Det er vigtigt, at du kan forklare din motivation for at søge stillingen

Sådan forklarer du din motivation for at søge stillingen

Når du søger et job, så er din motivation for at søge stillingen nok noget af det vigtigste. En motiveret medarbejder vil andet lige præstere bedre og have bedre indflydelse på det team, som vedkommende skal arbejde i. Derfor vægter mange arbejdsgivere det meget højt, at du er motiveret. 

Uanset om du skal forklare din motivation for at søge stillingen i din ansøgning eller til jobsamtalen, så skal du være oprigtig og ærlig. Det er især nemt at spotte på skrift, hvis du har skrevet nogle floskler eller andet standardiseret, som alle andre nemt kunne have skrevet. 

Det kan være meget forskelligt, hvad der motiverer os. Herunder får du hjælp til at forklare, hvad der motiverer dig, og hvorfor du har søgt jobbet.

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Her kan du forberede dig på ALLE former for jobtests, som du nogensinde får brug for. 

Dette spørgsmål får du helt sikkert til jobsamtalen. Er der noget særligt, der har motiveret dig til at søge netop denne stilling? Måske er det virksomheden i sig selv, der har fanget din interesse. Eller også er det jobbet, der virker spændende og udfordrende.

Uanset hvad der har motiveret dig til at søge stillingen, så er det vigtigt, at du siger dette klart og tydeligt til din potentielle arbejdsgiver. Og det gælder både til jobsamtalen og i din jobansøgning. Det skal være soleklart, hvorfor du er motiveret. 

Du skal virkelig ikke undervurdere, hvor vigtigt det er, at du får din motivation frem og forklaret. Der er langt større chance for, at du ender med at lande jobbet, hvis arbejdsgiveren er bevidst om din motivation.

Apropos motivation, så findes der også noget, der hedder en motiveret ansøgning. Det er en ansøgning, man skriver til kvote 2. Læs mere om det her.

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Her kan du forberede dig på ALLE former for jobtests, som du nogensinde får brug for. 

"Hvorfor har du søgt denne stilling?" Sådan svarer du

Men hvordan svarer du så, når du bliver spurgt ind til din motivation? Her er nogle tips til, hvordan du kan forklare din motivation for at søge stillingen:

Giv et eksempel på, hvad der har motiveret dig

Det kan være en god idé at give et eksempel på, hvad der har motiveret dig til at søge stillingen. Måske har du set en interessant artikel om virksomheden, eller også har du haft et godt møde med en af medarbejderne. Dette kan give en god fornemmelse af, hvorfor du søger netop denne stilling.

Forklar, hvorfor du søger denne specifikke stilling

Hvis du søger en stilling som marketingkoordinator, så fortæl, hvorfor du søger lige netop denne stilling. Måske er det, fordi du brænder for marketing og har erfaring med at planlægge og gennemføre marketingkampagner. Eller også er det, fordi du har et godt øje for detaljer og er god til at koordinere mange forskellige aktiviteter på én gang. 

Perspektiver de vigtigste krav til dine kernekompetencer, så det giver mening, at du både er motiveret samt har de faglige kompetencer til at udføre jobbet. 

Fortæl, hvorfor du finder virksomheden interessant.

En af de bedste motivationer for at søge en stilling er, at du finder virksomheden interessant. Måske har du researchet virksomheden og er blevet positivt overrasket over deres produkter eller services. Eller også har du læst noget positivt om virksomheden i pressen.

Måske er virksomheden kendt i al almindelighed. Der kan være meget, der gør netop denne virksomhed interessant. Gør de noget særligt velgørende, noget særligt imponerende? Der kan være så meget, og hvis det er en af grundene til din motivation, så forklar det.

Forklar din motivation for at søge stillingen ud fra dine evner

Det er altid en god idé at give et eksempel på, hvad du har at tilbyde virksomheden. Måske har du en særlig færdighed eller kompetence, som du ved, virksomheden sætter pris på. Eller også har du haft et spændende job eller projekt, som du tror, virksomheden vil finde interessant.

Det må gerne være meget konkret. Personligt elsker jeg at skrive, og det vil jeg altid fremhæve, hvis jeg søger en stilling inden for kommunikation eller lignende. 

Slut med en kort opsummering af, hvorfor du søger stillingen.

Til sidst bør du opsummere kort, hvorfor du søger stillingen, og hvorfor du er motiveret for jobbet. Måske er du på udkig efter et nyt og spændende job, som udfordrer dig på nye måder. Eller også er du på jagt efter en virksomhed, hvor du kan udvikle dig fagligt og personligt. Eller også er det en af de andre årsager.

Der må gerne være flere forskellige årsager til din motivation for at søge stillingen – jo flere jo bedre. Men husk ikke at overdrive, hvis du ikke kan stå inde for det. 

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Her kan du forberede dig på ALLE former for jobtests, som du nogensinde får brug for. 

Hvorfor skal vi vælge dig til denne stilling?

Dette spørgsmål kan du sagtens blive stillet til jobsamtalen, og det relaterer sig i høj grad til din motivation. For det er nemlig din motivation og dine evner, som du skal bruge som svar.

For nogle er det jobbet i sig selv, der er interessant og spændende. De ser en udfordring i de opgaver, der skal løses, og de glæder sig til at tage fat på dem. Hvis det gælder for dig, så sig det, eller beskriv det i din ansøgning. Brug din erfaring som belæg for, at du rent faktisk ved, hvad du snakker om. 

For andre er det virksomheden, der er interessant. De har måske hørt godt om virksomhedens omdømme og ønsker at være en del af den. Eller også har de et stærkt ønske om at være med til at præge virksomhedens fremtid. Her kan du tale ind i dit netværk, der måske har anbefalet virksomheden på grund af dens unikke kultur. 

Hvis du er nyuddannet, kan du også sige, at du har hørt godt om virksomhedens evne til at udvikle nyuddannede uden så meget erfaring. Hvis du altså har hørt det. 

Men uanset hvad der motiverer dig til at søge en bestemt stilling, er det vigtigt, at du kan formulere det på en klar og præcis måde. Fordi så ved arbejdsgiveren, hvorfor de skal vælge dig til stillingen.

En god måde at gøre det på er at komme med et eksempel på en opgave, du har løst, eller en situation, du har været i, hvor du har vist de kompetencer, der er relevante for stillingen. På den måde kan du vise, at du ikke bare siger, at du er motiveret, men at du også har handlinger og resultater, der underbygger det.

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Her kan du forberede dig på ALLE former for jobtests, som du nogensinde får brug for. 

Hvad kan du bidrage med til vores virksomhed?

Dette spørgsmål relaterer sig også til din motivation. Der er nemlig mange afledte effekter af at have en meget motiveret medarbejder. Som arbejdsgiver er det nemlig ikke bare fagligheden, man køber ind på. Det er også din personlighed og din evne til at klare dig godt med dine kollegaer. 

Derfor kan du med fordel tale om, at du også bringer en række personlige kompetencer og sociale kompetencer med dig, når du søger job. Du kan sige, at du er en god kollega og forklare, hvorfor du er rar at arbejde sammen med eksempelvis. 

Du skal altså slå fast, at du kommer med hele pakken, og at din motivation for at søge stillingen er en del af en rigtig god pakke. Hvis du gør det, og gør det konkret, så ved arbejdsgiveren, hvad du kan bidrage med. 

Og apropos dit bidrag. Hvis du har fået afslag på din ansøgning eller afslag efter en jobsamtale, så kan det sagtens være, at du ikke har forklaret, hvordan du kan bidrage. Så læg stor vægt på det, næste gang du søger job.

JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Her kan du forberede dig på ALLE former for jobtests, som du nogensinde får brug for.