En god løn som nyuddannet skal både give ro i maven hos dig og din arbejdsgiver

Løn som nyuddannet: Så meget skal du have

Hvor meget skal jeg have i løn som nyuddannet? Og hvad er en god løn for en nyuddannet? Spørgsmål som de fleste nyuddannede stiller både sig selv og dem omkring sig. Og det er også væsentligt, da du naturligvis skal have en ordentlig løn som nyuddannet

Men hvad er en ordentlig løn for en nyuddannet så? Ja, det er faktisk meget individuelt, hvad en ordentlig eller god løn er. I bund og grund er det et beløb, som både du og din arbejdsgiver er tilfredse med

Men hvilket beløb er det så? Og hvordan vurderer du, om det er god løn? Og hvad er en realistisk løn som nyuddannet? Det får du svar på herunder.

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. En fagforening hjælper dig som nyuddannet med at forhandle løn og få det, du er værd. 

Det kommer an på, hvad din erfaring og uddannelsesmæssige baggrund er. Jo mere erfaring og jo længere uddannelse, jo mere kan du bede om i løn som nyuddannet. Og så afhænger det naturligvis også af, hvilken uddannelse du har taget. Der er bare nogle fag, der har en højere startløn end andre. Eksempelvis vil en nyuddannet pædagog ikke tjene lige så meget som en nyuddannet IT-ingeniør. 

Og det kan jo virke lidt uretfærdigt. Men forklaringen ligger bare i, at det handler om udbud og efterspørgsel samt økonomien i den sektor, du søger. Groft sagt. 

Og derfor er det så svært at give dig et klart svar på, hvad en nyuddannet skal have i løn. For det kommer i høj grad an på, hvilken uddannelse du har taget. Og hvilket job du søger. Men lad os alligevel tage et par eksempler på startlønninger, som du kan forvente som nyuddannet. 

Ifølge Business Danmark kan du forvente mellem 23.000 og 25.000 kr. om måneden med en kort eller mellemlang businessuddannelse. 

Dansk Magisterforening, hvorunder Magisternes A-kasse hører under, har til gengæld lavet en mere generel vejledning for deres med medlemmer, der alle er akademikere. Med en naturvidenskabelig uddannelse kan du tjene 37.700 kr. Samfundsvidenskabelig uddannelse giver 37.000 kr., og Humaniora giver 34.000 kr. 

Til sammenligning tjener en nyuddannet ingeniør i underkanten af 40.000. Hvis du har læst forsikringsmatematik, kan du tjene mere end 50.000 kr. om måneden, mens du med en kandidat i musik eller billedkunst kan forvente en løn helt ned til 12.000 kr. om måneden. 

Men hvad kan du så bruge det til? Du kan se, at løn er vidt forskelligt. Og det afhænger faktisk af så meget mere end uddannelse. Bemærk også at lønninger er inkl. pension og tillæg, hvilket mudrer billedet. Hvis du skal have et ordentligt svar og en realistisk forventning, skal du lige læse med herunder. 

Hvis du skal til jobsamtale, kan du også spørge ind til, hvilken løn du kan forvente. Men pas på med det. Læs mere her om de spørgsmål, du kan stille til jobsamtalen.

Det er vigtigt at finde den rette balance mellem dine forventninger, og hvad der er realistisk, når du skal vælge din løn som nyuddannet
Det er vigtigt at finde den rette balance mellem dine forventninger, og hvad der er realistisk, når du skal vælge din løn som nyuddannet

Vær realistisk og sænk dine forventninger til din første løn

Hvis du har læst en uddannelse, hvor du har en specifik jobtitel – læge, ingeniør, tandlæge – og du ved, hvad man typisk får i løn, samt at ledigheden er lav, så kan du godt forvente en høj løn, som passer til statistikkerne.

Du kan også i højere grad forhandle løn ud fra statistikkerne, hvis du er medlem af en rød fagforening. Her hører du nemlig under en overenskomst, og dermed er du på forhånd sikret nogle gode lønvilkår. Er du medlem af en gul fagforening, står du mere på egne ben. 

Men hvis du har læst en bred uddannelse uden en specifik jobtitel, skal du være mere påpasselig med at tro på jobstatistikker og højere lønninger. 

Ofte er de her statistikker baseret på flere års erfaring og inkl. alt. Herunder pension, tillæg, personalegoder og meget mere. Det mudrer billedet, og det giver dig en urealistisk forventning til din kommende løn som nyuddannet. 

Derudover er din første løn altså ikke lige så vigtig som din anden, tredje, fjerde og så videre. Det er vigtigere, at du kommer ind på arbejdsmarkedet og får dig noget erfaring. Hvis et par tusinde kroner adskiller dig og arbejdsgiveren, skal du tænke på det større billede. 

Husk i øvrigt, at der forskel på beløbet, alt afhængigt af om vi snakker nettoløn eller bruttoløn

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. En fagforening hjælper dig som nyuddannet med at forhandle løn og få det, du er værd. 

Og pas på med ikke at blive påvirket af alle omkring dig. Nogle tjener bare meget fra start. Andre nævner deres løn med alt inkl., og så lyder det jo af meget. Måske er der nogle, der ikke er helt ærlige. 

Men hvad er en god løn så? Hvis du er nyuddannet akademiker med en bred uddannelse, så er en løn mellem 25.000 kr. og 30.000 kr. altså rigtig, rigtig godt. Du vil blive overrasket over, hvor lav en løn mange virksomheder byder nyuddannede. Især hvis mange forskellige kan udføre det samme arbejde. 

Og netop det sidste glemmer mange. At man som nyuddannet relativt let kan blive erstattet. Og så er det svært at forlange en højere løn. Så tænk over helheden og se det som en investering i din fremtid at takke ja til en lidt lavere løn, end du havde tænkt. En lavere løn med gode fremtidsmuligheder eller som et springbræt kan på sigt give dig en god løn.

Og vid dig sikker på, at der generelt er en urealistisk forventning til løn som nyuddannet.

Jeg har skrevet en guide med alt, du skal bruge til din lønforhandling – både i dit nuværende eller et nyt job.

Hvis en skov af hænde rækker ud efter samme job som dig, kan det være sværere for dig at forlange en højere løn
Hvis en skov af hænde rækker ud efter samme job som dig, kan det være sværere for dig at forlange en højere løn

Hvad har betydning for, om jeg får en god løn som nyuddannet?

Der er meget, der har indflydelse på, om du får en god løn som nyuddannet. Men i bund og grund er det arbejdsgiverens behov, hvor mange der er om buddet til jobbet, og hvilken værdi du bringer. De uddannelser med højest løn er dem, hvor der er mest rift om de uddannede.

Jo mere værdifulde opgaverne for virksomheden er, desto højere vil lønnen være. Det er uanset om du er erfaren eller nyuddannet. Det er også derfor, at en nyuddannet forsikringsmatematiker kan hive en god løn på mere end 60.000 kr. om måneden. Vedkommende bringer en kæmpe værdi, og der findes ikke mange af dem. Udbud og efterspørgsel. Så let kan det forklares, når det kommer til uddannelser med højest løn.

Og netop udbuddet af arbejdskraft har indflydelse. Hvis der er 500 ansøgere med brede profiler til en marketing koordinator-stilling, er det svært at rykke på lønnen. For der skal nok være en anden, der gerne vil have jobbet til den løn. Og erfaringen. Hvis du har arbejdet ved siden af studiet og allerede optjent erfaring, vil du nok kunne tjene mere fra start. 

Og derfor kan den pågældende virksomhed tilbyde en lavere løn. Ikke at alle virksomheder gør det kynisk og kalkuleret på den måde. Det er bare forklaringen på, hvorfor man ikke får den samme gode løn som nyuddannet til en bred stilling som erfaren til en specifik stilling.

Men hvis du bringer en særlig værdi, som de andre ikke gør, kan du få mere i løn. Eller bare lande jobbet. Hvilket for de fleste nyuddannede er det, det for alvor handler om. 

Så når du tænker på din løn som nyuddannet, så husk, at det handler om så meget andet end beløbet. En god løn er mere end blot beløbet, så at sige. Selvfølgelig skal du være glad for eller tilfreds med din løn. Men alene det at du kommer i gang og får et ægte voksenjob, et ægte netværk, får lidt mere til dit CV og udvikler dig, det er også vigtigt.

hav realistiske forventninger til din løn som nyuddannet. Det er mit bedste råd. Og får du som akademiker med en bred baggrund tilbudt mellem 25.000 og 30.000 kr., håber jeg, du siger ja. Det er nemlig en rigtig god første løn.

Og så er du i gang med din karriere. Og jeg lover dig, det er sjovere at søge job, mens man er i job, end når man er jobsøgende og på dagpenge, supplerende dagpenge eller kontanthjælp. Jeg har også skrevet en guide med alt om dagpengesatsen. Her kan du sammenligne din dagpengesats med den løn, du får tilbudt som nyuddannet. Den er forhåbentlig markant højere. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. En fagforening hjælper dig som nyuddannet med at forhandle løn og få det, du er værd. 

Forskellige uddannelser og jobs har forskellige lønninger. Få overblik over dem herunder
Forskellige uddannelser og jobs har forskellige lønninger. Få overblik over dem herunder

Se, hvad man får i løn med din uddannelse eller dit job

Der er stor forskel på, hvad man i gennemsnit får i løn fra uddannelse til uddannelse. Og fra job til job. Herunder forsøger jeg at give dig et overblik over, hvad du cirka kan forvente at få i løn, hvis du vælger en bestemt uddannelse eller har et bestemt job.

Bemærk, at det ofte er individuelt, hvad man får i løn, men her kan du altså få en idé om, hvad der er realistisk for en med samme baggrund som dig. 

Der er også stor forskel på de uddannelser med højest løn og uddannelser med god løn. Uddannelser med højeste løn kræver også en ekstraordinær uddannelse. 

Dette får en revisor i løn

Hvis du er god til matematik og gerne vil have et job, hvor du får en god løn, så kan du gå efter at blive revisor. En uddannelse som revisor åbner nemlig døren til jobbet med samme navn. Og det job er godt betalt, uanset om du er nyuddannet eller mere erfaren. Revisoruddannelsen er en af de uddannelser med højest løn. 

Alt afhængigt af om du er statsautoriseret revisor, så kan du forvente en løn omkring 40.000 kr./md. inkl. pension, hvis du som nyuddannet revisor lander dig et job.

Det er virkelig en høj løn for en nyuddannet. Men det er også et stort ansvar, og generelt er jobs og uddannelser, hvor du har med økonomi at gøre, godt betalt. Hvis du er statsautoriseret revisor, vil du kunne tjene mere – nok mellem 42.000 kr. og 45.000 kr./md. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. Det Faglige Hus kan hjælpe dig som nyuddannet revisor med at få den løn, som du har krav på. Besøg fagforeningen her og læs mere om, hvad de kan hjælpe dig med. 

Dette får en ingeniør i løn

Som nyuddannet ingeniør, kan du se frem til en rigtig god løn, der er højere end langt de fleste. Uanset om du er civilingeniør eller diplomingeniør, så kan du se frem til en løn på omkring 40.000 kr./md. inkl. pension før skat. 

I mange andre jobs og med mange andre uddannelsesbaggrunde er lønnen for nyuddannede mellem 25.000 og 30.000 kr./md., hvilket altså fortæller meget om det fornemme niveau, en nyuddannet ingeniør bliver betalt på.

Og som ingeniør har du gode muligheder for at stige i løn. I følge IDAs lønstatistik, så tjener en ingeniør i gennemsnit mere end 60.000 kr./md., hvilket må siges at være ekstremt flot. Så er du god til matematik, og ønsker du et job med en god løn, kan du med fordel gå efter at blive ingeniør. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. Det Faglige Hus kan hjælpe dig som nyuddannet ingeniør med at få den løn, som du har krav på. Besøg fagforeningen her og læs mere om, hvad de kan hjælpe dig med. 

Dette får en jurist i løn

Som nyuddannet jurist kan du se frem til en rigtig god løn, der er højere end langt de fleste andre nyuddannede. Som nyuddannet jurist kan du se frem til en løn på omkring 40.000 kr./md. inkl. pension før skat. Jurastudiet er en af de uddannelser med højest løn.

Men det kommer i høj grad an på, hvad du vælger at med arbejde som jurist. Og hvor du arbejder. Du vil nok tjene mere i det private, mens du vil arbejde mindre i det offentlige. Der er altså fordele og ulemper, alt afhængigt af hvor du søger hen som jurist. 

Men uanset hvad så får du en god løn, når du står med din kandidatgrad i jura i hånden og lander dit første job. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. Det Faglige Hus kan hjælpe dig som nyuddannet jurist med at få den løn, som du har krav på. Besøg fagforeningen her og læs mere om, hvad de kan hjælpe dig med. 

Dette får en softwareingeniør i løn

Som nyuddannet softwareingeniør kan du tjene rigtig godt. Selvom du er nyuddannet softwareingeniør, kan du se frem til en løn på mere end 40.000 kr./md.. Og du kan faktisk sagtens få mere.

Softwareingeniører er i høj kurs, der er ikke mange af dem, og derfor kan de forvente og forlange en højere løn. Så hvis du har flair for kodning og IT, og du gerne vil have en god løn, kan du med fordel uddanne dig til softwareingeniør. 

Dette får en forsikringsmatematiker i løn

Hvis du læser forsikringsmatematik, kan du tjene rigtig gode penge. Som i rigtig, rigtig gode penge. En forsikringsmatematiker – også kaldet en aktuar – tjener nemlig i gennemsnit mere end 60.000 kr./md. med bare tre års anciennitet. Og beløbet kan være markant højere, selvom du er nyuddannet eller har samme mængde erfaring.

Forsikringsmatematik er typisk placeret i toppen over uddannelser med højeste løn. Og det er også svært at konkurrere med den høje løn, der tilfalder færdiguddannede aktuarer. 

Og som kandidat i forsikringsmatematik har du nærmest jobgaranti. Der er nemlig så høj efterspørgsel på aktuarer, at lønnen bliver presset i vejret, samt at ingen forsikringsmatematikere får lov til at gå ledige i lang tid. 

Men uddannelsen med den højeste løn er også en af de sværeste, du kan vælge. Men hvis du elsker – sådan virkelig elsker – matematik, så kunne det være den perfekte vej for dig. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. Det Faglige Hus kan hjælpe dig som nyuddannet aktuar med at få den løn, som du har krav på. Besøg fagforeningen her og læs mere om, hvad de kan hjælpe dig med. 

Dette får en gymnasielærer i løn

Rigtig mange brede universitetsuddannelser kan føre til, at du kommer til at arbejde som gymnasielærer. Og hvis du gerne vil tjene en god løn, er det bestemt heller ikke nogen dum idé. 

Som gymnasielærer tjener du ca. 35.000 kr. inkl. pension. Pensionen er dog på hele 16,8%, og derfor er din bruttoløn lige over 30.000 kr./md., som du så skal betale skat af. Men stadig en rigtig godt startløn sammenlignet med mange andre uddannelser. 

En gymnasielærer stiger mellem 4.000 og 5.000 kr. i løn med fire års anciennitet. Og tre år senere stiger man med yderligere 4.000 kr. Efter syv år er en gymnasielærerløn altså på mere end 46.000 kr./md. inkl. pension

Gymnasielærere tjener altså rigtig godt både som nyuddannet gymnasielærer og mere erfaren. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.