Som nyuddannet skal du have styr på dagpenge og Jobnet

Første dag som nyuddannet: Det skal du have styr på

Din første dag som nyuddannet. Tillykke! Hvis du ikke starter på et job med det samme, er der en række forhold, du skal have styr på. Du skal nemlig melde dig ledig og sikre, at du kan få dine dagpenge udbetalt. Og så skal du i gang med at søge job, men det er en anden snak.

For at få dine dagpenge udbetalt med det samme, skal du have været medlem af en A-kasse det seneste år. Hvis ikke, er du heldig, at der er særlige dimittendregler for nyuddannede. Du skal nemlig kun vente en måned, før du får dagpenge, hvis du ikke har været medlem af en A-kasse i et år forinden. Men kun hvis du melder dig ind i en a-kasse senest 14 dage efter, du har dimitteret.

Du skal, allerede den dag du dimitterer og står som nyuddannet, melde dig ledig i jobcenteret på Jobnet. Det er et krav, for at du kan få dine dagpenge.

Der er altså to ting du skal som nyuddannet: Du skal have styr på dine dagpenge og melde dig ledig i jobcenteret. Læs herunder, hvordan du gør.

Sådan sikrer du dig dagpenge som nyuddannet

Der er to muligheder for at få dagpenge, når du er nyuddannet. De kræver begge, at du er eller bliver medlem af en A-kasse. En A-kasse, eller en arbejdsløshedskasse, er den, der udbetaler dine dagpenge. Derfor skal du være medlem.

Hvis du meldte dig ind i en A-kasse, mens du studerede – og har været medlem i et år – kan du faktisk få dine dagpenge allerede fra den dag, du dimitterer.

Eller det vil sige, at du begynder at optjene dagpenge, fra din første dag som nyuddannet. Det giver dig altså noget mere i udbetaling den første gang, du får dagpenge. Så du må godt klappe dig selv på skulderen, hvis du har været så fremtidssynet at melde dig dig ind i a-kasse som studerende.

Du får dagpengene udbetalt til sidst i hver måned, som du kender det fra din løn fra dit studiejob eller SU. Hvis du gerne vil vide, hvor meget du kan regne med at få i dagpenge som dimittend, så kan du læse mere om dagpengesatser her.

Dagen hvor du afslutter din uddannelse som nyuddannet er noget helt særligt
Dagen hvor du afslutter din uddannelse som nyuddannet er noget helt særligt

Hvornår er min uddannelse afsluttet?

Den dag, der tæller som afslutningsdagen for din uddannelse, er den sidste dag, du studerer. Det er altså den dag, du enten får din afsluttende karakter eller går til din sidste eksamen, at du kan kalde dig selv for nyuddannet.

Det vil altså sige, at din uddannelse er afsluttet, når du har modtaget din sidste karakter. Hvis du skal til mundtlig eksamen, afslutter du også din uddannelse samme dag. Skal du til skriftlig eksamen, er det først, når du modtager din karakter, at du har afsluttet din uddannelse.

Du kan, hvis du afslutter din uddannelse med en stor opgave, i nogle tilfælde få en forhåndsgodkendelse af din lærer eller vejleder. Men det er op til dit uddannelsessted, om det kan lade sig gøre. Så kan du melde dig ledig fra den dag.

Hvis der ikke er nogen formel afslutning, er det den dato, dit endelige eksamensbevis er udstedt, der tæller.

Apropos afslutning: Læs her, hvordan du laver en god afslutning på din ansøgning.

Sådan kommer du som nyuddannet i gang med Jobnet

Lige så snart du er færdig med din uddannelse, skal du melde dig ledig. Det vil sige, at første dag som nyuddannet skal du bruge på at melde dig ledig på Jobnet.

Her går du ind på Jobnets hjemmeside, hvor du opretter en profil og logger ind med NemID. Derfra skal du melde dig ledig, hvis du er nyuddannet og uden arbejde. Du skal også angive et jobønske, men du må gerne angive flere.

Derfra har du 14 dage til at oprette dit CV. Grunden, til at du skal det, er, at virksomhederne skal kunne finde dig, hvis de leder efter en profil som din. Desuden skal du registrere din jobsøgning i jobloggen.

Du vil også blive indkaldt til møder – både individuelle og alenemøder – hvor du får mere at vide. Her vil du møde andre ledige, både erfarne og nyuddannede.

Er du stadig studerende? Meld dig ind i en A-kasse

Du kan gøre dig selv en kæmpe tjeneste, hvis du ikke er nyuddannet og stadig studerer. Har du mere end et år tilbage af din studietid, så meld dig ind i en A-kasse. Det er ikke så vigtigt, hvilken A-kasse det er, bare du er medlem i et år, inden du står som nyuddannet. Men det giver selvfølgelig mest mening, at A-kasse er relevant for din uddannelse.

Det betyder nemlig, at du vil få dagpenge fra første udbetalingsdag, og du vil derfor ikke skulle vente. Hvis du ikke har været medlem i et år, skal du vente en måned, før du får dagpenge. Det kan altså være flere tusinde kroner, og derfor er det vigtigt, at du er ude i god tid.

Det er som regel gratis eller meget billigt at have et studiemedlemskab i en A-kasse. Så der er ikke mange gode argumenter for, at du ikke skal gøre det.

Desuden kan du komme til masser af arrangementer i din A-kasse (og fagforening) samt få hjælp til studiejobs, praktik og andet, der kan hjælpe dig senere, når du skal søge job. Her kan du også møde nye mennesker og udbygge dit netværk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.