Som studerende skal du melde dig ind i en A-kasse i god tid. Få hjælp til at vælge en A-kasse for studerende her

A-kasse for studerende: Alt du skal vide

Hvis du er studerende, er det vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse for studerende. En A-kasse sikrer dig økonomisk, hvis du står uden job, den dag du er færdig med at studere. Men det kræver, at du har været medlem af A-kassen i minimum et år, før du dimitterer. 

Som studerende kan du melde dig gratis ind i langt de fleste A-kasser. Derfor giver det endnu bedre mening, at du melder dig ind i god tid. På den måde er du sikret dagpenge og hjælp til din jobsøgning, hvis du ikke har et arbejde. 

Men hvordan vælger du så den bedste A-kasse for studerende? Og er der forskel på A-kasserne? Svaret finder du herunder, hvor jeg hjælper dig med det fulde overblik over dine muligheder for at vælge en A-kasse som studerende.

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Du kan melde dig gratis ind som studerende – og når du er færdiguddannet koster den så lidt som muligt. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

De fleste studerende ser frem til dagen, hvor de kan lægge studierne på hylden og indtage det store jobmarked. Desværre er virkeligheden bare ofte en anden. For mange nyuddannede står den første tid efter studiet nemlig på en tid med jobjagt frem for job. Og mens den står står på jobsøgning, er det vigtigt, at du har en stabil indtægt. Det får du via dagpenge eller supplerende dagpenge, som du får igennem din A-kasse. 

Men du får kun dagpenge fra første dag som nyuddannet, hvis du har været medlem af en A-kasse et år inden, du dimitterer. Derfor er det så vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse som studerende i god tid. 

Det er tilmed også gratis at være medlem af en A-kasse som studerende i rigtig mange A-kasser. Som nyuddannet får du dagpenge efter såkaldte dimittendsats. Du kan læse mere om dagpengesatser her.

Men det er ikke kun dagpenge, som din A-kasse kan hjælpe dig med. Din A-kasse sørger også for, at der styr på feriedagpenge, efterløn, offentlige ydelser og tilskud til eksempelvis børnepasning. Alt dette står du selv med, hvis du vælger A-kassen fra. 

Men vigtigst af alt: Din A-kasse hjælper dig med din jobsøgning. Du får hjælp til din jobansøgning, dit CV, hjælp til din jobsamtale og meget mere. Ofte hænger en A-kasse også sammen med en fagforening, hvor du kan tage diverse kurser og få flere kompetencer. Det kan du læse mere om længere nede.

Dog er konklusionen, at der er så mange fordele ved at være medlem af en A-kasse som nyuddannet. Og derfor skal du melde dig ind i en A-kasse som studerende. Og i god tid. 

Hvis du vil læse mere om A-kasser generelt, har jeg skrevet en guide, der hjælper dig med alt, der er at vide om A-kasser.

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Du kan melde dig gratis ind som studerende – og når du er færdiguddannet koster den så lidt som muligt. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

Vælg den bedste A-kasse for studerende

Den bedste A-kasse for studerende er en subjektiv vurdering. For det, der er den bedste A-kasse for dig, er ikke nødvendigvis den bedste A-kasse for alle andre. 

Men jeg har samlet en række A-kasser herunder, som alle har gratis medlemskab for studerende. Af dem kan du så vælge dem, der passer bedst til din profil

Nogle af A-kasserne passer til lidt mere specifikke profiler. Magistrenes A-kasse er eksempelvis det hele rette valg, hvis du læser en humanistisk uddannelse. CA A-kasse eller Business Danmark er lige til dig, der læser en businessuddannelse. Akademikernes A-kasse er til enhver akademiker, uanset baggrund. 

Der er også en række A-kasser som Det Faglige Hus, Krifa og Frie, der henvender sig til alle profiler. Og dermed er de gode valg, hvis du læser en bred uddannelse og gerne vil have hjælp af eller omgås folk med forskellige baggrunde. 

Hvis du vil læse mere om nogle af A-kasserne, har jeg skrevet en række uddybende guides om dem. Listen herunder bliver opdateret i takt med, at jeg skriver flere.

Bemærk! Prisen i listen over A-kasser for studerende herunder er som fuldtidsforsikret EFTER din tid som studerende. Alle A-kasser er gratis for studerende, så du kan roligt melde dig ind uden at frygte en ekstra udgift i et stramt SU-budget. 

Regler for gratis studiemedlemskab i A-kasser

Hvis du leder efter en ny A-kasse for studerende, er det vigtigt, at du sikrer dig, at du lever op til de krav og regler, der gælder for optagelse i en A-kasse for studerende. Der er nemlig nogle særlige regler, der afgør, om du kan blive gratis medlem af en A-kasse.

Først og fremmest skal du være under 30 år gammel. Men så ikke alligevel. For der er nogle forbehold og andre faktorer, der gør, at du godt kan blive gratis medlem af en A-kasse for studerende alligevel. Det kan du læse mere om i afsnittet nedenunder. Der gælder nemlig også særlige regler for gratis studiemedlemskab, hvis du fylder 30 år, mens du studerer. 

Vigtigst er det, at du har haft eller har dansk bopæl, op til at du starter på uddannelsen. Det er fordi, du skal leve op til kravene for at dagpenge på dimittendvilkår, og det kan du kun, hvis du har haft eller har dansk bopæl. 

Du skal studere en uddannelse, der varer mindst 1,5 år, hvilket svarer til 90 ECTS-point.

Du må højst tjene 231.864 kroner (2021) om året. Og så må du ikke modtage en anden form for offentlig forsørgelse. 

Derudover skal du faktisk søge om kontingentnedsættelse hvert år. Og du kan maksimalt få det i fem år. Men – og her er vi igen – det sker faktisk helt automatisk. Uanset hvilken A-kasse for studerende, du vælger, får du en besked fra A-kassen, hvor du bare skal bekræfte, at du stadig er studerende og under 30 år. 

Regler for optag i A-kasse som studerende er forskellige for folk under og over 30 år
Regler for optag i A-kasse som studerende er forskellige for folk under og over 30 år

Regler for studerende over 30 år

Hvis du bliver 30 år, mens du studerer, skal du søge om fritagelse hvert år. Her er processen ikke helt så let og automatisk som med medlemmer under 30 år. Men dermed ikke sagt, at det ikke plejer at gå let. For det gør det. Du skal bare gøre en lidt større indsats som 30-årig og medlem af en A-kasse for studerende.

Men hvis du har rundet det skarpe hjørne – altså de 30 – skal du opfylde de samme krav som alle andre samt nogle andre.

Du skal nemlig betale til efterlønsordningen, og så skal du have optjent retten til dagpenge, INDEN du starter din uddannelse. Det gør du via indkomstkravet, der er på 243.996 kroner. Som du altså skal have tjent i de forgange tre år. 

Hvis du stopper med at betale til efterlønsordningen, kan du ikke få gratis studiemedlemskab i din A-kasse. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Du kan melde dig gratis ind som studerende – og når du er færdiguddannet koster den så lidt som muligt. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

Kombiner din A-kasse med en fagforening for studerende

En fagforening er noget, som de fleste jobsøgende har brug for. Men det er ikke på samme måde, at alle studerende har brug for en fagforening. En fagforening er nemlig rigtig god til at hjælpe dig, når du enten er i job eller søger job.

Men det betyder dog ikke, at du ikke har brug for en fagforening som studerende. Og du kan med fordel kombinere den med en A-kasse for studerende. Jeg har skrevet en guide om at vælge den rette fagforening for studerende lige her. Ofte er det en gul fagforening, der er kombineret med en A-kasse. Derudover findes der røde fagforeninger, som ofte står alene. 

En fagforening er nemlig et rigtig godt sted at netværke. Og du har brug for et godt netværk som studerende. Dit netværk kan nemlig hjælpe dig med din jobsøgning og tættere på drømmejobbet.

Men din fagforening kan også meget mere. Du kan tage diverse kurser, så du kan få flere faglige kompetencer. Du kan få hjælp til din ansøgning, dit CV eller praktikansøgning. Du kan få hjælp til alt muligt, som en studerende har brug for. 

Derfor giver det mening, at du vælger en A-kasse for studerende, der også tilbyder en kombination med en fagforening. 

Herunder kan du se en liste over fagforeninger, der tilbyder gratis medlemskab for studerende. Nogle af dem arbejder også sammen med eller tilbyder A-kasse for studerende og færdiguddannede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.