Motiveret ansøgning: Sådan kommer du i mål med din kvote 2 ansøgning

Med en motiveret ansøgning skal du gøre det klart, hvorfor du er kvalificeret til at blive optaget på den konkrete uddannelse. Det er hovedformålet med din motiverede ansøgning, som du bruger til din kvote 2 ansøgning.

En motiveret ansøgning minder på mange måder om en jobansøgning. Mange kalder også en jobansøgning for en motiveret ansøgning. Men her snakker vi altså om den ansøgning, du skal skrive, når du søger optagelse på kvote 2. Jobansøgningen kan du til gengæld læse mere om her lige – og her kan du se et eksempel på en ansøgning.

Men er du her for at læse om, hvordan du skriver en motiveret ansøgning til optagelse på kvote 2, så hæng på, for det kommer lige herunder. Jeg har også et eksempel på min egen kvote 2 ansøgning i artiklen.

Guiden er opdateret 3. november 2021.

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til din motiverede ansøgning. 

Målet med en motiveret ansøgning er, at du skal komme igennem nåleøjet og ind på uddannelsen. Altså skal din motiverede kvote 2 ansøgning overbevise uddannelsesstedet om, at du er kvalificeret.

Og det gør du ved at sætte dine erfaringer og kvalifikationer i spil. I nogle tilfælde er der særlige krav til, hvad du skal have lavet eller oplevet. Der er det lidt lettere og mere håndgribeligt at komme i gang din kvote 2 ansøgning. Men uanset, så har en motiveret ansøgning samme formål. Nogle få gange beder uddannelsesstedet også om dit CV.

Hvis du leder efter en skabelon til at lave dit CV, så finder du den lige her.

Det er dog ikke noget, du kommer hurtigt igennem. Og det skal du heller ikke gå efter, for det er sjældent sådan, at en god motiveret ansøgning bliver skrevet. Det er en proces. Du skal vende og dreje din egen motivation for at søge ind på uddannelsen. Hvorfor vil du SÅ gerne studere netop dette? Det er din motivation, der gør din kvote 2 ansøgning god.

Tænk også på dine fremtidsmuligheder med uddannelsen. Hvad vil du arbejde med? Hvad drømmer du om? Det er rigtig godt at nævne i din motiverede ansøgning.

Og så lige for en god ordens skyld – selvom du nok godt ved det. En motiveret ansøgning skal du kun skrive, hvis uddannelsesstedet har angivet, at de vurderer ansøgere ud fra en kvote 2 ansøgning. 

Hvis du ikke leder efter en guide til en motiveret ansøgning til kvote 2 men nærmere en guide til at skrive en jobansøgning, har jeg den til dig her. Her finder du svar på alt om at skrive en god jobansøgning.

Flere og flere uddannelser tilbyder optagelse på kvote 2. Derfor er der gode muligheder for at komme ind, hvis du kan skrive en god motiveret ansøgning.
Flere og flere uddannelser tilbyder optagelse på kvote 2. Derfor er der gode muligheder for at komme ind, hvis du kan skrive en god motiveret ansøgning.

Skriveprocessen: Skriv en motiveret ansøgning til kvote 2

Her starter jeg lige med at gentage mig selv. For du kommer bedst i gang med din kvote 2 ansøgning, ved at skrive svarene ned på en række spørgsmål til dig selv. Som jeg nævnte ovenfor. Det er nemlig de svar, der skal danne grundlag for, at du kan skrive en motiveret ansøgning.

Hvorfor denne uddannelse? Hvad kan den? Hvorfor tiltaler den dig? Hvad er unikt? Hvis du søger ind som sygeplejerske på kvote 2, er det unikke nok, at du kommer til at hjælpe mennesker, der virkelig har brug for det. Motiverer det dig? Elsker du at skrive? Er det derfor, du søger ind på en journalistisk eller en kommunikativ uddannelse? Beskriv, hvorfor uddannelsen tiltaler dig.

Hvis det er en professionsbachelor, kan du lægge vægt på den praktiske tilgang til undervisningen i din motiverede ansøgning.

Hvad drømmer du om? Hvad vil du arbejde med bagefter? Vis, at du har sat dig ind i fremtidsmulighederne og brug dem til at understrege, hvorfor du vil den her uddannelse. Det er også okay at sige, at du drømmer om en ting i din motiverede ansøgning – men at du er åben overfor at udvide din horisont. Så længe, at du fremstår velovervejet og informeret i din kvote 2 ansøgning, er det godt.

Har du relevante erfaringer? Hvis du søger ind på pædagoguddannelsen med en motiveret kvote 2 ansøgning, vil det 100% være en fordel, at du har arbejdet i en børnehave, SFO eller lignende. På samme måde vil din tidligere berøring eller erfaring med netop det, du søger, hjælpe dig. Det viser, at du allerede har prøvet det af og stadig er motiveret. Og det er sådan en studerende, man som uddannelsessted gerne vil optage.

brug dine erfaringer og eksemplificer gerne, hvordan du blev inspireret og mere interesseret og motiveret af dem. Det er kun med til at underbygge, at du er den rette til at blive optaget på kvote 2.

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til din motiverede ansøgning. 

Når du skriver din motiverede ansøgning, skal det handle om uddannelsen - ikke kun dig.
Når du skriver din motiverede ansøgning, skal det handle om uddannelsen - ikke kun dig.

Din kvote 2 ansøgning skal handle om uddannelsen men med udgangspunkt i dig

Du skal undgå, at din motiverede kvote 2 ansøgning bliver en opremsning af dig, dig og dig. Det skal hele tiden relateres til uddannelsen. Dine erfaringer, dine drømme og så videre skal underbygge, hvorfor du hører til på uddannelsen.

Du kan også tage udgangspunkt i dine stærke og svage sider. Forklar, hvad du er god til, og hvad du kan lide at lave. Forklar, hvordan det at – for mit vedkommende at være god til at skrive – kan bruges på uddannelsen. Forklar også, hvad du gerne vil blive bedre til og håber at lære igennem uddannelsen. Ser du virksomheders værdikæder som noget komplekst? Beskriv, at du glæder dig til at lære at forstå dem. Hvis du skal læse noget med handel. Brug eksempler i din kvote 2 ansøgning. Det viser, at du er konkret og velovervejet.

Det må også gerne handle om din person. Det er muligt, at du ikke har et stort kendskab til eller erfaring med alle områder, som uddannelsen berør. Men har du interessen, så beskriv den og forklar, hvordan det motiverer dig at lære mere. Det er netop kernen i en motiveret ansøgning.

Her er det også vigtigt, at du viser, at du kender uddannelsen. Vis, at du forstår, hvad fagene handler om. At du har et kendskab til det, man kan arbejde med. At du følger med i nyhederne og kan sætte uddannelsen i relation til det aktuelle. Det er ikke nødvendigt med alle uddannelser. Men der, hvor det giver mening, giver det masser af værdi til din motiverede kvote 2 ansøgning.

Her kan du altså også komme lidt foran i køen, hvis du kender nogen i dit netværk, som går på uddannelsen eller har gjort. Spørg vedkommende ind til uddannelsen. Spørg, hvad der er vigtigt at vide. Hvad man laver. Brug det. Og hvis du er heldig, kan det jo være, du må lade dig inspirere af din ven eller venindes eksempel på en motiveret ansøgning.

Hvis du ikke kender nogen, der har et kvote 2 ansøgning-eksempel, du må så se, så frygt ej. Længere nede i guiden kan du se mit motiveret ansøgning-eksempel, som du kan bruge til inspiration.

Deltag også i åbent hus og andre arrangementer, hvor du kan få noget “insiderviden”. Det gør din motiverede ansøgning bedre, og bare det, at du kan sige, at du har deltaget, vil hjælpe. Det viser, at du gerne vil det, og det er vigtigt, i en kvote 2 ansøgning. Det understreger din motivation.

Opbygningen af din motiverede kvote 2 ansøgning er vigtig. Især for modtageren og dit budskab.
Opbygningen af din motiverede kvote 2 ansøgning er vigtig. Især for modtageren og dit budskab.

Lavpraktisk om en motiveret ansøgning: Opbygning og skriveteknisk

Det er faktisk – sammenlignet med den klassiske jobansøgning – mere løst, hvordan en motiveret ansøgning til kvote 2 skal skrues sammen. Dog er der nogle formalia og tommelfingerregler, der er gode at læne sig op af. Eksempelvis er det en god idé med et billede. Det er det ikke normalt på ansøgninger. Der hører mere hjemme på CV’er.

Først og fremmest skal du formulere dig godt i din kvote 2 ansøgning. Skriv aktivt, direkte og uden passiver og lange sætninger. Bryd din tekst op. Sørg for, at den er til at navigere i. Hold afsnittene korte – maksimalt 5-6 linjer – ligesom jeg har gjort i dette indlæg. Brug også overskrifter. Det er lige så vigtigt.

Jeg har tidligere skrevet om “den gode ansøgning“. Heri er der et afsnit, der handler om alt det skrivetekniske. Det er samme opskrift, der gælder her. Læs det, og vend tilbage til din kvote 2 ansøgning.

En motiveret ansøgning skal fylde mellem en og to sider. Normalt siger man, at en jobansøgning skal fylde højst en side, men lige med en  motiveret ansøgning, er det okay, at du skriver mere. Men aldrig skriv for meget og bare for at fylde på. Det skal hele tiden bringe mere værdi og gøre din motiverede kvote 2 ansøgning bedre. Ellers har det den modsatte effekt.

Sørg for, at du formulerer dig konkret. Når du siger, at du drømmer om dét, eller vil arbejde med dét, så skær det ud i pap. Næsten. Sørg for, at din modtager ved, hvad du mener. Hvis du nu søger kvote 2 optagelse som pædagog og skriver, at du er god med børn, så skal du vise det. Igennem dit arbejde. Din familie. Dine egne børn. Gør det konkret og eksemplificeret. Vis gerne allerede i din indledning, at du er motiveret. Dette skal du også opsummere i afslutningen.

Og så er det vigtigt, at du skriver korrekt. Ret din motiverede kvote 2 ansøgning igennem. Gerne flere gange. Få hjælp til det. Sørg for, at den ikke er fyldt med fejl, dårlige formuleringer og andet, der gør den svær at læse og forstå. For det er dens vigtigste formål: At modtageren forstår dit budskab. Og det gør man sjældent, hvis sproget er kludret, og strukturen er dårlig.

Motiveret ansøgning-eksempel: Se mit eksempel på en motiveret kvote 2 ansøgning

Tilbage i 2013 var jeg en noget yngre og uerfaren mand – eller dreng var jeg vel – der drømte om at arbejde med formidling, kommunikation eller noget i den stil. Derfor søgte jeg ind på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) på kvote 2. Og jeg kom ind. Og det var det fedeste nogensinde. Både uddannelsen og at jeg kom ind.

Her ser du mit eksempel på en motiveret ansøgning til kvote 2. Klik på billedet for at åbne ansøgningen i .pdf.
Her ser du mit eksempel på en motiveret ansøgning til kvote 2. Ansøgningen er længere, end du kan se her. Klik på billedet for at åbne ansøgningen i .pdf.

Men hvis du har brug for at se et eksempel på en motiveret ansøgning til kvote 2, så har du min her, du kan bruge som skabelon. Når du har læst den, synes du nok ikke, den er perfekt. Og det synes jeg heller ikke. Jeg havde nok også lavet den anderledes i dag, men jeg har også +7 års erfaring at trække på nu. Dog skal din kvote 2 ansøgning heller ikke være perfekt.

Den lykkedes nemlig med at bevise min motivation, mine overvejelser og min relevante erfaring. Og derfor kom jeg ind. Der var sågar et par stavefejl (?!), som jeg har fjernet i dette motiveret ansøgning-eksempel.

For mig var det lidt lettere at skrive min kvote 2 ansøgning, da der var nogle konkrete krav, jeg skulle opfylde. Der var vidst seks krav: Højskoleophold, udlandsophold, fuldtidsarbejde i X antal uger, frivilligt arbejde, niveau og karakter i dansk og engelsk samt anden uddannelse. Jeg havde fem ud af seks.

På samme måde giver det mening, at du skriver din kvote 2 ansøgning ud fra de krav, du opfylder til den uddannelse, du søger ind på. 

Men her kan du altså se, hvordan det kan gøres med et konkret motiveret ansøgning-eksempel. Husk, at du ikke skal skrive en perfekt motiveret ansøgning, for at blive optaget på kvote 2. Det skal bare skinne igennem, at du VIL det. At du har gjort noget for det. Og at du allerede nu kan se, hvad du vil bruge uddannelsen til.

Har du spørgsmål, så smid en kommentar herunder. Held og lykke med din motiverede ansøgning! 🙂

Hvis du stadig føler, at du mangler hjælp til din kvote 2 ansøgning, så kan du få hjælp her. Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. Her kan du også finde skabeloner til din motiverede kvote 2 ansøgning.

Kvote 2 ansøgningsfrist 2022

Hvornår er der ansøgningsfrist for kvote 2 i 2022? Du skal senest sende din ansøgning til kvote 2 klokken 12 den 15. marts 2022. Og du kan først sende din ansøgning fra 1. februar 2022. Det vil sige, at du har præcis halvanden måned til at få sendt din kvote 2 ansøgning. 

Det er selvfølgelig en god idé, at du har din motiverede ansøgning klar i god tid. Intet gør en ansøgning dårligere, end hvis du skal skynde dig at skrive den. Sørg derfor for, at du har den færdig mindst et par dage før, der er ansøgningsfrist på kvote 2. 

Du behøver dog ikke at have den klar til 1. februar. En motiveret ansøgning kommer ikke øverst i bunken, bare fordi den er afleveret i bedre tid end de andre. Det er udelukkende for, at du kan skrive så god en motiveret ansøgning som muligt, at du skal have den klar et par dage før, der er ansøgningsfrist til kvote 2. 

Hvis du stadig går i gymnasiet og gerne vil have et bedre karaktergennemsnit, kan du overveje lektiehjælp til gymnasiet. Måske forbedrer du dit snit så meget, at du slet ikke skal tænke på kvote 2.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.