Hvordan laver man et CV? Få svaret her og få hjælp til at skrive dit CV

Hvordan laver man et CV?

Hvordan laver man et CV? Et spørgsmål som mange jobsøgende har stillet sig selv – og andre – igennem tiden. Svaret er en kombination af meget forskelligt. Det handler både om at lave en god struktur og skrive godt.

Men hvordan skriver man et CV? Det handler om at være konkret og direkte. Du skal skrive dit CV, så folk gider at læse det. Det skal være velskrevet, og det skal være i et sprog, man forstår. 

At lave et CV er altså to øvelser i et: Du skal lave et overskueligt CV, og du skal skrive godt. Herunder kan du læse, hvordan du laver det, man vil betegne som det gode CV

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner.

Hvis vi skal tage den helt fra starten af, så kan vi svare på: Hvad er et CV? Et CV er nok noget af det vigtigste, når du skal søge job. Det beskriver i de fleste tilfælde, hvilke kernekompetencer du har, og hvilken erfaring du har. Dette hænger uløseligt sammen.

Men hvad står CV for? CV er en forkortelse af curriculum vitae. Dette er latin for “livsforløb”, hvilket jo er meget dækkende for det, som et CV skal beskrive. 

Et CV har få låste rammer, og dermed er der meget frihed, når du skal lave dit eget. Dog er der par klare retningslinjer og best practices, som du med fordel kan benytte dig af. Gør du det, vil du lave det, man kalder for det gode CV. Læs herunder, hvordan du laver det gode CV. 

Hvordan laver man et cv? Det er lettest at vise med et eksempel. Her kan du se en CV-profiltekst, plads til at liste dine kompetencer og nedenunder kan du liste dine erfaringer.
Hvordan laver man et cv? Det er lettest at vise med et eksempel. Her kan du se en CV-profiltekst, plads til at liste dine kompetencer og nedenunder kan du liste dine erfaringer.

Hvordan laver man et godt CV?

Et godt CV er stillet pænt og overskueligt op. Og så er det fyldestgørende og målrettet. Det gode CV er noget, du målretter det pågældende job hver gang. Altså kan du ikke bare genbruge et godt CV igen og igen. Dog er der nogle elementer, du naturligvis gerne må bruge igen. 

Ofte taler man om, at du skal lave enten et kompetence-CV eller et kronologisk CV. Men faktisk er et godt CV det, der formår at kombinere det bedste fra begge typer. Her kan du nemlig både vise, hvad du tidligere har lavet, samt hvad du haft lært. 

Det bliver nemmere for dig at koble dine faglige kompetencer på dine konkrete erfaringer. Eller måske kompensere for manglende erfaringer. Et kompetence-CV eller kronologisk CV har svært ved at stå alene. Men sammen danner de en helhed, som mange forbinder med “det gode CV”. Så brug begge dele. 

Et godt CV skal indeholde følgende:

Når du søger job, så sender du både en jobansøgning og dit CV. Den helt store forskel på de to er, at din ansøgning ser fremad, og dit CV ser tilbage. Du ser altså tilbage på, hvad du har lært, og hvordan du har lært det. I din ansøgning beskriver du så, hvordan du vil bidrage.

Men hvis du læser med i næste afsnit vil du se, at der faktisk er et element i dit CV, der ser fremad

Derudover må dit CV gerne være længere end din ansøgning. Det er ikke unormalt med et CV på to, tre eller fire sider. Men sørg for at det vigtigste står først. Gør du alt dette, skal du nok lave et godt CV.

Hvis du gerne vil set et eksempel på et godt CV, har jeg skrevet en guide med flere CV-eksempler. Hvis du har flere spørgsmål til dit CV, har jeg skrevet en guide om de vigtigste CV-spørgsmål

Brug en CV-skabelon til at lave en god opbygning, et godt design og et flot layout

Et godt CV er et CV, der fanger læserens opmærksomhed. Det gør det ikke bare med indholdet, det gør det også med det layout og design, du vælger. Medmindre du er særligt dygtig grafisk, så giver det mening, at du finder en CV-skabelon til at skrive eller lave dit CV i. 

Når du vælger din CV-skabelon, skal du selvfølgelig vælge en, du synes, der har et flot layout eller et flot design. Altså der ser flot ud, og som du mener, repræsenterer dig. Det skal være overskueligt og indbydende. Det er det vigtigste.

Men det skal også være funktionelt. Dit CV-design skal kunne understøtte både det kronologisk CV og kompetence-CV’et. Hvis ikke det er muligt, er det ikke den CV-skabelon, du skal vælge. For selvom det perfekte CV ikke findes, så er det altså en rigtig god løsning af kombinere de to CV-typer

Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at vælge en CV-skabelon og få det bedste ud af den, her. 

Husk også at vælge en skabelon, der tillader, at du kan sætte et billede ind. Der skal være et billede på dit CV, men ikke på din ansøgning. Læs mere om at vælge et CV-billede her.

Her kan du se en simpel men god CV-opbygning. Det kan i mange tilfælde være nok at lave et simpelt layout på dit CV
Her kan du se en simpel men god CV-opbygning. Det kan i mange tilfælde være nok at lave et simpelt layout på dit CV

Hvordan laver man et CV? Sørg for en god CV-opbygning

Nu ved du, hvad dit CV skal indeholde. Men hvordan laver man så en CV-opbygning, der virker? Nu skal du høre. Der findes som sagt ikke et perfekt CV, men der findes en opbygning, som gør dit CV rigtig godt. Det gør der også, hvis du vil skrive en perfekt ansøgning.

Først og fremmest skal du skrive en god indledning. Dette kalder man din CV-profiltekst. Det er 4-8 linjer, hvor du målrettet præsenterer dig selv. Det kan du læse mere om i afsnittet herunder. 

Herfra skal du så liste dine kompetencer. Disse skal også være målrettet det job, du søger. Du har selvfølgelig nogle generelle kompetencer, du kan fremhæve til stort set alle jobs. Og du søger nok mange af de samme jobs. Men sørg for at fremhæve dem, der taler bedst ind i de krav, som jobopslaget stiller.

Herefter gælder det din erhvervserfaring. Den skal du liste i omvendt kronologisk rækkefølge. Så det, du har lavet for nyligt, det skal stå øverst. Eller først. 

Det er en klassisk opbygning af et CV, som sikrer, at du får det hele med. Eller at din arbejdsgiver får det hele med om dig. Alt afhængigt af dit CV-layout, så kan det være, at dine kompetencer står til den ene side, mens dine erfaringer står til den anden.

Det er ikke så vigtigt. Det vigtigste er bare, at man kan læse profilteksten, derefter se, hvad du kan, og så se alt det, du har lavet. Så har du opskriften på et godt CV med en god CV-opbygning. 

Hvis du derimod vil se et CV med et knap så godt layout, skal læse om et Europass CV her. 

Hvis du bare gerne vil have den nemme og mest effektive løsning, så finder du den her. Inde på CV.dk kan du nemlig få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner.

Hvordan skriver man et CV?

Når du stiller spørgsmålet: “Hvordan laver man et CV?” vil mange også spørge: “Hvordan skriver man et CV?” Og det giver også god mening. For man både skriver og laver nemlig sit CV, når man, ja, laver et CV.

Lad mig lige forklare det. 

Indledningen til dit CV er det, man kalder for en CV-profiltekst. Det er denne del af dit CV, du får alvor skal skrive. Selvfølgelig skal du også skrive dine kompetencer og erfaringer, men det er din profiltekst, der for alvor skal skrives rigtig godt. 

Det er nemlig CV-profilteksten, som arbejdsgiveren læser som det første. Her skal du lynhurtigt præsentere dig selv, dine evner, og hvordan du kan bidrage i jobbet. Det kræver fokus, og at du skriver godt. Det er lidt det samme som at lave en elevatortale, du bruger til din jobsamtale

Jeg har skrevet en guide om CV-profilteksten, som du finder her.

Resten af dit CV skal du også skrive godt. Selvfølgelig. Skriv dine kompetencer, så de er lette at forstå. Så man virkelig forstår, hvorfor det er vigtigt, at du nævner dem. Dine erfaringer skal også skrives godt, så man kan se, hvad du har lært igennem disse erfaringer. 

Det er de forskellige elementer, du skal skrive i dit CV. Og dermed har du svaret på, hvordan man laver et CV

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.