En redningskrans er en fin metafor for kontanthjælp. Kontanthjælper hjælper dig nemlig med at blive oven vande rent økonomisk.

Kontanthjælp og dagpenge: Hvad er kontanthjælp?

Hvis du er ledig, kan du enten få dagpenge, supplerende dagpenge eller kontanthjælp. Det er klart at foretrække at få dagpenge, da satsen er højere, og folk på dagpenge generelt er et bedre sted i livet end folk på kontanthjælp.

Dog skal du være medlem af en A-kasse, hvis du skal have dagpenge, og det er ikke alle, der er det. Og det er ikke alle, der har mulighed for det.

Dertil kan kontanthjælp være en mulighed for at få økonomien til at hænge sammen. Dagpenge og kontanthjælp er altså ikke det samme. Læs mere herunder, hvor jeg går mere i dybden med forskellen på de to begreber.

Hvad er kontanthjælp?

Kontanthjælp er en økonomisk ydelse, du kan modtage, hvis du ikke kan få dagpenge. Derudover skal du være fyldt 30 år. Du kan kun få kontanthjælp, hvis du har mindre end 10.000 kroner at leve for. På den måde adskiller kontanthjælp sig altså fra dagpenge, især hvis man ser på det med alderen.

Grænsen ved 10.000 kroner kan på sin vis svinge, da du kan være tvunget til at bo og leve for friværdien i din bolig eller andre værdigenstande, du kan sælge. Grænsen er 20.000 kroner, hvis du er samlevende.

Satsen på kontanthjælp er 11.698 kroner og 15.547 kroner for forsørgere om måneden før skat i 2021.

Der er flere kriterier eller vilkår, der gør, at du kan få kontanthjælp. Hvis du har været syg eller arbejdsløs og ikke kan forsørge dig selv med andre ydelser som dagpenge eller pension.

Kontanthjælp er altså en ydelse, du kan få, hvis du står i en svær økonomisk situation. Det er samtidig også dit alternativ som nyuddannet, hvis du ikke er medlem af en A-kasse. Og det er ikke et godt alternativ.

Det er meget vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse mindst et år først, du er færdiguddannet. Så får du dagpenge med det samme, og du skal ikke på kontanthjælp.

Du skal stadig søge job, når du er på kontanthjælp.
Du skal stadig søge job, når du er på kontanthjælp.

Du skal søge job, mens du er på kontanthjælp

Kontanthjælp og dagpenge har det til fælles, at du skal være jobparat og aktivt jobsøgende for at få ydelserne. Det afhænger dog af, om kommunen vurderer, at du jobparat i forhold til din kontanthjælp. Men du skal altså sende jobansøgninger og være aktivt jobsøgende, hvis du er jobparat og på kontanthjælp.

Er du selv på dagpenge eller kontanthjælp nu? Og mangler du hjælp til din jobsøgning? Så har jeg samlet en liste over guides, der hjælper dig med din ansøgning, dit CV og andet i din jobsøgning.

Grunden til at jeg viser dig de her guides, er, at du skal søge aktivt og kunne dokumentere din jobsøgning, når du er på kontanthjælp. Du skal også uploade dit CV til Jobnet, så hvorfor ikke gøre det så godt som muligt?

Det er også de færreste, der er på kontanthjælp, fordi de har lyst. De fleste har oplevet meget modgang, og kontanthjælpen er en form for håndsrækning, så man kan komme på fode igen.

I nogle tilfælde kan kommunen finde muligheder til dig, hvor du kan komme i virksomhedspraktik eller i job med løntilskud. Det kan være en rigtig fin måde at komme tilbage eller ind på jobmarkedet på, samt en god måde at opbygge et netværk og noget erfaring. Hvis du vil søge praktik eller virksomhedspraktik, har jeg en guide til en god praktikansøgning.

Det er også vigtigt at understrege, at du kan få trukket fra i din kontanthjælp, hvis du ikke opfylder kravende til at være aktivt jobsøgende.

Der er rigtig mange krav, du skal leve op til, og du kan læse mere om dem på borger.dk.

Du kan søge om uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp, hvis du er under 30 år gammel.
Du kan søge om uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp, hvis du er under 30 år gammel.

Hvad så hvis du er under 30 år?

Hvis du ikke er fyldt 30 år, kan du ikke få kontanthjælp. Men dermed ikke sagt, at du ikke kan få hjælp. Du kan i stedet søge om det, der kaldes for uddannelseshjælp. Det kan du kun, hvis du ikke har en såkaldt erhvervskompetencegivende uddannelse.

Du skal ligeledes stå i en svær social situation, hvor du ikke kan forsørge dig selv eller din faimlie.

Forskellen på kontanthjælp og uddannelseshjælp er primært satsen, hvor du med uddannelseshjælp får det, der svarer til SU. Det er altså ikke lige så meget, som du får på kontanthjælp og slet ikke som dagpenge. Der kan dog være tilfælde, der gør, at du får mere i uddannelseshjælp. Her kan du læse mere om dagpengesatsen og se, hvor meget du kan få i dagpenge.

Herfra vil kommunen vurdere, om du er klar til at påbegynde en uddannelse, og sammen med dig vil kommunen lægge en plan for dit videre forløb. Her vil du få hjælp til at kunne gennemføre din kommende uddannelse samt tage kurser, der giver dig kompetencer og gør dig mere klar til din uddannelse.

Der er altså et alternativ til dig, der er for ung til at få kontanthjælp. Samtidig får du også hjælp til at skabe dig en god fremtid, så du forhåbentlig ikke skal tænke på kontanthjælp nogensinde igen.

Magistrenes A-kasse giver 100% studierabat og er dermed gratis for studerende.
Magistrenes A-kasse er et godt valg til studerende. A-kassen er nemlig gratis for studerende.

Lyt til A-kasserne, mens du er studerende

Du får det fortalt mange gange, mens du er studerende, at du skal melde dig ind i en A-kasse. Og det er da altså god grund til. Både en A-kasse og en fagforening kan hjælpe dig med at lande et job, når du er færdiguddannet. Det er en ting.

Men når du er færdiguddannet, og er du ikke heldig at have et job på hånden, så skal du på dagpenge. Men det kan du kun, hvis du er medlem af en A-kasse.

Vil du gerne have hjælp til at vælge den rette A-kasse? Jeg har skrevet en række guides om udvalgt A-kasser, du kan finde herunder.

Så lyt til A-kasserne, så du kan være medlem i god tid. Det er gratis for rigtig mange A-kasser at være studiemedlem. På den måde er du kvit og frit medlem af en A-kasse, inden du er færdig med din uddannelse. Derfor er det ikke kontanthjælp men netop dagpenge, du får. Det kan også være en god idé for dig at melde dig ind i en fagforening for studerende, mens du studerer. På den måde kan du få hjælp til din jobsøgning både mens og efter, du er færdig med at studere.

Reglen for dagpenge er også, at du skal have været medlen af en A-kasse i et år, hvis du vil have dagpenge med det samme, du er færdiguddannet. Hvis ikke, så har du 14 dage til at melde dig ind efter din uddannelse, og så kan du få dagpenge en måned efter, du er færdig med din uddannelse.

Uanset hvordan du gør det, så er det altid bedst for dig og din fremtid, at du får dagpenge igennem din A-kasse, frem for at du er på kontanthjælp. Udløber din dagpengeperiode, er kontanthjælp dog den eneste vej. Men her kan du fint fortsætte din jobsøgning, så gå ikke i panik over udsigten til det. Det er dog de færreste, der oplever at være jobsøgende så længe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.