Få gode råd til at skrive en perfekt jobansøgning her

10 tips til at skrive en perfekt jobansøgning

Når du skal skrive din jobansøgning, skal du selvfølgelig skrive den så godt som muligt. Så hvorfor ikke stile efter at skrive en perfekt jobansøgning

Om en ansøgning er perfekt eller ej, det er selvfølgelig en subjektiv vurdering. Og det afhænger også af det job, du søger. En jobansøgning, der er perfekt til ét job, er ikke nødvendigvis det samme for et andet. Men! Der er meget, der igen fra rigtig gode ansøgninger.

Jeg har samlet en liste over de forskellige elementer og tips, du skal bruge for at skrive den perfekte jobansøgning herunder. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til at gøre din jobansøgning perfekt. 

Når du går efter at skrive en perfekt jobansøgning, så er det meget, meget vigtigt, at du viser, hvad du kan. Altså hvad du kan bidrage med. Et job er i sidste ende en daglig transaktion. Du bidrager hver dag med dine kernekompetencer – både personlige og faglige – og som tak for det får du din løn

Jo bedre du kan præsentere dine kompetencer, jo lettere har arbejdsgiveren ved at tro på, at du kan levere et godt bidrag. Derfor skal du sætte dine kompetencer i spil i din ansøgning. 

Den letteste måde at gøre det på, er ved at se på de krav, der bliver listet i jobopslaget. Hvis du har kompetencerne til at udføre de opgaver, så er det bare at tale ind i dem i din ansøgning.

Men sørg for at gøre det så konkret som muligt. Du skal ikke forsøge at imponere nogen ved at skrive i et tung fagsprog. Hvis du er god til at skrive, så skriv, at du elsker at skrive og har skrevet meget. Ikke at du er tekstuelt velfunderet og udøver tekstforfatning på et højt niveau. Puha, det var næsten ikke til at skrive. 

Du skal vise, at du kan løfte opgaven, og det gør du ved at bruge dine erfaringer og kompetencer som belæg. Men du skal altid se fremad. Det kan du læse mere om længere nede i guiden. 

En perfekt jobansøgning gør det let at se, hvad du kan bidrage med
En perfekt jobansøgning gør det let at se, hvad du kan bidrage med

Skriv aktivt, direkte og næsten som du taler

Når du forsøger at skrive en perfekt ansøgning, så er måden, du skriver på, virkelig vigtig. Det er den, fordi den afgør, om din jobansøgning er nem eller svær at læse og forstå. Hvis den er det sidste, så er chancen for, at arbejdsgiveren læser den til ende, mindre. 

Du skal skrive aktivt og direkte. Det betyder, at du skal skrive, (næsten) som du taler. Det er det modsatte af at skrive akademisk.

Hvis du er nyuddannet akademiker – og hvis du er en erfaren profil med en akademisk baggrund – har du nok lært at skrive akademisk på universitet. Det er også fint. Hvis du stadig gik på universitetet. For i den “virkelig verden” foretrækker langt de fleste at læse og formulere sig et sprog, der er lettere at forstå

Derfor skal du skrive aktivt, levende og direkte. Det gør du sådan her:

“Jeg søger jobbet som revisor, fordi jeg har flair for økonomi og godt kan lide at arbejde med tal.”

Du gør det ikke sådan her:

“Jobbet ønskes søgt på baggrund af mine kompetencer indenfor økonomisk forståelse samt evnen til udregning af svære beregninger.”

Du kan nok godt læse, at jeg ikke selv har en uddannelse som revisor. Men du kan forhåbentlig også læse, at det første, aktive eksempel er lettere at forstå end det andet, passive. Og sådan skal du skrive, hvis du vil skrive en perfekt jobansøgning. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til at gøre din jobansøgning perfekt. 

Den perfekte jobansøgning ser fremad

Når du skriver en ansøgning, så skal du se fremad. Du skal bruge dine erfaringer, dine kompetencer og din motivation til at argumentere for, at du kan bidrage fremadrettet. Du skal altså ikke bare liste op fra alt det, du har udrettet. Det er det, du har dit CV til. 

Du skal gøre det meget konkret, hvordan du vil bidrage i jobbet. Tag udgangspunkt i kravene i jobopslaget og forklare, hvordan du lever op til dem. Her bruger du dine kompetencer og dine erfaringer som belæg.

Dine evner vidner om, at du kan løse de påkrævede opgaver. Og de erfaringer, du har, som minder om det, du skal lave, er ligeledes en tryghed for din arbejdsgiver. Hvis du formår at gøre dette meget klart og hele tiden se fremad, så vil du ende med en rigtig god ansøgning. Måske endda en perfekt jobansøgning

En perfekt ansøgning er maks én side lang

Når du skal skrive din ansøgning, så findes der faktisk en perfekt længde. En perfekt ansøgning er lige omkring en A4-side lang. Den må aldrig være mere, og allerhelst ikke mindre. Forsøg at ramme præcis en side, så har du gjort det godt.

Årsagen til det er, at arbejdsgivere ikke har tid nok til at læse mange sider fra mange ansøgere. Derfor kan du få et afslag på din ansøgning, selv uden at den er blevet læst, hvis den er for lang. Den ryger simpelthen lige over i nej-bunken. 

Men du må heller ikke lave din jobansøgning for kort. For så kan det være svært at tro på, at du virkelig er gået i dybden med den. Derfor skal du gå efter at ramme en længde på én A4-side, når du vil skrive en perfekt jobansøgning. 

Du er nødt til at lave god research, hvis du skal skrive en god ansøgning
Du er nødt til at lave god research, hvis du skal skrive en god ansøgning

Lav god research og vis det i din ansøgning

En perfekt jobansøgning skal overbevise læseren om, at du er den rette kandidat. Derfor skal din ansøgning være gennemarbejdet, og det kræver, at du laver en del research. 

Du skal ikke kende virksomheden ud og ind. Men du er nødt til at orientere dig i retning af virksomheden. Er der sket noget opsigtsvækkende, har virksomheden været i nyhederne, er virksomheden særligt kendt for noget? Dette skal du have styr på.

Hvis du skriver noget, der antyder, at du slet ikke ved, hvad virksomheden laver, så kan det gøre, at du ikke kommer til jobsamtale. Så sørg for at afdække det grundlæggende med din research og læse jobopslaget grundigt.

Derfra kan du ringe til kontaktpersonen, hvis du har spørgsmål til jobopslaget. Det kan du læse mere om i min guide om at ringe på et jobopslag. Hvis du gør det, har du bedre muligheder for at skrive en perfekt jobansøgning. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til at gøre din jobansøgning perfekt. 

Du kan ikke skrive én perfekt jobansøgning og bruge til alle jobs

En perfekt jobansøgning er – som navnet antyder – fejlfri og tilpasset det job, du søger. Det er selvsagt svært at skrive én ansøgning, som kan være perfekt til alle jobs. Derfor må du indstille dig på, at du skal tilpasse din ansøgning fra job til job.

Du kan ikke bare skrive én perfekt ansøgning og så sende den til alle jobs du søger. Det havde ellers været nemt, men sådan er det desværre ikke. 

Men dermed ikke sagt, at du ikke kan genbruge store dele af din ansøgning. Du søger jo nok også mange af de samme typer af jobs. Her vil du sagtens kunne bruge afsnit fra dine andre ansøgninger, uden at du skal skrive alt forfra igen.

Du behøver altså ikke at opfinde den dybe tallerken, hver gang du skal søge et nyt job. Men du er nødt til at tilpasse din ansøgning, så den passer perfekt til alle jobs hver gang, og ikke bare et enkelt. 

Din ansøgning bliver mere perfekt, hvis du får feedback fra dit netværk

De færreste kan skrive en perfekt ansøgning med det samme. Det kræver øvelse, og at du prøver det mange gange, før den sidder der. Men det kræver sandsynligvis også, at du får feedback fra andre. 

Så derfor kan du i jagten på at skrive den perfekte jobansøgning spørge dit netværk om hjælp. Få dem til at læse den igennem og fortælle dig, hvor du kan gøre det bedre. Men selvfølgelig hvad du gør godt. 

Hvis du har folk, der arbejder som ledere eller med rekruttering i dit netværk, kan du bruge dem. De har læst mange ansøgninger, og de ved, hvad der virker. På den måde kan du få kvalificeret feedback på dine ansøgninger, og så er vejen til næste jobsamtale pludselig meget kortere. 

Men husk også, at en ansøgning ikke behøver at være perfekt, før den er god. Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at skrive det, man kalder “den gode ansøgning”, her. 

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til at gøre din jobansøgning perfekt. 

De mest populære spørgsmål om den perfekte ansøgning

Herunder kan du få svarene på de mest populære spørgsmål om en perfekt jobansøgning

Hvad skal der stå i en perfekt jobansøgning?

Hvis din ansøgning skal være perfekt, så skal den indeholde nogle forskellige elementer. De elementer er:

Overskriften skal være dækkende og indbydende. Den skal være interessant og gøre, at man får lyst til at læse din ansøgning. En ansøgning er ikke perfekt uden en god overskrift.

Indledning skal lidt af det samme som overskriften. Her skal du sætte scenen og gøre det klart, at du kan være en god kandidat til stillingen. Du skal bruge din motivation og dine kompetencer i indledning. 

Begge dele skal du uddybe i det, man kalder midterstykket af din ansøgning. Brug dine kompetencer og erfaringer som belæg for, at du vil kunne bidrage. Men husk at se fremad og forklar, hvordan du vil arbejde i stillingen. Ikke hvordan du har arbejdet i andre jobs. 

Din afslutning skal slå fast, at du vil det, og du kan det. Her kan du også nævne dine personlige eller sociale kompetencer. At du er flink, imødekommende og sådan. 

Hvis du har anbefalinger eller referencer, skal du nævne dem på dit CV, ikke i din ansøgning. 

Hvordan ser en perfekt ansøgning ud i 2022? Se et eksempel her

Når du vil skrive en perfekt ansøgning, skal den også have et godt layout. Den skal være let at læse, let at navigere i og let at forstå. Det bliver den, hvis du har nogle gode overskrifter, hvis du har luft mellem dine afsnit, og hvis du skriver i et aktivt og direkte sprog.

Gør du det, så ser din ansøgning ud, som den skal. Og den giver læseren de bedste forudsætninger for at læse og forstå det, du gerne vil ud med. Altså dit budskab om, at du er den rette kandidat til jobbet. 

Du kan se et eksempel på, hvordan en perfekt ansøgning ser ud, herunder. 

Her kan du se et eksempel på, hvordan en perfekt ansøgning kan se ud
Her kan du se et eksempel på, hvordan en perfekt ansøgning kan se ud. Klik på billedet for at hente som .pdf

Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at gøre ansøgningseksemplet til din egen ansøgning. Hvis du leder efter et et eksempel på et CV, så har jeg også det til dig. 

Hvilken skabelon skal jeg bruge til min ansøgning?

En perfekt ansøgning skal have et godt layout. Og et godt layout kræver en god skabelon. Skabelonen til din ansøgning skal ikke være fancy eller avanceret. Den skal være simpel og gøre din ansøgning så let at overskue som muligt. 

Du kan bruge denne skabelon til at skrive en perfekt jobansøgning med.
Du kan bruge denne skabelon til at skrive en perfekt jobansøgning med. Klik på billedet for at hente skabelonen ned på din enhed

Men hvorfor er skabelonen lavet i forskellige farver? Det er for at kunne forklare dig, hvad de forskellige afsnit skal. 

Den grønne tekst er indledningen. Her skal du slå din motivation fast og sætte scenen til at argumentere for, at du kan bidrage i jobbet. Indledningen skal give arbejdsgiveren lyst til at høre mere. 

I den blå tekst bruger du dine kræfter på at forklare, hvordan du vil bruge dine kompetencer og erfaringer fremadrettet i jobbet. 

Den røde tekst er afslutningen, hvor du skal runde din ansøgning af. Her kan du igen understrege din motivation og ellers bare gøre det klart, at du er meget interesseret og tror på, at I er et godt match. 

Jeg har skrevet en uddybende guide om ansøgningsskabelonen her. Hvis du leder efter en skabelon til dit CV, finder du den her.

Inde på CV.dk kan du få adgang til masser af skabeloner, som du kan bruge til at gøre din jobansøgning perfekt. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.