Her får du alt, du skal bruge til din jobansøgning. Guide til til den gode ansøgning, skabelon og eksempel

Jobansøgning: Alt du skal bruge til din jobansøgning

Uanset om du skal søge et studiejob, et praktikforløb eller et fuldtidsjob, så skal der en god jobansøgning til. En god jobansøgning er det, der sammen med dit CV får dig til jobsamtale. Derfor er det vigtigt, at du giver dig god tid og gør dig umage med din jobansøgning.

I guiden her får du hjælp til alt, du skal bruge til at skrive en god jobansøgning til en fuldtidsstilling. Principperne for en god jobansøgning er de samme, uanset om du søger dit første rigtige job eller job nummer tre, fire, fem eller ti. Derfor er guiden her for alle, der bare vil have hjælp til at skrive en rigtig god jobansøgning.

I guiden her får du hjælp til at skrive en ansøgning, en skabelon til at skrive en jobansøgning og et eksempel på en jobansøgning.

Guiden er opdateret 22. juli 2021

Hjælp til ansøgning: Det skal du vide om jobansøgningen

En god jobansøgning får dig over i ja-bunken og tættere på jobsamtalen. Det er jobansøgningens primære formål. Den kan aldrig alene skaffe dig et job, men den kan, hvis den ikke er god nok, gøre det modsatte. Derfor skal du vide, hvordan du skriver en god jobansøgning. Og det er netop hjælp til at skrive din egen ansøgning, du får i denne artikel.

Først og fremmest skal du have styr på formalia. Din jobansøgning må højst fylde én A4-side. Arbejdsgivere får generelt rigtig mange ansøgninger, og de har desværre ikke tid til at læse flere sider fra hver ansøger. Derfor er du nødt til at holde dig på en enkelt side, når du skriver din ansøgning.

Sproget i din jobansøgning skal være aktivt og direkte. Skriv i et relativt lavt lixtal. Lad være med at skrive akademisk. Ansøgninger med et højt lixtal og i et avanceret sprog får dig ikke til at fremstå klogere eller mere dygtig.

Tværtimod.  Det viser, at du ikke ved, hvordan man kommunikerer til et bredt publikum, og slet ikke hvordan man bringer et budskab frem. Så læg det fra dig, hvis du har tendens til at skrive akademisk 🙂

Inden du skriver din jobansøgning, skal du have foretaget en masse research. Læs jobopslaget igennem flere gange og se, om der er noget, du er i tvivl om. Skriv dine spørgsmål ned og ring til arbejdsgiver. Det er altid en god idé at ringe på jobopslag, hvis du har relevante spørgsmål. Derudover kan du læse op på nyheder om virksomheden og se, om der er andet relevant at vide.

Husk altid at skrive en ny jobansøgning. Du kan ikke bare skrive en standard-ansøgning og bruge hver gange. Hvis du leder efter hjælp til at skrive en god praktikansøgning, har jeg også en guide om det.

Når du har det grundlæggende på plads omkring jobansøgningen, bliver det meget lettere at skrive den.
Når du har det grundlæggende på plads omkring jobansøgningen, bliver det meget lettere at skrive den.

Hvad skal en god jobansøgning kunne?

Som sagt skal din ansøgning først og fremmest få dig til jobsamtale. Men den kan ikke lande jobbet for dig. Så har du skrevet gode jobansøgninger men fået afslag efter jobsamtalerne, kan du få hjælp her. Men en jobansøgning får dig kun til jobsamtalen, hvis den er god. Eller god nok. Det, den ikke skal, er at være en form for CV. Den helt store forskel på din jobansøgning og dit CV er, at dit CV ser bagud, mens din ansøgning skal se fremad. En god hjælp til CV og ansøgning er altså først og fremmest at skelne mellem de to.

Du skal med din ansøgning vise og forklare, hvordan du vil bidrage fremadrettet. Det er selvfølgelig helt okay, at du nævner dine succeser og erfaringer, men du skal bruge dem til at vise, at du kan bidrage . I dit nye job. Fordi du har gjort det før. Ikke bare nævne, at du har lavet X, Y og Z før, og sådan er det. Det skal relateres til de krav, der er listet i jobopslaget.

Hvis et af kravene er, at du skal kunne producere indhold til forskellige marketingkanaler, og du har gjort det før, kan du for eksempel skrive noget lignende:

“Jeg har tidligere arbejdet med at producere content til både interne og eksterne kanaler. Her bidrog jeg til, at vi fik X antal flere følgere og mere interaktion. Den erfaring vil jeg bruge til at bidrage med indhold til jeres marketingkanaler.”

Derudover skal din jobansøgning kunne fange læserens opmærksomhed. Skriv gerne en god og fængende overskrift. Den skal gives læseren lyst til at læse mere, og i indledningen skal den nysgerrighed belønnes. Indledningen skal altså ligeledes være fængende.

Overskriften og indledningen skal vise, at du er motiveret og den rette kandidat. Og det skal uddybes og underbygges i resten af jobansøgningen.

Jeg har skrevet en guide om, hvordan du skriver den gode jobansøgning. Her går jeg mere i dybden med, hvordan du når i mål med at skrive en rigtig god jobansøgning. Du kan læse den her.

Ring gerne til arbejdsgiveren, inden du skriver din jobansøgning
Ring gerne til arbejdsgiveren, inden du skriver din jobansøgning

Struktur, overblik og hjælp til din ansøgning med en skabelon

En god jobansøgning har brug for en god struktur. Fordi, når du har en fast struktur på din jobansøgning, så ved du, at du gør det rigtigt. Du skal så at sige “bare” fylde skabelonen ud med det rette indhold.

Og det er netop en ansøgning-skabelon, jeg har til dig her. Det er for at vise dig, hvor simpelt det egentlig kan gøres og at gøre det så let for dig at skrive

Med en let overskuelig skabelon til din jobansøgning, bliver det meget lettere for dig at skrive din egen jobansøgning.
Klik på billedet og download min ansøgning-skabelon.

din egen ansøgning. Gode jobansøgninger har nemlig i grove træk de samme afsnit og lykkes med det samme.

Her kan du se min jobansøgning-skabelon, som du kan bruge som hjælp til din ansøgning. Jobansøgningen er fra mit nuværende job, som jeg søgte tilbage i 2019.

Jeg har inddelt den i farver, for at du bedre kan navigere i de forskellige afsnit. Du skal selvfølgelig ikke skrive din egen jobansøgning i alle regnbuens farver. Sort og hvid er det bedste til jobansøgninger. Men for at give dig hjælp til at skrive din ansøgning, får du det sådan.

Den grønne tekst

Den grønne tekst i min skabelon er indledningen. Det er her, du sætter scenen og lægger op til, at du er den rette kandidat. Jeg plejer at indlede med noget ala “I søger en kandidat, der kan X, Y og Z. Det kan jeg.” Og så uddyber jeg det, mens jeg lægger op til, at næste afsnit skal bevise det.

Det er en form for teaser, men ikke på den dårlige måde. Indledningen skal give læseren ro i sindet om, at der er noget godt på vej og den kommende omgang læsning er tid værd.

Så indledning har som hovedmål at gøre læseren nysgerrig og allerede relativt sikker på, at der kunne være et godt match.

Den blå tekst

I den blå tekst i skabelonen skal du vise samt beskrive, hvordan du vil bidrage. Den fejl, de fleste laver her, er at de laver en såkaldt “CV-ansøgning”. Altså en jobansøgning der bare er en uddybning af deres CV. Det kommer til at handle om alt det, de har lavet. Ikke alt det, de vil.

Og det er slet ikke fordi, du ikke må se tilbage. Det er jo klart, at dine kompetencer ligger i din erfaring. Du skal bare bruge dem til at se frem og beskrive, hvordan du vil bidrage.

Tag udgangspunkt i kravene til jobbet og forklar, hvordan du vil klare opgaverne og lever op til kravene. Fordi du har lavet noget tilsvarende først og kan tage den erfaring med dig.

Den blå tekst er altså der, hvor du beviser, at det skal være dig. At du er den rette kandidat.

Den røde tekst

Det er her, du skal runde din jobansøgning af. Det er afslutningen på din jobansøgning, og det er her, at du sætter en tyk streg under, at du er den rette kandidat. Tag igen udgangspunkt i kravene i jobopslaget. Eller det, du har fået at vide, da du ringede på jobopslaget.

Det er her, du har mulighed for at vise, at du virkelig har forstået, hvad jobbet drejer sig om.

Husk, at hver sætning ikke skal være perfekt, og det ikke er fordi, du skal have gennemskuet jobbet til perfektion samt være den perfekte kandidat. Det forlanger ingen, og det kan heller ikke være sådan, når du ikke har været i jobbet.

Men har du sat dig godt ind i sagerne, skal du heller ikke bekymre dig så meget om den del. Så har du selvfølgelig forstået det 🙂

Jeg har skrevet en uddybende guide om, hvordan du bruger min skabelon som hjælp til at skrive din ansøgning. Den kan du finde lige her.

Hvordan ser gode jobansøgninger ud? Få svaret herunder.
Hvordan ser en god jobansøgning ud? Få svaret herunder.

Hvordan ser en god jobansøgning ud? Se mit eksempel

Ovenfor har jeg vist dig min skabelon til en god ansøgning. Det er selvfølgelig også et jobansøgning-eksempel i sig selv, men jeg vil stadig gerne

Et eksempel på en god jobansøgning
Klik her og download mit første eksempel på en jobansøgning

gøre det endnu mere konkret for dig og give hjælp til at skrive en ansøgning selv. Derfor viser jeg dig nu et eksempel på en god jobansøging, og hvordan den kan blive bedre.

Til venstre ser du et eksempel på min oprindelige jobansøgning. Den er god. Eller fin nok. Den er ikke perfekt. Langt fra. Umiddelbart mangler der overskrifter. Der mangler også lidt bedre overblik og altså mulighed for at navigere i jobansøgningen.

Her ser du et eksempel på en jobansøgning med en god struktur
Klik på billede for at downloade eksemplet med den gode struktur

Jeg kunne godt have brugt min egen skabelon til at strukturere den. Så havde den set lidt anderledes ud, og den havde fungeret bedre. Men jeg kom da til jobsamtale med den!

Men det har jeg så gjort. Her til højre kan du se mit jobansøgning-eksempel, som jeg mener, virkelig virker. Jobansøgningen er god, den kan det, den skal, og den er nem at finde rundt i. Den er meget ligesom den, jeg brugte i skabelonen. Jeg har dog gjort den endnu skarpere, så du får mere ud af eksemplet og mere hjælp til at skrive en ansøgning.

Følg strukturen i eksemplet og skabelonen, når du skal skrive din næste jobansøgning. Igennem det vil du hurtigt kunne opleve, hvor god mening det giver, og hvor meget lettere det bliver at skrive jobansøgninger. Hvis du vil læse mere om, hvordan du få det mest ud af mit ansøgning-eksempel, kan du gøre det her.

Det er meget lettere at skrive en god jobansøgning, når man har en skabelon og et eksempel at skrive ud fra
Det er meget lettere at skrive jobansøgningen, når du har en skabelon og et eksempel at skrive ud fra.

Afsluttende om jobansøgningen

Du har nu fået værktøjerne og hjælp til at skrive din egen ansøgning. Med en jobansøgning-skabelon og et jobansøgning-eksempel kan du se, hvad der virker, og hvad der ikke virker for jobansøgninger. Det er nu op til dig at bruge min hjælp til at skrive din ansøgning og sætte dit eget præg på jobansøgningen.

Husk for Guds skyld aldrig at bruge den samme jobansøgning til to forskellige jobs. Du skal altid skrive en ny. Dermed ikke sagt, at du ikke kan genbruge elementer. Men overordnet skal der en ny til hver gang. Strukturen, som du fik fra min ansøgning-skabelon, skal dog være den samme. Hvis du sender den samme generiske ansøgning, kan du være sikker på at få afslag.

Om du vil have et billede på din jobansøgning eller ej, lader jeg være op til dig. Nogle mener, at det ikke hører sig til. Andre gør ikke. Hvis du har et billede på dit CV, behøver du ikke at have det på din ansøgning.

Du kan også bruge værktøjerne i guiden her, hvis du vil sende en uopfordret ansøgning. Eller umotiveret ansøgning, som nogen kalder den. Eller praktik, studiejob, frivilligt arbejde,  virksomhedspraktik eller et job med løntilskud. Du kan bruge værktøjerne til alle formål, der relaterer sig til jobsøgning.

Brug også gerne folk omkring dig til at få sparring, gode råd og hjælpe til din ansøgning. Øvelse gør mester, og Rom blev ikke bygget på en dag. Og med det mener jeg, at du ikke skal forvente af dig selv, at du kan skrive en perfekt jobansøgning med det samme. Brug også gerne tidligere arbejdsgivere eller andre i dit netværk og få gode råd.

Hvis du er på dagpenge, kan du helt sikkert også få god sparring og rådgivning af din A-kasse eller fagforening. Her kan du læse, hvad du kan forvente af din dagpengesats, mens du søger job. Hvis du leder efter en A-kasse for studerende eller fagforening for studerende, har jeg også skrevet en guide om det.

Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i mål med jobansøgningen, eller hvis du ønsker mere hjælp til din ansøgning, kan du skrive en kommentar herunder. Ellers ønsker jeg dig held og lykke med skrivningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *