Vælg den rette fagforening for studerende, der passer til din profil

Fagforening for studerende: Vælg den rigtige fagforening

Har du styr på din fagforening som studerende? Det er vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse som studerende. Men er det lige så vigtigt, at bliver medlem af en fagforening for studerende? Det er et spørgsmål og en undring, som mange studerende har. For hvorfor skal jeg lige være medlem af en fagforening som studerende?

En fagforening kan hjælpe dig med meget forskelligt. Som studerende kan du komme ud for udfordringer med dit studiejob, din praktikplads og din uddannelse. Der er masser af juridiske aspekter, som du kan få brug for hjælp til. Og her kan en fagforening for studerende hjælpe dig. Du kan også komme på kurser og udbygge din faglighed og dit netværk igennem din fagforening for studerende. 

Og du kan blive gratis studiemedlem i rigtig mange fagforeninger. 

Der er altså masser af fordele og grunde til at melde dig ind i en fagforening for studerende. Du kan læse mere om dem herunder. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening, og som studerende kan du blive gratis medlem både af fagforeningen og A-kassen.

Hvis du har et studiejob, er det en rigtig god idé at være medlem af en fagforening som studerende. Her kan du nemlig få hjælp af fagforeningen, hvis du oplever problemer med udbetaling af løn, uretmæssig fyring eller bliver behandlet dårligt. Du kan søge rådgivning ved din fagforening, og står det rigtig skidt til, kan du også få juridisk hjælp. 

Som studerende er det også vigtigt, at du udvikler dig. Det gør du selvfølgelig ved at få mere relevant erhvervserfaring igennem studiejob og praktikforløb. Men du kan også tage diverse kurser igennem din fagforening som studerende, der giver dig flere faglige kompetencer

Dette er bare nogle af fordelene. De fleste fagforeninger kan også hjælpe dig med at lande et studiejob eller søge praktik. Det gør de ved at give dig god rådgivning og hjælpe dig på vej. Men du får også adgang til masser af online værktøjer igennem de fleste fagforeninger for studerende. 

Her kan du få hjælp til at skrive en god ansøgning, få hjælp til dit CV og adgang til masser af spændende jobs og praktikforløb igennem jobdatabaser

Der er altså masser af fordele ved at være medlem af en fagforening for studerende. Og rigtig mange fagforeninger kan du faktisk melde dig ind i helt gratis som studerende allerede ved studiestart. Andre koster et mindre beløb hver måned. Det kan du læse mere om herunder, hvor jeg hjælper dig med at vælge den bedste fagforening for studerende. 

Du kan melde dig ind gratis som studerende i både fagforeningen og A-kassen i Business Danmark

Vælg den bedste fagforening for studerende

Som studerende er midlerne få, men mulighederne for at vælge en fagforening er mange. Derfor skal du have nogle kriterier, som du kan vælge den bedste fagforening for studerende ud fra. 

Først og fremmest kan du se på prisen på fagforeningen. Prisen siger ikke alt om fagforeningen, og bare fordi noget er billigt eller gratis, betyder det ikke, at det er bedst. Men rigtig mange gode fagforeninger som Det Faglige Hus, Business Danmark og 3F har gratis medlemskab for studerende. Og det er altså værd at tage med, når man er på SU. 

Derudover kan og skal en fagforening tilbyde sine medlemmer nogle særlige, ja, tilbud. Hvis du vil finde de særlige fordele ved netop den fagforening, du gerne vil medlem af, kan du se på, om de tilbyder noget af følgende:

  • Hjælp til jobsøgning både til studerende og nyuddannede
  • Mulighed for faglige kurser
  • Adgang til jobdatabaser både til studiejobs, praktikpladser og fremtidige fuldtidsjobs
  • Adgang til lønstatistik og hjælp til lønforhandling
  • Billige forsikringer eller rabat på forsikringer
  • Juridisk rådgivning
  • Rabat på studiebøger

Herunder kan du finde en liste over de bedste fagforeninger for studerende, hvor mange af dem er gratis for studerende. Det er altså din mulighed for at melde dig ind i en fagforening og få mange af de nævnte fordele. Helt gratis. Og på den måde er du allerede medlem af en fagforening, den dag du dimitterer. 

En gratis fagforening er ikke nødvendigvis den bedste

Hvis du skal finde en god fagforening for studerende, kan det være fristende at vælge den billigste fagforening. Altså en, der er gratis for studerende. Heldigvis er mange af de gratis fagforeninger for studerende også rigtig gode. Men alene, at de er gratis, betyder ikke, at det er en af dem, du skal vælge. 

Hvis du læser en specifik uddannelse, hvor en særlig fagforening kan hjælpe dig bedre end de andre, skal du gå efter den. Her er udgiften måske lidt højere. Men som studerende får du altid din fagforening billigere, og derfor vil det ikke være noget, der vælter budgettet. 

Men den service og det, du får ud af dine penge, vil være meget mere værd. Netop fordi du har valgt en fagforening, der forstår dig og din profil. Her kan du også vælge mellem, om det skal være en rød fagforening eller gul fagforening

Et eksempel kunne være, at du læser en uddannelse i marketing og gerne vil arbejde med salg. Business Danmark er netop specialiserede i at hjælpe med det, så derfor giver det mening, at du vælger den fagforening. At den så er gratis for studerende samt meget billig for færdiguddannede, det er selvfølgelig en fordel. 

Jeg har skrevet en større guide til valg af fagforeninger for alle. Den finder du her.

Kombiner din fagforening for studerende med den rette A-kasse, så du kan få dagpenge, når du dimitterer
Kombiner din fagforening for studerende med den rette A-kasse, så du kan få dagpenge, når du dimitterer

Husk at kombinere din fagforening for studerende med en A-kasse

Som studerende er det ekstremt vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse, et år før du dimitterer. Hvis du gør det, kan du nemlig få dagpenge, med det samme du står som nyuddannet. Læs også mere om de forskellige dagpengesatser her.

Derfor giver det mening, at du vælger en fagforening for studerende, der enten også tilbyder en A-kasse eller samarbejder med en A-kasse. Læs mere om forskellen på fagforening og A-kasse her.

Jeg har skrevet en række guides om A-kasser, hvor jeg især anbefaler, at du læser den om at vælge en A-kasse for studerende. Det giver mening, når du selv søger en fagforening for studerende. Her hjælper jeg dig med at vælge den bedste A-kasse for studerende. Bruger du den guide, og guiden du netop har læst, vil du altså kunne melde dig ind i både den rette A-kasse og fagforening for studerende

De andre guides, jeg har skrevet om A-kasser, kan du finde her:

Herunder kan du se en oversigt over A-kasser, hvor nogle af dem også tilbyder fagforening. Fælles for dem er, at de tilbyder enten gratis A-kasse eller fagforening for studerende. De fleste af dem er også med i oversigten tidligere i guiden. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.