“Lad os tage en kop kaffe i dag.” Hvor tit har du ikke enten hørt eller læst en lignende udtalelse mellem to i et professionelt netværk? En kop kaffe er en nem og afslappet måde at bygge relationer på. Både personlige og professionelt. Det er et uformelt møde, hvor man kan udveksle ideer, netværke og lære nyt.
Netop derfor er kan et kaffemøde være nøglen til et gennembrud i din jobsøgning. En kop kaffe vil de fleste gerne være med på – eller te eller kakao – og herfra kan du relativt afslappet få lov at præsentere dig selv.
Læs mere herunder og bliv klædt godt på til at få det bedste ud af dit næste kaffemøde.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil inviteres til netværksmøder med mange forskellige profiler, kan du med fordel vælge en fagforening og A-kasse, der favner bredt. Så hvorfor ikke vælge den billigste løsning?
Indhold
Hvad er et kaffemøde, og hvad er formålet med det?
Formålet med et kaffemøde kan være meget forskelligt. Det kan være en måde at lære nyt på, at netværke med andre, at udveksle ideer, at få rådgivning eller at knytte bånd med andre mennesker.
Ofte er præmissen en afslappet snak om en fælles interesse. Når vi taler om en kop kaffe i jobmæssig sammenhæng, så er der jo typisk et job på spil. Men det er meget mere uformelt end en ægte jobsamtale.
Dog kan udfaldet være det samme. Et afslappet kaffemøde kan sagtens føre til, at du står med et nyt job på hånden. Omvendt kan det også være årsag til, at du får afslag, inden du får lov til at skrive en ansøgning eller komme til en ægte jobsamtale.
Derfor skal du tage det seriøst og planlægge dit kaffemøde godt. Selvom præmissen er, at det er afslappet, så er det stadig din chance for at imponere.
Hvordan planlægger du et kaffemøde?
Når du planlægger et kaffemøde, er det første skridt at finde ud af, hvad formålet med mødet er. Dette kan være at udveksle ideer, få rådgivning, netværke eller knytte bånd med andre mennesker. Når du har fastlagt formålet, kan du begynde at planlægge mødet i detaljer.
I dette tilfælde går vi ud fra, at du skal holde et kaffemøde med jobsøgning for øje.
Først skal du vælge et sted at mødes. Dette kan være på et café, en restaurant eller måske endda i dit eget hjem. Det er vigtigt at vælge et sted, hvor I kan tale i fred og ro, uden for mange forstyrrelser. Hvis du ikke har nogen særlig relation til vedkommende, er det nok for meget at invitere dem hjem.
Når du har valgt et sted at mødes, skal du fastsætte en dato og en tid. Det er en god idé at tænke på, hvornår deltagerne har tid og overveje deres kalender, før du vælger en dato. Det er også en god idé at tænke på, hvornår I har mest energi og kan få mest ud af mødet. Så ikke alt for tidligt eller for sent.
Når du har valgt en dato og en tid, skal du invitere deltagerne. Dette kan gøres ved at sende en mail, SMS eller en besked, hvor du oplyser om sted, dato og tid for mødet. Det er også en god idé at oplyse om formålet med mødet og eventuelt have en dagsorden eller agenda klar, så deltagerne ved, hvad de kan forvente.
Du kan vælge at dele agendaen eller holde den for dig selv. Et kaffemøde kan hurtigt blive meget formelt, hvis du sender en agenda til den person, du skal mødes med. Så umiddelbart vil jeg sige, at du ikke behøver at dele en agenda på forhånd.
Selvom det er et kaffemøde, så kan ud med fordel lige spørge, om vedkommende drikker te, kaffe eller kakao. Eller noget andet. På den måde viser du, at du er betænksom, og så kommer I godt fra start på mødet.
Når du har styr på alle disse ting, er du klar til at afholde dit kaffemøde. Husk at være åben og interesseret i at lære om den anden persons arbejde og erfaringer, og husk at tænke på, hvad du selv kan bidrage med. Et kaffemøde kan være en god måde at bygge stærke relationer på, udvide sit netværk og lære nyt.
Du kan med fordel forberede en elevatortale på forhånd, så du kan præsentere dig selv på bedste vis.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil inviteres til netværksmøder med mange forskellige profiler, kan du med fordel vælge en fagforening og A-kasse, der favner bredt. Så hvorfor ikke vælge den billigste løsning?
Sådan får du mest muligt ud af mødet
For at få mest muligt ud af dit kaffemøde, er det vigtigt at være god til at lytte. Dette betyder, at du skal være opmærksom på, hvad den anden person siger, og stille spørgsmål for at få mere at vide. Hvis du har noget særligt, du gerne vil vide, så sørg for at have nogle spørgsmål klar. Du skal gerne gå fra kaffemødet klogere, end da du mødte op.
Det er også det, du kan bruge din agenda eller dagsorden til. Om du deler den med den anden part, det må være op til dig.
Det kan også være en god idé at have nogle konkrete mål for mødet, så du ved, hvad du vil opnå. Dette kan være noget så simpelt som at lære nyt om en specifik branche, eller det kan være noget mere kompliceret, som at finde en ny jobmulighed. Uanset hvad dine mål er, er det vigtigt at have dem klare, så du ved, hvad du vil opnå.
Det kommer også an på, hvor du er i din jobsøgning. Hvis du allerede ved, hvad du vil arbejde med og i hvilken branche, så er det nok et konkret job, du er ude efter. Hvis du er mere usikker på, hvor du kan bruge dine kompetencer, så kan du med fordel spørge mere bredt ind til brancher og jobs.
Alt i alt er der mange ting, du kan gøre for at få mest muligt ud af dit kaffemøde. Det handler om at være god til at lytte, have en dagsorden og konkrete mål, og om at være åben og interesseret i at lære om den anden persons arbejde og erfaringer. Det er også en god idé at være forberedt, så du kan give så godt en indtryk som muligt.
Det er også vigtigt at huske på, at et kaffemøde ikke bare handler om at få noget ud af den anden person. Det kan være en god idé at spørge, om der er noget, du kan hjælpe den anden person med, eller om der er nogen, du kan introducere den anden person for. På denne måde kan du være med til at bygge et stærkt professionelt netværk, der gensidigt støtter og hjælper hinanden.
Det viser også bare noget velvillighed. At du ikke kun tænker på dine egne interesser. Alt i alt handler det om at være åben, interesseret og villig til at bidrage og hjælpe, når du deltager i et kaffemøde. Hvis du husker dette, kan du få mest muligt ud af mødet og bygge stærke relationer og et større netværk.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil inviteres til netværksmøder med mange forskellige profiler, kan du med fordel vælge en fagforening og A-kasse, der favner bredt. Så hvorfor ikke vælge den billigste løsning?
Kaffemøde, networking og jobsøgning: Sådan bygger du et stærkt professionelt netværk
Et kaffemøde er som sagt en god måde at netværke på og bygge stærke professionelle relationer. Det kan være en god idé at mødes med mennesker, der arbejder inden for samme branche som dig, eller som har en interesse, du gerne vil lære mere om.
Når du netværker, skal du være åben og interesseret i at lære om den anden persons arbejde og erfaringer.
Men der findes også mange forskellige måder at gå til kaffemøder på, når vi snakker om networking. Eksempelvis igennem din fagforening eller A-kasse, der inviterer til netværksmøde for folk i samme branche eller med samme profil.
Her sidder du ikke overfor en anden person nødvendigvis. Men her kan du blive sat sammen med mange forskellige personer, så du hurtigt kan danne masser af relationer. Derfor kan du med fordel gå efter at møde op til netværksmøder, som senere kan blive til kaffemøder.
Hvis du skal kortlægge dit netværk efterfølgende, kan du læse her, hvordan du gør.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil inviteres til netværksmøder med mange forskellige profiler, kan du med fordel vælge en fagforening og A-kasse, der favner bredt. Så hvorfor ikke vælge den billigste løsning?
Byd også på en kop kaffe på arbejdspladsen
Kaffemøder er ikke noget, du nødvendigvis kun kan eller skal bruge, når du søger job. Du kan også bruge det, når du er i job.
Et kaffemøde på arbejdspladsen kan være en god måde at bygge stærke relationer med dine kollegaer. Det kan være en god idé at invitere en eller flere kollegaer ud til et kaffemøde, så I kan lære hinanden bedre at kende.
Det kan også være en god idé at lægge mødet uden for arbejdstiden, så I ikke føler jer forpligtede til at tale om arbejde hele tiden. Det kan også være en god idé at have nogle interesser eller hobbyer, du kan tale om, så I ikke kun taler om arbejde.
Hvis du vil byde en ny medarbejder velkommen, er det også en rigtig god måde at gøre det på. Folk bliver altid glade for at blive budt på en kop kaffe.