Med god forberedelse og en god indsats året før skal du nok få succes med din lønforhandling

Den ultimative guide til lønforhandling: Sådan forhandler du dig til en bedre løn

Lønforhandling er noget, du kommer ud for mange gange i dit arbejdsliv. Det kan både være, når du får et nyt job, eller når du skal forhandle løn i dit nuværende job. Men uanset hvilken situation der er tale om, skal du være skarp og forberedt. 

Lønforhandlingen i dit nuværende job vil typisk handle om dine resultater i det forgange år. Det er det, du har udrettet, der betyder noget. Det er sjældent potentialet og det, du står overfor at skulle lave, der har betydning for din løn. 

Når du skifter job, så har du ofte en god chance for at stige i løn. Især hvis du er blevet headhuntet. 

Men der er altså to scenarier, når du skal forhandle løn: Enten i dit nuværende job eller ved et jobskifte. Herunder kan du blive helt skarp på, hvordan du skal håndtere din næste lønforhandling. 

Hvis du vil have hjælp til at forhandle løn, ka du melde dig ind i en fagforening som 3F eller en anden fagforening.

I mange jobs er der en årlig lønforhandling. Det er her, du har muligheden for at vise dine resultater og argumentere for, at du fortjener en højere løn. Det er altid en helhedsvurdering af dig og din profil. Det vil sige, at du både bliver vurderet på dit faglige og kollegiale bidrag.

Du kan altså være rigtig dygtig og bidrage med nogle konkrete faglige kompetencer. Men mangler du eksempelvis nogle sociale og personlige kompetencer og har dårlig indflydelse på dit team, kan det trække ned i din lønforhandling. Men sociale og personlige kvaliteter kan også opveje nogle faglige mangler eller udviklingspunkter, som du endnu ikke har forløst. 

Den bedste forberedelse du kan gøre, er faktisk at have dette for øje hver dag. Hvis du bidrager både fagligt og socialt hver dag, skal det nok blive lagt mærke til. Og så sørg for løbende at notere dig dine succeser. Det gør det meget lettere og mere konkret at tale om under lønforhandlingssamtalen. 

Vær også opmærksom på, om det er en egentlig lønforhandling, du skal til. Eller om det er en lønregulering. Det sker nemlig også, at virksomheder regulerer lønnen til et niveau, de finder passende. Her er der så ikke så meget at forhandle om, og samtalen er egentlig mest bare en information om din nye løn. 

Hvis du ved, at din arbejdsplads gør sådan, kan du dog komme dem i forkøbet. Hvis du har en en-til-en samtale med din leder, kan du altid sige, hvad du gerne vil have ud af den kommende lønregulering. Sæt ord på dine forventninger. I så fald er der større chance for, at du får det, du ønsker. Det kan både være flere penge eller personalegoder

Søger du job som nyuddannet? Læs her, hvordan du sikrer, at du får den rette løn som nyuddannet

Forberedelse er nøglen til, at du får succes med lønforhandlingen
Forberedelse er nøglen til, at du får succes med lønforhandlingen

Sådan skaber du den bedste forhandlingsposition for dig selv

Lønforhandling handler rigtig meget om forberedelse, som jeg skrev om ovenfor. Men nu bliver det lidt mere konkret. Chancen for at du kan få en højere løn, afhænger nemlig både af din egen og virksomhedens situation

Lad os starte med virksomheden, altså din arbejdsplads. Jo bedre det går, desto mere kan du forvente af din kommende lønforhandling. Men der er også andet, der har betydning. Din forhandlingsposition afhænger af:

  • Om du arbejder på en privat eller offentlig arbejdsplads
  • Om virksomheden vækster eller ej
  • Om din arbejdsplads har fået investeringer eller flere bevillinger
  • Om der for nyligt er afskediget medarbejdere på grund af nedskæringer
  • Om det er en stor, etableret virksomhed eller mindre eller endda en start-up

Alt dette tæller enten op eller ned i forhold til dine chancer for at få mere i løn. Hvis du arbejder i en stor privat virksomhed, der vækster og har fået en større investering, er mulighederne altså på papiret bedre

I forhold til din egen situation er der nogle forhold, der kan stille dig i en bedre position i din lønforhandling. Det kan være: 

  • At du er ekstremt fleksibel og arbejder på skæve tidspunkter, hvor det ikke forventes. Dette kan du blive belønnet for
  • At du er særligt uundværlig eller svær at erstatte
  • At du er leder af en afdeling
  • At nogle store resultater kan spores direkte tilbage til din indsats
  • At du er specialist og meget værdifuld i en nøglefunktion i virksomheden

I bund og grund handler det om, hvor meget værdi du bringer. Og hvor svær du er at erstatte. Jo mere du “boner” ud på den skala, desto hårdere kan du gå til den i forhandlingerne. 

Sådan griber du selve lønforhandlingssamtalen an

En dårlig lønforhandling opstår, når der er tovtrækkeri og uenighed omkring den løn, du får stillet i sigte. Det er vigtigt, at både du og din arbejdsgiver går fra lønforhandlingssamtalen med god stemning og en god følelse i maven. En forhandling forløber også bedre, hvis der er god stemning. 

Om det er dig eller din leder, der skal lægge ud, er ikke så vigtigt. Typisk vil det være din leder. Men det er vigtigt, at du har gjort det klart for dig, hvad du ønsker. Din grundløn, din pension og eventuelle personalegoder. 

Dette kan du starte med at præsentere, eller også kan din leder lægge ud med sit udspil. Derfra kan du så mærke efter, om det er noget, du kan acceptere, eller I skal forhandle om. Men det kan du kun, hvis du ved, hvad du vil have. 

Men faktisk er lønforhandlingssamtalen det sted, du har mindst mulighed for at påvirke din løn. Det lyder paradoksalt. Du kan have masser af gode argumenter. Men i sidste ende er det din indsats henover året, der afgør, hvad din leder mener, du er værd.

Får du ikke den løn, du har ønsket, er det dog vigtigt, at du spørger nysgerrigt ind. Vær nysgerrig og spørg ind til, hvad der så skal til for at få den ønskede løn. Herfra kan du arbejde mod at udvikle dig, eller du kan måske argumentere for, at du allerede er på det ønskede niveau. Her får du igen brug for din forberedelse. 

Uanset om du får held med at overbevise din leder, er det vigtigt at gå derfra med god stemning. Hvis der ikke er meget langt mellem dit ønske og din leders vurdering, så er det ikke noget, du tænker over, når der er gået et par uger. Sørg for ikke at brænde broer eller skabe dårlig stemning. 

Lønforhandling i forbindelse med et jobskifte er en god måde at stige meget i løn
Lønforhandling i forbindelse med et jobskifte er en god måde at stige meget i løn

Sådan griber du lønforhandling an ved et jobskifte

Hvis du står overfor at skulle skifte til et nyt job, har du endnu bedre muligheder for at få en højere løn. Især hvis du er blevet headhuntet. Men uanset hvad, så er et jobskifte en god mulighed for at få mere i løn. En jobsamtale rummer også altid en lønforhandling. I skal jo ligesom blive enige om, hvad du skal have for at lægge din indsats i virksomheden. 

De samme principper gælder for en lønforhandling i forbindelse med et nyt job, som der gør ved dit nuværende job. Du skal forberede dig godt. Her kan du først og fremmest bruge lønstatistikker fra din fagforening til at se, hvilket lønniveau du kan forvente.

Hvis du medlem af en gul fagforening, skal du selv forhandle løn. Er du medlem af en rød fagforening, skal du forhandle løn inden for en overenskomst

Du skal også se på den situation, som du og den pågældende virksomhed står i. Hvis du er glad for dit nuværende job. Hvis den nye virksomhed er i vækst. Og hvis du er blevet headhuntet, så står du i en god forhandlingsposition og kan forlange en højere løn. 

Har du selv søgt jobbet, og vil du det meget gerne samt slippe ud af dit nuværende job, skal du være villig til at gå mere på kompromis

Det handler selvfølgelig også om, hvad du kan bidrage med. Har du nogle kernekompetencer eller en uddannelse, som der generelt bliver betalt en rigtig god løn for, så skal du da også have det. Men er du mere en generalist, der kan meget af det samme som mange andre, kan det være sværere at få en høj løn forhandlet hjem. 

Sådan klarer du lønforhandlingen til jobsamtalen

Når du skal forhandle lønnen til jobsamtalen, behøver du ikke at nævne, hvad din nuværende løn er. Det har arbejdsgiveren ikke krav på at vide, og du kan fint tale uden om eller sige, at du hellere vil fokusere på den kommende løn. 

Medmindre du får en rigtig god løn allerede, og som du gerne som minimum vil have med over i dit nye job. Men hvis du går efter en massiv lønstigning, kan du godt holde din nuværende løn for dig selv. 

Men så skal du selvfølgelig også være klar over, hvad du gerne vil have i løn. Samt hvad du ellers forventer. Til jobsamtalen skal du have styr på:

  • Din ønskede løn, herunder bruttoløn og nettoløn
  • Pension
  • Arbejdstid
  • Ekstra fridage
  • Bonus
  • Forsikring
  • Fri bil
  • Telefon og internet
  • Evt. afspadsering
  • Betaling for overarbejde
  • Evt. andet 

Der er altså en del, du kan basere din lønforhandling på. Det vigtigste er, at du har forberedt den samlede pakke, du gerne vil have i dit nye job. Herfra kan du nemlig også forhandle. Måske kan du ikke få den løn, du ønsker dig. Men hvis du får en bonus eller mere i pension, føles det så rigtigt? Det ved du til jobsamtalen, hvis du har forberedt det ind. 

Alt i alt skal du vide, hvad du drømmer om, hvad du kan være glad for, og hvor din smertegrænse er. Derfra kan du så lande din lønforhandling med en pakke, du er tilfreds med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.