Det er vigtigt, at du er bevidst om dine svage sider og kan svare på dem til jobsamtalen

Hvad er dine svage sider? Sådan svarer du

“Hvad er din svage sider?” Det spørgsmål skal du med al sandsynlighed svare på eller tage stilling til under en jobsamtale. Det er nemlig en klassiker, og det er også vigtigt, at du kan give et ordentligt svar. 

Dit eller dine svar afslører nemlig, hvor godt du kender dig selv. Om du har selvindsigt. Og det er vigtigt, at du har det. Så jeg kan allerede afsløre, at du ikke skal svare noget i retning af, at du ikke har nogle svage sider. Alle har svage sider, men jo bedre du kender dem, desto bedre kan du vende dem til noget stærkt.

Læs med herunder og blive klogere på, hvordan du kommer omkring dine svage sider under din jobsamtale. Du får også hjælp til, hvordan du vender dem til rent faktisk at være dine stærke sider.

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. Hvis du har nogle svage sider, som du gerne vil have udbedret, kan en fagforening hjælpe med sparring og kurser. 

Hvis jeg nu siger, at din arbejdsgiver rent faktisk har en klar hensigt med at spørge ind til dine svage sider, hvad siger du så? Det er nemlig ikke for at få dig til at afsløre alt det, du er dårlig til. Det er for at lære dig bedre at kende. Og for at se hvor godt du kender dig selv

At spørge om din svage sider er lidt det samme som at spørge, hvorfor de skal ansætte dig. Bare omvendt. 

Men når du bliver spurgt ind til eventuelle svagheder, så viser dine svar meget om din personlighed. At du har selvindsigt og reflekterer over dine mangler, det er vigtige personlige kompetencer

Ved at spørge ind til dine svage sider og lade dig tale om dem, kan din arbejdsgiver bedre vurdere, om du passer ind i teamet rent socialt og kulturelt. Det er alt sammen noget, der er svært at vurdere ud fra dit CV eller din jobansøgning. Og derfor bliver du spurgt om det. 

Det er utrolig vigtigt, at du kan svare reflekterende, velovervejende og selvfølgelig ærligt. Det er ikke negativt, at du har svage sider. Det er vigtigt at vide. Det er negativt, hvis du har svage sider, som du ikke er bevidst om og i så fald ikke kan gøre noget ved. 

Ved at svare rigtigt på dine svage sider kan du vende dem til dine styrker
Ved at svare rigtigt på dine svage sider kan du vende dem til dine styrker

Sådan vender du spørgsmålene til at handle om dine stærke sider

Når du bliver spurgt ind til dine svagheder til jobsamtalen, så er det vigtigt, at du forsøger at vende det til noget positivt. Eller mindre negativt. 

Hvis nu din svaghed er, at du mangler erfaring som nyuddannet, så kan du vende det til noget positivt. For hvad du ikke har af relevant erhvervserfaring, det har du i nysgerrighed, vilje og – vigtigst af alt – motivation.

Motivation er en af de stærkeste drivkræfter og noget, som arbejdsgivere prioriterer. Fremhæv derfor det som en af din stærke siderkernekompetencer, om du vil – og vend din svage side til noget godt. 

Fortæl også, hvor meget du glæder dig til at lære. Hvor meget du glæder dig til at komme i gang og bidrage, mens du bliver dygtigere. På den måde viser du, at du godt ved, at du ikke kan det hele. Men du vil lære det. Det viser også en form for ydmyghed, og det er rigtig vigtigt.

Spørgsmålet om dine svage sider er jo netop for at finde ud af, om du kender dig selv. Hvis du siger, du ikke har nogle svagheder og kan det hele, så virker det utroværdigt. Det er langt bedre, at du er bevidst og ærlig omkring, at du har svagheder, men at du arbejder på at vende dem til dine stærke sider. 

Du kan fremstå velovervejet og stærk, hvis du kan svare godt på spørgsmålene
Du kan fremstå velovervejet og stærk, hvis du kan svare godt på spørgsmålene

Eksempler på spørgsmål og svar om dine svage sider

Hvis du skal svare på, hvad dine svage sider er og vende dem til noget godt, kan det være en stor hjælp med nogle eksempler. Derfor har jeg samlet en række eksempler på  svar om dine svage sider, du kan bruge til din jobsamtale

Det vigtigste er dog, at du kan vende svaret til at fremstå, så du viser dine stærke sider. Altså at den svage sider du fremhæver, er noget, du er bevidst om og har arbejdet med. 

“Jeg har svært ved at acceptere, at der ikke er tid til at lave mere på opgaven”

Dette viser, at du er omhyggelig. At du tager ansvar. At du er motiveret. Det er godt, og det er vigtigt, at du forklarer, at grunden til det, er at du er omhyggelig. At du er samvittighedsfuld. Det er fordi, du vil gøre det så godt som muligt. Så er det ikke en svag side. 

“Jeg bliver tit for ivrig”

Dette viser, at du vil det. Du vil skabe resultater, og du vil i gang. Du vil arbejde. Du vil bidrage. Det er rigtig godt. Det er selvfølgelig ikke godt, at du tager hovedet under armen og ikke når at tænke dig om. Men når du selv fremlægger din ivrighed som en svaghed, så skal du også forklare, at du tøjler den. I så fald viser den blot, at du gerne vil det.

“Jeg er nok lidt perfektionistisk”

Hvis du arbejder med tal, regnskaber og alt muligt, der har et facit, så er det ikke en dårlig ting. Hvis du arbejder med eksempelvis kommunikation, så kan det være noget, der får dine opgaver til at tage for lang tid. Men når du fremlægger det som noget, du er bevidst om, så vidner det blot om, at du er samvittighedsfuld og dedikeret. Det skal du forklare og uddybe. På den måde bliver denne svage side til en styrke. 

“Jeg bliver frustreret af at vente på eller være afhængig af andres arbejde”

Den er straks værre. For her skal du lægge meget vægt på, at du har arbejdet med denne svaghed. At du er blevet god til at bruge ventetiden på andre opgaver og få mest muligt ud af din tid. At din evne til at samarbejde med dine kollegaer er blevet god. Så har du brugt denne svage side til noget konstruktivt. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening. Hvis du har nogle svage sider, som du gerne vil have udbedret, kan en fagforening hjælpe med sparring og kurser. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.