“Tak for din ansøgning og din interesse. Desværre har vi valgt en anden profil med mere erfaring til stillingen.”
Det er nok en formulering, som de fleste nyuddannede har læst mange gange. Afslag på afslag fordi du mangler erhvervserfaring. Det er frustrerende, for hvordan skal du nogensinde få mere erhvervserfaring, når du bliver valgt fra på grund af manglende erfaring?
Det kan virke en smule håbløst, men du kan faktisk hjælpe dig selv. At være nyuddannet eller dimittend behøver ikke at være lig med manglende erfaring. Hvis du tilegner dig erhvervserfaring, mens du studerer, står du nemlig meget bedre i forhold til at lande dig et job, når du er færdig med din uddannelse.
Få dig et relevant studiejob og opbyg erhvervserfaring
Jeg kan ikke understrege det nok, hvor vigtigt det er, at du i løbet af din tid som studerende, tilegner dig erhvervserfaring. Om det er igennem frivilligt arbejde, praktikforløb eller igennem et studiejob, det er underordnet.
Men det er nok mest sandsynligt, at du kan strikke flere års sammenhængende erhvervserfaring sammen i et studiejob fremfor en frivillig stilling – dog er et frivilligt job også rigtig godt på CV’et.
De fleste nyuddannede står uden særlig meget erfaring. Måske har de haft 4-6 måneders praktik, og så har de har haft et fritidsjob i et supermarked eller lignende. Det er også erfaring, men det er bare ikke så relevant.
Desværre betyder det, at de er dårligt stillet overfor andre nyuddannede, som undervejs i deres uddannelse har arbejdet og opbygget erfaring indenfor en relevant disciplin og branche. Derudover har deres konkurrenter sikkert også et bedre netværk.
Hvis du er studerende og læser med her, så er det vigtigt, at du forstår: Et relevant studiejob under din uddannelse gør dig mere attraktiv for en fremtidig arbejdsgiver, når du søger job. Der er så meget erfaring at hente i et studiejob, og det ved arbejdsgiverne.
Derfor hjælper relevant erfaring dig med at lande dit første job
Først og fremmest opnår du relevant erhvervserfaring igennem dit studiejob. Det gør, at du ikke står som “uerfaren”, når du skal søge dit første rigtige job. Det var også en af årsagerne til, at jeg kunne lande et job kort tid efter, jeg var nyuddannet.
Dernæst udbygger og skaber du et netværk de steder, du arbejder. De kontakter, du får dig der, kan hjælpe dig videre i din karriere senere, og det er mindst lige så vigtigt som erhvervserfaring. Kombineret vil det give dig markant bedre muligheder for at komme i arbejde, når du er færdiguddannet.
Du får også mulighed for at prøve teori af i praksis. Det er faktisk i mange tilfælde det, som virksomhederne efterspørger. For hvad er erfaring egentlig? Det er jo netop at have været ude i den virkelige verden og prøve din lærte teori af.
Du får ikke kun mulighed for at prøve teorien af i praksis. Du bliver også klogere på, hvad du kan lide at arbejde med, samt hvad du er god til. Desuden kommer du nærmere, hvilke af dine kompetencer arbejdsmarkedet efterspørger. Det gør det altså nemmere for dig at målrette din læring under resten af din uddannelse – og det gør dig i sidste ende til en dygtigere studerende og ansat, når den tid kommer.
Desuden får du også løn, når du har et studiejob. Som studerende er midlerne få, og derfor vil en ekstra indtægt kombineret med ovenstående fordele være helt naturligt for dig som studerende. Det er lidt samme motivation, du kan finde frem, når du tænker på at stå med en fuldtidsløn frem for at være på dagpenge fra din A-kasse. Når du er uddannet, selvfølgelig.
Det er altså min varmeste anbefaling, at du finder dig et relevant studiejob. Jeg siger ikke, at du skal have det samme studiejob i hele din studietid. Prøv forskellige ting af og find ud af, hvad du kan lide, og hvad du ikke kan lide. Du vil også lære dig selv meget bedre at kende ved at gøre det.
Gør du det, vil du stå med markant bedre kort på hånden, når du står som nyuddannet og med mere erhvervserfaring end dine konkurrenter. Dette vil i sidste gøre, at du har større sandsynlighed for at lande et job hurtigt, efter du er blevet færdiguddannet.