Den gode jobsamtale skaber afklaring for både dig og din arbejdsgiver

6 vigtige råd til den gode jobsamtale

Jobsamtalen er det sidste skridt, du skal tage, før jobbet er dit. Men det er ikke bare et skridt, du tager sådan uden videre. Der skal en god jobsamtale til, før du står med jobbet på hånden bagefter.

Men hvad er “den gode jobsamtale” så? Og hvordan sikrer du, at netop din jobsamtale bliver god? Forberedelse er en stor del af det, og herunder kan du læse om alt det, du skal sørge for at have forberedt til jobsamtalen. 

Læs med herunder og bliv klædt på til at klare den gode jobsamtale. 

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet. 

Når din potentielle arbejdsgiver vælger at kalde dig til jobsamtale, så har du allerede gjort det godt. Du har skrevet en god jobansøgning, og du har lavet et godt CV. Du har altså gjort et godt indtryk og vækket interesse i dig og din profil.

Til jobsamtalen skal der følges op på det gode indtryk. Det er selve formålet med en god jobsamtale. I skal lære hinanden at kende. Ud fra samtalen skal I finde ud af, om der fortsat er interesse fra begge sider i et samarbejde. 

Her vil du blive vurderet både på din person og din faglighed. Men du skal også vurdere arbejdsgiveren og arbejdspladsen. På den måde kan I begge gå fra samtalen med afklaring. En måde, mange virksomheder vælger at lære deres kandidater at kende på, er ved at lade dem tage en personlighedstest

Derfor skal du heller ikke se jobsamtalen som en eksamen. Du er, hvem du er. Du kan det, du kan. Du skal bare præsentere det så godt som muligt. Det lyder måske lidt eksamensagtigt, men det handler mere om, at du skal være ærlig.

For er du ærlig, så har arbejdsgiveren en reel chance for at træffe det rette valg. Og det er det, der skal komme ud af en god jobsamtale. 

Hvis alt går vel, så lander du jobbet, eller også kommer du videre til anden jobsamtale. Hvis sidstnævnte er tilfældet, har jeg skrevet en guide om anden jobsamtale

Øv dig i spejlet og forbered dig på den gode jobsamtale
Øv dig i spejlet og forbered dig på den gode jobsamtale

Øv dig på din elevatortale og kom godt fra start

Når du sidder til jobsamtalen, sidder du overfor mennesker, du sandsynligvis ikke har mødt før. Måske har du snakket i telefonen med en af dem. Men ofte er jobsamtalen det første møde. Her skal du sørge for at give et godt indtryk og præsentere dig selv på bedste vis. Det gør du med en elevatortale.

En elevatortale er en kort præsentation af dig selv og dine kompetencer. Altså hvad du kan, og hvad du har lavet. Du skal forestille dig, at du har den tid, som en elevatortur tager, til at præsentere dig. Deraf navnet.

Men enhver jobsamtale starter som regel med en præsentation af de deltagende. Og så kan du jo passende give det bedst mulige indtryk og starte jobsamtalen godt. Du fortæller om dig selv, hvad du har arbejdet med, og hvad du kan. Altså din erhvervserfaring og dine kernekompetencer. Til sidst forklarer du, hvad din motivation for at søge jobbet er.

Motivationen er ekstremt vigtig, så derfor skal du sørge for at få den del med. De færreste arbejdsgivere vælger at ansætte kandidater, der ikke virker motiverede. Så din opgave er hele vejen igennem jobsamtalen at slå din motivation fast. Hvis du gør det, har du gjort meget for at skabe en god jobsamtale for dig selv. 

Du kan læse, hvordan du laver en god elevatortale, her. 

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet. 

Forbered de spørgsmål, som du skal stille og svare på til jobsamtalen

En jobsamtale går ud på, at du skal blive klogere, og din arbejdsgiver skal blive klogere. På hinanden. I skal spørge ind til en masse, og det gør, at I begge bliver afklarede omkring, hvorvidt der er et match mellem jer. 

Den eneste måde at det kan ske på, er ved at I stiller hinanden en række spørgsmål. 

Du vil helt sikkert bliver spurgt ind til, hvad din motivation er for at søge jobbet. Her er det vigtigt, at du er ærlig, men at du også overbeviser om, at du vitterligt er motiveret. For det er som sagt meget svært for en arbejdsgiver at ansætte en kandidat, der ikke vil jobbet nok. Så bliver det aldrig godt.

Du bliver nok også spurgt om, hvorfor de skal vælge dig. Her skal du selvfølgelig gøre det klart, at du er motiveret, samt beskrive den værdi du bringer. Det kan du gøre ved at folde dine kernekompetencer ud og sætte i relief til kravene i jobopslaget. 

Du vil nok også blive spurgt, om du har nogle svage sider. Det har alle mennesker, men jo mere bevidst du er om dem, desto bedre er det. 

Men du skal også selv stille spørgsmål. Her kan du blive klogere på, hvorfor de overhovedet søger en ny medarbejder. Hvad der er vigtigst at kunne. Hvordan en typisk arbejdsdag ser ud. Og meget vigtigt: Hvad de forventer af dig i den første tid. 

Du kan læse min guide med alle de spørgsmål, du skal stille og kan blive stillet til jobsamtalen her.

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet. 

Det er okay, at du er kritisk til jobsamtalen

Når du er til jobsamtale, så husk, at det går begge veje. Den gode jobsamtale skal afklare både dig og din potentielle arbejdsgiver. Derfor skal du huske at stille dine spørgsmål. Og du må gerne være kritisk.

Det er vigtigt, at du stiller krav til opstarten i dit nye job. Når du starter i et nyt job, skal du have oplæring og en god start. Dette skal du være sikker på, at arbejdsgiveren er klar over. 

I det hele taget skal du bare huske, at det ikke kun handler om, at du skal sælge dig selv til arbejdsgiveren. De skal også sælge dem til dig. De skal overbevise dig om, at du får det godt, udvikler dig og bliver udfordret i dit nye job. 

Hvis du har en fornemmelse af, at der der noget, de ikke har styr på, så spørg ind til det. Hvis det er ukonkret, hvad du skal lave, er det heller ikke et godt tegn. Her skal du have præciseret, hvad de forventer af dig, og hvad dine arbejdsopgaver består af. 

Hvis du husker at forholde dig kritisk, så er du heller ikke i tvivl, hvis du får tilbudt jobbet. Og så ved du, at det er det rigtige job for dig. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. De kan hjælpe dig med din lønforhandling og jobsamtalen.

Research og gør dig overvejelser om løn

Løn er vigtigt. Det kan vi ikke komme udenom. Derfor skal du også have den med i dine overvejelser, når du skal til jobsamtale. Du kan med fordel tale med din fagforening om, hvad du skal forvente eller kan forlange i løn i dit kommende job. 

Fagforeningen har nemlig adgang til masser af data og lønstatistikker, så du har noget at basere dine forventninger til lønnen på. 

Men det kommer også an på, hvor erfaren du. Er du nyuddannet og uden megen erfaring, skal du ikke lægge dig for meget fast på et beløb. Jeg har skrevet en guide, der hjælper med at forhandle løn som nyuddannet. Men generelt er alt fra 25.000 kr./md. godt for en nyuddannet. 

Er du mere erfaren, er det naturligvis et højere beløb, som du kan og skal gå efter. Men du skal stadig gøre dig en del research og finde ud af, hvad man typisk kan få i løn i din rolle og branche. Dette kan fagforeningen som sagt hjælpe med.

Men sørg for at have realistiske forventninger. Hvis du forventer markant mere, end de kan tilbyde, så kan det føre til afslag på jobsamtalen der, fordi I er for langt fra hinanden. Og så har du bestemt ikke skabt den gode jobsamtale. 

Du kan læse mere om lønforhandling her.

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet. 

Tøj, tid og tanker ift. den gode jobsamtale

Jobsamtalen er din mulighed for at give så godt et indtryk som muligt. Men også et ægte indtryk. Derfor skal du ikke tage noget tøj på, som du er ukomfortabel i, og som ikke er dig. Går du aldrig i jakkesæt eller høje hæle? Så lad være med at gøre det til samtalen.

Tag noget pænt tøj på, som ér dig, og som du har det godt i. så slapper du også mere af, og din jobsamtale bliver en god jobsamtale. Du kan læse mere om tøj til jobsamtalen her.

Vær også opmærksom på de signaler, du sender. Bliver du lidt defensiv, når du er nervøs? Prøv at undgå det. Det er vigtigt, at du er høflig og imødekommende. Det gør det bare meget lettere at vælge dig i den sidste ende. Imødekommenhed er en meget vigtig social kompetence.

Når du øver din elevatortale, kan du med fordel gøre det foran et spejl. Her kan du også tale lidt med dig selv. Det lyder fjollet, men på den måde kan du se, hvordan du ser ud i andres øjne. Og så kan du være sikker på, at du ikke fremstår på en måde, som du gerne vil undgå. 

Jo mere du har øvet dig, og jo bedre du er forberedt, desto mere kan du slappe af. Og jo mere du slapper, jo større chance er der for, at du leverer en god præstation, og du kommer godt i mål med den gode jobsamtale. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.