Jobsamtalen starter, og du bliver bedt om at fortælle om dig selv. Hvad gør du? Går du i gang med ro og sikkerhed i stemmen, eller går du lidt i panik og fremstammer noget, der ikke rigtig kan bruges til noget?
En jobsamtale starter ofte med, at du skal fortælle om dig selv. Derfor kan du med god grund forberede dig på at svare på netop det. Det hjælper jeg dig med i guiden her, hvor du også får tre eksempler på, hvordan du svarer eller fortæller om dig selv til jobsamtalen.
Læs med herunder og bliv klar til at fortælle om dig selv til jobsamtalen.
JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet.
Indhold
Sådan kommer du godt fra start, når du skal fortælle om dig selv
Når du bliver bedt om at fortælle om dig selv til jobsamtalen, så er det din chance for at komme godt fra start. At starte stærkt ud og vise, at du rummer det, de leder efter. Eller i hvert fald give dem en forsmag på det.
Derfor skal du ikke begynde at fortælle om dine personlige forhold, din hjemby, og hvor du gik i folkeskole. Nej, din arbejdsgiver er interesseret i dine faglige kompetencer og din motivation.
Derfor skal du fortælle om din uddannelse, eventuelle erfaringer – hvis du ikke er nyuddannet og uden erfaring – og meget vigtigt: Din motivation og dine evner.
Du skal altså fortælle om dig selv, men ikke om dig selv som privatperson. Men som “arbejdsperson”. Altså dit faglige selv, og hvad du bringer til bordet med dine evner og erfaringer. Det er uanset, om du er nyuddannet, eller om du kommer med mange års erfaring.
Du skal huske, at et job er en udveksling. Du tilbyder dine evner, som du får løn for til gengæld. Jo bedre du kan vise dine evner frem, når du fortæller om dig selv, desto bedre er det.
Og så er der større chance for, at du går fra jobsamtalen med et nyt job fremfor et afslag. Samtalen kan også tage udgangspunkt i en personlighedstest, som du kan læse mere om her.
Eksempler på svar til "fortæl om dig selv"
Når du skal fortælle om dig selv, så bliver det selvfølgelig lettere, hvis du kan se, hvordan andre gør det. Derfor giver jeg dig et par eksempler, som du kan bruge, når nogen siger “fortæl om dig selv” til din næste jobsamtale.
Fortæl om dig selv: Eksempel 1
“Jeg har altid holdt meget af at skrive, og derfor var det nærliggende for mig at uddanne mig til journalist. Det er jeg gået målrettet efter, og på journaliststudiet opdagede jeg, at den kritiske journalisme var mit kald. Jeg elsker at fordybe mig i researchfasen og grave dybt efter fakta og historier.
Dette blev jeg kun bekræftet i under mit praktikforløb og sidenhen fastansættelse på “En Avis”. Derfor søger jeg jobbet som journalist hos jer, da jeg kan se, at opgaverne er præcis dem, som jeg elsker at beskæftige mig med, og som jeg ved, jeg er god til.”
Fortæl om dig selv: Eksempel 2
“Siden jeg var lille, har jeg godt kunne lide at anskue verden i kasser og systemer. Derfor elsker jeg også at arbejde med tal og regnskaber, fordi der er et facit. Der er ikke megen fortolkning, og regnestykkerne giver det, som de nu engang gør.
Derfor uddannede jeg mig til revisor, og det har jeg arbejdet som i fem år. Her er jo kun blevet bekræftet i, at tallene og systemerne er min passion, og derfor er jeg meget motiveret for de opgaver, som I lister i jeres opslag omkring jeres nye revisor.”
Fortæl om dig selv: Eksempel 3
“Jeg fik foden indenfor i bureaubranchen, da jeg lige var blevet færdig med min uddannelse i marketing. Her arbejdede jeg først med søgemaskineoptimering, sidenhen med betalt annoncering og derfra gik jeg over til at arbejde som projektleder. Det har jeg så gjort de sidste fem år.
Sideløbende har jeg taget en række kurser i projektledelse med fokus på gode kunderelationer. Så hvis I ansætter mig, så får I en meget erfaren og dedikeret projektleder, der både kan koordinerer store projekter og sørge for, at vi opbygger og bevarer en god relation til vores kunder.”
JobTestPrep er en af verdens største online testforberedelsessider. Materialet er på engelsk, men det kan hjælpe dig med at klare jobsamtalen og lande drømmejobbet.
Brug din CV-profiltekst og din elevatortale til at fortælle om dig selv
Når du laver dit CV, så skal det indeholde en CV-profiltekst. Det er et resume af dine evner, altså det du kan bidrage med, der passer til den pågældende stilling. Du kan tage udgangspunkt i netop din CV-profiltekst, når du skal forberede dig på at fortælle om dig selv til jobsamtalen.
Husk, at du skal fremhæve din motivation og dine kernekompetencer. Det gør du også i CV-profilteksten, og derfor giver det god mening, at tage udgangspunkt i dem. Men du må gerne komme lidt mere omkring din motivation, end du gør i dit CV.
Hvis du er meget passioneret omkring det, du arbejder med, og altid har haft en naturlig interesse i det, så er det helt oplagt at starte med at fortælle om det. Start der, hvor du vidste, at du gerne ville arbejde med det, du nu engang søger efter. Fortæl, hvorfor det fangede din interesse, og forklar hvorfor det motiverer dig.
Dernæst kan du beskrive hvilke erfaringer, du har indenfor denne branche eller dette felt. Og herfra kan du så beskrive de kompetencer, du har tilegnet der herigennem.
Voila! Her har du opskriften på at fortælle om dig selv til jobsamtalen. Læs mere om CV-profilteksten her.
Du kan også lave en elevatortale. Det er på mange måder det samme. Den er ikke på samme måde reserveret til jobsamtalen, du kan nemlig bruge elevatortalen i enhver sammenhæng, hvor du skal præsentere dig selv.
Men den er bredere end CV-profilteksten. Her fortæller du mere om dig selv, dine erfaring og kompetencer. Men du skal sørge for, at den maksimalt varer 30 sekunder – altså den tid en elevatortur tager.
Du kan læse mere om elevatortalen her.
Hvis du vil læse mere om jobsamtalen, har jeg skrevet en guide til den gode jobsamtale, samt hvordan du forbereder dig til din næste jobsamtale og hvordan du vælger tøj til jobsamtalen.