Frivilligt arbejde kan være en fremragende måde at tilegne dig flere kompetencer, et større netværk og gøre en forskel for mange mennesker. Hvis du ønsker at arbejde frivilligt, skal det være fordi, du vil gøre en forskel og hjælpe enten en organisation eller nogle mennesker.
Men det betyder ikke, at du ikke selv kan få noget ud af det. Frivilligt arbejde er nemlig en god måde at få noget praktisk erfaring, især hvis du kan komme til at arbejde frivilligt med noget, der er fagligt relevant for dig.
Uanset hvad, så er frivilligt arbejde stort set kun positivt. Det er godt for dem, du hjælper. Det er godt for dig og giver dig forhåbentlig en god følelse. Derudover det godt for dit CV, da mange virksomheder vurderer, at frivilligt arbejde siger noget godt om dig som person.
Indhold
Hvorfor er det godt for dig at udføre frivilligt arbejde?
Der er masser af fordele, når det kommer til at udføre frivilligt arbejde. Først og fremmest så gør du en forskel for nogen, der har brug for det. Det i sig selv er rigtig godt, og det gør både dig selv og dem, du hjælper, glade.
Derudover møder du nye mennesker igennem dit frivillige arbejde. Her mener jeg ikke kun, at du udvider dit netværk. Du møder mennesker med samme interesserer som dig, og du får nye venskaber og bekendtskaber, og der er god mulighed for at opbygge tætte relationer, når I er sammen om at arbejde frivilligt. Det kan også være, at du finder kærligheden igennem dit frivillige arbejde. Hvem ved?
Uanset om du bliver mentor, frivillig i en Røde Kors-butik, besøgsven eller noget fjerde, så hjælper du andre. Du giver andre et smil på læben, og det får du sikkert også selv. Samtidig. Og det er ikke kun dem, du hjælper, det er som sagt også dem, som du hjælper sammen med.
Det kan tilmed gøre, at du får bedre samvittighed. Ikke forstået sådan, at du skal kompensere for andre ugerninger ved at udføre frivilligt arbejde. Men det kan bare give en god følelse at hjælpe andre. Og det kan i mange tilfælde være løn nok i sig selv.
Hvilke fordele har frivilligt arbejde for min jobsøgning?
Når det kommer til din jobsøgning, kan dit frivillige arbejde hjælpe dig med at få erfaring, som måske ikke var mulig igennem et studiejob eller et fuldtidsarbejde. Det kan være, at du gerne vil arbejde med noget meget snævert, eller at der simpelthen bare ikke er hverken studiejobs eller fuldtidsjobs at få indenfor det område.
Særligt hvis du er studerende, kan det være godt at arbejde frivilligt. Her kan du hurtigt tilegne dig nye både faglige og personlige kompetencer, og det kan altså klæde dig godt på til jagten på dit første arbejde. Når du er nyuddannet.
Dit frivillige arbejde kan altså komme dig til gavn, når du skal søge job. Det kan aldrig helt kompensere for manglende kompetencer eller relevant erhvervserfaring, men det kan give dig en fordel, hvis du opfylder mange af kravene i forvejen. Medmindre du decideret har lært en specifik faglig kompetence i gennem dit frivillige arbejde. Så er det anden snak, og det kan faktisk hjælpe dig direkte.
Men se det mere som en bekræftelse af din person. Hvis du gerne vil være leder, er det rigtig godt, at du har arbejdet frivilligt med mennesker. At du har vist, at du har en oprigtig interesse i folks ve og vel. Det samme hvis du gerne vil arbejde med HR.
Det kan også være en mere konkret kompetence, du får. Og her vil dit frivillige arbejde altså kunne hjælpe dig med din jobsøgning. Har du styret projekter som frivillig? Det er perfekt, hvis du søger en stilling som projektleder. Har du hjulpet din lokale fodboldklub med deres hjemmeside? Perfekt, hvis du gerne vil arbejde med programmering eller lignende.
I sidste ende bliver det hele afgjort til jobsamtalen. Men at du har beskæftiget dig frivilligt med noget, du gerne vil arbejde med, er altid et plus. Du skal derfor altid se frivilligt som noget, der gavner dig og dine jobmuligheder.
Hvad med dagpenge og dit frivillige arbejde?
Hvis du vil opkvalificere dig selv eller bare holde fast i dit frivillige arbejde som nyuddannet og uden arbejde, er der et par regler, du skal være opmærksom på. Frivilligt arbejde er – ligesom når du studerer – en god måde at netværke og opnå nye kompetencer på, mens du søger arbejde.
Men her skal du altså være sikker på, at dit frivillige arbejde ikke har indflydelse på dine dagpenge.
Som udgangspunkt skal dit frivillige foregå i Danmark, ikke have forbindelse til en privat erhvervsvirksomhed, og så må du ikke har ansættelsesmæssige forpligtelser. Derudover må formålet med organisationen, du hjælper, ikke have som formål at skabe overskud.
Så er du træner i en sportsklub, besøgsven eller deltager i andre sociale arrangementer for ældre eller udsatte, alment foreningsarbejde, indsamler eller hjælper i kirken, kan du roligt fortsætte med dit frivillige arbejde.
Hvis du laver mere konkret arbejde, der kræver en uddannelse eller normalvis giver løn, som eksempelvis jurist i en retshjælp, psykolog på krisecenter eller andet konkret, kan du gøre det i op til 15 timer om ugen, uden at det har indflydelse på dine dagpenge. Dog er det altid godt at snakke med din A-kasse om dit frivillige arbejde, så du er helt sikker.
Der er mange andre typer frivilligt arbejde, du kan udføre. Du må reparere din bolig eller hjælpe frivillige organisationer med håndværkerarbejde. Rengøring hører også herunder. Så længe det er frivilligt.
Som sagt er der mange former for frivilligt arbejde, du må udføre, selvom du modtager dagpenge. Men er du i tvivl, er det altid bedst, at du spørger din A-kasse til råds. Det giver dig ro til dit frivillige arbejde og din jobsøgning, og det er nu engang det vigtigste.