Læs svarene på spørgsmål om CV'et her

CV: 13 spørgsmål om CV’et, som du skal kende svaret på

Har du styr på dit CV? Når du søger job, er dit CV en essentiel del. Dit CV er altid det første, arbejdsgiveren læser. Derfor skal dit CV være godt. Det skal være skarpt, og det skal være informativt.

Men når du sidder foran din computer og vil lave dit CV, så dukker der sikkert også mange spørgsmål. Jeg har derfor samlet en række spørgsmål om CV’et, og naturligvis får du også svarene.

Læs med herunder og få svar på de mest populære spørgsmål om CV’et. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

CV er en forkortelse af “Curiculum Vitae”. Dette betyder livsforløb. Det er altså dækkende for det, som dit CV er: Nemlig en oversigt over det, du har lavet igennem din uddannelse og de jobs, du har haft. 

Når du søger job, kan arbejdsgiveren lynhurtigt danne sig et overblik over dine erfaringer og det, du kan bidrage med. Takket være dit CV eller Curiculum Vitae.

Derfor skal dit CV være overskueligt og informativt. Det vil hjælpe dig med at komme over i ja-bunken og tættere på jobsamtalen

Hvad er et CV, og hvad bruger man det til?

Når du søger job, ser arbejdsgiveren dit CV som det første. Dit CV er dit førstehåndsindtryk og det, som skal give det bedste indtryk af dig fra start af. 

Dit CV kan være enten et kronologisk CV eller et kompetence-CV. Eller også kan det være begge dele. Det er faktisk bedst, at du laver et CV, der er en kombination af de to. På den måde kan du nemlig vise, hvad du har lavet. Altså hvilken erfaring du har.

Men du kan også gøre det klart, hvilke kernekompetencer du besidder. På den måde kan arbejdsgiveren med det samme vurdere, om du kan bidrage i jobbet. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvordan ser et CV ud i 2022?

Et CV skal først og fremmest være overskueligt og let at gennemskue. Det skal være målrettet mod det specifikke job, du søger. Det stiller også krav til, at introen – det, der hedder en CV-profiltekst – skal målrettes det specifikke job. 

Der skal være et godt layout, så der er plads til både dine erfaringer og dine kompetencer i CV’et. Der skal også være plads til et billede. Det er altid en god idé med et billede på dit CV. Men ikke på din jobansøgning

Herunder kan du se et eksempel på, hvordan et CV kan se ud. Jeg har også skrevet en guide, der hjælper dig med at vælge CV-skabeloner.

Et simpelt CV kan se sådan ud i 2022
Et simpelt CV kan se sådan ud i 2022. Her er der plads til en CV-profiltekst, kompetencer og en god kronologisk oversigt. Klik på billede for at hente CV-eksemplet ned.

Hvad skal man skrive på sit CV?

Når du skal skrive dit CV, skal du have alt, der er relevant, med. Så du skal starte med en god CV-profiltekst, et godt billede og dine kontaktoplysninger. Dernæst skal du skrive dine erfaringer og dine kompetencer.

Det er nemlig dem, som arbejdsgivere bruger til hurtigt at vurdere, om du kan være en god kandidat. Hvis ikke dine faglige kompetencer og erfaringer matcher kravene i jobopslaget, så kan det føre til et afslag allerede der.

Derfor er det vigtigt, at du målretter dit CV mod det pågældende job. Du skal altså ikke bare skrive et CV og så genbruge det til alle jobs, du søger. 

Hvad indeholder et CV?

Dit CV skal indeholde alt det, din kommende arbejdsgiver har brug for at vide om dig. Der skal være en god overskrift, naturligvis, og så skal dit CV indeholde en god CV-profiltekst. Det er her, du skriver et resume af dine evner, som passer til det job, du søger.

Derudover skal dit CV indeholde dine erfaringer i omvendt kronologisk rækkefølge. Dem skal du supplere med dine kernekompetencer, så arbejdsgiveren nemt og hurtigt kan se, hvad du kan bidrage med. 

Derudover kan du liste private oplysninger, kontaktoplysninger, sprogegenskaber og andet relevant. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvad skal jeg skrive om mig selv i mit CV?

Når du skriver om dig selv i dit CV, så skriver du det, man kalder for en CV-profiltekst. En CV-profiltekst er et opkog, resume, sammenfatning etc. af det, du kan, og den du er. Altså det du bringer til bordet og kan bidrage med i det konkrete job.

Din CV-profiltekst skal tale ind i de krav, der er listet i jobopslaget. Det er derfor meget vigtigt, at du tilpasser din profiltekst, hver gang du søger et nyt job

Du skal skrive dine vigtigste kernekompetencer samt det, der kendetegner dig bedst. Her kan du også liste dine bedste resultater, som underbygger dine kompetencer. Det vil uden tvivl gøre arbejdsgiveren mere nysgerrig på dig. Du kan også liste personlige kompetencer, hvis de er relevante. 

CV-profilteksten er det første, man læser. Derfor skal du ikke undervurdere dens betydning, og du skal derfor gøre dig umage med at skrive en god profiltekst til dit CV. 

Hvad er forskellen mellem et CV og en ansøgning?

Den helt store forskel mellem et CV og en ansøgning er, at et CV ser tilbage, og en jobansøgning ser fremad. Det vil sige, at dit CV fortæller om alt det, du har lavet, og alt det du har lært. Mens din ansøgning forklarer, hvordan du vil bidrage fremadrettet.

Undtagelsen ved denne regel er din CV-profiltekst. Den ser nemlig fremad og fortæller, hvordan du vil bruge dine kompetencer i jobbet. Men resten af CV’et ser tilbage. 

CV’et er også det første, som din arbejdsgiver ser. Det er som regel en lang, udførlig liste af dine kompetencer og dine erfaringer. Ansøgninger, derimod, er skrevet som en lang argumentation for, hvorfor netop du og dine evner passer til dette job. Altså hvorfor de skal ansætte dig.

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvad er mine kernekompetencer?

Dine kernekompetencer er det, du kan bidrage mest med. Altså det der for alvor kendetegner dig og din faglige profil. Hvis du arbejder som revisor, så skal du være god til regnskaber. Hvis du arbejder som tekstforfatter, skal du være god til at skrive. 

Det er altså nogle essentielle kompetencer for det eller de jobs, du søger. 

Det kan også være nogle kernekompetencer, som går ud over det forventede. Hvis du nu er arkitekt, så kan du tegne et hus. Men er du også uddannet tømrer, så kan du også bygge det. Det giver dig nogle helt særlige kernekompetencer, som en tømrer eller arkitekt ikke har med deres baggrund alene. 

Kernekompetencer kan både være faglige, personlige og sociale kompetencer

Hvor langt skal man gå tilbage på et CV?

Du kan gå lige så langt tilbage på dit CV, som det er relevant. Hvis du søger et job i en butik, og du har arbejdet i en butik som 15-årig, så er det relevant. Og så kan du tage det med på dit CV.

Men hvis du har arbejdet som flaskemedarbejder som 15-årig, og du nu søger job som bogholder i en alder af 40 år, så er det nok ikke relevant at gå så langt tilbage på dit CV.

Så det handler ene og alene om, at du kan og skal gå så langt tilbage på dit CV, som det giver mening. Der er ingen regler for det som sådan. 

Hvad gør man, hvis man ikke har meget at skrive på sit CV?

Hvis du mangler erfaring – sandsynligvis fordi du er nyuddannet – så kan du stadig lave et godt CV. Det samme gælder, hvis du har været på barsel en eller flere gange efter din uddannelse. Det skal du i øvrigt bare skrive på dit CV. Ingen arbejdsgivere vil sige noget negativt til, at du har angivet barsel på dit CV. Det er en meget vigtig ting. 

Men hvis du mangler erfaring, så skal du lægge vægt på andet end dine erfaringer. Du kan se på, hvordan man laver et kronologisk CV og et kompetence-CV. Kompetence-CV’et er målrettet de evner, du har. Og de er vigtige.

Hvis du kan vise, hvordan du kan bidrage, så er det mere vigtigt, end at du har haft en lang række erfaringer. Det er også nogle andre jobs, du søger som nyuddannet, så det er okay, at du ikke har mange års erfaring på dit CV

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Hvor langt må et CV være?

Et CV må gerne være langt. Hvis du har mange erfaringer, har mange kompetencer og meget at skrive på dit CV, kan det sagtens fylde 3, 4 eller 5 sider. Det er så fint, at dit CV er langt, så længe det er relevant.

Det er selvfølgelig også noget af en forskel i forhold til ansøgningen. Den må maksimalt fylde én A4-side. Men du er ikke begrænset på samme måde, når det kommer til dit CV. Her kan du bare fylde på.

Den første side er selvfølgelig den vigtigste, hvor du skal have plads til dit billede, kontaktoplysninger, profiltekst samt dine kompetencer og erfaringer. 

Hvordan skriver man et CV på engelsk?

Hvis du søger et job i Danmark, men dit CV skal skrives på engelsk, så oversætter du det bare. Men skal du skrive et engelsk CV, så skal du lave nogle ændringer.

I de fleste engelsktalende lande skal du eksempelvis ikke sætte et billede ind. Det gør man mest i Danmark. 

Du skal også undgå at være for personlig i dit CV. Personlige oplysninger skal du ikke give, og så skal du ikke skrive “jeg” – eller “I” – da det ikke er måden, man gør det på. Det handler mere om arbejdspladsen end dig. Hvor paradoksalt det end lyder. 

Det er ret komplekst at oversætte et CV til engelsk kontekst. Men det er især vigtigt, at du ikke blander britisk-engelsk og amerikansk-engelsk, da det med det samme vil gøre din potentielle arbejdsgiver nervøs og kan føre til afslag inden jobsamtalen

Hvad skal titlen være på mit CV?

Din titel på dit CV skal være fængende og præcis. Den skal fremhæve dine kompetencer og det, du kan bidrage med. Det kan være: “Marketingkonsulent med speciale i SEO”.

Her viser du, hvilken rolle du tænker at udfylde, samt hvad du kan bidrage med. På den måde vil arbejdsgiveren blive nysgerrig på dit CV med det samme, hvis det er sådan en profil, der søges. 

Jeg har skrevet en guide om at lave en overskrift til din ansøgning, du kan bruge som inspiration. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.