En rød fagforening er en del af et større samarbejde og forhandler overenskomst på dine vegne

Hvad er en rød fagforening?

En rød fagforening er det, man vil kalde for en traditionel fagforening. Her kæmper de røde fagforeninger for rettighederne for alle deres medlemmer. Det vil sige, at en rød fagforening forhandler overenskomst, opsigelsesvilkår, arbejdsmiljø og mere.

Det står i kontrast til de gule fagforeninger, som de røde på mange måder står imod. Alle kan melde sig ind i en gul fagforening. Men hvis du vil være medlem af en rød fagforening, skal du have en særlig faglig baggrund. 

Herunder kan du læse mere om de røde fagforeninger og blive klogere på, om det er den rette fagforening for dig. 

3F er en af de største og mest fremtonende røde fagforeninger i Danmark. Hvis dit erhverv hører under 3F, er det fagforeningen, du skal vælge. Læs mere om et medlemskab i 3F her

Ofte bliver fagforeninger forbundet med A-kasser. Der bliver tit spurgt, om en A-kasse er det samme som en fagforening. Svaret er nej. En fagforening er noget andet. En A-kasse sørger for, at du kan få dagpenge, og fagforeningen gør meget andet.

Men der er også forskel på fagforeninger. Der findes to forskellige typer: De røde fagforeninger og de gule. Fælles for dem er, at de er der for dig. De er en form for sikkerhed, og de hjælper dig med rådgivning og udvikling. 

Men den helt store forskel på en rød fagforening og en gul fagforening er overenskomst. En rød fagforening forhandler overenskomst på dine vegne. Det vil sige, at den forhandler dine lønvilkår, så du er sikret en ordentlig løn. En gul fagforening forhandler ikke din løn. Den kan kun rådgive dig i, hvordan du forhandler løn. 

Et rødt fagforbund går også forrest og hjælper dig, hvis din arbejdsgiver behandler dig dårligt. Her vil den røde fagforening bruge sin politiske magt og presse arbejdsgiveren til at ændre forholdene. 

I sidste ende kan en rød fagforening sætte gang i en strejke. Hvis dine røde fagforening vælger, at du skal strejke, udbetaler den penge til dig under din strejke. 

Røde fagforeninger er også for ufaglærte og studerende. Læs mere om fagforeninger for studerende her.

Det Faglige Hus er en af Danmarks største og billigste gule fagforeninger. Det er altså et godt alternativ til at vælge en af de røde fagforeninger.

3F er en af de største og mest fremtonende røde fagforeninger i Danmark. Hvis dit erhverv hører under 3F, er det fagforeningen, du skal vælge. Læs mere om et medlemskab i 3F her

Hvad er fordelene ved at være medlem af en rød fagforening?

Den helt store fordel ved at være medlem af en rød fagforening er, at du er underlagt en overenskomst. Det vil sige, at du er sikret en god løn, uanset om du er god til at forhandle din løn eller ej. 

Derudover får du også masser af rådgivning af folk, der kender til din branche, din profil og det, du arbejder med. Altså fagfolk. Og det er netop fagligheden, du skal vælge en rød fagforening ud fra. Du kan også tage kurser, der hjælper dig med at få flere meget specifikke faglige kompetencer og dermed særlige kernekompetencer.

Hvis du er sygeplejerske, skal du eksempelvis vælge DSR – Dansk Sygeplejeråd. Dette er en meget specifik faglighed. Hvis du arbejder som ufaglært eller fagligt i byggebranchen, restauration og hotel eller transportbranchen, er det 3F, du skal melde dig ind i. Det er en bredere rød fagforening.

Herunder kan du se en oversigt over fordelene ved en rød fagforening:

  • Røde fagforeninger forhandler overenskomst på dine vegne
  • Du udviser solidaritet overfor andre med samme faglighed ved at være medlem af en rød fagforening
  • Du er sikret en god løn, uden at du skal forhandle selv
  • Du kan komme på kurser og netværksmøder med folk i samme branche som dig selv
  • En fød fagforening passer til din faglighed. Det er især godt, hvis du er nyuddannet eller studerende
  • Et rødt fagforbund har større juridiske muskler og kæmper en større sag for flere medlemmer ad gangen
  • Mulighed for at strejke 
Ovenfor kan du se en liste med fordele ved en rød fagforening. Herunder kan du få hjælp til at vælge den rette fagforening
Ovenfor kan du se en liste med fordele ved en rød fagforening. Herunder kan du få hjælp til at vælge den rette fagforening

Få hjælp til at vælge den rette fagforening

Du er nu helt skarp på, hvad en rød fagforening er, og hvilke fordele du får med dig i røde fagforeninger. Derfor ved du også, om et rødt fagforbund passer til dig. 

Hvis du alligevel er nysgerrig på udvalget af fagforeninger, har jeg en oversigt til dig herunder. Her kan du se, hvad fagforeningerne koster, hvem de er for, og om de har en A-kasse tilknyttet.

På den måde kan du blive afklaret om, hvilken fagforening der er den bedste for netop dig. Hvis du er mere nysgerrig på fagforeninger, har jeg skrevet længere guide med alt om fagforeningen

3F er en af de største og mest fremtonende røde fagforeninger i Danmark. Hvis dit erhverv hører under 3F, er det fagforeningen, du skal vælge. Læs mere om et medlemskab i 3F her

Skal jeg vælge en rød fagforening?

Det er oplagt for dig at vælge en rød fagforening, hvis du har en faglighed, der passer til en af de røde fagforeninger. Dog er det ikke noget, du skal. Men gør du det ikke, siger du nej til overenskomsten og står uden for fællesskabet. 

Men din situation kan være unik. Det kan sagtens være, at en gul fagforening passer bedre til dig. Hvis du er nysgerrig på, hvad en gul fagforening kan til byde, kan du læse min guide om dem.

Gule fagforeninger er også betydeligt billigere end røde fagforeninger. Dog kan du trække prisen fra i skat, så forskellen bliver mindre, hvis du vælger en rød fagforening. 

Men hvis du gerne vil stå alene og forhandle din egen vilkår, skal du vælge en gul fagforening. Hvis du gerne vil være en del af fællesskabet og have en fælles overenskomst, er det en rød fagforening, du skal vælge.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.