Hvorfor skal vi ansætte dig? Et stort spørgsmål, der kræver et godt svar. Det er noget, du med al sandsynlighed bliver spurgt om til jobsamtalen. Nogle gange lidt henkastet og mere diskret, og andre gange så bliver du spurgt meget direkte.
Men der er det vigtigt, at du kan svare for dig. For hvorfor skal de ansætte dig?
Du kan svare ud fra forskellige synspunkter. Men i bund og grund skal du gøre det klart, hvilken værdi du tilfører virksomheden. Derfra kan du svare på “hvorfor skal vi ansætte dig?” på forskellige måder. Læs med herunder og få hjælp til det.
Hvis du vil læse mere om de spørgsmål, som din jobsamtale kredser om, har jeg skrevet par guides om dem.
- En guide med svar på de spørgsmål, du kan blive stillet.
- En guide med de spørgsmål, du selv kan stille.
Hvorfor skal vi ansætte dig? Sådan svarer du til jobsamtalen
Hvorfor skal vi ansætte dig? Hvorfor skal vi ikke ansætte en anden kandidat? Spørgsmål som disse kan du blive mødt med til jobsamtalen. Selvom svaret måske er indlysende – det er OK, hvis det ikke er – kan det være svært at sige kort og præcist. Medmindre du selvfølgelig har forberedt dig hjemmefra.
Fordi i stedet for at gå i panik og tøvende svare noget, der ikke overbeviser nogen, så ved du, hvad du skal sige.
Kan du huske jobbeskrivelsen? Kan du huske de vigtigste krav? Måske har du endda ringet på stillingsopslaget inden og fået dem uddybet. Men du skal kunne huske dem. For det er dem, du skal svare ud fra.
Brug de vigtigste krav, dine kernekompetencer og dine faglige kompetencer som belæg. Et eksempel på et svar kan være:
“Hvorfor skal vi ansætte dig?”
“Det skal I, fordi I søger en medarbejder, som er verdensmester i Excel. Og det er jeg. Jeg bruger Excel hver dag, og jeg har tilmed deltaget i DM i Excel. Derudover søger I en medarbejder, der kan formulere komplekst stof til alle. Jeg har taget et kursus i journalistik og har tidligere været ansvarlig for indholdet på Virksomhed ABC’s hjemmeside.”
Det her er bare et tænkt eksempel. Men underbyg dit argument med din erfaring ud fra kravene. Det handler om, hvad du kan tilbyde virksomheden. Hvad du kan bidrage med nu og her og hvorfor.
Og så lad være med at sammenligne dig med andre kandidater. Hold fast ved dig selv og det, du kan bidrage med. Vær meget konkret og undgå at sige det samme, som alle kunne have gjort. “Jeg er hårdtarbejdende og sætter pris på en travl hverdag.” Det skal du ikke svare på “hvorfor skal vi ansætte dig?”. Du skal vise det med eksempler og konkrete svar.
Brug også din ansøgning til at svare på, hvorfor de skal ansætte dig
Nu hvor du er til jobsamtale, har du garanteret skrevet en ansøgning for at nå dertil. Uanset om du har søgt uopfordret eller opfordret, så har du med al sandsynlighed skrevet en jobansøgning for at komme til samtalen. Og her i har du – hvis din ansøgning er god – givet en masse gode grunde til, hvorfor du er den rette kandidat. Altså hvorfor de skal ansætte dig.
Når du så bliver spurgt, hvorfor de skal ansætte dig, kan du tænke på dine argumenter fra din ansøgning.
Jeg har skrevet en guide, der giver dig et eksempel på en ansøgning. Det eksempel følger præcis den skabelon, jeg anbefaler, at du skriver din ansøgning ud fra. Og i skabelonen er det nemt at se, hvor du skal argumentere for, hvorfor de skal ansætte dig. Det er den midterste del af ansøgningen, der fylder mest. Husk pointerne derfra, og så ved du lige præcis, hvad du skal svare.
Du kan ligeledes bruge dit CV, hvor du har fremhævet dine kompetencer til den specifikke stilling. Hvis du kan huske dem, så ved du også, hvad du skal svare.
Sidst men ikke mindst kan du også bruge dine pointer fra din elevatortale. Din elevatortale er en 30 sekunders præsentation af dig og dine vigtigste egenskaber. Hvis de stemmer overens med kravene til jobbet, kan du bruge elementer at din elevatortale til at svare på, hvorfor de skal ansætte dig.