Kære læser
Velkommen til frauddannelsetiljob.dk.
Frauddannelsetiljob.dk har jeg skabt for at hjælpe dig, der enten er dimitteret for nyligt eller stadig studerer og gerne vil have hjælp til at lande et job efter endt uddannelse.
Mit mål er at hjælpe så mange studerende og nyuddannede med at optimere deres jobmuligheder. Du kan nemlig gøre meget for at stå med langt bedre kort på hånden for at lande et job, den dag du dimitterer.
Hvordan du gør, vil jeg hjælpe dig med her på siden.
Jeg møder så tit unge mennesker, der står på tærsklen til at dimittere fra deres uddannelser, og hver især er de klar til at indtage det store jobmarked og lande deres første rigtige job.
Problemet er bare, at de sjældent ved, hvordan de skal gøre det, og mange frygter at gå rundt i ledighed i lang tid.
Hvis du også har det sådan, kan du få hjælp til at optimere dine jobmuligheder her på siden. Mange af rådene kan du også bruge, uanset om du er nyuddannet, studerende eller vil have et nyt job.
Hvis du ikke tager en uddannelse, som er tiltænkt en specifik stilling (læge, sygeplejerske, arkitekt, kok, bankrådgiver, revisor osv.), kan glæden ved at se frem mod en snarlig dimittering næsten blive overtaget af frygten for at uddanne sig lige ud i arbejdsløshed.
Måske er det også sådan, du sidder og har det.
Og sådan synes jeg ikke, det bør være. Følelser som glæde, lettelse og endda eufori skal være det, der præger dig på vej mod afslutningen af din uddannelse. Derfor vil jeg gerne hjælpe dig, så du kan blive klædt bedst muligt på til din jobsøgning.
Indhold
Du kan selv hjælpe dine chancer for at komme i job
Heldigvis kan du selv være med til at hjælpe dig selv.
Et job kommer langt fra af sig selv, men du kan gøre utrolig meget, som vil hjælpe dig, når du står på den anden side af livet som studerende.
Rent faktisk kan du gå i gang, lige så snart din uddannelse starter. Det handler nemlig om, at du bliver klogere på, hvad du kan lide at lave, hvad du er god til, hvilke af dine kompetencer virksomhederne efterspørger, hvem du kender, og hvad du har lavet. I grove træk.
Hvis du sidder her og har læst en bred længerevarende uddannelse, og du har minimal eller ingen erhvervserfaring, et begrænset netværk og generelt mangler viden om jobsøgning, så frygt ej. Det er ikke for sent. Du skal også nok komme i job.
Frauddannelsestiljob.dk har jeg skabt til at hjælpe dig, der kan nikke genkendende til dele af eller hele ovenstående. Her på siden finder du masser af hjælp til jobsøgning og alt, hvad du skal bruge for at komme tættere på drømmejobbet. Hvis du mangler inspiration, kan du starte med at læse, hvordan jeg selv landede mit først job som nyuddannet.
Hvis du er studerende, så har du alle muligheder for at hjælpe dit fremtidige jeg med at komme nærmere dit første job. Hvis du læser en bred uddannelse, hvor der ikke er en decideret jobtitel, der følger med, så har du selv ansvaret for at forme din profil.
Og det ansvar kan du faktisk løfte selv, mens du er studerende. Og det skal du gøre, hvis du vil være mere sikker på at stå med et job på hænderne, når du er færdiguddannet.
Hemmeligheden er en kombination af relevant, praktisk erfaring, et godt netværk og så lidt mere. Læs med herunder og bliv klogere på, hvordan du som studerende kan optimere dine fremtidige jobmuligheder.
Du skal ud i felten og have praktisk erfaring som studerende
Helt grundlæggende er det vigtigt, at du kommer ud og i berøring med nogle af de opgaver, du skal arbejde med i fremtiden. Det er ved at være en kliché at høre på, at du skal have erfaring for at komme i arbejde. Men det passer. Dog kan klichéen godt trænge til en nuancering.
For du kan aldrig som nyuddannet forventes – eller blive forventet af – at have lige så meget erfaring som folk, der har arbejdet i fem, ti eller femten år. Men det skal du heller ikke. Det er ikke dem, der går efter de jobs, du går efter som nyuddannet.
Men der vil være mange, der har mellem et og fem års erfaring, som søger de samme stillinger som dig. Og har du ingen erfaring fra hverken studiejobs, praktikforløb eller frivilligt arbejde, så står du dårligt i forhold til dem. Og du står også dårligt i forhold til de studerende, der brugte deres studietid på andet end deres studier.
Det er derfor, at du som studerende som det første og det vigtigste skal finde dig et studiejob. Og dit studiejob skal ikke bare være nede i brugsen eller på en natklub. Ikke at der er noget galt med det. Men tænk over, om sådan et studiejob hjælper dig tættere på dit drømmejob. Eller bare dit første job inden for den branche eller virksomhed, du gerne vil arbejde i.
Der følger nemlig meget mere med, når du kommer du i et relevant studiejob eller praktikforløb, end blot erfaring. Erfaringen er blot toppen af isbjerget for dig som studerende.
Hvordan hjælper den relevante erhvervserfaring dig i fremtiden?
Jeg har selv en professionsbachelor i kommunikation fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt en kandidat i virksomhedskommunikation fra Aarhus BSS. Under min 5,5 år lange uddannelse har jeg været i praktik tre gange samt haft et relevant studiejob i cirka halvandet år (der var overlap mellem ansættelse og praktikforløb hos virksomhederne). Samlet set havde jeg mere end tre års relevant erhvervserfaring, da jeg var færdiguddannet.
Det hjalp mig i høj grad med at komme i betragtning til de jobs, jeg søgte. Jeg blev ansat som Content Specialist (i daglige tale SEO tekstforfatter) en måned efter min uddannelse. Og det gjorde jeg primært, fordi jeg havde arbejdet med content marketing i halvandet år forinden hos en anden virksomhed, mens jeg var studerende.
Hvis jeg bare havde brugt min tid som studerende på selve studiet og et studiejob, der ikke var relevant, er det ikke slet ikke sikkert, at jeg var kommet i betragtning og dermed til jobsamtale. For med min erfaring kunne jeg bidrage med det samme, og det er altså netop evnen til at bidrage, som virksomheder vægter højt. Ikke at du skal kunne alt fra start af. Men du skal kunne noget. Og den kunnen opstår igennem de kompetencer, du har fået igennem din praktiske erfaring som studerende.
Du opnår konkrete, faglige kompetencer, når du arbejder med noget over tid. Du bliver en dygtigere håndværker, strateg og mere til af at være ude i felten og have hænderne nede i bolledejen. Så at sige. Især hvis du vil være bager. Derudover lærer du også at være en del af en arbejdsplads, og det mindst lige så vigtigt for din kommende arbejdsgiver. Du tilegner dig både sociale og personlige kompetencer, mens du arbejder som studerende.
Alle disse kompetencer er faktisk essensen af det at have erfaring. For erfaring er det samme som kunnen og evner, og det er dem, du bidrager med. Desuden lærer du også dig selv bedre at kende. Du bliver afklaret omkring, hvad du gerne vil og IKKE vil arbejde med. Det er altså en erfaring, du ikke først behøver at tage dig i dit første job. Du kan gå målrettet efter det, du gerne vil arbejde med fra start.
Du skaber dig et stærkt netværk som studerende
Nu har jeg efterhånden listet en masse fordele op, som du som studerende får ved at komme ud i den virkelige verden. Altså igennem et relevant studiejob eller praktikforløb. Men vi er ikke færdige endnu. For noget, du faktisk ikke kan undgå at få, når du arbejder, er et netværk. Og dit netværk kan vise sig at være det allervigtigste for dig i din fremtidige jobsøgning.
Det er især sammen med din relevante erhvervserfaring og dine kompetencer, at dit netværk kan komme i spil.
Lad os sige, at du har skrevet en rigtig god ansøgning, dit CV er, som det skal være, og at du har styr på, hvordan du præsenterer dig selv til jobsamtalen. Du har altså fuldstændig styr på det hele, fordi du har gjort dig umage med at optimere dine fremtidige jobmuligheder, mens du var studerende. Du må godt lige rose dig selv.
Men det sidste led i denne efterhånden komplekse udregning er dit netværk. For når du har et godt netværk, er der pludselig flere muligheder for at komme tættere på jobbet. Og de jobs, du ikke kan se, bliver synlige.
- Hvis du endnu ikke er kommet ind på din uddannelse og søger hjælp til din motiverede ansøgning til kvote 2, kan du finde min guide til det her.
Sådan kan dit netværk hjælpe dig i din jobsøgning mod dit første job
Du finder et job, du gerne vil søge. Du sender din ansøgning (du ringer sikkert også til arbejdsgiveren), og så venter du spændt. Men nej. Du skal ikke vente.
Du undersøger, om du kender nogen, der kender nogen i den virksomhed, du søger i. For gør du det, kan du bede vedkommende lægge et godt ord ind for dig.
Og det skal ikke være på den måde, at du bliver præsenteret som et geni og den bedste i verden. Det skal bare være stille og roligt. Bed din kontakt om at sige, at arbejdsgiveren bør læse din ansøgning to gange. Samt at han eller hun kan stå inde for det, du skriver. Det er rigeligt.
På den måde er der ekstra opmærksomhed på din profil. Det øger chancen for, at du kommer til jobsamtale og dermed lander jobbet.
Den anden måde, du kan bruge dit netværk på, er ved at jobs, der ikke er slået op, bliver tilgængelige. Hvis du har arbejdet sammen med nogen, mens du var studerende, og de husker dig, kan du blive headhuntet. Hvis du har gjort et godt indtryk i løbet af din tid som studerende, så vil du blive tænkt på af andre.
Og rigtig mange jobs bliver aldrig slået op. De eksisterer kun i netværket. Og har du brugt tid og kræfter som studerende på at opbygge et godt netværk, så er du i spil til de stillinger. Nogle gange direkte, hvor du kender dem, der søger en som dig. Andre gange hvor du kender nogen, der kender dem, og derfor kan anbefale dig.
Derfor er det så vigtigt, at du lærer folk at kende og får dit et godt netværk, mens du er studerende. Det er enormt vigtigt for dine fremtidige jobmuligheder.
Til dig, der ikke længere er studerende
Er du jobsøgende nu? Frygt ikke, at det er for sent at få erfaring, netværk og kompetencer. Det er aldrig for sent, og du skal nok ende med at lande et rigtig godt job.
Men det er vigtigt, at du gør en aktiv indsats nu for at skaffe dig det, denne artikel handler om. Hvis du ikke har været aktiv som studerende og dermed mangler erfaring fra studiejobs og praktik, så er der stadig en vej.
Se, om du kan finde en god virksomhed at komme i virksomhedspraktik i. Her vil du tilegne dig alt det, som jeg har nævnt ovenfor. Og det bedste er, at du kan komme i virksomhedspraktik, så mange gange du vil. Det er lidt ligesom at være studerende igen og tage et skridt tilbage, for så at tage ti skridt frem.
Tal med enten din fagforening eller din A-kasse om dine muligheder for virksomhedspraktik. Og husk, det koster ikke virksomheden noget. Du får stadig dagpenge, når du er i virksomhedspraktik. Det gør det også lettere for dig at finde et godt praktiksted. Der er nemlig ingen udgifter for den pågældende virksomhed, og du kan få lov at bidrage, mens du lærer.
Held og lykke med din (fremtidige) jobsøgning.