Et godt CV skal have en god CV-profiltekst

Sådan skriver du en god CV-profiltekst

Når arbejdsgiveren læser dit CV, er det vigtigt, at vedkommende kan danne sig et indtryk med det samme. Det er det, din CV-profiltekst skal kunne give. Din CV-profiltekst er et opkog eller en mindre sammenfatning af dig og dine kompetencer. Nogle kalder det også et resume, selvom det faktisk er noget andet.

Når du laver dit CV, er der meget, du skal have med og være opmærksom på. Men særligt er det vigtigt, at der er styr på det første, man læser. Derfor skal din CV-profiltekst være skarp og dækkende for det job, du søger. 

Læs med herunder og bliv skarp på, hvordan du skriver din egen CV-profiltekst. Du får også et eksempel på, hvordan sådan en profiltekst kan se ud. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. Det har aldrig været nemmere at lave dit CV. 

Virksomheder får typisk rigtig mange ansøgninger til opslåede stillinger. Her har du nogle forskellige måder, hvorpå du kan skille dig ud fra mængden og sørge for, at du bliver kaldt til jobsamtale. En af de måder er ved at skrive en god CV-profiltekst

Dybest set minder din profiltekst til dit CV om en indledning. Men en meget relevant indledning. Den skal på ganske få linjer berøre, hvilken værdi du bringer virksomheden. Altså hvilke kernekompetencer du besidder, hvilken motivation du har for at søge, og hvordan det relaterer sig til kravene i jobopslaget

Det handler altså kort og godt om, hvem du er, hvad du kan bidrage med, og hvordan du vil gøre det i det nye job

Men udfordringen er, at du ikke har særlig meget plads at gøre godt med. Du skal fatte dig i korthed. Du skal være skarp i dine formuleringer. Og faktisk er det – modsat hvad mange tror – sværere at skrive kort og godt end langt og uddybende. 

En CV-profiltekst er altså ikke noget, du bare skriver. Og ofte skriver du den først som det sidste. Det skal jo netop være et opkog af det, du bidrager med. Og det er selve essensen af din jobansøgning og dit CV. Derfor giver det mest mening, at du skriver din indledning eller profiltekst til dit CV, efter du er færdig med ansøgningen og selve CV’et. 

Er et CV-resume det samme som profilteksten?

Selvom det er nærliggende at kalde en CV-profiltekst for et resume, så er det ikke det samme. For din profiltekst skal nemlig se fremad. Ligesom du gør med din jobansøgning. Men dit CV ser tilbage. 

Uanset om du vælger at skrive et kronologisk CV eller et kompetence-CV – jeg anbefaler, at du blander de to, når du laver dit CV – så ser du tilbage. Altså laver et resume af dine erfaringer og dine kompetencer. Både faglige og personlige. Men din profiltekst skal se fremad. Så derfor er det ikke det samme. 

Det er måske en mindre detalje, men det er stadig vigtigt. For skriver du din CV-profiltekst ala: “Jeg har arbejdet med det og det og det”, så gør du det forkert. Det viser ikke, hvad du vil gøre i det nye job. Og dermed hvorfor du er særligt interessant. Så se fremad med profilteksten eller indledningen til dit CV

Noget andet er selvfølgelig, at “CV” oversat til engelsk betyder “resume”, og det kan ligeledes føre til forvirring. 

Hvis du skriver en god CV-profiltekst, er der større chance for, at dit CV bliver læst og kommer i ja-bunken
Hvis du skriver en god CV-profiltekst, er der større chance for, at dit CV bliver læst og kommer i ja-bunken

Sådan skriver du selv en god CV-profiltekst som indledning til CV'et

Du har 4-8 linjer at gøre godt med. Du skal altså fatte dig i korthed, mens du stadig kommer vidt omkring. Lyder det svært? Det er i hvert fald lettere sagt end gjort at skrive en skarp CV-profiltekst. Og netop det at den skal være skarp og præcis, det gør også, at du skal tilpasse din CV-profiltekst. Hver gang du søger et nyt job. 

Hvis du vil have ro i maven og være sikker på, at du har gjort det rigtigt, så tag udgangspunkt i kravene til jobbet. Hvis de leder efter en medarbejder, der har en særlig kompetence (kodning, tekstforfatning, SEO osv.), så skriv, at du kan det. 

Hvis de samtidig lægger vægt på, at du har særlige personlige eller sociale kompetencer – som sælger skal du sandsynligvis være udadvendt og opsøgende – så brug det. Nu har du allerede et par nøgleord baseret på dine kompetencer og kravene, som arbejdsgiveren stiller. 

Og så er det vigtigt, at du er meget konkret. Jo mere konkret du er, jo bedre forstår arbejdsgiveren dig. 

For at gøre det så let for dig som muligt, kan du følge et par trin og bruge dem til at udforme din egen CV-profiltekst:

  1. Forklar værdien du bringer. “Jeg vil bruge min erfaring som sælger til at skaffe leads og opbygge gode relationer til både nuværende og potentielle kunder.”
  2. Forklar hvordan du vil gøre det. “Jeg ser altid på kundens udfordringer og problemer og analyserer den vej, hvordan vi kan hjælpe dem.”
  3. Forklar hvordan du kombinerer faglige og personlige kompetencer: “Jeg nyder en travl hverdag, hvor jeg får lov til at jonglere med mange forskellige opgaver. Jeg er vant til at have masser af kundekontakt, mens jeg bidrager til afdelingen og sørger for, at vi sammen udvikler sig. Jeg nyder samspillet med mine kollegaer og at hjælpe til, mens jeg holder fokus på mine egne opgaver.”

Den her formel kan du nok bruge til de fleste CV-profiltekster og ellers lade dig inspirere af den. Men hvis du lige vil have det sidste med, kan du herunder se et konkret eksempel på en CV-profiltekst. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. Det har aldrig været nemmere at lave dit CV. 

Eksempel på en CV-profiltekst

Som med så meget andet, så er det lettere at se det færdige resultat for sig, når man får det præsenteret. Sådan er det også med en CV-profiltekst. Derfor får du herunder et eksempel på en CV-profiltekst

Tekstforfatter med forretningsforståelse.

Som tekstforfatter kan jeg bidrage med skriftlig kommunikation, der er i øjenhøjde med jeres målgruppe. Jeg kan sikre jer, at jeres budskab går klart igennem hver gang. Men gode budskaber kan ikke stå alene. Jeg forstår vigtigheden i at tænke forretningen ind i mit arbejde.

Jeg ved, hvordan man skriver målrettet mod søgemaskiner (SEO), uden at sproget bliver hverken mekanisk eller dårligere. Tværtimod kan jeg bidrage til, at I får flere besøgende, og – vigtigst af alt – at de besøgende i større grad foretager et køb (CRO). 

Jeg nyder en travl hverdag, jeg er vant til hårde deadlines, og jeg sætter en ære i at bidrage til det team, jeg er en del af.”

I mit CV-profiltekst eksempel kan du se, at jeg hele tiden bruger mine evner og erfaringer til at vise, hvordan jeg vil bringe værdi og bidrage. Fremadrettet. Altid fremadrettet. Resten af CV’et viser, hvad jeg har lavet, og hvad jeg har lært. Men i profilteksten viser jeg, hvordan jeg vil bruge alt dette fremover. 

Uddybningen finder de jo selvfølgelig i min ansøgning. Men CV-profilteksten skal på sin vis kunne det samme. Og derfor er det faktisk også rigtig vigtigt, at du bruger CV-profilteksten, hvis du søger uopfordret. For her skal du for alvor gøre et godt indtryk med det samme.

Hvis du vil have mere hjælp til dit CV og CV-profiltekst, har jeg en guide med CV-eksempler inklusiv en CV-profiltekst mere her. Du kan også finde svar på de mest populære spørgsmål om CV’et her. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.