Kunne det ikke være rart, hvis der bare kom et job flyvende til dig ud af det blå? Det gør der nogle gange. Når det sker, når siger man, at du er blevet headhuntet.
Det er ikke alle, der bliver headhuntet. Men hvis du har en uddannelse eller en særlig type erfaring, der gør dig attraktiv for mange arbejdsgivere, så er chancen større. Nogle gange kræver det bare, at du laver lidt larm på LinkedIn. Andre gange kan det være en i dit netværk, der anbefaler dig.
Der er forskellige måder, hvorpå du kan gøre dig selv mere attraktiv for en headhunter eller rekrutteringsspecialist, og det kan du læse mere om herunder.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Som medlem kan du få hjælp til at skabe et netværk og en stærk profil, så du kan blive headhuntet.
Indhold
Hvad er headhunting, og hvordan kommer det dig til gode?
Headhunting er en rekrutteringsmetode, hvor virksomheder eller rekrutteringsfirmaer opsøger og kontakter kandidater til en ledig stilling. Dette kan ske på baggrund af en anbefaling fra en bekendt eller på baggrund af en kandidats profil på et jobsite eller sociale medier. Eksempelvis fordi du har en spændende LinkedIn-profil.
Headhunting kan være en effektiv måde at finde det rette match til et ledigt job, og det kan også være en god måde for virksomheder at finde kandidater, der ikke selv søger job. Altså folk der allerede har et job. Her vil de blive håndplukket af en headhunter og spurgt, om de ikke har lyst til at komme til jobsamtale. Typisk starter man med en mere uformel samtale, men derefter komme jobsamtalen.
Headhunting kan ske for alle. Hvis du har en spændende profil, hvor dit CV er interessant for en arbejdsgiver, så kan du blive kontaktet. Uanset om du er aktiv jobsøgende, eller hvis du allerede er i job.
Netop derfor er det så vigtigt, at du gør opmærksom på dig selv, når du søger job. Eller vil skifte til et nyt job. Det gør det meget lettere for arbejdsgivere og headhuntere at komme til dig. Uden at du behøver at sende hverken en uopfordret ansøgning eller almindelig jobansøgning inden.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Som medlem kan du få hjælp til at skabe et netværk og en stærk profil, så du kan blive headhuntet.
Hvordan kan du blive headhuntet?
Hvis du ønsker at blive headhuntet til dit næste job, er der nogle ting, du kan gøre for at øge din synlighed og gøre dig mere attraktiv for virksomheder og rekrutteringsfirmaer.
Du kan starte med at sørge for, at din profil på jobsites og sociale medier er opdateret og professionel. Det mindste, du kan gøre, er at angive på LinkedIn, at du søger job. Her kan du få den grønne cirkel med teksten “opentowork” inde i. Så er man ikke i tvivl.
Hvis du allerede har et job og gerne vil videre, kan du gøre det mere diskret. Du kan angive i LinkedIn, at du søger job, men det er kun recruitere, der kan se det. Altså LinkedIn-folk med en særlig profil.
Det er også en god idé at være aktiv i relevante online-fællesskaber og netværk, så du kan vise, at du er engageret og interesseret i dit felt. Hvis du viser dig frem med spændende cases og stærke – men respektfulde – holdninger, kan det være, at nogen rækker ud.
Hvis du kender nogen, der arbejder i en virksomhed, du gerne vil arbejde for, kan det også være en god idé at spørge dem, om de ved, om der er ledige stillinger. Herfra kan du enten selv kontakte eller lade dem vide, at de gerne må række ud til dig. Så hjælper du selv headhuntingen på vej.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Som medlem kan du få hjælp til at skabe et netværk og en stærk profil, så du kan blive headhuntet.
4. Hvordan kan du forberede dig til et headhunt?
For det første er det vigtigt at have et opdateret CV. Dit CV skal være klar til at sende, når en potentiel arbejdsgiver kontakter dig. Husk også at opdatere din LinkedIn-profil og evt. hjemmeside, så den tilgængelige information er korrekt.
Du skal også være forberedt på at kunne præsentere dig selv, eksempelvis via en elevatortale. Her forklarer du hurtigt, hvad dine kernekompetencer er og dermed hvad du kan bidrage med. Derudover hvad du søger, og hvorfor du er motiveret.
Du kan også række ud til folk i dit netværk, der tidligere er blevet headhuntet. Spørg dem, hvad de gjorde. Hvordan de forberedte sig. Her kan du sikkert få nogle gode råd, som kommer dig til gode.
Forbered dig også på, hvilken stillingstype du vil have. Og selvfølgelig vær klar over, hvor dit lønniveau er, så du er klar i mælet, hvis du bliver spurgt ind til det.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Som medlem kan du få hjælp til at skabe et netværk og en stærk profil, så du kan blive headhuntet.
Hvad gør du så, hvis du rent faktisk bliver headhuntet?
Hvis en headhunter rækker ud til dig, kan du starte med at være glad. Det betyder, at nogle ser dig og dine faglige kompetencer som værende et godt match. Det er et cadeau, og uanset hvad der sker, så er det en lille sejr.
Men det er langt fra sikkert, at du ender med at stå med jobbet. Du konkurrer med flere, der er blevet rakt ud til, og nu starter ræset mod jobbet. Men du står altid bedre som headhuntet, end hvis du selv har søgt jobbet.
Start med at finde ud af, hvem der har kontaktet dig. Virker personen troværdig og reel? I så fald kan du gå videre med processon og høre, hvad det er for et job, der er på tale.
Her skal du selvfølgelig være ærlig over for dig selv og ikke blive for benovet over, at nogen rækker ud. Hvis jobbet ikke lyder som det rette, så lad det gå. Men hvis det derimod lyder som drømmejobbet, så giv den alt, du har og gå målrettet efter det.
Men gør stadig, som du normalt ville gøre med din jobsøgning. Undersøg virksomheden. Undersøg lønniveauet. Find ud af, om du har nogen i dit netværk, der kan fortælle, hvordan det er at arbejde i virksomheden. Derfra kan du træffe et kvalificeret valg og gå videre.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Som medlem kan du få hjælp til at skabe et netværk og en stærk profil, så du kan blive headhuntet.
Hvordan arbejder en headhunter typisk?
Det kan være en lang proces for en headhunter at nå i mål med at lande den rette kandidat for virksomheden. Især hvis der er tale om en freelance ekstern headhunter.
Først skal han eller hun lære virksomheden at kende. Altså virksomheden som ønsker at ansætte en ny medarbejder. Dernæst skal der skrives et stillingsopslag og findes en målgruppe for den kandidat, man ønsker til at besætte stillingen.
Herfra starter søgningen efter kandidater. Og her kan du blive fundet, hvis du stikker ud på en positiv måde på LinkedIn. Derfra vil headhunteren så udarbejde en foreløbig liste over potentielle kandidater.
Kunden vil sige go eller no go til kandidaterne, som headhunteren derefter rækker ud til. Når den liste er skåret ned, så vil virksomheden få præsenteret de tilbageværende kandidater, som så bliver kaldt til jobsamtale.
Derfra er det op til arbejdsgiveren i samarbejde med headhunteren at udvælge og ansætte kandidaten.
Der går altså meget arbejde foran, at en kandidat bliver headhuntet til en stilling. Netop derfor er det vigtigt, at du gør dig selv så attraktiv som muligt, så du lettere kan blive headhuntet.