En god løn som nyuddannet skal både give ro i maven hos dig og din arbejdsgiver

Løn som nyuddannet: Så meget skal du have

Hvor meget skal jeg have i løn som nyuddannet? Og hvad er en god løn for en nyuddannet? Spørgsmål som de fleste nyuddannede stiller både sig selv og dem omkring sig. Og det er også væsentligt, da du naturligvis skal have en ordentlig løn som nyuddannet

Men hvad er en ordentlig løn for en nyuddannet så? Ja, det er faktisk meget individuelt, hvad en ordentlig eller god løn er. I bund og grund er det et beløb, som både du og din arbejdsgiver er tilfredse med

Men hvilket beløb er det så? Og hvordan vurderer du, om det er god løn? Og hvad er en realistisk løn som nyuddannet? Det får du svar på herunder.

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. En fagforening hjælper dig som nyuddannet med at forhandle løn og få det, du er værd. 

Det kommer an på, hvad din erfaring og uddannelsesmæssige baggrund er. Jo mere erfaring og jo længere uddannelse, jo mere kan du bede om i løn som nyuddannet. Og så afhænger det naturligvis også af, hvilken uddannelse du har taget. Der er bare nogle fag, der har en højere startløn end andre. Eksempelvis vil en nyuddannet pædagog ikke tjene lige så meget som en nyuddannet IT-ingeniør. 

Og det kan jo virke lidt uretfærdigt. Men forklaringen ligger bare i, at det handler om udbud og efterspørgsel samt økonomien i den sektor, du søger. Groft sagt. 

Og derfor er det så svært at give dig et klart svar på, hvad en nyuddannet skal have i løn. For det kommer i høj grad an på, hvilken uddannelse du har taget. Og hvilket job du søger. Men lad os alligevel tage et par eksempler på startlønninger, som du kan forvente som nyuddannet. 

Ifølge Business Danmark kan du forvente mellem 23.000 og 25.000 kr. om måneden med en kort eller mellemlang businessuddannelse. 

Dansk Magisterforening, hvorunder Magisternes A-kasse hører under, har til gengæld lavet en mere generel vejledning for deres med medlemmer, der alle er akademikere. Med en naturvidenskabelig uddannelse kan du tjene 37.700 kr. Samfundsvidenskabelig uddannelse giver 37.000 kr., og Humaniora giver 34.000 kr. 

Til sammenligning tjener en nyuddannet ingeniør i underkanten af 40.000. Hvis du har læst forsikringsmatematik, kan du tjene mere end 50.000 kr. om måneden, mens du med en kandidat i musik eller billedkunst kan forvente en løn helt ned til 12.000 kr. om måneden. 

Men hvad kan du så bruge det til? Du kan se, at løn er vidt forskelligt. Og det afhænger faktisk af så meget mere end uddannelse. Bemærk også at lønninger er inkl. pension og tillæg, hvilket mudrer billedet. Hvis du skal have et ordentligt svar og en realistisk forventning, skal du lige læse med herunder.

Hvis du skal til jobsamtale, kan du også spørge ind til, hvilken løn du kan forvente. Men pas på med det. Læs mere her om de spørgsmål, du kan stille til jobsamtalen.

Det er vigtigt at finde den rette balance mellem dine forventninger, og hvad der er realistisk, når du skal vælge din løn som nyuddannet
Det er vigtigt at finde den rette balance mellem dine forventninger, og hvad der er realistisk, når du skal vælge din løn som nyuddannet

Vær realistisk og sænk dine forventninger til din første løn

Hvis du har læst en uddannelse, hvor du har en specifik jobtitel – læge, ingeniør, tandlæge – og du ved, hvad man typisk får i løn, samt at ledigheden er lav, så kan du godt forvente en høj løn, som passer til statistikkerne.

Du kan også i højere grad forhandle løn ud fra statistikkerne, hvis du er medlem af en rød fagforening. Her hører du nemlig under en overenskomst, og dermed er du på forhånd sikret nogle gode lønvilkår. Er du medlem af en gul fagforening, står du mere på egne ben. 

Men hvis du har læst en bred uddannelse uden en specifik jobtitel, skal du være mere påpasselig med at tro på jobstatistikker og højere lønninger

Ofte er de her statistikker baseret på flere års erfaring og inkl. alt. Herunder pension, tillæg, personalegoder og meget mere. Det mudrer billedet, og det giver dig en urealistisk forventning til din kommende løn som nyuddannet. 

Derudover er din første løn altså ikke lige så vigtig som din anden, tredje, fjerde og så videre. Det er vigtigere, at du kommer ind på arbejdsmarkedet og får dig noget erfaring. Hvis et par tusinde kroner adskiller dig og arbejdsgiveren, skal du tænke på det større billede. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. En fagforening hjælper dig som nyuddannet med at forhandle løn og få det, du er værd. 

Og pas på med ikke at blive påvirket af alle omkring dig. Nogle tjener bare meget fra start. Andre nævner deres løn med alt inkl., og så lyder det jo af meget. Måske er der nogle, der ikke er helt ærlige. 

Men hvad er en god løn så? Hvis du er nyuddannet akademiker med en bred uddannelse, så er en løn mellem 25.000 kr. og 30.000 kr. altså rigtig, rigtig godt. Du vil blive overrasket over, hvor lav en løn mange virksomheder byder nyuddannede. Især hvis mange forskellige kan udføre det samme arbejde. 

Og netop det sidste glemmer mange. At man som nyuddannet relativt let kan blive erstattet. Og så er det svært at forlange en højere løn. Så tænk over helheden og se det som en investering i din fremtid at takke ja til en lidt lavere løn, end du havde tænkt. En lavere løn med gode fremtidsmuligheder eller som et springbræt kan på sigt give dig en god løn.

Og vid dig sikker på, at der generelt er en urealistisk forventning til løn som nyuddannet.

Jeg har skrevet en guide med alt, du skal bruge til din lønforhandling – både i dit nuværende eller et nyt job.

Hvis en skov af hænde rækker ud efter samme job som dig, kan det være sværere for dig at forlange en højere løn
Hvis en skov af hænde rækker ud efter samme job som dig, kan det være sværere for dig at forlange en højere løn

Hvad har betydning for, om jeg får en god løn som nyuddannet?

Der er meget, der har indflydelse på, om du får en god løn som nyuddannet. Men i bund og grund er det arbejdsgiverens behov, hvor mange der er om buddet til jobbet, og hvilken værdi du bringer. 

Jo mere værdifulde opgaverne for virksomheden er, desto højere vil lønnen være. Det er uanset om du er erfaren eller nyuddannet. Det er også derfor, at en nyuddannet forsikringsmatematiker kan hive en god løn på mere end 50.000 kr. om måneden. Vedkommende bringer en kæmpe værdi, og der findes ikke mange af dem. Udbud og efterspørgsel. Så let kan det forklares. 

Og netop udbuddet af arbejdskraft har indflydelse. Hvis der er 500 ansøgere med brede profiler til en marketing koordinator-stilling, er det svært at rykke på lønnen. For der skal nok være en anden, der gerne vil have jobbet til den løn. Og erfaringen

Og derfor kan den pågældende virksomhed tilbyde en lavere løn. Ikke at alle virksomheder gør det kynisk og kalkuleret på den måde. Det er bare forklaringen på, hvorfor man ikke får den samme gode løn som nyuddannet til en bred stilling som erfaren til en specifik stilling.

Men hvis du bringer en særlig værdi, som de andre ikke gør, kan du få mere i løn. Eller bare lande jobbet. Hvilket for de fleste nyuddannede er det, det for alvor handler om. 

Så når du tænker på din løn som nyuddannet, så husk, at det handler om så meget andet end beløbet. En god løn er mere end blot beløbet, så at sige. Selvfølgelig skal du være glad for eller tilfreds med din løn. Men alene det at du kommer i gang og får et ægte voksenjob, et ægte netværk, får lidt mere til dit CV og udvikler dig, det er også vigtigt.

hav realistiske forventninger til din løn som nyuddannet. Det er mit bedste råd. Og får du som akademiker med en bred baggrund tilbudt mellem 25.000 og 30.000 kr., håber jeg, du siger ja. Det er nemlig en rigtig god første løn.

Og så er du i gang med din karriere. Og jeg lover dig, det er sjovere at søge job, mens man er i job, end når man er jobsøgende og på dagpenge eller kontanthjælp. Jeg har også skrevet en guide med alt om dagpengesatsen. Her kan du sammenligne din dagpengesats med den løn, du får tilbudt som nyuddannet. Den er forhåbentlig markant højere. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. En fagforening hjælper dig som nyuddannet med at forhandle løn og få det, du er værd. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.