En gul fagforening er for alle, der ønsker en fagforening uden særlig tilknytning

Hvad er en gul fagforening?

En gul fagforening er en fagforening, der står uden for de traditionelle hovedorganisationer LO som senere blev omdøbt til FH og AC, der er Akademikernes Centralorganisation. Og hvad betyder det så?

Det betyder, at en gul fagforening ikke som sådan har en interessegruppe at varetage. Det vil sige, at de ikke går ind og forhandler overenskomst – nogle meget få gør – og generelt blander sig i løn på et større plan. Her handler det om dig og dine rettigheder, ikke rettighederne for alle og en samlet overenskomst. 

Herunder kan du læse mere om de gule fagforeninger og blive klogere på, om du skal melde dig ind i en gul fagforening. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Her får du dagpenge og juridisk støtte. Hvis du ser efter en ny gul fagforening, hvorfor så ikke vælge den billigste løsning?

Gule fagforeninger står som sagt uden for de traditionelle samarbejder, der er mellem etablerede, røde fagforeninger. Det betyder, at de som udgangspunkt ikke forhandler overenskomst for deres medlemmer. Deres medlemmer har også mange forskellige baggrunde og profiler, hvorfor det i praksis heller ikke ville være muligt at forhandle en overenskomst for dem alle. 

Gule fagforeninger har siden etableringen vundet hurtigt frem og haft en stabil vækst i antallet af medlemmer. Der er særligt mange unge og studerende, der vælger en gul fagforening til. Det skyldes hovedsageligt, at mange unge studerende ikke føler en stor faglige tilknytning. Behovet for at vælge en fagforening bunder mest i trygheden og visheden om, at nogen er der til at hjælpe. Ikke en specifik faggruppe.

Netop derfor vælger mange unge og studerende en gul fagforening. Du kan læse mere om, hvordan du vælger en fagforening for studerende, lige her.

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Her får du dagpenge og juridisk støtte. Hvis du ser efter en ny gul fagforening, hvorfor så ikke vælge den billigste løsning?

Hvad får du ud af at være medlem i en gul fagforening?

Hvis du vælger at melde dig ind i en gul fagforening, får du masser af fordele. Og du får dem ofte til en betydeligt lavere pris, end du får i de traditionelle “røde fagforeninger”. Ofte kan du også kombinere dit medlemskab i en gul fagforening med et medlemskab i en A-kasse. På den måde får du dækket dig selv helt ind med et medlemskab i en gul fagforening kombineret med en A-kasse.

Du får nemlig både hjælp under din jobsøgning, når du er i job. Igennem A-kassen får du dagpenge, og igennem din fagforening får du juridisk bistand og faglige sparring. Det gør du også som studerende, hvorfor det giver mening for dig at vælge en kombineret fagforening og A-kasse for studerende.

Udover disse fordele kan du også få fordele som:

  • Hjælp til at forhandle løn. Gule fagforeninger forhandler ikke overenskomster, men de kan stadig hjælp dig med, hvad du skal have i løn.
  • Diverse kurser og arrangementer, hvor du kan netværke og lære nye faglige kompetencer og kernekompetencer
  • Juridisk hjælp hvis du bliver uretmæssigt fyret
  • Juridisk hjælp hvis du bliver behandlet dårlig på din arbejdsplads
  • Konfliktstøtte. Er du ansat på en arbejdsplads, hvor hovedparten af medarbejderne strejker, skal du som udgangspunkt arbejde selv. Dette fordi du ikke er underlagt en overenskomst. Men for at undgå det vil du kunne få udbetalt såkaldt konfliktstøtte. 
  • Faglig sparring og hjælp til din karriere
    • Det er især vigtigt, hvis du er nyuddannet eller langtidsledig
Skal du vælge en gul fagforening? Få svaret herunder
Skal du vælge en gul fagforening? Få svaret herunder

Sådan vælger du den rigtige fagforening

Du kan vælge en ny fagforening ud fra de informationer, du har fået i guiden her. Ønsker du at melde dig ind i fagforening, der er kombineret med en A-kasse? I så fald er en gul fagforening et godt bud

Det kan også være, du blot ønsker at have en fagforening i ryggen, der kan hjælpe dig med at udvikle dig. Og som støtter dig, når du har brug for den. Her er en gul fagforening et oplagt og billigt valg.

Hvis du hører til en bestemt faggruppe og vil høre under en bestemt overenskomst, skal du vælge en rød fagforening

Herunder har jeg fundet en række fagforeninger til dig. Der er en række billige fagforeninger, der favner bredt. Og der er fagforeninger, der har en specifik målgruppe og passer til særlige profiler

Hvis du vil have mere hjælp til at vælge en ny fagforening, har jeg skrevet en guide om fagforeninger

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Her får du dagpenge og juridisk støtte. Hvis du ser efter en ny gul fagforening, hvorfor så ikke vælge den billigste løsning?

Er en gul fagforening det rette valg for mig?

Om du skal vælge en gul eller rød fagforening, det afhænger af, hvilken gruppe du tilhører. Hvis dit job eller din uddannelse er underlagt en overenskomst, så er det en rød fagforening, du skal gå med. Det er i hvert fald det oplagte. Du kan læse mere om røde fagforeninger her.

Dermed ikke sagt at du ikke kan vælge en gul. Det kan bare blive set ilde til af dine kollegaer, og du får ikke nødvendigvis samme løn og vilkår, når du vælger en fagforening uden for overenskomsten. 

Men du betaler også et højere kontingent for den service, de røde fagforeninger leverer. Altså at der er forhandlet en overenskomst. 

Hvis du arbejder i et erhverv – sandsynligvis i den private sektor – hvor du selv forhandler løn og vilkår, er en gul fagforening et bedre valg. Du står i forvejen på egne ben i forhold til at forhandle din løn. Igennem din fagforening kan du få hjælp til at lande en god løn og gode vilkår. Og få hjælp hvis du bliver behandlet dårligt.

Man kan altså sige, at en gul fagforening er det rette valg, hvis du på sin vis står alene med din løn og dine vilkår. Hvis du får det samme som andre på dit niveau takket være en overenskomst, så er det en rød fagforening. Men ellers skal du vælge en gul fagforening. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.