Alt du skal vide om tøj til jobsamtalen

Tøj, der giver dig jobbet: Sådan vælger du tøj til jobsamtalen

En jobsamtale er din mulighed for at give et godt førstehåndsindtryk til din potentielle arbejdsgiver. Og her skal du især tænke over det tøj, du tager på.

Måden du klæder dig på kan nemlig sige meget om dig. Selvom du ikke skal dømme en bog ud fra dens omslag, er mennesker skabninger, der orienterer sig visuelt. Og det første indtryk betyder noget. Og vil du gerne være sikker på, at tøjet til jobsamtalen giver det rette budskab, bør du læse med herunder.

Alt i alt handler det om at vælge tøj til jobsamtalen, som der passer til virksomheden selv, og som du har det godt i. Læs med herunder og få hjælp til at vælge tøj til jobsamtalen. 

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet. 

Uanset hvilket job du går til jobsamtale til, er der altid visse typer af tøj, der er passende. For mænd er et jakkesæt, en skjorte og slips altid et godt valg. For kvinder er en forretningsdragt eller kjole normalt et godt bud. Hvis du ikke er sikker på, hvad du skal have på, er det altid bedre at tage fejl af at være for klædelig end for afslappet. 

Hvis du er for afslappet, kan du virke uinteresseret eller umotiveret. Og det skal du ikke. 

Selvfølgelig skal dit tøj være rent og rynkefrit. Du bør også være opmærksom på detaljer som at sikre, at dine sko er rene, samt at dine negle er rene. Førstehåndsindtrykket er vigtigt, og du vil gerne have, at intervieweren eller arbejdsgiveren ser dig som en, der er detaljeorienteret og gør sig umage.

Dit mål er at se professionel, kompetent og selvsikker ud. Det rigtige tøj til jobsamtalen kan hjælpe dig med at vise alle disse kvaliteter. Men du må aldrig gå på kompromis med følelsen af, at du skal være tilpas i dit tøj.

Hos JobTestPrep kan du finde masser af forskelligt øvelsesmateriale til stort set alle former for personlighedstests og jobtests. Indholdet er på engelsk, men det er de fleste jobtests, du bliver stillet overfor også. Derfor er JobTestPrep det oplagte valg, hvis du vil klare dig godt i dine tests, når du søger job. 

Vigtigheden af førstehåndsindtrykket

Når du skal til en jobsamtale, siger man, at du aldrig får en ny chance for at gøre et godt første indtryk. Din potentielle arbejdsgiver vil vurdere dig fra det øjeblik, du træder ind af døren, og du vil derfor være sikker på, at du giver det bedste indtryk. Hvad du har på af tøj, siger meget om, hvem du er, og hvor seriøst du tager muligheden for at lande jobbet.

Mange vil gerne klæde sig professionelt og konservativt for at vise, at de tager jobsamtalen seriøst og respekterer arbejdsgiverens tid. Det er også vigtigt at være komfortabel med det, du har på, så du kan fokusere på selve interviewet frem for dit tøj. Dette gælder især, hvis du skal til samtalen i en længere periode.

Prøv at undgå at bære tøj med slogans eller andet, der kan give din potentielle arbejdsgiver et forkert indtryk. Dette inkluderer T-shirts, flip flops, shorts og andet fritidstøj. Hvis du søger en stilling, der kræver uniform, så undersøg, om du skal have sådan en klar inden.

Og kom ikke for sent til dit interview. Du bør ankomme mindst 10 minutter før tid.

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet. 

Sådan sikrer du dig, at dit tøj giver dig et forspring i jobsamtalen

Dit tøj skal passe til dig og konteksten. Du skal se ud som om, at du gerne vil det, men tøjet skal også være tro mod den, du er.

Start med det grundlæggende: velsiddende bukser eller en nederdel (ikke mere end to centimeter over knæet), en skjorte eller bluse med knap ned, sko med lukkede tå og minimale smykker. Det behøver at være dyrt eller et bestemt mærke. Det skal bare være pænt, professionelt og DIG. Det er det vigtigste, når du vælger tøj til jobsamtalen. 

Når du har det på plads, så overvej hvilket budskab, du vil have dit tøj til at formidle. Er du kreativ? Kantet? Alvorlig? Elegant? Vælg tøj, der udtrykker det image, du ønsker at projicere. Altså sådan som du gerne vil ses.

Hvis du er studerende, vil din stil sandsynligvis være mere afslappet – og stemningen det samme, når du søger studiejob eller en praktikplads. Hvis du søger arbejde i et professionelt miljø, skal det være mere formelt. Det handler altså utrolig meget om konteksten. 

Undersøg virksomhedskulturen

Virksomhedskultur kan defineres som en virksomheds personlighed. Det er måden medarbejderne klæder sig på, handler og tænker på. Du bør altid tænke over virksomhedens kultur, når du vælger tøj til jobsamtalen. Virksomheden tænker også meget på dig og dine personlige kompetencer, inden du bliver ansat. Derfor kan du også blive testet med en personlighedstest inden eller under jobsamtalen. 

Det første indtryk, du gør på en potentiel arbejdsgiver, er vigtigt. Du vil gerne vise, at du er professionel og i stand til at passe ind i deres virksomhedskultur. Måden du klæder dig på siger meget om netop det.

For eksempel, hvis du søger en stilling i en konservativ bank, vil du gerne klæde dig i et jakkesæt, der er rent og presset. På den anden side, hvis du er til samtale for en nystartet techvirksomhed, kan de være mere afslappede omkring deres dresscode og foretrækker medarbejdere, der klæder sig kreativt.

Overvej den branche, du søger i

Når du overvejer, hvad du skal have på til en jobsamtale, er det vigtigt at tage højde for den branche, du søger i. Hvis du for eksempel er til samtale til en stilling i en mere konservativ branche, såsom en bank eller jura, vil du gerne klæde dig mere formelt på.

Det betyder at bære et jakkesæt og slips til mænd eller en konservativ kjole eller nederdel til kvinder. Eller noget der minder om. Kvinder har nok flere muligheder i den forbindelse.

Men hvis du er til samtale til en stilling i en mere kreativ branche, såsom reklame eller design, har du måske mere spillerum og frihed til at vælge, hvad du har på.

I dette tilfælde kan du vælge tøj, der afspejler din personlige stil, mens du stadig forbliver professionel. Det vigtigste er at finde en balance mellem at se professionel ud og at udtrykke din personlige stil.

Hos JobTestPrep kan du finde masser af forskelligt øvelsesmateriale til stort set alle former for personlighedstests og jobtests. Indholdet er på engelsk, men det er de fleste jobtests, du bliver stillet overfor også. Derfor er JobTestPrep det oplagte valg, hvis du vil klare dig godt i dine tests, når du søger job. 

Hvad man skal have på, og hvad skal man ikke have på af tøj til en jobsamtale?

Når det kommer til at vælge tøjet til din samtale, så er det både vigtigt at tænke over, hvad du skal have på. Og hvad du bestemt ikke skal have på. Det første indtryk er trods alt vigtigt, og du vil gerne være sikker på, at du ser professionel og seriøs ud. 

Når det kommer til jobsamtaler, kan dit tøj næsten være lige så vigtigt som dit CV. Det du har på, sender et budskab om dig, din professionalisme og kompetencer, så det er vigtigt at være overvejende, når du vælger dit outfit. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at gøre det rigtige indtryk.

 • Don’t: Tag ikke tøj på, der er for afslappet.
  Selvom dresscoden i virksomheden er afslappet, bør du stadig gøre dig umage og vælge noget pænt tøj. Du behøver nok ikke et jakkesæt, men lad træningsbukserne blive derhjemme.
 • Skræddersy dit outfit til den rolle, du gerne vil have.
  Hvis du søger en kreativ stilling, vil du måske gerne udtrykke din personlighed med dine tøjvalg. Men for de fleste roller er det bedst at holde tingene enkle og klassiske.
 • Sørg for, at dit tøj er rent og strøget.
  Førstehåndsindtryk tæller, så du vil gerne se ud, som om du har passet på dit udseende. Sjusk og manglende soignering tæller ikke opad. 
 • Overdriv ikke med deodorant eller parfume.
  Det giver ikke noget godt indtryk, hvis du har overdrevet med brugen af duftevand, når du træder ind i et lokale med en kommende arbejdsgiver.

Konklusion: Tøjet til jobsamtalen betyder meget

Konklusionen er, at det er vigtigt, at du nøje overvejer dit tøj til jobsamtalen. Du skal ikke gøre for meget ud af det eller gøre noget, der får dig til at føle dig utilpas. Men du skal være bevidst om, at du skal gøre et godt førstehåndsindtryk, og her kan dit tøjvalg gøre en stor forskel.

I langt de fleste tilfælde vil det tøj, du selv synes er pænt, være det rigtige valg. Og i det valg formår du både at vælge noget pænt, samt noget du kan være dig selv i. Og det er det vigtigste. 

Du kan læse mere om, hvordan du skaber en god jobsamtale – herunder vælger tøj – i min guide her.