hvilke kompetencer har de brug for? Hvilke udfordringer har de? Er der opgaver, de ikke kan nå? Hvad er vigtigt, når de skal ansætte nye medarbejdere? Ansætter de nyuddannede? Hvordan er jobmulighederne i virksomheden? Eventuelt andet i den dur, og så spørg, om de har interesse i en uopfordret ansøgning og dit CV.

Hvis det bliver et nej, kan du spørge, om de kender til behovet i andre afdelinger i virksomheden, eller om de umiddelbart kan se, at din profil passer bedre ind andre steder i virksomheden.

Du kan under alle omstændigheder spørge, om vedkommende har et godt råd til dig, der gerne vil ind i samme branche eller arbejde med den type opgaver, du gerne vil. Så får du under alle omstændigheder noget med dig fra opkaldet og et udvidet netværk.

Det er altid okay at ringe, inden du sender en uopfordret ansøgning
Det er altid okay at ringe, inden du sender en uopfordret ansøgning

God uopfordret ansøgning: Sådan skriver du den

Når du har researchet – enten ringet eller søgt løs på internettet – er du klar til at skrive din ansøgning. Du kan genbruge meget af det, du skriver i din opfordrede ansøgning fra tidligere søgte jobs. Dine kompetencer – både faglige og personlige – skal du have med og naturligvis en præsentation af dig selv.

Men i en uopfordret ansøgning skal du først og fremmest skrive, hvordan du har tænkt dig at bidrage i dit nye job. Hvad vil du bringe virksomheden? Hvilke udfordringer kan du løse? Her kan du bruge din relevante erhvervserfaring.

Hvis du har snakket med virksomheden, ved du mere præcist, hvilke udfordringer de står med. Tag udgangspunkt i dem. Hvis ikke, så se om der er noget generelt for virksomheder i branchen. Ellers tag udgangspunkt i dine styrker og forklar, hvordan du kan løse problemer og udfordringer.

Sammen med en uopfordret ansøgning skal du også sende dit CV. Dit CV skal du ligeledes målrette, så de relevante kompetencer står klart og tydeligt. Det skal være let for arbejdsgiveren at finde ud af, hvad du kan bidrage med og hjælpe virksomheden med. På den måde ved de, at når de står overfor udfordringer, som du kan hjælpe med, kan de tage fat i dig. Tag gerne udgangspunkt og genbrug meget fra dit nuværende CV. Din profil er jo, som den er, og derfor skal der ikke ændres meget fra jobsøgning til jobsøgning.

At du sender dit CV og  uopfordret ansøgning er også en måde at lægge billet ind på fremtidige jobs. Hvis du har ringet og sendt en god uopfordret ansøgning, så skal du nok ligge i bevidstheden, den dag virksomheden står overfor udfordringer, som du kan hjælpe med.

Når du er klar, så sender du både din uopfordret ansøgning og dit CV med en reference til jeres samtale, og/eller med en præsentation af dig selv. Hvis du ikke har talt med virksomheden inden, kan du med fordel ringe dem op nogle dage efter, du har sendt en uopfordret ansøgning, hvis du ikke har hørt fra dem.

På den måde kan du få afklaring over, om de på sigt kunne bruge en som dig. Eller om de overhovedet har modtaget eller læst din uopfordrede ansøgning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *