Kompetenceafklaring. Dine kompetencer. Hvad kan du? Hvad kan du lide at lave? Hvad synes du er sjovt at lave? Hvad er du god til? Hvad kan du ikke lide at lave? Hvad er du ikke god til?
Når du skal foretage din egen kompetenceafklaring – altså finde ud af, hvad du kan og kan lide – skal du stille dig selv nogle af de spørgsmål, der står ovenfor. Du skal finde ud af, hvad du er god til, og så skal du lære dig selv bedre at kende. På den måde bliver du klogere på, hvilke kompetencer du kan tilbyde en potentiel arbejdsgiver, og det gør arbejdet med din ansøgning og dit CV meget nemmere.
Men hvordan finder du så helt konkret frem til dine faglige og personlige kompetencer? Det får du svaret på herunder.
Indhold
Kompetenceafklaring: Hvordan finder jeg mine kompetencer?
Ja, hvad er kompetencer egentlig? Kompetencer er dine styrker. Det, du er god til, og det der kendetegner dig. Jo bedre du kender dine kompetencer, jo bedre kender du dig selv. Og jo lettere er det for dig at byde dig til et job.
Du kan dele dine kompetencer op i følgende kategorier: Faglige, personlige og sociale kompetencer.
Det er muligt, at enkelte af dine kompetencer ikke virker som noget særligt. Men kombinationen af kompetencer er med til at skabe en stærk profil, der kan være attraktiv for mange arbejdsgivere. Så forsøg at få det hele med og udvælg selvfølgelig dine vigtigste kernekompetencer.
Husk også, at mange arbejdsgivere ansætter på baggrund af kemi. Det er vigtigt, at deres kommende medarbejdere passer ind i kulturen på arbejdspladsen. Derfor er dine personlige kompetencer mindst lige så vigtige som dine faglige kompetencer.
Faglige kompetencer – sådan afdækker du dem
De faglige kompetencer er dem, du har lært under din uddannelse, noget du selv har lært igennem selvstudie eller på nettet, og så er det dem, du har lært igennem dit arbejde. Altså igennem relevant erhvervserfaring.
Hvis du er uddannet ingeniør eller læge, så er de fleste af dine faglige kompetencer lært på studiet. Men har du en mere bred uddannelse – virksomhedskommunikation for eksempel – har du sandsynligvis lært Photoshop, content marketing, SEO-copywriting, annoncering på sociale medier osv. igennem dit arbejde eller ved selv at opsøge læringen.
Alle kompetencer, der så at sige er værktøjer, er dine faglige kompetencer. Analyse, regnskab, matematik, skrivekundskaber, interviewteknik, fysiologisk viden – you name it! Det kan også være konkrete IT-kompetencer.
Tænk over, hvad du har brugt i dit studie og i dit studiearbejde. De faglige kompetencer, der dukker op, er dine. Det er dem, du skal bryste dig af, når du søger dit “rigtige” arbejde på den anden side af uddannelsen. Og når du har fundet dem, har du opnået kompetenceafklaring af dine faglige kompetencer.
Ved at gå dine succeshistorier igennem, kan du komme tættere på, hvad du har af faglige kompetencer. Fik du engang ros for en artikel, så er du nok god til at skrive. Har din klient tabt sig og opretholdt sit vægttab, så ved du nok meget om kostvejledning og træning. Det er altså en relativt let måde at komme i gang med din kompetenceafklaring på.
Hvis du mangler faglige kompetencer, så er der faktisk en hjemmeside, der tilbyder online kurser. Måske mangler du evner i Photoshop, Word, Python, SEO eller noget femte? NemProgrammering.dk tilbyder både gratis og betalte kurser, så du kan udvide dine faglige kompetencer.
Husk på det, du har udrettet, og hvordan du gjorde – så dukker dine faglige kompetencer op under din kompetenceafklaring.
Med NemProgrammering kan du få adgang til masser af kurser, så du kan få flere faglige kompetencer.
Personlige og sociale kompetencer – en stor del af dig som person
Er du sød, flink, empatisk, stædig, lærenem, idérig og dedikeret? Bevarer du altid overblikket, når alt omkring dig er kaos? Er det dig, der banker i bordet under gruppearbejdet og siger, I skal videre, eller vender du hellere hver en detalje ti gange for meget end en gang for lidt?
Dine personlige og sociale kompetencer er nært beslægtede. Måske er du rolig af sind. Det er en personlig kompetence. Men at du holder hovedet koldt i en presset situation og smiler til folk er en social kompetence. Dog hænger de to kompetencer nok meget godt sammen, så derfor vælger vi at slå personlige og sociale kompetencer sammen.
For at opnå kompetenceafklaring om dine personlige og sociale kompetencer, er det en god idé at inddrage andre. De ser måske noget, du ikke selv gør.
Måske er der noget, du bør arbejde med. Er du for stædig? Giver du for hurtigt op? Det kan være svært at “analysere” sig selv helt nøjagtigt. Tag derfor en snak med dine studiekammerater, din chef, dine venner, kæreste og/eller forældre eller andre i dit netværk.
Spørg dem, hvad der kendetegner dig og lad dem endelig ikke holde sig tilbage. Igen er det en god idé, at du husker dine successer. Er der noget på dit arbejde, du er særligt stolt over, så spørg ind til, hvad den situation sagde om dig.
Det er selvfølgelig også tilladt, at du selv overvejer dine personlige og sociale kompetencer. Men hvis du gerne vil opdage nyt og ikke overse noget, er det bedst med et par øjne, der ser dig udefra. Det er altså den måde, hvorpå du opnår den mest dækkende kompetenceafklaring på.
Hvad er du god til? Dette kan du bruge din afklaring til
Først og fremmest, så lærer du dig selv bedre at kende. Derudover er det altid positivt at se tilbage på dine succeser, og er du midt i jobsøgningsmøllen eller bare usikker på, hvad du kan, kan en kompetenceafklaring give dig et løft.
Men vigtigst af alt bliver du bevidst om, hvad du kan bidrage med. Du ved nu, hvordan du kan byde dig til overfor en potentiel arbejdsgiver, og du kan give konkrete eksempler på at have brugt dine kompetencer. Det er rigtig godt!
Næste skridt er, at du finder ud af, hvad du bedst kan lide at arbejde med ud fra dine kompetencer. Dernæst skal du undersøge, hvilke af dine foretrukne kompetencer arbejdsmarkedet efterspørger, samt hvad den konkrete arbejdsgiver vægter højst af kompetencer.
På den måde vil du hurtigt kunne se, at der er brug for dig derude, og du vil have konkrete kompetencer at bruge til at byde dig til med.
Uanset om du er studerende eller jobsøgende, er det også vigtigt, at du bruger LinkedIn i din jobsøgning, Men det kræver jo en god LinkedIn-profil. Jeg har skrevet en guide til, hvordan du laver en skarp LinkedIn-profil, og det er meget nemmere at nå i mål med, når du har afklaret dine kompetencer.
Målret din jobsøgning efter din kompetenceafklaring
Du kan bruge din kompetenceafklaring i din jobsøgning. Når du skriver din jobansøgning, er det meget lettere at komme frem til, hvem du er, og hvad du kan og få det beskrevet, når du har afklaret dine kompetencer.
En god ansøgning er ikke bare sådan at skrive. Men den er lettere at skrive, når ved, hvad du skal skrive om dig selv. Du kan altså, både når du skriver en ansøgning, men også i dit CV, få stor gavn af din kompetenceafklaring.
Jeg har samlet en række guides til ansøgningen og dit CV herunder. Se, om de giver mere mening og er lettere at forstå, efter du har afklaret dine kompetencer. Det burde være mere håndgribeligt for dig, nu du kender din egne styrker bedre.
Din kompetenceafklaring kommer dig selvfølgelig også til gode til en eventuel jobsamtale. Her kan du også bruge dine afklarede kompetencer til at lave en god elevatortale, der er en rigtig god måde at komme i gang med jobsamtalen på.
Som jobsøgende har du også som medlem af en fagforening eller A-kasse også mulighed for at sparing og hjælp til din jobsøgning. Hvis du inden da har foretaget din egen kompetenceafklaring, vil du få meget mere ud af den sparing, som din A-kasse eller fagforening kan give dig.