Når du står som færdiguddannet og gerne vil have dig et job, hvad gør du så? Søger du en masse opslåede stillinger? Det gør de fleste. Desværre er virkeligheden bare sådan, at mange af de ledige jobs aldrig når frem til Jobnet, Jobindex og alle de andre jobportaler. De eksisterer kun i netværket. Og måske i dit netværk, hvis du har gjort en indsats og networket.
De ligger nemlig i det skjulte. Faktisk har Konsulenthuset Ballisager i deres Rekrutteringsanalyse fra 2019 fundet frem til, at 58% af både det offentlige og de private virksomheder brugte deres netværk til at ansætte en medarbejder.
Det vil altså sige, at dit drømmejob kan være derude. Det handler bare om, at du skal kende nogen, der kan hjælpe dig i retning af det. Det handler om, at du skal bruge dit netværk – og derfor er dit netværk så vigtigt.
Derfor skal du netværke, mens du studerer
Af ovenstående årsager – og af flere – er det vigtigt, at du begynder at skabe dit eget netværk, mens du studerer. Hvis du allerede er færdiguddannet, og du ikke har et godt netværk, er det bestemt ikke for sent. Men du skal i gang med det.
Det er samme princip, hvis du mangler relevant erhvervserfaring. De to begreber er tæt forbundet. Og hvis du ikke har erfaring, selvom du er uddannet, kan du stadig nå det. Læs hvordan du får mere erhvervserfaring her.
Som studerende har du rig mulighed for at lære nye mennesker at kende. Det kan være der, hvor du læser din uddannelse. Den virksomhed du er i praktik i. I dit studiejob, uanset om det er studierelevant eller ej. Fodboldklubben. Træningscenteret. I byen. Alle steder.
Det handler om at lære mennesker at kende, som du kan få hjælp af senere hen. Altså om at udbygge dit eget netværk.
Det bedste ved det hele er nok, at du ikke skal frygte, at folk synes, det er irriterende at hjælpe. Mennesker elsker nemlig at hjælpe. Se bare, hvor meget aktivitet et enkelt opslag på LinkedIn eller Facebook kan skabe, når folk søger lejlighed eller job.
De er altså bare at spørge. Spørg om hjælp, send dit CV eller lignende. Og når du står som nyuddannet, er det rigtig godt at kende nogen, der kan hjælpe dig frem. Og det er der, dit netværks værdi virkelig kommer til udtryk.
Dit netværk kan hjælpe dig frem i køen
Det er ikke kun “skjulte” stillinger, du kan få hjælp til at komme i betragtning til igennem dit netværk. Hvis du finder en opslået stilling, som du er interesseret i, er det en kæmpe fordel for dig, at du kender nogen, der kender nogen, der kan hjælpe dig frem i køen.
Virksomheder og det offentlige får altid ekstremt mange ansøgninger, når de slår stillinger op. Hvis du kender nogen, der kan prikke den rekrutteringsansvarlige på skulderen og bede vedkommende om at læse din ansøgning en ekstra gang, har du meget større chance for at lande en jobsamtale.
Og dit netværk kan hjælpe dig, uanset om du søger opfordret eller uopfordret. Det er på samme måde, at du kan få hjælp til at komme til jobsamtale.
Og det er netop jobsamtalen, som dit netværk skal hjælpe dig med. Det er ikke selve jobbet, som dit netværk skal lande – selvom det kunne være dejligt, og det sker en sjælden gang. Du skal foran alle de andre i ansøgningsbunken og komme til jobsamtalen. Her kan du få lov til at præsentere dig selv og vise, at du er den rette kandidat.
Når du endelig er kommet til jobsamtalen, er det noget helt andet end dit netværk, der skal hjælpe dig med at lande jobbet. Det er dig, din personlighed og dine kompetencer. Men kender du nogen i dit netværk, der kan hjælpe dig frem i køen, har du meget større chance for at få lov til at vise dig frem.
Derfor er det vigtigt, at du opbygger et godt netværk. Og start allerede med at opbygge dit netværk nu.