Hvordan laver man et CV? Få svaret her og få hjælp til at skrive dit CV

Hvordan laver man et CV?

Hvordan laver man et CV? Et spørgsmål som mange jobsøgende har stillet sig selv – og andre – igennem tiden. Svaret er en kombination af meget forskelligt. Det handler både om at lave en god struktur og skrive godt.

Men hvordan skriver man et CV? Det handler om at være konkret og direkte. Du skal skrive dit CV, så folk gider at læse det. Det skal være velskrevet, og det skal være i et sprog, man forstår. 

At lave et CV er altså to øvelser i et: Du skal lave et overskueligt CV, og du skal skrive godt. Herunder kan du læse, hvordan du laver det, man vil betegne som det gode CV

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner.

Hvis vi skal tage den helt fra starten af, så kan vi svare på: Hvad er et CV? Et CV er nok noget af det vigtigste, når du skal søge job. Det beskriver i de fleste tilfælde, hvilke kernekompetencer du har, og hvilken erfaring du har. Dette hænger uløseligt sammen.

Men hvad står CV for? CV er en forkortelse af curriculum vitae. Dette er latin for “livsforløb”, hvilket jo er meget dækkende for det, som et CV skal beskrive. 

Et CV har få låste rammer, og dermed er der meget frihed, når du skal lave dit eget. Dog er der par klare retningslinjer og best practices, som du med fordel kan benytte dig af. Gør du det, vil du lave det, man kalder for det gode CV. Læs herunder, hvordan du laver det gode CV. 

Hvordan laver man et cv? Det er lettest at vise med et eksempel. Her kan du se en CV-profiltekst, plads til at liste dine kompetencer og nedenunder kan du liste dine erfaringer.
Hvordan laver man et cv? Det er lettest at vise med et eksempel. Her kan du se en CV-profiltekst, plads til at liste dine kompetencer og nedenunder kan du liste dine erfaringer.

Hvordan laver man et godt CV?

Et godt CV er stillet pænt og overskueligt op. Og så er det fyldestgørende og målrettet. Det gode CV er noget, du målretter det pågældende job hver gang. Altså kan du ikke bare genbruge et godt CV igen og igen. Dog er der nogle elementer, du naturligvis gerne må bruge igen. 

Ofte taler man om, at du skal lave enten et kompetence-CV eller et kronologisk CV. Men faktisk er et godt CV det, der formår at kombinere det bedste fra begge typer. Her kan du nemlig både vise, hvad du tidligere har lavet, samt hvad du haft lært. 

Det bliver nemmere for dig at koble dine faglige kompetencer på dine konkrete erfaringer. Eller måske kompensere for manglende erfaringer. Et kompetence-CV eller kronologisk CV har svært ved at stå alene. Men sammen danner de en helhed, som mange forbinder med “det gode CV”. Så brug begge dele. 

Et godt CV skal indeholde følgende:

Når du søger job, så sender du både en jobansøgning og dit CV. Den helt store forskel på de to er, at din ansøgning ser fremad, og dit CV ser tilbage. Du ser altså tilbage på, hvad du har lært, og hvordan du har lært det. I din ansøgning beskriver du så, hvordan du vil bidrage.

Men hvis du læser med i næste afsnit vil du se, at der faktisk er et element i dit CV, der ser fremad

Derudover må dit CV gerne være længere end din ansøgning. Det er ikke unormalt med et CV på to, tre eller fire sider. Men sørg for at det vigtigste står først. Gør du alt dette, skal du nok lave et godt CV.

Hvis du gerne vil set et eksempel på et godt CV, har jeg skrevet en guide med flere CV-eksempler. Hvis du har flere spørgsmål til dit CV, har jeg skrevet en guide om de vigtigste CV-spørgsmål

Hvis du bare gerne vil have den nemme og mest effektive løsning, så finder du den her. Inde på CV.dk kan du nemlig få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner.

Brug en CV-skabelon til at lave en god opbygning, et godt design og et flot layout

Et godt CV er et CV, der fanger læserens opmærksomhed. Det gør det ikke bare med indholdet, det gør det også med det layout og design, du vælger. Medmindre du er særligt dygtig grafisk, så giver det mening, at du finder en CV-skabelon til at skrive eller lave dit CV i. 

Når du vælger din CV-skabelon, skal du selvfølgelig vælge en, du synes, der har et flot layout eller et flot design. Altså der ser flot ud, og som du mener, repræsenterer dig. Det skal være overskueligt og indbydende. Det er det vigtigste.

Men det skal også være funktionelt. Dit CV-design skal kunne understøtte både det kronologisk CV og kompetence-CV’et. Hvis ikke det er muligt, er det ikke den CV-skabelon, du skal vælge. For selvom det perfekte CV ikke findes, så er det altså en rigtig god løsning af kombinere de to CV-typer

Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at vælge en CV-skabelon og få det bedste ud af den, her. 

Husk også at vælge en skabelon, der tillader, at du kan sætte et billede ind. Der skal være et billede på dit CV, men ikke på din ansøgning. Læs mere om at vælge et CV-billede her.

Her kan du se en simpel men god CV-opbygning. Det kan i mange tilfælde være nok at lave et simpelt layout på dit CV
Her kan du se en simpel men god CV-opbygning. Det kan i mange tilfælde være nok at lave et simpelt layout på dit CV

Hvordan laver man et CV? Sørg for en god CV-opbygning

Nu ved du, hvad dit CV skal indeholde. Men hvordan laver man så en CV-opbygning, der virker? Nu skal du høre. Der findes som sagt ikke et perfekt CV, men der findes en opbygning, som gør dit CV rigtig godt. Det gør der også, hvis du vil skrive en perfekt ansøgning.

Først og fremmest skal du skrive en god indledning. Dette kalder man din CV-profiltekst. Det er 4-8 linjer, hvor du målrettet præsenterer dig selv. Det kan du læse mere om i afsnittet herunder. 

Herfra skal du så liste dine kompetencer. Disse skal også være målrettet det job, du søger. Du har selvfølgelig nogle generelle kompetencer, du kan fremhæve til stort set alle jobs. Og du søger nok mange af de samme jobs. Men sørg for at fremhæve dem, der taler bedst ind i de krav, som jobopslaget stiller.

Herefter gælder det din erhvervserfaring. Den skal du liste i omvendt kronologisk rækkefølge. Så det, du har lavet for nyligt, det skal stå øverst. Eller først. 

Det er en klassisk opbygning af et CV, som sikrer, at du får det hele med. Eller at din arbejdsgiver får det hele med om dig. Alt afhængigt af dit CV-layout, så kan det være, at dine kompetencer står til den ene side, mens dine erfaringer står til den anden.

Det er ikke så vigtigt. Det vigtigste er bare, at man kan læse profilteksten, derefter se, hvad du kan, og så se alt det, du har lavet. Så har du opskriften på et godt CV med en god CV-opbygning. 

Hvis du derimod vil se et CV med et knap så godt layout, skal læse om et Europass CV her. 

Hvis du bare gerne vil have den nemme og mest effektive løsning, så finder du den her. Inde på CV.dk kan du nemlig få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner.

Hvordan skriver man et CV?

Når du stiller spørgsmålet: “Hvordan laver man et CV?” vil mange også spørge: “Hvordan skriver man et CV?” Og det giver også god mening. For man både skriver og laver nemlig sit CV, når man, ja, laver et CV.

Lad mig lige forklare det. 

Indledningen til dit CV er det, man kalder for en CV-profiltekst. Det er denne del af dit CV, du får alvor skal skrive. Selvfølgelig skal du også skrive dine kompetencer og erfaringer, men det er din profiltekst, der for alvor skal skrives rigtig godt. 

Det er nemlig CV-profilteksten, som arbejdsgiveren læser som det første. Her skal du lynhurtigt præsentere dig selv, dine evner, og hvordan du kan bidrage i jobbet. Det kræver fokus, og at du skriver godt. Det er lidt det samme som at lave en elevatortale, du bruger til din jobsamtale

Jeg har skrevet en guide om CV-profilteksten, som du finder her.

Resten af dit CV skal du også skrive godt. Selvfølgelig. Skriv dine kompetencer, så de er lette at forstå. Så man virkelig forstår, hvorfor det er vigtigt, at du nævner dem. Dine erfaringer skal også skrives godt, så man kan se, hvad du har lært igennem disse erfaringer. 

Det er de forskellige elementer, du skal skrive i dit CV. Og dermed har du svaret på, hvordan man laver et CV

Læs svarene på spørgsmål om CV'et her
Se alle de mest populære spørgsmål og svar om CV herunder.

Har du styr på dit CV nu? Når du søger job, er dit CV en essentiel del. Dit CV er altid det første, arbejdsgiveren læser. Derfor skal dit CV være godt. Det skal være skarpt, og det skal være informativt.

Men når du sidder foran din computer og vil lave dit CV, så dukker der sikkert også mange spørgsmål. Jeg har derfor samlet en række spørgsmål om CV’et, og naturligvis får du også svarene.

Læs med herunder og få svar på de mest populære spørgsmål om CV’et. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvad står CV for?

CV er en forkortelse af “Curiculum Vitae”. Dette betyder livsforløb. Det er altså dækkende for det, som dit CV er: Nemlig en oversigt over det, du har lavet igennem din uddannelse og de jobs, du har haft. 

Når du søger job, kan arbejdsgiveren lynhurtigt danne sig et overblik over dine erfaringer og det, du kan bidrage med. Takket være dit CV eller Curiculum Vitae.

Derfor skal dit CV være overskueligt og informativt. Det vil hjælpe dig med at komme over i ja-bunken og tættere på jobsamtalen

Hvad er et CV, og hvad bruger man det til?

Når du søger job, ser arbejdsgiveren dit CV som det første. Dit CV er dit førstehåndsindtryk og det, som skal give det bedste indtryk af dig fra start af. 

Dit CV kan være enten et kronologisk CV eller et kompetence-CV. Eller også kan det være begge dele. Det er faktisk bedst, at du laver et CV, der er en kombination af de to. På den måde kan du nemlig vise, hvad du har lavet. Altså hvilken erfaring du har.

Men du kan også gøre det klart, hvilke kernekompetencer du besidder. På den måde kan arbejdsgiveren med det samme vurdere, om du kan bidrage i jobbet. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvordan ser et CV ud i 2022?

Et simpelt CV kan se sådan ud i 2022
Et simpelt CV kan se sådan ud i 2022. Her er der plads til en CV-profiltekst, kompetencer og en god kronologisk oversigt. Klik på billede for at hente CV-eksemplet ned.

Hvad skal man skrive på sit CV?

Når du skal skrive dit CV, skal du have alt, der er relevant, med. Så du skal starte med en god CV-profiltekst, et godt billede og dine kontaktoplysninger. Dernæst skal du skrive dine erfaringer og dine kompetencer.

Det er nemlig dem, som arbejdsgivere bruger til hurtigt at vurdere, om du kan være en god kandidat. Hvis ikke dine faglige kompetencer og erfaringer matcher kravene i jobopslaget, så kan det føre til et afslag allerede der.

Derfor er det vigtigt, at du målretter dit CV mod det pågældende job. Du skal altså ikke bare skrive et CV og så genbruge det til alle jobs, du søger. 

Hvad indeholder et CV?

Dit CV skal indeholde alt det, din kommende arbejdsgiver har brug for at vide om dig. Der skal være en god overskrift, naturligvis, og så skal dit CV indeholde en god CV-profiltekst. Det er her, du skriver et resume af dine evner, som passer til det job, du søger.

Derudover skal dit CV indeholde dine erfaringer i omvendt kronologisk rækkefølge. Dem skal du supplere med dine kernekompetencer, så arbejdsgiveren nemt og hurtigt kan se, hvad du kan bidrage med. 

Derudover kan du liste private oplysninger, kontaktoplysninger, sprogegenskaber og andet relevant. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvad skal jeg skrive om mig selv i mit CV?

Når du skriver om dig selv i dit CV, så skriver du det, man kalder for en CV-profiltekst. En CV-profiltekst er et opkog, resume, sammenfatning etc. af det, du kan, og den du er. Altså det du bringer til bordet og kan bidrage med i det konkrete job.

Din CV-profiltekst skal tale ind i de krav, der er listet i jobopslaget. Det er derfor meget vigtigt, at du tilpasser din profiltekst, hver gang du søger et nyt job

Du skal skrive dine vigtigste kernekompetencer samt det, der kendetegner dig bedst. Her kan du også liste dine bedste resultater, som underbygger dine kompetencer. Det vil uden tvivl gøre arbejdsgiveren mere nysgerrig på dig. Du kan også liste personlige kompetencer, hvis de er relevante. 

CV-profilteksten er det første, man læser. Derfor skal du ikke undervurdere dens betydning, og du skal derfor gøre dig umage med at skrive en god profiltekst til dit CV. 

Hvad er forskellen mellem et CV og en ansøgning?

Den helt store forskel mellem et CV og en ansøgning er, at et CV ser tilbage, og en jobansøgning ser fremad. Det vil sige, at dit CV fortæller om alt det, du har lavet, og alt det du har lært. Mens din ansøgning forklarer, hvordan du vil bidrage fremadrettet.

Undtagelsen ved denne regel er din CV-profiltekst. Den ser nemlig fremad og fortæller, hvordan du vil bruge dine kompetencer i jobbet. Men resten af CV’et ser tilbage. 

CV’et er også det første, som din arbejdsgiver ser. Det er som regel en lang, udførlig liste af dine kompetencer og dine erfaringer. Ansøgninger, derimod, er skrevet som en lang argumentation for, hvorfor netop du og dine evner passer til dette job. Altså hvorfor de skal ansætte dig.

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvad er mine kernekompetencer?

Dine kernekompetencer er det, du kan bidrage mest med. Altså det der for alvor kendetegner dig og din faglige profil. Hvis du arbejder som revisor, så skal du være god til regnskaber. Hvis du arbejder som tekstforfatter, skal du være god til at skrive. 

Det er altså nogle essentielle kompetencer for det eller de jobs, du søger. 

Det kan også være nogle kernekompetencer, som går ud over det forventede. Hvis du nu er arkitekt, så kan du tegne et hus. Men er du også uddannet tømrer, så kan du også bygge det. Det giver dig nogle helt særlige kernekompetencer, som en tømrer eller arkitekt ikke har med deres baggrund alene. 

Kernekompetencer kan både være faglige, personlige og sociale kompetencer

Hvor langt skal man gå tilbage på et CV?

Du kan gå lige så langt tilbage på dit CV, som det er relevant. Hvis du søger et job i en butik, og du har arbejdet i en butik som 15-årig, så er det relevant. Og så kan du tage det med på dit CV.

Men hvis du har arbejdet som flaskemedarbejder som 15-årig, og du nu søger job som bogholder i en alder af 40 år, så er det nok ikke relevant at gå så langt tilbage på dit CV.

Så det handler ene og alene om, at du kan og skal gå så langt tilbage på dit CV, som det giver mening. Der er ingen regler for det som sådan. 

Hvad gør man, hvis man ikke har meget at skrive på sit CV?

Hvis du mangler erfaring – sandsynligvis fordi du er nyuddannet – så kan du stadig lave et godt CV. Det samme gælder, hvis du har været på barsel en eller flere gange efter din uddannelse. Det skal du i øvrigt bare skrive på dit CV. Ingen arbejdsgivere vil sige noget negativt til, at du har angivet barsel på dit CV. Det er en meget vigtig ting. 

Men hvis du mangler erfaring, så skal du lægge vægt på andet end dine erfaringer. Du kan se på, hvordan man laver et kronologisk CV og et kompetence-CV. Kompetence-CV’et er målrettet de evner, du har. Og de er vigtige.

Hvis du kan vise, hvordan du kan bidrage, så er det mere vigtigt, end at du har haft en lang række erfaringer. Det er også nogle andre jobs, du søger som nyuddannet, så det er okay, at du ikke har mange års erfaring på dit CV

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvor langt må et CV være?

Et CV må gerne være langt. Hvis du har mange erfaringer, har mange kompetencer og meget at skrive på dit CV, kan det sagtens fylde 3, 4 eller 5 sider. Det er så fint, at dit CV er langt, så længe det er relevant.

Det er selvfølgelig også noget af en forskel i forhold til ansøgningen. Den må maksimalt fylde én A4-side. Men du er ikke begrænset på samme måde, når det kommer til dit CV. Her kan du bare fylde på.

Den første side er selvfølgelig den vigtigste, hvor du skal have plads til dit billede, kontaktoplysninger, profiltekst samt dine kompetencer og erfaringer. 

Hvordan skriver man et CV på engelsk?

Hvis du søger et job i Danmark, men dit CV skal skrives på engelsk, så oversætter du det bare. Men skal du skrive et engelsk CV, så skal du lave nogle ændringer.

I de fleste engelsktalende lande skal du eksempelvis ikke sætte et billede ind. Det gør man mest i Danmark. 

Du skal også undgå at være for personlig i dit CV. Personlige oplysninger skal du ikke give, og så skal du ikke skrive “jeg” – eller “I” – da det ikke er måden, man gør det på. Det handler mere om arbejdspladsen end dig. Hvor paradoksalt det end lyder. 

Det er ret komplekst at oversætte et CV til engelsk kontekst. Men det er især vigtigt, at du ikke blander britisk-engelsk og amerikansk-engelsk, da det med det samme vil gøre din potentielle arbejdsgiver nervøs og kan føre til afslag inden jobsamtalen

Hvad skal titlen være på mit CV?

Din titel på dit CV skal være fængende og præcis. Den skal fremhæve dine kompetencer og det, du kan bidrage med. Det kan være: “Marketingkonsulent med speciale i SEO”.

Her viser du, hvilken rolle du tænker at udfylde, samt hvad du kan bidrage med. På den måde vil arbejdsgiveren blive nysgerrig på dit CV med det samme, hvis det er sådan en profil, der søges. 

Jeg har skrevet en guide om at lave en overskrift til din ansøgning, du kan bruge som inspiration. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.