En god praktikansøgning er nøglen til at lande en praktikplads

Sådan skriver du en god praktikansøgning

Hvis du gerne vil i praktik, skal du som regel skrive en god praktikansøgning. Det skal du i hvert fald, hvis du gerne vil i betragtning og komme foran de andre ansøgere til praktikpladsen. 

Og det er en god idé at gøre dig umage med din praktikansøgning. Praktikperioden er nemlig noget af det vigtigste, du får med dig fra din tid som studerende. Her får du lov til at prøve kræfter med den virkelige verden i en virksomhed eller offentlig institution. Og den erfaring bliver guld værd senere i din karriere.

Men for at nå så langt skal du lande en praktikplads. Og den bedste start på den mission er at skrive en god praktikansøgning. Det får du hjælp til herunder. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner, som du kan bruge, når du søger en praktikplads. 

At skrive en god praktikansøgning er på mange måder det samme som at skrive en god ansøgning. Dog bliver du ikke vurderet lige så hårdt på dine erfaringer, da du typisk ikke har den store erfaring. Men det får du igennem din praktik.

Praktik er noget af det allervigtigste, du kommer til at stifte bekendtskab med på din uddannelse. Jeg har skrevet en hel guide om alt, du skal vide om at være i praktik. Her kan du bliver klogere på alle fordelene og vigtigheden i at lande en praktikplads. 

Men hvis jeg kort skal opridse dem, så: Du får masser af erfaring. Du får flere faglige kompetencer. Du får et bredere netværk. Og så får du alt det, du ikke kan læse dig til på dit studie. 

Men tilbage til din praktikansøgning. For hvordan skal en god praktikansøgning se ud? Og hvad skal den indeholde? Og hvordan skriver man en ansøgning til praktik?

En praktikansøgning minder som sagt meget om en jobansøgning. Derfor er det vigtigt, at du følger det vigtigste princip for en god ansøgning: Du skal se fremad i din ansøgning til praktikpladsen. Altid se fremad. 

Forklar, hvad der motiverer dig. Forklar, hvad du gerne vil arbejde med og hvorfor. Det er meget vigtigt. Hvis du har erfaring med det, som praktikken handler om, så fremhæv det. Men lad være med bare at liste det. Det gør du i dit CV. Brug det som argument for at være motiveret og kunne bidrage. Men se fremad.

“Jeg er meget motiveret af arbejdsopgaverne X, Y og Z. Jeg har selv arbejdet med X og Y før, og derfor ved jeg, at opgaverne motiverer mig, og at jeg vil kunne tillære mig det, I har brug for, hurtigt.”

Det er et eksempel på, hvordan du kan bringe din relevante erhvervserfaring i spil i din praktikansøgning. 

Det er vigtigt, at der er god struktur på din praktikansøgning
Det er vigtigt, at der er god struktur på din praktikansøgning

Sådan skal du strukturere din praktikansøgning

Hvis du vil skrive en god praktikansøgning, er det vigtigt, at du har en form for skabelon eller struktur at skrive ud fra. Det er lettere at skrive en ansøgning, når du ved, hvornår du skal skrive hvad. 

Din praktikansøgning må maksimalt fylde én A4-side. Ligesom en almindelig ansøgning. Hvis du har et billede på dit CV, skal du IKKE have et billede på din ansøgning til praktik. 

Jeg har skrevet en guide om at skrive en ansøgning med den rette skabelon. Principperne i den kan du dog fint overføre til din praktikansøgning, og det tager jeg dig igennem her.

Jeg har også skrevet guides om henholdsvis en god overskrift og en god indledning til din ansøgning. Dem kan du bruge til at skrive indledningen og overskriften til din egen ansøgning til praktikpladsen. 

Den første del af din praktikansøgning skal sætte scenen. Her skal du skrive en god indledning, hvor du opridser, hvad virksomheden søger, og hvorfor du passer på den profil. Her kan du både bruge din motivation og dine kernekompetencer. Som praktikant er det nok mest dine motivation, der er vigtig. Dog skal du ikke undlade at nævne det, hvis du har den helt rette erfaring.

Efter indledningen kommer det store “midterstykke” af din ansøgning. Her skal du uddybe alt det, du har lagt op til i indledningen. Og gerne mere. Det er lettest, hvis du tager udgangspunkt i de krav, der står i opslaget.

Når nu det er en praktikansøgning, så er det helt okay, at du er ærlig. Det er vigtigere, at du er motiveret end ekspert. Så bare vær ærlig om, at du ikke nødvendigvis kan alt, de beder om. Men du er målrettet, nysgerrig og motiveret. Det er i mange tilfælde meget vigtigere, end at du har de faglige kompetencer, som der efterspørges. Du kan ofte opveje manglende faglige kompetencer med dine personlige kompetencer i din praktikansøgning. 

Til sidst skal du runde din ansøgning til praktikpladsen af med en god afslutning. Læg endnu engang vægt på, at du er motiveret og spændt på de opgaver, der opstillet i praktikopslaget. Forklar også, hvordan du ser frem til at lære, mens du bidrager. Det viser, at du har forstået, hvad det indebærer at være i praktik. Her kan du også nævne noget omkring din personlighed. At du er udadvendt, smilende og sådan. Du kan bruge dine sociale kompetencer til dette. 

Hvis du skriver en god ansøgning til praktik, er det meget lettere at komme til praktiksamtale
Hvis du skriver en god ansøgning til praktik, er det meget lettere at komme til praktiksamtale

Se et eksempel på en praktikansøgning

Hvis du gerne vil have ekstra hjælp til at skrive en god ansøgning til din praktikplads, har jeg fundet noget til dig her. Jeg har nemlig gravet et eksempel på en praktikansøgning frem, så du har noget at sammenligne med.

Den er fra dengang, jeg selv søgte praktik. Og så har jeg redigeret lidt i den. Men jeg har med vilje ikke gjort den “perfekt”. For ingen ansøgninger er perfekte. Heller ikke praktikansøgninger. Slet ikke, faktisk. 

Jeg nævner nok lidt for meget, hvad jeg har lavet, i min egen praktikansøgning. Det bliver for meget en omgang opridsning af mine erfaringer. Dog kobler jeg dem til fremtiden, og det er godt, men det er meget sådan: “Så har jeg lavet det og det“. 

Hvis det var en jobansøgning, er det ikke sikkert, den var gået. Men med en praktikansøgning er det altså vigtigere, at motivationen skinner igennem. Og det synes jeg, at den gør i mit eksempel på en praktikansøgning. 

Hvis du derudover vil se et eksempel på en ansøgning, har jeg også en guide netop det.

Når du har skrevet din praktikansøgning, er der jo en god chance for, at du kommer til samtale. En praktiksamtale er stort set det samme som en jobsamtale. Jeg har derfor samlet en række guides, du kan bruge til at forberede dig til praktiksamtale.

Med et eksempel på en praktikansøgning er det lettere for dig at skrive din egen ansøgning til praktik
Med et eksempel på en praktikansøgning er det lettere for dig at skrive din egen ansøgning til praktik

Hvis du får et afslag på din ansøgning eller et afslag efter jobsamtalen til praktikpladsen, kan du her læse, hvad du så kan gøre. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner, som du kan bruge, når du søger en praktikplads. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.