Supplerende dagpenge hjælpe dig med at holde fast i jobmarkedet

Alt du skal vide om supplerende dagpenge i 2022

Hvis du har et arbejde på deltid og opfylder specifikke krav, kan du få supplerende dagpenge. Supplerende dagpenge er altså en måde, hvorpå du kan holde fast i arbejdsmarkedet, samtidig med at dine økonomi hænger sammen.

Hvis du kun kan arbejde deltid på din nuværende arbejdsplads – eller lander et job på deltid – så kan du få økonomisk støtte op til 37 timer per uge via supplerende dagpenge. 

Herunder kan du læse alt det, du skal vide om supplerende dagpenge i 2022. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have supplerende dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

Supplerende dagpenge er til dig, der af den ene eller anden årsag arbejder på deltid. Her kan du nemlig få dækket de resterende timer op til 37 timer, som du ikke arbejder. På den måde kan du få en højere indkomst i en begrænset periode, og dermed lettere få din økonomi til at hænge sammen. 

Hvis du er interesseret i supplerende dagpenge, kan du nok se dig selv i et af følgende scenarier: 

  • Din arbejdsgiver har sat dig ned i tid, således at du ikke længere arbejder fuldtid men deltid
  • Du har fundet et ny arbejde, hvor du ikke kan arbejde fuldtid 
  • Du er selvstændig, og din nuværende indkomst er lavere end dagpengesatsen, hvorfor du har brug for at få suppleret med dagpenge
  • Du er freelancer, og af samme årsag som ovenfor har du brug for supplerende dagpenge

Der er altså en række forskellige scenarier, der kan gøre, at du kan få supplerende dagpenge. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have supplerende dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

Hvilke krav skal jeg opfylde for at få supplerende dagpenge i 2022?

For at du kan få supplerende dagpenge, skal du opfylde en række krav. Det afhænger først og fremmest af, om du er fuldtids- eller deltidsforsikret. Hvis du er fuldtidsforsikret, kan du få supplerende dagpenge, så længe du arbejder mindre end 37 timer om ugen. Hvis du er deltidsforsikret, kan du få supplerende dagpenge, når du arbejder mindre end 30 timer om ugen. 

Men helt så enkelt er det heller ikke. Som fuldtidsforsikret skal du være ledig i det, der svarer til 14,8 timer om måneden, og hvis du er deltidsforsikret i 12 timer om måneden. 

Derudover skal skrive under på en såkaldt ledighedserklæring. Med sådan en erklæring kan du fra den ene dag til den anden skifte arbejde, hvis du bliver tilbudt en fuldtidsstilling. 

Derudover skal du også melde dig ledig på Jobnet. Herinde skal du også uploade dit CV, så virksomheder kan finde dig, og du potentielt kan blive headhuntet til et nyt arbejde.

Men du skal også gøre noget aktivt. Du skal sende jobansøgninger, så du kan finde dig et fuldtidsjob, og du skal gå jobsamtaler samt tage imod de jobs, du får tilbudt. Hvis de altså er på flere timer, end du har på nuværende tidspunkt. 

Hvis du vil vide, hvor meget du kan få i dagpenge i 2022, kan du læs mere om dagpengesatsen i 2022 her. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have supplerende dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

Hvad er fordelene ved supplerende dagpenge?

Supplerende dagpenge rummer rigtig mange fordele, og flere end bare de økonomiske. Men først og fremmest, så er supplerende dagpenge et supplement til din løn. Og det er jo en fordel, så du kan få dit budget og din økonomi til at hænge sammen. 

Men supplerende dagpenge giver dig også mere fleksibilitet. Er du nyuddannet og uden den store erfaring, kan det være, at du må tage et deltidsjob i starten. Dette giver dig mere erfaring, som du efterfølgende kan bruge til at søge et fuldtidsjob med. 

Som nyuddannet får du måske heller ikke så høj en løn, og derfor falder de supplerende dagpenge på et tørt sted. 

Men alt i alt er det bare en rigtig god idé at vælge supplerende dagpenge til, hvis du har muligheden. Det er din chance for at holde fast i jobmarkedet. Og det er altså noget, der ser godt ud på dit CV, frem for at du har hul i CV’et. 

Når du arbejder, så bliver du også dygtigere. Der er måske nogle særlige kernekompetencer, som den branche, du ønsker at arbejde i, efterspørger. Har du dem ikke endnu, kan du tilegne dig disse faglige kompetencer, mens du er på supplerende dagpenge og arbejder deltid. 

Her vil du også udbygge dit netværk, og det er bare generelt lettere både at lande et job og søge jobs, når du allerede er i gang med noget. Så supplerende dagpenge rummer mange flere fordele end blot udbetaling af dagpenge

Apropos CV, så kan du læse mere om både kompetence-CV’et og det kronologiske CV her.

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have supplerende dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

Hvordan kan jeg få supplerende dagpenge?

Du skal melde dig ledig på Jobnet og være medlem af en A-kasse. Du skal leve op til de samme krav, som du skal, for at kunne få dagpenge. Dermed skal du være aktivt jobsøgende, og så skal du have optjent retten til dagpenge. 

Som nyuddannet skal du have været medlem af en A-kasse i et år som studerende forinden. Ellers skal du sidde over i en såkaldt karensperiode, hvor du venter i op til en måned, indtil du kan få dagpenge eller supplerende dagpenge.

Rent lavpraktisk skal du søge supplerende dagpenge i din A-kasse. 

Hvor længe kan jeg få supplerende dagpenge?

Der en begrænsning på, hvor længe du kan få supplerende dagpenge. Tommelfingerreglen siger, at du kan få supplerende dagpenge i omkring et halvt år. Men det kan svinge alt afhængigt af din situation. 

Men du kan som udgangspunkt få supplerende dagpenge i 30 uger inden for en periode på 104 uger. Altså inden for to år. De 30 uger tæller fra første uge, hvor du har fået supplerende dagpenge. 

Hvis du arbejder i turnus eller er en del af en vagtplan, så vil alle uger tælle med. Altså om du arbejder 0 timer eller 37 timer, så tæller ugerne med i regnskabet. Hvis du ikke arbejder i turnus, så er det kun de uger, hvor du har meddelt, at du arbejder mindre end 37 timer (på fuldtidsforsikring), der tæller med i regnskabet. 

Man kan jo sige, at du ikke har brug for supplerende dagpenge, hvis du alligevel arbejder +37 timer den pågældende uge. Og når du gør det, er der heller ingen timer at supplere med. Så derfor er det kun de uger, hvor du ikke har arbejdet 37 timer, der tæller med uden for turnusordninger. 

Når du har brugt alle dine 30 ugers supplerende dagpenge, dikterer dagpengereglerne i 2022, at du må vælge:

  • Enten skal du fortsætte med at arbejde på deltid og leve af din deltidsløn
  • Eller også skal du sige dit job op og modtage dagpenge på fuldtid

Derfor er det vigtigt, at du sørger for at søge job, mens du er på supplerende dagpenge. Ét er, at du skal gøre det. Noget andet er, at du står overfor et svært valg efter seks måneder på supplerende dagpenge. 

Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have supplerende dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?

Forlæng eller genoptjen retten til supplerende dagpenge

Du har 30 uger, hvor du kan få supplerende dagpenge. Men undervejs kan du også optjene retten til supplerende dagpenge igen samt forlænge den. 

Hvis du, efter de 30 uger er udløbet, arbejder 146 løntimer på en måned, så får du yderligere 4 ugers supplerende dagpenge. Lad os sige, at du arbejder 30 timer på dit “rigtige” arbejde. Men i en måned tager du nogle vagter på en anden arbejdsplads, hvorfor dine løntimer stiger. 

Ved at gøre dette kan du optjene og forlænge retten til supplerende dagpenge. Dette kan du maksimalt gøre i op til 12 uger, hvor du kan forlænge perioden. Du kan kun bruge den pågældende måned med de pågældende løntimer én gang. 

Du skal være fuldtidsforsikret for at kunne forlænge eller genoptjene supplerende dagpenge ud fra denne beskrivelse. 

Du kan også genoptjene retten til 30 ugers supplerende. Det gør du ved at arbejde 6 måneder i en periode på 12 måneder, hvor du har minimum 146 løntimer pr. måned. Når du har gjort det, kan du igen arbejde på deltid og få supplerende dagpenge.