Afslag på ansøgning - Læs her, hvordan du håndterer afslag på dine ansøgninger

Afslag på ansøgning: Sådan håndterer du afslag på dine ansøgninger

Det er aldrig sjovt at få et afslag på sin ansøgning. Du har sandsynligvis brugt lang tid og mange kræfter på din ansøgning – ellers kan det også være årsagen til afslaget – og den tid er nu spildt. 

Eller er den? For når du får et afslag på din ansøgning, er det vigtigt, at du håndterer det rigtigt. Du kan nemlig få feedback og blive klogere på, hvorfor arbejdsgiveren netop ikke valgte dig og din ansøgning. 

Læs med herunder, hvis du vil have hjælp til at håndtere et eller flere afslag på dine ansøgninger korrekt. 

Magistrenes A-kasse giver 100% studierabat og er dermed gratis for studerende. Du kan få hjælp til din ansøgning og melde dig ind i MA A-kasse.  

Uanset om du har et enkelt, en håndfuld eller rigtig mange afslag på dine ansøgninger, så er det er vigtigt, at du bruger afslagene konstruktivt. Du er nødt til at lære af dem. 

En god ansøgning har som formål at få dig til jobsamtale. Det er det altoverskyggende mål. Hvis ikke det lykkes, så har den fejlet. Og så må du finde ud af, hvorfor det er sådan. 

Der kan være mange årsager til, at du ikke er kommet til jobsamtale. Måske har du ikke de faglige kompetencer, som jobbet kræver. Måske har du ikke nok relevant erhvervserfaring. Måske havde nogen et stærkere netværk og kom foran i køen. Måske var din jobansøgning bare ikke god nok. Måske var dit CV ikke godt nok. 

Det er du nødt til at finde ud af, hvis du vil bruge afslaget på din ansøgning til noget konstruktivt. 

Virksomheder får ofte hundredevis af ansøgninger på opslåede stillinger. Derfor skal du være meget heldig, hvis du får personlig feedback på din ansøgning eller dit CV for den sags skyld. Af den årsag er du nødt til selv at gøre noget aktivt. Du skal række ud til den virksomhed, du har søgt job ved og bede om feedback. Det værste, der kan ske, er, at du får endnu et afslag.  

Men i bedste fald bliver du meget klogere. Det kan være, du har lavet en kæmpe fejl, som du slet ikke var bevidst om. Og som du måske kommer til at gøre igen og igen. Eller også mangler du bare lige det sidste. Alt andet lige er det vigtigt, at du rækker ud og får noget konstruktivt ud af afslaget på din ansøgning. 

Ring eller skriv til arbejdsgiveren, hvis du har fået afslag på ansøgning
Ring eller skriv til arbejdsgiveren, hvis du har fået afslag på din ansøgning

Spørgsmål du kan stille efter et afslag på din jobansøgning

Din tid er dyrebar. Også som jobsøgende. Det er ikke en dans på roser at være på dagpenge, skrive ansøgninger og jagte jobs på fuld tid. Derfor skal du have noget ud af din tid og dit hårde arbejde. Derfor skal du jagte feedback på, hvorfor du ikke kom til jobsamtale. Altså hvorfor du fik afslag på din ansøgning. 

Du kan selv vælge, om du vil ringe til arbejdsgiveren eller sende en mail. At ringe er måske lidt for aggressivt, medmindre du har en aftale. Jeg anbefaler, at du sender en mail. Heri beder du om feedback og foreslår, at I kan ringes ved, hvis det er lettere for arbejdsgiveren. Vedhæft også din ansøgning og det samme eksempel på dit CV

Dette skal du ikke spørge om: Hvorfor valgte I ikke mig? 

Det er for det første meget svært at svare på for arbejdsgiveren. Og så er det ekstremt ukonkret. Du vil sandsynligvis bare få at vide, at der var en bedre kandidat med de rette kernekompetencer, og derfor blev det ikke dig. Det kan du ikke bruge til meget. 

Dette skal du spørge om efter et afslag på din ansøgning:

Hvad gjorde forskellen ved den kandidat, I valgte? 

Efter at have set min ansøgning og mit CV igen, hvad gjorde så, at I ikke valgte at kalde mig til jobsamtale?

På den måde du får du konkret feedback, du rent faktisk kan bruge til noget. Du få med al sandsynlighed konkrete forbedringsmuligheder, som du kan gøre dine CV’er og ansøgninger endnu bedre med. Dermed er den tid, du har brugt på at søge det pågældende job, ikke spildt. 

Det kan selvfølgelig være, at arbejdsgiveren ikke ønsker at tale med dig eller ikke har tid. Sådan er det nogle gange. Men det er bedre, at du gør forsøget. Og kommer du i snak med dem, så vil du på sin vis have udvidet dit netværk. Og måske kommer de til dig, næste gang de har et job, der passer til din profil

Det minder lidt om at sende en uopfordret ansøgning. Her er du også i deres bevidsthed eller database, indtil når der opstår en jobmulighed. Eller også vil dine kompetencer og ihærdighed gøre, at de kan se dig i anden stilling i virksomheden. Det er bestemt en mulighed. 

sørg for at række ud og find ud af, hvorfor du fik et afslag på din ansøgning

Hvis du har fået afslag på din ansøgning efter en jobsamtale, skal du især have feedback på årsagen
Hvis du har fået afslag på din ansøgning efter en jobsamtale, skal du især have feedback på årsagen

Har du fået afslag efter en jobsamtale?

Hvis du har været til jobsamtale og fået afslag efterfølgende, er det selvfølgelig rigtig ærgerligt. Du har været virkelig tæt på at lande et job, men nu føles det alligevel som om, du er langt fra. Men her er det mindst lige så vigtigt, at du kommer til bunds i, hvorfor det ikke blev dig.

Men også hvorfor det næsten blev dig, som de ansatte. Du kan med fordel spørge ind til, hvad de godt kunne lide ved dig. Og hvad der så gjorde, at det ikke blev dig. 

Det kan være helt ned til, at du ikke havde samme mængde erfaring, som en anden kandidat. Det kan være, at den anden kandidat gjorde et bedre indtryk og ville passe bedre ind socialt og kulturelt i virksomheden. Måske var vedkommende skarpere til at præsentere sig selv? Til at svare på spørgsmål eller stille de rigtige spørgsmål? Måske har du en svag side, du ikke er bevidst om?

Der kan være så mange årsager. Og du finder kun ud af det ved at spørge. Jeg har også skrevet en guide, der hjælper dig, der har fået afslag efter jobsamtalen, som du finder her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.