Ansøgning-eksempel: Mangler du inspiration til din jobansøgning? Her får du et eksempel at læne dig op ad

Eksempel på ansøgning: Få inspiration til din ansøgning

Er du ved at søge job, og mangler du inspiration til din ansøgning? Det kan tit være rart at se et ansøgning-eksempel og med det se, hvad andre har gjort, især når det handler om at skrive en god ansøgning. Jeg har selv skrevet en del ansøgninger i mit liv, og jeg har læst utrolig mange gode og knap så gode ansøgninger.

Jeg har også været heldig at skrive en ansøgning, som hjalp mig med at komme til jobsamtale, og jeg har efterhånden fundet en god struktur og metode til at skrive en ansøgning, der virker og bliver læst.

I artiklen her vil jeg hjælpe dig med din jobansøgning og give dig et konkret ansøgning-eksempel og en struktur, du kan skrive ud fra. Inden du når at tænke så langt, så bare rolig: Mit eksempel på en god ansøgning er selvfølgelig helt gratis.

Læs med herunder og få inspiration til din ansøgning.

Guiden er opdateret 5. november 2021.

Magistrenes A-kasse giver 100% studierabat og er dermed gratis for studerende. Når du bliver studerende, kan du melde dig gratis ind i MA A-kasse. Det er vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse i god tid som studerende. Her kan du også få hjælp til at skrive en god ansøgning.

Jeg har som sagt lovet dig, at du kan få et konkret eksempel på en ansøgning, og det skal du få. Herunder kan du se et eksempel på den ansøgning, som jeg brugte, da jeg søgte job som nyuddannet. Jeg synes faktisk, når jeg ser mit ansøgning-eksempel mere end to år efter, at det kunne have været bedre. Men det understreger pointen om, at du ikke behøver at skrive en perfekt ansøgning. Den skal bare være god nok. Nedenunder kan du læse, hvordan du skriver en god ansøgning.

Og din ansøgning bliver tit god nok, når du gør dig umage og gør noget af det, som går igen i andre gode ansøgninger. Min største anke i forhold til mit egen ansøgning-eksempel er, at den mangler overskrifter. Der mangler lidt struktur, og jeg har faktisk selv lidt svært ved at overskue den, nu jeg ser den igen. Men sprogligt er den fin – hvis jeg selv skal sige det 😉

Du kan læse mere om, hvordan du skriver en god jobansøgning som nyuddannet her. 

Her kan du se det eksempel på en ansøgning, jeg selv sendte, dengang jeg søgte job som nyuddannet. Ansøgningen fik mig til jobsamtale. Klik på billedet for at hente ansøgning-eksemplet ned på din computer.
Her kan du se det eksempel på en ansøgning, jeg selv sendte, dengang jeg søgte job som nyuddannet. Ansøgningen fik mig til jobsamtale. Klik på billedet for at hente ansøgning-eksemplet ned på din computer.

Nu tænker du måske, hvorfor jeg viser dig et eksempel på en ansøgning, jeg ikke er 100% tilfreds med? Det gør jeg, da jeg gerne vil understrege, at man altid kan blive bedre. Og selvom man kan blive bedre, kan man også være god nok. Uden at det skal blive decideret filosofisk, så var den her ansøgning god nok – men jeg kan gøre det bedre nu.

Jeg retter ikke så meget i selve indholdet, da det er snyd, i og med at jeg har været i jobbet i halvandet år og ved meget, jeg ikke kunne vide dengang. Men herunder kan du se mit eksempel på en god ansøgning, som jeg ville lave den i dag.

Her kan du se mit ansøgning-eksempel på en god ansøgning, som jeg har rettet til. Du kan hente den ned på din computer ved at klikke på billedet.
Her kan du se mit ansøgning-eksempel på en god ansøgning, som jeg har rettet til. Du kan hente den ned på din computer ved at klikke på billedet.

Så her kan du se et eksempel på ansøgningen, som jeg ville have lavet den i dag. Her vil jeg mene, at der er tale om et eksempel på en god ansøgning, som du kan bruge som inspiration. Den kan nemlig alt det, en god ansøgning skal kunne. Og jeg kom jo også til jobsamtale med den

Leder du efter et eksempel på, hvordan du skrive en god praktikansøgning? Du finder det på linket. Du kan også læse mere om praktik her.

Gør klar til at stille skarpt: Her får du mere hjælp til at lave et godt eksempel på en ansøgning
Gør klar til at stille skarpt: Her får du mere hjælp til at lave et godt eksempel på en ansøgning

Dine ansøgninger bliver bedre med en fast struktur

Den helt store forskel på det “nye” ansøgning-eksempel og det første er, at der er bedre struktur. Med overskrifter og lidt omskrivning er det lettere at navigere. Og det er altså en kæmpe fordel, når du gerne vil have, at din læser får det ud af ansøgningen, som du prøver at fortælle.

Nu skal du høre godt efter, for det her kan du bruge fremadrettet i alle dine ansøgninger. Det er noget, jeg gør, og det gør dit arbejde med dine egne ansøgninger meget lettere.

I mit andet ansøgning-eksempel skinner strukturen igennem. Jeg deler som regel mine ansøgninger op i tre dele:

  • Første del er introen, hvor jeg kort opridser den profil, de søger. Her fortæller jeg, at jeg er den profil. Og nærmest som med en teaser trailer siger jeg, at nu skal de bare høre, hvorfor jeg er den rette.
  • I andet afsnit, som helst skal fylde det meste, sætter jeg mine kernekompetencer i spil overfor deres krav. Her beskriver jeg, hvordan jeg vil bruge mine evner og erfaringer til at opfylde kravene. Det er en effektiv måde at inddrage din relevante erfaring og kvalificere dig selv med den. Så kan de se præcis, hvordan du kan udføre jobbet. Og det er jo væsentligt!
  • Til sidst laver jeg en kobling mellem mine personlige kompetencer eller personlighed og deres kriterier. Igen forsøger jeg at vise, at der er et match mellem mig og den profil, de søger.

Det er altså let og håndgribeligt i mit ansøgning-eksempel her. Du får let ved at overskue din egen ansøgning og sikre, at du får det hele med. Hvis du leder efter en skabelon til din ansøgning, har jeg en til dig her.

Fra ansøgning-eksempel til din egen ansøgning: Kriterierne

Ligesom med så meget andet, er der nogle krav og kriterier, som det, vi kalder en god og “rigtig” ansøgning, opfylder. Der er nogle særlige kendetegn og karakteristika, som går igen blandt de eksempler på jobansøgninger, som bliver læst ekstra grundigt og som hjælper folk videre til jobsamtalen. Forresten: Hvis du skal til jobsamtale, har jeg skrevet en række guides, der kan hjælpe dig med at forberede dig:

Men tilbage til det, du kom for: Hjælp til at gøre eksemplet på en ansøgning til din egen. Det er vigtigt, at din ansøgning ikke fylder mere end en A4-side. Der er ikke en regelbog om ansøgninger, der siger, at sådan skal det være. Men det er det, som stort set alle – eksempelvis din A-kasse, fagforening og jeg – anbefaler. Og det er også cirka en side, du kan forvente, at din kommende arbejdsgiver har tid til at læse. Så: Maks en A4-side.

Skriv fremadrettet. Lad være med at dvæle for meget ved fortiden og dine erfaringer, hvis du ikke bruger dem til at se fremad. Det er det, du kan bruge dit CV til. Brug hele tiden dine succeser og erfaringer til at understrege, hvordan du vil bidrage i fremtiden. Det er det, som din arbejdsgiver ønsker at vide.

Skriv i et aktivt og naturligt sprog. Skriv ligesom jeg gør og gjorde i min ansøgning.

Skriv “du, I og jeg” og brug en formulering som: “Jeg arbejder bedst, når jeg får lov til at fordybe mig:” I stedet for: “Mit arbejde udføres bedst, når der er mulighed for fordybelse”. 
Kan du se det? Det er passivt, og man spørger sig selv: Hvem arbejder? Hvem udfører hvad? Hvem skal fordybe sig? Så skriv aktivt og direkte.

Sørg for, at der er luft og overskrifter i din ansøgning. Det gør den meget lettere at læse og overskue. Det var det, jeg ændrede i mit andet ansøgning-eksempel. Gode overskrifter og luft er meget vigtige i elementer i eksempel på en god ansøgning. Gode overskrifter er dækkende for indholdet og vækker læserens interesse. Bemærk også, at jeg ikke har et billede med. Det har jeg i stedet på mit CV. Du finder i øvrigt mine CV-eksempler her.

Fremhæv det, du brænder for og fremhæv de opgaver, som er særligt tiltalende for dig. Gør det allerede i din indledning. Lad din passion skinne igennem. Vis, at du er motiveret, ved at forklare, hvorfor jobbet er spændende, hvorfor virksomheden er tiltalende, og hvorfor du vil det. Det er vigtigt!

Alt dette skal også skinne igennem i afslutningen på din ansøgning

Så er det med at spidse din blyant. Nu skal du bruge din viden fra mit ansøgning-eksempel og lære at skrive en god ansøgning.
Så er det med at spidse din blyant. Nu skal du bruge din viden fra mit ansøgning-eksempel og lære at skrive en god ansøgning.

Sådan skriver du en god ansøgning

Nu har jeg forklaret dig, hvilke kriterier din ansøgning skal indeholde. Og givet dig et eksempel på en god ansøgning, du kan bruge som inspiration. Der er en række “bestemmelser”, du nu har styr på, men der er stadig et stykke vej endnu. Inden du mister modet, vil jeg også bare sige, at en ansøgning altså ikke skal være perfekt, før den er god. Det kommer også an på, hvem der læser den, og hvilket job du søger.

Jeg har faktisk skrevet en hel guide om, hvordan du skriver og formulerer en god ansøgning. Her kommer jeg rundt om alle elementer, der gør, at du kan skrive din egen gode ansøgning. Og brug endelig mit eksempel på en god ansøgning som inspiration til din egne ansøgning.

Da jeg søgte job med det ansøgning-eksempel, jeg viste ovenfor, var det som tekstforfatter (Content Specialist). Altså en, der skal kunne skrive godt. Så er min ansøgning også nødt til at være god, især den sproglige del. Men er du programmør, pædagog, sygeplejerske, ingeniør eller noget femte, bliver du nok ikke vurderet lige så “hardcore” på dit sprog. Så fat mod, du kan sagtens skrive en god ansøgning uden at være verdensmester i at skrive.

Sørg altid for at skrive fremadrettet og beskriv, hvordan du vil bidrage og udvikle dig i jobbet. Du skal fremhæve dine kompetencer og tale dem ind i de krav, som jobopslaget lister. Her skal du både bruge dine faglige kompetencer og dine personlige kompetencer. Oprids gerne, hvad de søger.

“I søger en udadvendt salgskonsulent med mod på opsøgende salg. Som person er jeg meget udadvendt og socialt anlagt, og jeg har før arbejdet i et call-center. Den erfaring vil jeg tage med mig i jobbet som salgskonsulent, og jeg ved, at jeg trives med den type opgaver.

Her bruger du både en faglig og personlig kompetence og taler ind i jobbet. Mere af det!

Hvis du vil læse mere om jobsøgning, og hvordan du søger uopfordret, kan du gøre det her. Derudover har jeg samlet alt, jeg har skrevet om jobansøgningen her.

Jeg håber, at mit ansøgning-eksempel kan hjælpe dig, og du kan bruge det som inspiration. Hvis du gentagende gangen har fået afslag på din ansøgning, kan du læse, hvad du så skal gøre. Også hvis du har fået afslag efter en jobsamtale. Ellers er du velkommen til at skrive en kommentar nedenfor med spørgsmål til din ansøgning 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.