Faglige kompetencer: Tilegn dig flere kompetencer til din jobsøgning

Oplever du, at du som nyuddannet mangler mange af de falige kompetencer, som der bliver efterspurgt i jobopslagene? Her mener jeg faglige kompetencer og særlige evner i diverse programmer eller konkrete IT-kompetencer.

Ofte står der i et jobopslag, at arbejdsgiveren forventer, at du er superbruger i et bestemt program (Word, Photoshop, PowerPoint) eller har nogle andre særlige faglige kompetencer. Det kan være en barriere for dig, hvis du mangler de afgørende kompetencer, men det kan du heldigvis gøre noget ved.

Møder du gentagende gange krav om, at du skal være vant i eller superbruger af et bestemt program, kan det være en rigtig idé, at du investerer tid i at lære netop dette program eller den konkrete faglige kompetence. Det er måske indlysende, men mange tager ikke skridtet. De accepterer i stedet bare, at de ikke er kvalificerede og lærer ikke de nødvendige kompetencer.

Der er forskellige måder, du kan opkvalificere dig selv og lære et nyt program, software eller faglig kompetence på. Jeg giver dig her overblikket over, hvad du kan gøre.

Inden du går i gang: Skab overblik over dine kompetencer

Det vigtigste, inden du går i gang med at tilegne dig nye kompetencer, er, at du har et fuldkomment overblik over dine nuværende personlige og professionelle/faglige kompetencer. Hvis du ikke har det, kan du her læse, hvordan du får det. Det vil under alle omstændigheder hjælpe dig i den jobsøgning fremadrettet.

Det er meget lettere for dig at strukturere, hvad du skal lære, når du har overblik over dine nuværende kompetencer. Kan du se, der er noget oplagt, du mangler?

Ofte er nogle evner og faglige kompetencer nært beslægtede. Hvis du vil arbejde med kommunikation, er det tit godt at kunne arbejde med billedbehandling eller videoredigering. Hvis du vil arbejde med IT, skal du garanteret lære en masse om programmering.

De fleste skal på et eller andet tidspunkt præsentere i deres jobs, især hvis de arbejder som konsulenter. Det stiller krav til din præsentationsteknik og de fede PowerPoints, du skal kunne strikke sammen. Det er altså en konkret kompetence, du skal bruge. Ligesom programmering er for IT-medarbejderen og Illustrator er for grafikeren.

Programmering er en meget efterspurgt IT-kompetence, og det er blandt meget, du kan lære online
Programmering er en meget efterspurgt IT-kompetence, og det er blandt meget, du kan lære online

Bliv klogere online: Udbyg dine kompetencer med kurser

For mange nyuddannede, der ikke har den store  erfaring og på den baggrund ikke kan komme i job, kan det være svært at blive dygtigere. For hvordan skal du kunne opbygge mere erfaring eller flere kompetencer, når du aldrig får lov til at arbejde?

Det kan du heldigvis selv tage hånd om. Der er masser af gratis indhold på nettet, som du kan bruge til at tilegne dig flere kompetencer med. YouTube flyder over med godt indhold, og det er muligt at blive klogere på mange begreber, discipliner og tilegne dig  kompetencer derinde.

Du kan komme langt med gratis indhold på nettet og YouTube, men hvis du vil i dybden med et program eller en særlig faglig kompetence, kan det faktisk betale sig at investere i et online kursus. Især hvis det er en efterspurgt kompetence, som går igen og igen i de jobopslag, du finder.

NemProgrammering.dk er en online kursusdatabase, hvor der er masser af kurser, som du som nyuddannet kan fordybe dig i. Det bedste af det hele er, at mange af kurserne er gratis. Gratis!

Du kan helt gratis få timevis af undervisning i:

Jeg er sikker på, at mindst et af disse programmer er blevet nævnt i et jobopslag, du har læst for nyligt. Og i stedet for bare at give op, kan du fordybe dig i programmerne igennem online læring og få de nødvendige faglige kompetencer og en bedre forståelse af dem. Det vil helt sikkert gavne dig fremadrettet.

Lær endnu mere med premium-kurser

Du kan komme langt med gratis kurser. Du kan faktisk komme rigtig langt, og det kan give dig masser af god og grundlæggende viden om forskellige programmer og give dig kompetencer, du manglede.

Men nogle gange når du bare et niveau, hvor det ikke rækker med gratis indhold, og hvor der skal mere tyngde og dybde til, før du udvikler dine kompetencer. Dertil har NemProgrammering.dk også en lang række premium-kurser, der går endnu mere i dybden med forskellige programmer.

Selvom det kan være irriterende at skulle have penge op af lommen, så kan det altså være en rigtig god investering i dine jobmuligheder og din egen fremtid. Det er heller ikke mere end nogle hundrede kroner for flere timers dybdegående videokursus, og det kan altså give dig en ekstra fordel og de faglige kompetencer, du mangler i din jobsøgning.

Her er kan du se nogle af de premium-kurser, du kan tage online:

Som sagt kan du komme langt med gratis kurser, men der er bare nogle kompetencer, som kræver, at du investerer for at tilegne dig dem. Og det kan virkelig betale sig, da mange af kompetencerne, som du tilegner dig, er nogle, du sandsynligvis kommer til at skulle bruge ofte i dit kommende arbejdsliv.

Det er altså en investering, der hurtigt er tjent ind igen, hvis den er med til at hjælpe dig med at lande jobbet. Hvis du kunne betale et par hundrede kroner for et arbejde her og nu, havde du vel også gjort det. Så overvej at opgradere dine kompetencer, hvis du kan se, at de jobs, du vil søge, efterspørger konkrete faglige kompetencer i udvalgte programmer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *