Har du nogle særlige færdigheder? I så fald kan du bruge dem i din jobsøgning

Færdigheder: Sådan bruger du dine færdigheder i en jobmæssig sammenhæng

Dine færdigheder er dem, du byder dig til med. Det er dem, der er med til at vise, hvad du kan, og som gør dig attraktiv overfor en arbejdsgiver. 

Når du finder et jobopslag, vil du ofte se, at nogle særlige færdigheder bliver efterspurgt. Dem skal du mestre, hvis du vil gøre dig attraktiv overfor netop disse arbejdsgivere. Men hvad nu, hvis du mangler færdigheder i din jobsøgning? 

Herunder hjælper jeg dig med at blive klogere på, hvordan du bruger din færdigheder i din jobsøgning, herunder på dit CV og din jobansøgning. Derudover hjælper jeg dig, hvis du mangler specifikke færdigheder. 

Hos NemProgrammering kan du tage online kurser i mange forskellige fag og discipliner. På den måde kan du hurtigt tilegne dig de færdigheder, som du mangler. 

Færdigheder bliver ofte forvekslet eller kombineret med kompetencer. Færdigheder er samlet set det, som du kan. Altså dine faglige færdigheder, men absolut også dine sociale og personlige færdigheder. Altså mere eller mindre hele den pakke, som man får, når man ansætter dig

I nogle jobs vil der blive set mindst lige så meget på dine sociale færdigheder og kompetencer som på din uddannelse og din erhvervserfaring. Skal du have megen kontakt med mennesker, måske endda på et tidspunkt, hvor de mennesker ikke har det voldsomt godt, er det også vigtigt, at du besidder sociale færdigheder.

Det betyder på ingen måde at dine sociale færdigheder alene er vigtigere, men de er med til at give en bedre samlet oplevelse. Det er typisk også den type færdigheder, der i sidste ende afgør, om du er en god kollega og bliver glad for at gå på arbejde. Din leder vil altid forsøge at matche sociale færdigheder på tværs af teamet.

Dine samlede færdigheder og kvalifikationer er ikke kun det, som du har fået via uddannelse og lønnet arbejde. Det er også de kvalifikationer du har fået via din fritid. Har du f.eks. arbejdet som træner, været kasser i en forening eller været frivillig blandt hjemløse har du nogle færdigheder, som kan være relevante i en jobmæssig sammenhæng.

Når du skal skrive et CV i forbindelse med en jobansøgning, er det derfor vigtigt ikke alene at skrive de færdigheder, som du har fået via din uddannelse eller gennem kurser, men også de sociale færdigheder. 

Hos NemProgrammering kan du tage online kurser i mange forskellige fag og discipliner. På den måde kan du hurtigt tilegne dig de færdigheder, som du mangler. 

Hvilken type færdigheder findes der?

Som allerede nævnt er færdigheder den samlede ”pakke” du tilbyder en arbejdsgiver. Her er der altså tale om både de hårde og de bløde færdigheder.

Hårde færdigheder er typisk dem, som du kan måle, og som du kan lære. Det er din uddannelse og andre kompetencer du har tillært dig. F.eks. IT-kompetencer, syning, grafisk, kørekort, sproglige eller matematiske færdigheder. Det er også dem, som mange enten betegner som faglige kompetencer eller kernekompetencer

Bløde færdigheder er dem, der i daglig tale går under personlige kompetencer og sociale kompetencer. Det kan være personlighedstræk, der gør, at du er behagelig at arbejde sammen med, rummer empati, at du kan arbejde i teams og ikke sætter dig selv før andre.

Det skal ikke misforstås som at du ikke er ambitiøs, men tænker mere på helheden. At være god til at kommunikere og lede hører også til denne type færdigheder, selvom de selvfølgelig også kan læres. Det handler meget om menneskelige færdigheder, når vi taler om de bløde færdigheder.  

Begge dele er vigtige, når en arbejdsgiver skal vurdere, om en person er den rigtige til en stilling. Her vil du ofte blive stillet overfor en personlighedstest i forbindelse med jobsamtalen for at se, om du matcher med resten af teamet. Mangler der nogle faglige kompetencer, er det nemmere at lære dig dem, end hvis er et kulturelt mismatch. Det er nemlig sværere at lære at være en anden person end at tillære flere fagligheder. 

Alt afhængig hvilken stilling du har søgt, vil din potentielle arbejdsgiver undersøge begge dele og vægte dem begge højt. Derfor er det en god ide at sørge for at dit CV og ansøgning viser begge typer af færdigheder. Mere om det herunder. 

Hos NemProgrammering kan du tage online kurser i mange forskellige fag og discipliner. På den måde kan du hurtigt tilegne dig de færdigheder, som du mangler. 

Hvilke færdigheder skal jeg bruge på mit CV og i min jobansøgning?

Når du søger job, så er det med dine færdigheder eller kompetencer, at du byder dig til. Først og fremmest skal du tage udgangspunkt i stillingsopslaget og se, hvad arbejdsgiveren stiller af krav. Her skal der gerne være et match mellem det, som du kan bidrage med, og det, som arbejdsgiveren har brug for. Er der det, så kan du gå videre til at bygge dit CV og din jobansøgning med dine færdigheder. 

Det er en god ide at lave et råt CV først. Et råt CV rummer alle dine færdigheder og kompetencer, og når du så skal sende dit CV til en mulig arbejdsgiver, kan du ”plukke” de færdigheder og kompetencer, der er relevante for det pågældende job. 

Det kræver, at du tilpasser dit CV hver gang og ikke bare sender et standard-CV afsted. Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at lave et CV. Her kan du blive klogere på, hvordan du kombinerer et kompetence-CV og et kronologisk CV

Inden du laver dit CV din jobansøgning, så start med at læse jobannoncen godt igennem. 

Dit CV er dit visitkort og skal give en mulig arbejdsgiver et overblik over hvad du kan. Her skal du altid referere tilbage i tiden. Men din ansøgning skal se fremad. Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at skrive en god ansøgning

Du kan også se et CV-eksempel her og et eksempel på en ansøgning her. Husk dog, at når du skriver din ansøgning, skal du forklare, hvordan du vil bidrage fremadrettet. Forklar, hvordan du vil sætte dine færdigheder i spil. Jo mere du kan bidrage med, jo større chance er der for, at du lander drømmejobbet. Husk også at få din motivation med, når du skriver din ansøgning. 

Hos NemProgrammering kan du tage online kurser i mange forskellige fag og discipliner. På den måde kan du hurtigt tilegne dig de færdigheder, som du mangler. 

Sådan kan du få flere færdigheder, hvis du mangler dem i din jobsøgning

Hvis du støder på et jobopslag eller gentagne jobopslag, hvor du mangler vigtige færdigheder, er det en god idé at tilegne dig dem. Det kan du gøre på forskellige måder. 

Online kurser er en nem genvej til certificeringer og nye færdigheder, hvor du let og enkelt kan finde lige præcis det, du mangler på dit CV. 

NemProgrammering.dk er en online kursusdatabase, hvor der er masser af gratis kurser, som du som nyuddannet kan fordybe dig i. Det bedste af det hele er, at mange af kurserne er gratis. Gratis!

Du kan helt gratis få timevis af undervisning i:

Har du set et eller flere af disse programmer blive nævnt i stillingsopslag før? Hvis du mangler viden og færdigheder omkring dem, så er det bare om at hoppe ombord i de gratis kurser. Faktisk kan det bringe dig rigtig langt med gratis kurser. 

Men nogle gange når du bare et niveau, hvor du har brug for mere, før du udvikler dine faglige kompetencer. Dertil har NemProgrammering.dk også en lang række premium-kurser, der går endnu mere i dybden med forskellige programmer.

Selvom det altid er sjovere med gratis ting, så kan det altså være en rigtig god investering i dine jobmuligheder og din fremtid. Kurserne koster også ganske få hundrede kroner, og her får du timevis af undervisning på et meget højt niveau. 

Her er kan du se nogle af de premium-kurser, du kan tage online:

Hvis det, at du tilegner dig flere færdigheder gennem online kurser, hjælper dig med at lande dit drømmejob, så man sige, det har været en god investering. 

Hos NemProgrammering kan du tage online kurser i mange forskellige fag og discipliner. På den måde kan du hurtigt tilegne dig de færdigheder, som du mangler. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.