Ved du alt om dagpenge? Det gør du nok ikke – og det behøver du heldigvis heller ikke. Men hvis du er nyuddannet eller studerende – eller bare almindelig arbejdstager eller jobsøgende – skal du vide, hvad dagpenge er, og hvordan du får dem.
Dagpenge er nemlig det, der betaler dine faste udgifter og giver dig midler at leve for, hvis du ikke har et arbejde.
Hvis du skal søge dagpenge eller bare er nysgerrig på området, har jeg samlet det vigtigste om dagpenge til dig herunder. På den måde bliver du klædt godt på til at søge dine dagpenge eller bare vide dig mere sikker.
Guiden er opdateret 18. december 2021
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?
Indhold
Hvad er dagpenge?
Dagpenge er økonomisk støtte til dig, der er arbejdsløs og dermed jobsøgende. Dagpenge sikrer dig og din økonomi, selv når du står uden arbejde og dermed ikke kan tjene penge og få løn udbetalt.
Men for at få dagpenge skal du være medlem af en A-kasse. Og hvis du er studerende, skal du have været medlem af en A-kasse mindst et år, inden du har fuldført din uddannelse. Men det kan du læse mere om i næste afsnit.
Hvis du ikke er medlem af en A-kasse, kan du ikke få dagpenge. I stedet må du søge om kontanthjælp, hvis du vil have en indtægt, selvom du står uden arbejde.
Regler for dagpenge: Se, om du har ret til dagpenge
“Har jeg ret til dagpenge?” Det er et spørgsmål, som de fleste, der nærmer sig afslutningen på deres uddannelse, spørger om. Eller hvis du er blevet arbejdsløs. Og det afhænger af en række faktorer, om du kan få dine dagpenge.
Først og fremmest kræver det, at du er medlem af en A-kasse. Det er det vigtigste for at få ret til dagpenge.
Og hvis du er nyuddannet, skal du have været medlem af A-kassen i mindst et år i forvejen, hvis du vil have dagpengene med det samme. Ellers er der en karensperiode på en måned, hvorefter du kan få dagpenge. Men det betyder altså, at du mister det, der svarer til en måneds indtjening på dagpenge – så sørg for at melde dig ind i en A-kasse i god tid, når du studerer.
Jeg har skrevet en guide, der hjælper dig med at vælge en A-kasse som studerende.
Derudover er der en række forpligtelser, du skal overholde for at have ret til dagpenge:
- Du skal være registreret som arbejdssøgende på Jobnet.dk I gamle dage var på jobcenteret i den by, du bor i
- Herunder skal du tjekke og søge to jobs ugentligt på Jobnet.dk
- Du skal altid stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor må du ikke rejse udenlands uden at søge om ferie fra dine forpligtelser, eksempelvis.
- Dit CV skal være godkendt senest to uger efter, at du har meldt dig ledig
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?
Dagpengeregler for dig, der ikke er nyuddannet
For at få ret til dagpenge som ikke-nyuddannet skal du leve op til indkomst- og beskæftigelseskravet. Det lyder spændende, ikke? Det er heldigvis ikke så langhåret, som det lyder. Det betyder faktisk bare, at du maksimalt må have tjent X antal kroner eller skal have arbejdet et bestemt antal timer.
For at leve op til indkomstkravet – og dermed kvalificere dig til at få ret til dagpenge – skal du over de foregående tre år have indberettet minimum 238.512 kroner som fuldtidsforsikret eller 159.012 kroner som deltidsforsikret.
For at du kan leve op til beskæftigelseskravet, skal du i løbet af de foregående tre år have arbejdet 1.924 løntimer som fuldtidsforsikret og 1.258 timer som deltidsforsikret.
Men hvis du er studerende eller nyuddannet, er det faktisk lige meget, så længe du har fuldført det, man kalder en kompetencegivende uddannelse med minimum 18 måneders varighed. Så det er ikke noget, du skal bekymre dig om i forhold til dine dagpenge, hvis du er studerende eller nyuddannet. Men nu ved du det.
- Læs også: Det er din A-kasse, der udbetaler dine dagpenge. A-kassen bliver tit forvekslet med fagforeningen. Jeg har skrevet en guide, der beskriver alt om fagforeningen her.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?
Hvor meget kan jeg få i dagpenge?
Det afhænger af din situation, hvor meget du kan få i dagpenge. Som fuldtidsforsikret kan du få op til 19.351 kroner, og som deltidsforsikret kan du få op til 12.901 kroner. Men så skal du enten leve op til indkomst- eller beskæftigelseskravet. Så det er altså til dig, der ikke er nyuddannet eller studerende.
For der gælder nemlig særlige regler for dimittender og nyuddannede, så de kan få dagpenge efter endt uddannelse. Hvis du som nyuddannet melder dig som ledig den dag, du dimitterer, så kan du få dagpenge – og du kan få dem fra den første dag, hvis du har været medlem af en A-kasse i 12 måneder forinden. Ellers skal du som nævnt ovenfor vente en måned.
I begge tilfælde ender du med at få dine dagpenge før eller siden, og du får dem til den såkaldte dimittendsats. Herunder kan du se en oversigt over de forskellige dagpengesatser i 2022. Du kan læse mere om dagpengesats, og hvordan den bliver udregnet her.
A-kasse medlemsgruppe | Maks. sats Pr. mdr (før skat) | Maks. sats Pr. år (før skat) |
---|---|---|
Fuldtidsforsikrede | 19.351 kr. | 232.212 kr. |
Fuldtidsforsikrede dimittender (ikke-forsørgere), 71,5% | 13.836 kr. | 166.032 kr. |
Fuldtidsforsikrede dimittender (forsørgere), 82% | 15.868 kr. | 190.416 kr. |
Fuldtidsforsikrede, midlertidig arbejdsfordeling | 23.324 kr. | 279.888 kr. |
Deltidsforsikrede | 12.901 kr. | 154.812 kr. |
Deltidsforsikrede dimittender (ikke-forsørgere), 71,5% | 9.224 kr. | 110.688 kr. |
Deltidsforsikrede dimittender (forsørgere), 82% | 10.579 kr. | 126.948 kr. |
Deltidsforsikrede, midlertidig arbejdsfordeling | 15.550 kr. | 186.600 kr. |
Unge fuldtid, 50% | 9.676 kr. | 116.112 kr. |
Unge deltid, 50% | 6.451 kr. | 77.412 kr. |
Det afhænger af dit personfradrag og andre forhold, hvor meget du får udbetalt efter skat. Men hvis du ikke har et eller andet helt særligt skatteforhold eller fradrag, kan du lave en løs udregning, der lyder sådan:
15.868 x 0,60 = 9.520 kroner efter skat. Jeg regner bare med, at du cirka får 60 % udbetalt, derfor ganger jeg med 0,6. Det passer cirka med en normal trækprocent og personfradrag.
Husk, at det er dit eget ansvar at sende dit dagpengekort ind. Hvis du ikke gør det, får du ingen dagpenge. Og du har en måned og 10 dage til at udfylde dagpengekortet. Hvis du ikke får det gjort inden, er dine dagpenge fra perioden væk. Så det er vigtigt at huske.
Det Faglige Hus er Danmarks billigste fagforening og A-kasse. Hvis du vil have dagpenge, skal du være medlem af en A-kasse. Så hvorfor ikke vælge den billigste?
Er du ikke medlem af en A-kasse? Se mere her
Hvis du ikke er medlem af en A-kasse, kan du ikke få dagpenge. Sådan er det. Men hvis du vil have hjælp til at vælge din nye A-kasse, har jeg skrevet en række guides, du kan bruge:
- Alt du skal vide om A-kasser
- Alt du skal vide om at vælge en A-kasse som studerende
- En uddybende guide om A-kassen Akademikernes A-kasse
- En uddybende guide om A-kassen Magistrenes A-kasse
- En uddybende guide om A-kassen Min A-kasse
- En uddybende guide om A-kassen CA A-kasse
Ovenfor kan du læse mere om forskellige A-kasser og blive klogere på A-kasser generelt. Dermed kan du blive helt skarp på, hvilken A-kasse du skal vælge, så du kan få dagpenge.
Du kan også se en liste over A-kasser herunder, som du kan trykke ind på og læse mere om.
Du kan også få supplerende deltidsdagpenge
Når du er nyuddannet og jobsøgende, handler det for mange om, at de ufrivilligt ikke kommer i arbejde. Det kan være at de – eller du – mangler erfaring, kernekompetencer eller et netværk. Hertil kan du tilegne dig alle tre dele, hvis du kommer i virksomhedspraktik eller lander dig et deltidsjob. Hvis du lander et job med løntilskud, gælder der nogle andre regler.
Et deltidsjob er i de fleste tilfælde ikke nok til, at du økonomisk kan få det hele til at hænge sammen. Men dertil kan du søge supplerende dagpenge eller deltidsdagpenge, som hjælper dig med at få en indtægt, der er på den fulde dimittendsats. Eller bare den fulde dagpengesats, hvis du er jobsøgende efter at have haft et fuldtidsjob.
Det er ret simpelt at regne ud, hvor meget du får i supplerende dagpenge. Arbejder du 15 timer om ugen, så får du 22 timers dagpenge, da det giver 37 timer i alt.
Det kan være en stor fordel – især som ung, nyuddannet og uerfaren – at tage et deltidsarbejde. Herigennem kan du få relevant erhvervserfaring, blive bedre til dig fag og tilegne dig nogle vigtige kompetencer. Du kan udbygge dit netværk og lære vigtige personer at kende. Og så kan du få mere erfaring, og det hjælper dig i videre i din jobsøgning.
Dog skal du stadig stå til rådighed for arbejdsmarkedet, søge dine ugentlige jobs og kunne slå til med en dags varsel, såfremt der dukker et fuldtidsjob op. Derfor skal du have en frigørelsesattest fra din arbejdsgiver, hvis du har en opsigelsesperiode. Dette er et krav for at være på deltidsdagpenge.
Du kan få supplerende dagpenge i 30 uger inden for en periode på 140 uger. Derefter skal du på ny optjene retten til deltidsdagpenge.
Hvor længe kan man få dagpenge?
Som udgangspunkt kan du få dagpenge i op til to år. Derefter kan du få forlænget dagpengeretten i op til et år. Det gør du ved at arbejde. For hver time du arbejder, optjener du to timers arbejde. Når du har arbejdet samlet set 1924, har du optjent retten til en ny dagpengeperiode på to år.
Hvordan får man dagpenge?
Du skal først og fremmest være medlem i en A-kasse. Herefter skal du opfylde en række krav, og så skal du søge om at få dagpenge i din A-kasse. De hjælper dig altid med det, og stort set alle får dagpenge, når de er jobsøgende og medlem af en A-kasse.
Hvordan søger man dagpenge?
Du skal starte med at melde dig ledig på Jobnet eller i dit jobcenter. Lav dit eget CV på Jobnet maksimalt to uger efter, du har meldt dig ledig. Dit CV skal være godkendt, før du kan få dagpenge. Herefter skal du udfylde de korrekte papirer i din A-kasse. Herfra skal du bare afvente svar fra A-kassen. Du kan se et eksempel på et CV her.
Kan man få dagpenge, hvis man selv siger op?
Ja, men du skal først overstå en karantæne. Hvis du selv er skyld i, at du har mistet dit job eller selv har sagt op, skal du i karantæne i det, der svarer til 111 timers dagpenge. Det er det samme som tre ugers dagpenge. Hvis du selv er skyld i, at du bliver ledig to gange inden for et år, mister du retten til dagpenge. Du får den først igen, når du har arbejdet 300 timer i en periode på tre måneder.