En kommende arbejdsgiver vil i mange tilfælde række ud til dine referencer. Læs her, hvordan du bruger en reference i din jobsøgning

Sådan bruger du referencer i din jobsøgning

Når du søger job, så kan du med fordel inkludere nogle referencer. Referencer er ikke det samme som anbefalinger. Referencer er udvalgte personer i dit netværk, som din kommende arbejdsgiver må række ud til. 

Det er meget udbredt, at man som arbejdsgiver rækker ud til forhenværende arbejdsgivere. Her kan man høre, om du nu også lever op til alt det, du har lovet i din ansøgning og til jobsamtalen. Derfor er det også vigtigt, at dine referencer har givet lov til at blive kontaktet. 

Læs mere herunder, om hvordan du bruger referencer i din jobsøgning

Inde på CV.dk – den danske version af resume.io – kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner. Her kan du finde CV’er, hvor du nemt kan angive dine referencer i.

Når du skal vælge en reference at bruge i din jobsøgning, er du ikke begrænset til at vælge en tidligere leder eller overordnet. Det kan være enhver, du har arbejdet sammen med

Eksempler på referencer kan være:

  • Din tidligere leder eller chef
  • Din tidligere kollega
  • Din tidligere samarbejdspartner
  • En tidligere kunde som du har arbejdet for
  • Anden person du har haft nævneværdig erfaring sammen med

Det er altså rimelig frit, hvem du kan henvise til. Men jo mere du har arbejdet sammen med vedkommende, desto bedre er det. Og de fleste arbejdsgivere vil nok rette henvendelse til dine tidligere ledere

Det kan også være, at du vil bruge din nuværende leder som reference. Hvis du arbejder i en tidsbegrænset stilling som virksomhedspraktik eller job med løntilskud, kan du sagtens gøre det. Dog skal din leder være indforstået med, at du søger et nyt job ved siden af. 

Men du må gerne se bredt ud i dit netværk. Især hvis du ikke har så meget erfaring. Dog handler det også om at se, hvem der er mest relevant for din kommende arbejdsgiver at tale med. Her vil det bare ofte være en tidligere leder. 

Netop derfor er det også vigtigt, at du holder dig på god fod med dine kollegaer og ledere. Det kan faktisk have stor betydning, især når du som nyuddannet skal søge job. Hvis du kan trække på din leder fra et studiejob eller praktikforløb, så vil du alt andet lige have en fordel, når du søger job. 

Omvendt vil du måske også blive spurgt til din jobsamtale, hvorfor du ikke har nogle referencer. Så her skal du kunne svare godt. Det vil måske skabe en form for tvivl, hvis du giver udtryk for, at du ikke har formået at skabe gode relationer til nogle af dine ledere. Så sørg for at have nogle referencer klar, så dette ikke fører til et afslag

Referencer er vigtige i din jobsøgning, og mange tidligere arbejdsgivere er kun glade for at hjælpe dig på vej videre
Referencer er vigtige i din jobsøgning, og mange tidligere arbejdsgivere er kun glade for at hjælpe dig på vej videre

Derfor er det vigtigt, at du henviser til referencer

Når man forsøger at danne sig et indtryk af, hvem du er, hvad du kan bidrage med, og om man skal ansætte dig, så er en andens ord bare meget vigtige. Og især en tidligere leder.

Når en potentiel arbejdsgiver – og dermed potentiel leder – rækker ud, så er det oplagt at gøre det til en i en lignende rolle. Altså en chef, leder, overordnet osv. Så derfor skal du helst kunne henvise til din tidligere leder som reference. Medmindre du ikke har nogen nævneværdig og erfaring og dermed en leder.

En leder kan bare bedst af alle objektivt vurdere dine faglige kompetencer. Og er der en særlig kernekompetence, som du skal vurderes på, kan vedkommende fortælle detaljeret om det. 

Men det betyder ikke, at du ikke kan angive tidligere kollegaer eller samarbejdspartnere. Her vil fokus nok bare være mere på de personlige kompetencer og dine sociale kompetencer. Det skal du dog heller ikke undervurdere. Rigtig mange ledere ansætter i højere grad på baggrund af kemi. 

Hvis du har de grundlæggende faglige kompetencer på plads, så er det personlige næsten lige så vigtigt. For mange arbejdsgivere vil være af den opfattelse, at du kan lære det hen ad vejen. Så derfor kan du også sagtens bruge en tidligere kollega som reference for at sige gode for din personlighed. 

Inde på CV.dk – den danske version af resume.io – kan du få adgang til masser af CV- og ansøgningsskabeloner, hvor der er plads til, at du kan angive dine referencer. 

Sådan angiver du en reference i din jobsøgning

Når du skal angive referencer, så skal du altid have godkendt dem først. Altså have spurgt dine mulige referencer om lov til at bruge dem. Det vil også virke meget mærkeligt, hvis din kommende arbejdsgiver ringer til din forhenværende arbejdsgiver, som ikke er forberedt på det. 

første skridt er at række ud til dem, du gerne vil have hjælp af. 

Referencer kan du bruge enten i din jobansøgning eller på dit CV. Jeg vil i stort set alle tilfælde anbefale, at du holder dig til at bruge dem i dit CV. Men når du gør, skal du være helt sikker på, at de giver mening at bruge netop der. Og at den tilladelse du har fra dem også gælder dette specifikke jobopslag. Derudover skal der også være plads i din CV-skabelon.

Det kan godt blive meget frem-og-tilbage, hvis du hele tiden skal kommunikere til din reference, at nu har du søgt et nyt job

I stedet kan du angive i dit CV-eksempel, at du kan oplyse referencer, hvis arbejdsgiveren ønsker det. Det sker også, at man først begynder at række ud til referencer, når du har været til jobsamtale og eventuelt skal til 2. samtale. 

det er lidt forskelligt, hvordan du kan angive en reference. Nogle gør det også i den mail, de sender til virksomheden, som de gerne vil arbejde for. Andre bruger LinkedIn og får deres reference til at kontakte den kommende arbejdsgiver direkte. 

Det kan være ekstremt effektivt. Men det er heller ikke noget, du kan gøre igen og igen. Dog har jeg faktisk selv gjort det med succes, da jeg landede mit første job. Men hvis du skal søge flere jobs, vil jeg holde igen med denne taktik, da det ikke skal være en belastning for din reference at hjælpe dig. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.