Din elevatortale skal tage lige så lang tid som en tur i en elevator. Få hjælp til at lave din egen elevatortale og få inspiration med et elevatortale-eksempel.

Elevatortale til jobsamtalen: Sådan skal den være

Din elevatortale. Hvad skal du med den? Hvis du skal til jobsamtale eller skal præsentere dig for nogen, er det vigtigt, at du kort og præcist kan sætte ord på, hvem du er. Hvis nogen skal hjælpe dig, skal de kunne fortælle videre, hvad du kan. Det kan de kun, hvis du selv er i stand til at præsentere dig kort og præcist.

Netop det skal du kunne med en elevatortale. Om det er til en jobsamtale, til et socialt arrangement eller et netværksmøde. Det er lige meget. Du skal kunne lire din elevatortale af, når du har brug for den. Men det er typisk, når du netværker eller er til jobsamtale, at du skal bruge elevatortalen.

Men hvordan skal elevatortalen så lyde? Og hvordan laver du din egen elevatortale? Det giver jeg dig svaret på herunder samt et elevatortale-eksempel.

Denne artikel er opdateret 10. marts 2021

Hvad skal en god elevatortale indeholde?

Din elevatortale skal være en kort og præcis præsentation af dig. Du skal fortælle, hvem du er, hvad du kan, hvad du gerne vil arbejde med, og hvad du har arbejdet med.

Navnet “elevatortale” kommer ikke fra et billedsprog, hvor du skal fortælle om dig selv fra top til tå. Hvis det var det, du tænkte. Det er i stedet tænkt som en kort præsentation, du kan fortælle på det, der svarer til en elevatortur. Altså cirka 30 sekunder plus/minus 10 sekunder.

Samtidig giver du også et positivt indtryk af dig selv, når du klart og tydeligt kan forklare, hvem du er,  hvad du kan, hvor du har din erfaring fra, og hvad du gerne vil. Det er altså både for at give modtageren information og et godt aftryk, som han eller hun vil huske.

Længere nede i guiden viser jeg dig mit eget elevatortale-eksempel.

Sådan skal din elevatortale være

Din elevatortale skal for alt i verden også være ægte. Eller autentisk, hvis du bedre kan lide det ord. Det skal være dig,  altså den du er, du snakker om. Ikke en forbedret udgave eller noget, du tænker, der lyder bedre. Bare dig. Det er jo dig, vedkommende skal lære at kende.

Men det skal også skinne igennem, at du brænder for det, du snakker om. Og det kan man kun mærke, hvis du er ærlig. Så ærlighed og passion er vigtige ingredienser.

Sørg også for at være indbydende i dit kropsprog og med din ansigtsmimik. Vær nærværende og hold øjenkontakt, og kom gerne med et smil. Alt dette får modtageren til at lytte og ønske at høre mere.

Og så skal du selvfølgelig være nem at forstå. Din elevatortale skal gå rent hjem, så du skal ikke snakke i et tungt fagsprog eller forsøge at imponere med “seje” buzzwords. Det er nemlig vigtigt, at dit budskab er både relevant og passer til situationen.

Du kan gemme det svære fagsprog til senere, hvis samtalen udvikler sig, eller du mærker, at modtageren gerne vil snakke i sådan en jargon. Men som udgangspunkt skal du bare tale direkte, præcist og forståeligt. Det er uanset, om det er til jobsamtalen, eller mens du netværker.

Det er vigtigt, at du øver din elevatortale, så du kan præsentere dig selv skarpt.
Det er vigtigt, at du øver din elevatortale, så du kan præsentere dig selv skarpt.

Øv dig: Sådan gør du

Det er altid en god idé, at du øver din elevatortale, især hvis du ved, at du skal bruge den i en jobsamtale lige straks. Bare det, at du læser den højt, gør, at du hurtigt kan høre, om den fungerer i praksis. Hvis der er noget, der er svært at udtale eller at sige, så undlad det. Sig det på en anden måde.

Se, om du kan lære den udenad, men lad være med at lære den ordret. Husk nogle sætninger, og så kan du improvisere igennem elevatortalen ud fra en klar struktur.

Jo flere gange, du gør det, jo bedre bliver du også. Og så virker du mere selvsikker. Din selvsikkerhed skal afspejle sig i både din udtale og dit kropsprog.

Du kan sagtens bruge din kæreste, mand/kone eller ven til at øve foran. Så kan du også få vigtig feedback, hvis der er noget, du har overset. Alternativt kan du optage dig selv på video. Her kan du også se, hvordan du agerer og rette på dit kropsprog.

Når du er tryg ved elevatortalen – eller bare når som helst – kan du opsøge situationer, hvor du kan få lov til at præsentere dig selv og bruge din elevatortale. På den måde er du klar og skarp, når du møder en person, du gerne vil præsentere dig selv for, eller skal præsentere dig selv i en jobsamtale.

Lad dig inspirere af mit elevatortale-eksempel

Nu har du læst en masse om, hvordan du laver din egen elevatortale. Men hvis du vil se, hvordan en elevatortale kan se ud, har jeg lavet et elevatortale-eksempel til dig herunder. Jeg har taget udgangspunkt i mig selv – så nu kan du lære mig lidt bedre at kende.

“Jeg hedder Frederik, og jeg arbejder med content marketing ved et større marketing bureau. Jeg elsker at skrive, og derfor arbejder jeg som tekstforfatter og holder workshops, hvor jeg lærer vores kunder at skrive tekster, der skaber værdi og hjælper dem med at rangere i Google. 

Jeg elsker at arbejde med forskellige kunder, da det giver mig masser af afveksling i hverdagen. Jeg arbejder altid ud fra data, og med indsigten i data kan jeg se, at mit arbejde gør en stor forskel for vores kunder. Det er meget motiverende.”

Dette elevatortale-eksempel kan jeg med få justeringer bruge til enten en jobsamtale, et netværksmøde eller en hvilken som helst anden begivenhed. Mit elevatortale-eksempel fortæller, hvem jeg er, hvad jeg kan, og hvad jeg vil. Det er det, elevatortalen skal kunne.

Du har nu lært at skrive og fremføre en elevatortale til jobsamtalen. Hvis du har brug for hjælp til at skrive din ansøgning, kan du læse min guide til det her.

Du kan også finde konkrete eksempler på CV’er lige her.  Og her kan du læse, hvordan du laver dit eget CV.

Få tips til at bruge din elevatortale
Du får lige et par tips, så du kan få mest muligt ud af din elevatortale

Tips og huskeregler til din egen elevatortale

Måske er det nok, at du har mit elevatortale-eksempel ovenfor, og er du klar til at gå i gang med din egen elevatortale, skal du endelig bare gøre det. Afslutningvis vil jeg bare gerne give dig et par tips med, så du kan gøre din elevatortale helt skarp. 

Man siger, at en elevatortale skal vare det, der svarer til en tur i elevatoren. Det har jeg nævnt før, men det er vigtigt, at du holder din elevatortale kort. Den skal være lige tilpas lang nok til, at modtageren har fået svar på det grundlæggende om dig, men stadig er nysgerrig på at høre mere. Hvis den bliver for lang, er det svært at huske og holde opmærksomheden. Så hellere lidt for kort end for lang.

Og netop når den bliver for lang, så bliver den heller ikke skarp nok. Men din elevatortale skal være skarp. Knivskarp! Hellere kog din faglighed og det, du vil frem med, ned til enkelte pointer end at snakke kort om meget. Hvad er det allervigtigste, som man skal vide om dig? Det er det, din elevatortale skal fortælle.

Du har også mulighed for selv at præge jobsamtalen efterfølgende med din elevatortale. Det er lidt click bait-agtigt, men hvis du kan fortælle en pointe, der gør modtageren nysgerrig på mere om dig, så har du gjort det godt. Sig, at du stiftede bekendtskab med en vigtig kompetence i dit tidligere job, og der fandt du ud af, du var god til det og syntes, at det var spændende.

Arbejdsgiveren vil helt sikkert spørge ind til det bagefter. På den måde har du selv bestemt, hvor jobsamtalen skal hen. Jeg har i øvrigt skrevet en række forskellige guides, du kan bruge, hvis du skal jobsamtale.

Men husk, at når du lægger op til spørgsmål, så skal du også være fleksibel. Det er nemlig ikke alle mennesker, der kan vente med at stille sine spørgsmål. Så forvent også, at du bliver afbrudt. Øv dig i at samle op fra, hvor du blev afbrudt, så du får det hele med. Hvis det altså giver mening, og I ikke har talt jer et helt andet sted hen. Så har elevatortalen klaret sin opgave allerede.

God fornøjelse med din egen elevatortale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.