Et kronologisk CV er nok det, som de fleste forbinder med et standard CV. Et kronologisk CV gør det let at overskue dine forskellige erfaringer i – og nu giver det mening – omvendt kronologisk rækkefølge. Altså med det, du har lavet for nyligt, først.
Det gør det let for din kommende arbejdsgiver at se, hvad du har lavet. Samtidig hjælper det også med at vise din udvikling. Hvis du har listet dine praktikforløb, studiejobs og jobs i omvendt kronologisk rækkefølge i dit CV, kan man nemt se, hvordan din karriere har udviklet sig.
Herunder kan du blive klogere på, hvad et kronologisk CV er, du kan se et eksempel på et kronologisk CV og få råd til, om du skal bruge et kronologisk CV eller ej i din jobsøgning.
Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. Det er en af de nemmeste måder, du kan få lavet dit CV hurtigt og rigtigt.
Indhold
Hvad er et kronologisk CV?
Et kronologisk CV samler dine erfaringer i omvendt kronologisk rækkefølge. Det kan være alt fra dine uddannelser, praktikforløb, dine studiejobs, frivillige jobs, diverse kurser, og selvfølgelig dine “rigtige” jobs. Altså fuldtids- eller deltidsjobs fra efter, du er færdiguddannet.
Et kronologisk CV har den klare fordel, at det er ekstremt let at overskue. Som arbejdsgiver kan du nemt skimte ned over CV’et og danne et overblik over kandidatens erhvervserfaring.
Men svagheden ved et kronologisk CV skal faktisk også findes samme sted. For selvom der er masser af erfaring at finde, så er det ikke nødvendigvis den mest relevante erfaring, der bliver fundet. Her skal du altså sørge for, at du har listet de faglige kompetencer, du har fået fra den pågældende erfaring. Og så er vi allerede på vej over i en anden type CV, nemlig et kompetence-CV.
Det kræver også, at du har en vis mængde erfaring, før du kan bruge et kronologisk CV alene. Hvis du har huller i din erfaring, og dermed dit CV, vil det være ret tydeligt at se. Og det tæller ikke altid op hos arbejdsgiveren.
Det er faktisk en af grundene til, at jeg ikke anbefaler, at du går med et kronologisk CV alene. Længere nede i guiden forklarer jeg, hvad du så skal gøre i stedet, så du skaber det bedste CV til dig.
Se et eksempel på et kronologisk CV
Et godt kronologisk CV er bedst illustreret ved et eksempel. Derfor har jeg lavet et eksempel på et kronologisk CV herunder. Dog har jeg lavet det lidt anderledes, da et kronologisk CV i praksis ikke giver nok til din arbejdsgiver. Det uddyber jeg i næste afsnit.
Eksemplet indeholder plads til at liste erfaringer og uddannelser i omvendt kronologisk rækkefølge. Dermed bliver det altså let at holde overblik over dine erfaringer, hvis du bruger dette eksempel til dit eget CV.
Der er selvfølgelig også plads til, at du kan sætte dine personlige oplysninger ind. Du kan også sætte et billede ind til højre eller venstre for dit navn i toppen.
Men noget, der er særligt vigtigt, er det korte afsnit med tekst mellem dine erfaringer og dine kontaktoplysninger. Den tekst skal du opdatere hver gang, du søger et nyt job. Her kan du både tale om din motivation og hvilke evner, der gør dig særligt egnet til jobbet. Det kan også være dine personlige kompetencer, og ikke kun de faglige.
Under hver erfaring kan du også skrive målrettet mod jobbet, hvilke evner du fik med dig fra denne erfaring. Det gør det meget lettere for arbejdsgiveren at se, hvordan du skal kunne bidrage. Det er også en måde at vise på, at du altså kan ret meget, selvom du måske ikke har så meget erfaring.
Men så kommer vi til noget andet, der mest af alt minder om et kompetence-CV. Og det er der en særlig grund til. Et kronologisk CV bliver nemlig meget bedre, hvis du blander det med kompetence-CV.
Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. Det er en af de nemmeste måder, du kan få lavet dit CV hurtigt og rigtigt.
Kombiner dit kronologiske CV med dine kompetencer
Nu har jeg nævnt det et par gange. Men det kronologiske CV bliver bare bedre, hvis du kombinerer det med dine kompetencer. Det skaber en helhed, og det gør, at arbejdsgiveren bedre kan danne sig et indtryk af dig.
Dit CV må også gerne være langt. En god ansøgning må som udgangspunkt maksimalt være én side. Men det gælder ikke for dit CV. Her må du gerne brede dig på flere sider. Og det betyder altså, at du har plads til både det kronologiske og dine kompetencer.
Og når tiden er kommet til, at du skal lave dit CV, så har jeg den ultimative guide til CV’et her.
Eller det er i hvert fald en guide, der klæder dig fuldkommen på til at lave dit eget CV med både kronologi og kompetencer. Her får du hjælp til det hele, og så får du også CV-skabeloner, du kan fylde ud med dine informationer.
Hvis du leder efter flere eksempler på CV’er, så har jeg også skrevet en guide om det. Og hvis du skal bruge hjælp til din jobansøgning, har jeg også en masse til dig.
På den måde er du altså klædt godt på til at lave dit eget CV. Og nu ved du også, hvorfor det er så vigtigt, at du både kombinerer det bedste fra et kronologisk CV og et kompetence-CV.
Hvis du vil være helt opdateret, så har jeg skrevet en guide med de mest populære spørgsmål til CV’et.