Jo bedre du er forberedt til jobsamtalen, jo bedre kan du svare på spørgsmål til jobsamtale

Spørgsmål til jobsamtalen: Sådan forbereder du dig på de spørgsmål, du kan BLIVE STILLET

Hvis du skal til jobsamtale – stort tillykke med det – skal du forberede dig på de spørgsmål, du kan blive spurgt om. Du vil helt sikkert blive stillet en masse spørgsmål til jobsamtalen, og jo bedre du kan svare, jo bedre bliver oplevelsen for både dig og din måske kommende arbejdsgiver.

Og det er faktisk ikke så svært for dig at forberede dig på at svare på spørgsmål til jobsamtalen. Det kræver bare tid, og at du gør dig umage med at blive forberedt. Virksomheder har som regel en fast spørgeramme, som de bruger til at lave spørgsmål til jobsamtalen, og derfor går mange spørgsmål igen.

Jeg har samlet nogle konkrete eksempler på nogle af de mest brugte herunder. Og så giver jeg i øvrigt råd til, hvordan du kan forberede dig bedst muligt på de forskellige spørgsmål til din jobsamtale. Hvis du derimod leder efter en guide til de spørgsmål, du selv kan stille til jobsamtalen, kan du finde den på linket.

Guiden er opdateret 21. august 2021

Sådan starter jobsamtalen typisk

Når du skal forberede dig på svar på eventuelle spørgsmål til jobsamtalen, giver det mening, at du starter med dig selv. En nem måde at komme i gang med din jobsamtale er, at din kommende arbejdsgiver beder dig om at fortælle lidt om dig selv. Det kan virke lidt mærkeligt, for du har jo skrevet om dig selv i din ansøgning. Men det er altså en fin måde lige at komme i gang med jobsamtalen på.

Og her skal du være skarp. Det er vigtigt, at du har forberedt en elevatortale inden samtalen, der tager de medvirkende til samtalen i hånden og viser, hvem du er, og hvad du kan. Og du kan bruge din elevatortale igen og igen til din næste jobsamtale. Måske med nogle småjusteringer og ekstra forberedelse.

Du kan læse hele min guide til elevatortalen her.

Her skal du meget kort fortælle:

 • Hvem du er
 • Hvad du kan
 • Hvad du gerne vil

Tag udgangspunkt i dig selv og din job- og uddannelsesmæssige rejse. Fortæl, hvorfor du har læst det, du har gjort. Fortæl, hvad du har arbejdet med. Fortæl, hvad du er god til – altså dine faglige kompetencer – og hvad du bedst kan lide. Og fortæl hvad du gerne vil arbejde med eller bidrage med i det kommende job. Så er I i gang med jobsamtalen, og du har selv været med til at præge den fra start af.

Det er rigtig godt. Og derfor er det vigitgt, at du forbereder en god elevatortale til din jobsamtale.

Og du har endnu ikke fået stillet nogle rigtige spørgsmål. Du er faktisk mere eller mindre i kontrol her. Dog skal du nok få rigeligt med spørgsmål til din jobsamtale, men det er altså en god måde for dig at komme godt fra start. Det kan også have betydning for de spørgsmål, arbejdsgiveren stiller senere i jobsamtalen.

Du kan bruge listen over dine personlige kompetencer og dine faglige kompetencer til at få overblik over, hvad du kan og vil fortælle.

Du får spørgsmål både til din person og din faglige profil til jobsamtalen
Du får spørgsmål både til din person og din faglige profil til jobsamtalen

Typiske spørgsmål til jobsamtalen: De mest almindelige spørgsmål og svar om din person

Når du er til jobsamtale, er det din kommende arbejdsgivers mulighed for at lære dig bedre at kende. Derfor stiller de også spørgsmål til dig om netop din person. Herunder får du nogle konkrete eksempler på spørgsmål til din person, som du kan blive stillet til din jobsamtale.

 • Kan du give en kort beskrivelse af din baggrund/Vil du fortælle lidt om dig selv?

Det her spørgsmål starter de fleste jobsamtaler med. Det er faktisk også noget, jeg selv spørger om, når jeg afholder jobsamtaler. Det er – som nævnt i afsnittet om elevatortalen – bare en god måde at komme i gang på.

 • Hvordan vil du beskrive dig som person?

Er du introvert, udadvendt, glad, smilende, fyldt med overskud, struktureret? Alt sådan er med til at beskrive dig og din personlighed.

 • Hvad er dine stærke sider?
 • Hvad er dine svage sider?

Tænk over den feedback, du har fået igennem dine studiejobs, dine praktikforløb og din studietid. Hvad har du fået ros for? Hvad har du fået at vide, at du skal arbejde på? Tag for så vidt muligt udgangspunkt i, hvad andre siger. “Jeg får tit at vide, at jeg god til at tage styringen.” I stedet for at svare, at det mener du selv. Det er et godt svar på spørgsmålet.

 • Hvad er din(e) vigtigste styrke(r)?

Det skal helst relatere sig til jobbet. Hvis du kan lige præcis det, du skal kunne i jobbet – skrive, lave grafisk arbejde, regnskab osv. – så brug det. Men hvis du ikke er verdensmester i netop det, der er vigtigst for jobbet, så læg vægt på, hvor god du er til at lære og til at modtage feedback.

 • Hvad laver du i din fritid?
 • Hvordan vil dine venner, studiekammerater eller kollegaer beskrive dig?

Jeg spørger tit, når jeg holder jobsamtaler, hvilken rolle personen har i et gruppearbejde. Er du den, der tager teten og siger, at nu skal I videre? Er du meget omhyggelig og vender hver en detalje, inden I skal fortsætte? Er du lidt midt i mellem? Det kan være en måde at beskrive, hvordan andre beskriver dig på.

Nu har du altså nogle konkrete personlige spørgsmål og mulige svar til din jobsamtale, som du kan forberede dig på. Det bliver en stor hjælp, når du sidder overfor din kommende arbejdsgiver.

Hvis du er godt forberedt på spørgsmålene til din jobsamtale, bliver det med større sandsynlighed en god oplevelse
Hvis du er godt forberedt på spørgsmålene til din jobsamtale, bliver det med større sandsynlighed en god oplevelse

Typiske spørgsmål til jobsamtale: Dit tidligere job

I skal selvfølgelig også snakke om det, som selve jobsamtalen handler om. Nemlig dit kommende arbejde, som du håber på at kunne lande. Her sker der typisk det, at du bliver spurgt ind til dit forhenværende eller nuværende arbejde, og med afsæt i det går jobsamtalen over i at handle mere om fremtiden og altså dit kommende arbejde.

 • Hvorfor søger du et nyt job?
 • Hvilket ansvar havde du i dit tidligere job?
 • Hvilke arbejdsopgaver har du haft?
 • Fortæl om dine succeshistorier og situationer, hvor du har fejlet men lært noget
 • Hvilke opgaver kunne du bedst lide at arbejde med?
 • Hvilke opgaver havde mindre lyst til at arbejde med?
 • Hvad er en god arbejdsdag for dig?
 • Hvordan arbejder du under pres?
 • Hvad er en god kollega for dig?
 • Hvordan er du en god kollega?
 • Hvad lærte du mest af i dit nuværende eller tidligere job?

Hvis du ikke for nyligt har haft et job, du kan tage fat i, så tag fat i situationer fra tidligere jobs. Det behøver ikke at være det samme job eller dit sidste job, du bruger som eksempel. Hvis det giver mening, kan du også bruge et eksempel fra dit studiejob eller et frivilligt job.

Hvis du er nyuddannet og jobsøgende og det er din første jobsamtale, giver det nok sig selv, hvorfor du søger job. Men derfor kan du godt forklare til din jobsamtale, at det kribler for at komme i gang. Helt konkret kan du fortælle, hvad du tidligere har arbejdet med og nævne både succeser og situationer, du har lært af ved at fejle. Det er altså et bedre svar til det konkrete spørgsmål, du bliver stillet.

Det er helt okay at have præferencer for arbejdsopgaver. Men sørg for, at du ikke fortæller til jobsamtalen, at der var noget, du ikke kunne lide at arbejde med, hvis det er centralt i det job, du prøver at lande. Omvendt er det perfekt, hvis det, du bedst kunne lide at lave, er det samme, som du skal lave i dit kommende job.

Du skal altså ikke sige, at du ikke kan lide at arbejde selvstændigt, hvis det netop er selvstændigt arbejde, som stillingen rummer.

Hvis du svarer godt på dine spørgsmål til jobsamtale, er du tættere på at lande jobbet
Hvis du svarer godt på dine spørgsmål til jobsamtale, er du tættere på at lande jobbet

Typiske spørgsmål til jobsamtalen om den nye stilling

 • Kan du fortælle lidt om, hvordan en chef skal være, eller hvad en chef skal gøre, for at få det bedste frem i dig?

Sådan et spørgsmål til samtalen er virkelig vigtigt. Personligt har jeg brug for, at min chef er til at snakke med og har en klar plan for, hvordan jeg bedst muligt bliver kørt ind i virksomhedens rutiner og systemer. På den måde får de det maksimale ud af mig. Måske er det det samme for dig? Lav en klar forventningsafstemning til din jobsamtale. Det er vigtigt. Det kan faktisk også være en svær opgave at være leder for en ny medarbejder, der ikke er konkret omkring sine forventniger. Så vær endelig det til din jobsamtale.

 • Hvorfor har du søgt netop denne stilling?
 • Hvorfor vil du gerne arbejde i vores virksomhed?

Din motivation for stillingen skal være klar. Hvorfor synes du, at stillingen er lige noget for dig? Og hvorfor har du søgt stillingen? Det kan være, du har hørt, at virksomheden har en ung kultur og vane for at give nyuddannede chancen. Er der nogle spændende udfordringer eller noget særligt interessant, du kan fremhæve? Nævn det til jobsamtalen og som svar på det konkrete spørgsmål.

Jeg har skrevet en guide om at skrive en motiveret ansøgning. Her kan du måske få hjælp til at beskrive din egen motivation til din jobsamtale. Dog handler artiklen om at søge kvote 2, men her er motivaitonen netop en vigtig del. Det er helt sikker noget, du bliver spurgt om til samtalen.

 • Hvad er dine lønkrav?

Hvis det er dit første job, så vil jeg være meget ydmyg. Du skal ikke arbejde gratis, men det er altså også en investering i din fremtid, at du kommer ind på arbejdsmarkedet og får noget erfaring. Lad være med at se, hvad alle omkring dig får. Det kan du ikke bruge til noget.

Hvis jobbet lyder spændende, så vær mere lempelig med dine lønkrav. Især hvis du næsten ingen erfaring har som nyuddannet. Så er alt over 25.000 kr./md. godt. Men det kommer jo også an på din uddannelse. Startlønnen svinger meget fra uddannelse til uddannelse. Men vær varsom med, hvad du svarer til det her spørgsmål til jobsamtalen.

Jeg har skrevet en guide til, hvad du som nyuddannet skal forvente og forlange af din første løn.

I dag kan en jobsamtale også sagtens foregå over video. Du skal stadig være forberedt
I dag kan en jobsamtale også sagtens foregå over video. Du skal stadig være forberedt på samme måde

Afsluttende spørgsmål og svar: Sådan slutter jobsamtalen typisk

Når din jobsamtale nærmer sig sin afslutning, får du garanteret et par typer spørgsmål i retning af følgende:

 • Hvornår kan du tiltræde stillingen?
 • Hvorfor er du den rette kandidat til denne stilling?

Det er typisk de spørgsmål til jobsamtalen, som det hele slutter med. Hvis det bliver sagt med et smil, kan det være en fin indikator for, at din jobsamtale er gået godt. Og her skal du jo bare sørge for at være imødekommende. Hvis de vil have, du starter i morgen, så gør du det. Så svar, at du kan starte “med det samme”.

Og hvorfor er du den rette kandidat?

Tænk over alt det, du har svaret før. Hvis din person og dine kompetencer passer på profilen, hvis du kan mærke kemien, hvis du synes, at virksomheden er spændende, og du får en løn, som du har det godt med…

Så giver svaret sig selv. Og så ved du, hvad du skal svare. Så overvej alt det, du kan mærke, der føles rigtigt og nævn det. Og så sørg for at slutte din jobsamtale godt af med, at alt det, du har svaret, gør, at du er sikker på, at du kan bidrage og bevise, at de har valgt rigtigt med dig blandt alle kandidater.

Det er i øvrigt også vigtigt, at du er aktivt lyttende under jobsamtalen, når din arbejdsgiver taler. Så kan du bruge det, de siger, til at tale ind i deres behov. På den måde er det lettere for arbejdsgiveren at blive bekræftet i, at du er den rette og har de rette kompetencer.

Du kan ikke forberede på samtlige spørgsmål til jobsamtalen, men du kan gøre dig en masse tanker inden samtalen. Gå spørgsmålene, jeg har listet ovenfor igennem, og så vil du stå meget bedre overfor de spørgsmål, du får til din næste jobsamtale.

Du er altid velkommen til at smide en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål til noget eller søger yderligere hjælp til din jobsamtale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *