Er en fagforening og A-kasse det samme? Læs alt du skal vide om fagforeninger og A-kasser her

Fagforening og A-kasse: Alt du skal vide

Et spørgsmål, der bliver stillet gang på gang, er: “Hvad er forskellen på en fagforening og en A-kasse?” Nogle spørger endda, om en fagforening og A-kasse er det samme. Det er det ikke, kan jeg godt allerede afsløre.

Der er forskel på en fagforening og A-kasse. Stor forskel. Dog er de nært beslægtede, og du kan i mange tilfælde melde dig ind i begge dele under samme fane. Altså i en fagforening der også tilbyder A-kasse. 

Læs med herunder, hvis du vil blive klogere på fagforeningen og A-kassen, samt hvad forskellen er på de to. 

Hvis du leder efter den billigste fagforening og A-kasse, så skal du vælge Det Faglige Hus. Det er den billigste fagforening kombineret med A-kasse i Danmark.

En A-kasse sørger for, at du som jobsøgende kan få dine dagpenge eller supplerende dagpenge. En fagforening, derimod, sørger for, at dine arbejdsmæssige interesser bliver varetaget. Det betyder, at bliver du ikke behandlet ordentligt på din arbejdsplads, eller skal du have hjælp til din lønforhandling, så er det din fagforening, der hjælper dig.

Der er altså forskel på en fagforening og A-kasse. I høj grad. Men de kan i mange tilfælde arbejde sammen, og derfor deler mange A-kasser og fagforeninger også medlemmer, så at sige. Altså at man melder sig ind i enten fagforeningen eller A-kassen, og så automatisk bliver medlem af den anden.

A-kasser og fagforeninger kommer i forskellige udgaver i dag. Du kan finde nogle, der passer til særlige profiler. Eller nogle, der passer til alle profiler.

Det gælder både fagforeninger og A-kasser. Og der er mange gode grunde til, at du melder dig ind både en fagforening og A-kasse. Dog kommer det lidt an på din jobsituation, og hvor du er i livet. Hvis du er studerende, kan du melde dig gratis ind i mange fagforeninger og A-kasser. 

Læs med herunder og få yderligere info om forskellen mellem fagforeninger og A-kasser. 

Hvad er forskellen på en fagforening og en A-kasse? Herunder kan du blive klogere på netop det spørgsmål
Hvad er forskellen på en fagforening og en A-kasse? Herunder kan du blive klogere på netop det spørgsmål

Hvad er en A-kasse?

En A-kasse er en forsikring mod arbejdsløshed. Hvis du mister dit job eller bliver færdiguddannet og står uden arbejde, har du brug for en A-kasse. I så fald vil det nemlig være den, der udbetaler dine dagpenge.

Dine dagpenge sikrer dig økonomisk, når du ikke har et arbejde, og dermed ikke får løn. Dette er nok den største forskel på fagforening og A-kasse.

Som med alle andre forsikringer, så koster en A-kasse et månedligt beløb, som gør, at du er sikret mod at stå uden indtægt som arbejdsløs. Hvis ikke du er medlem af en A-kasse, så får du ikke dagpenge, og i stedet modtager du kontanthjælp. Der følger dog en lang række regler og krav med, som ikke gør det at være på kontanthjælp til noget specielt interessant. 

Din A-kasse kan også hjælpe dig med din jobansøgning, hvordan du laver et CV eller går til jobsamtale. Så ikke alene hjælper A-kassen, når du mangler et job. Den hjælper dig også med at finde et nyt job

Jeg har skrevet en udførlig guide om A-kassen, som du finder lige her. 

Hvad er en fagforening?

En fagforening en faglig interesseorganisation. Og hvad betyder det så? Det betyder, at en fagforening varetager og beskytter både rettigheder og interesser for en bestemt faggruppe. Med andre ord: En fagforening kæmper din og dine faglige ligesindedes sag

Hvis du hører under en overenskomst, så er det din fagforening, der har forhandlet den. Men den kan også hjælpe dig med din individuelle lønforhandling. Og så hjælper den dig juridisk, hvis du bliver behandlet uretfærdigt af din arbejdsplads. 

Men din fagforening er faktisk også rigtig god til at hjælpe dig i din jobsøgning. Hvis du mangler nogle faglige kompetencer, så kan du tage diverse kurser igennem din fagforening. 

Fagforeninger deler man typisk om i to kategorier: De røde fagforeninger og de gule fagforeninger.

En rød fagforening er en mere traditionel fagforening, der kæmper for rettighederne, lønvilkår og mere for en bestemt faglige gruppe. Det helt særlige ved de røde fagforeninger er, at de forhandler overenskomst. Du kan læse mere om røde fagforeninger her. 

En gul fagforening er en anden type fagforening, der mere kæmper for individet end en større gruppe. De hjælper dig med dine arbejdsvilkår og lønforhandling, men de forhandler ikke en overenskomst. Du kan læse mere om gule fagforeninger her.

A-kasser og fagforeninger er ikke noget, der som sådan er på tilbud. Men du kan sagtens finde både en billig fagforening og A-kasse
A-kasser og fagforeninger er ikke noget, der som sådan er på tilbud. Men du kan sagtens finde både en billig fagforening og A-kasse

Sådan finder du en billig fagforening og en billig A-kasse

Et sted, hvor der ikke er forskel på fagforening og A-kasse, er at du skal betale kontingent. Hvor det ene er en forsikring mod arbejdsløshed, så er det andet en faglige organisation med masser af tilbud. 

Men det er faktisk muligt at finde både en billig fagforening og en billig A-kasse. Især fagforeningen kan du få rigtig billig, hvis du vælger en gul fagforening. De røde fagforeninger koster mere, men de er også mere relevante for specifikke faggrupper. 

Men hvis du er på jagt efter en billig fagforening og en billig A-kasse, så har jeg samlet en række af dem til dig herunder. 

Liste over billige A-kasser

Liste over billige fagforeninger

Sådan finder du en fagforening og A-kasse for studerende

Hvis du er studerende, er det også nærliggende at spørge, om der er forskel på fagforening og A-kasse til studerende. Netop fordi du har brug for dem begge, når du er studerende. 

Som studerende skal du have været medlem af en A-kasse i mindst et år, inden du færdiggør din uddannelse. Ellers kan du ikke få dagpenge, fra den dag du er færdiguddannet. Og det koster altså en del på privatøkonomien det første stykke tid. 

Derfor vælger langt de fleste studerende at melde sig ind i en A-kasse i god tid. Og det kan du også roligt gøre. Det er nemlig gratis i langt de fleste A-kasser. 

Når man som studerende melder sig ind i A-kasse, er det nærliggende også at finde en fagforening. Her kan du nemlig få mange gode tilbud og fordele, som hjælper dig i din tid som studerende.

Læs med herunder og bliv klogere på forskellen mellem fagforeninger og A-kasser for studerende, og hvorfor det giver mening, at du melder dig ind, mens du studerer. 

Som studerende kan du med fordel melde dig ind i både en fagforening og A-kasse
Som studerende kan du med fordel melde dig ind i både en fagforening og A-kasse

A-kasse for studerende

Den altoverskyggende grund til, at du skal melde dig ind i en A-kasse som studerende, er at du kan få dagpenge fra første dag som nyuddannet. Hvis du altså har været medlem i et år. Det er din forsikring mod manglende indtægt som jobsøgende

Hvis du ikke står med et job på hånden, så har du brug for en A-kasse. Men selv da er det godt at være medlem. For et job nu og her er ingen garanti for, at du har et job for evigt. 

Som studerende kan du melde dig gratis ind i en A-kasse i stort set alle A-kasser. Og din A-kasse hjælper også med, at du har styr på feriedagpenge, efterløn, offentlige ydelser og børnepasning. Alt dette står du selv for, hvis du ikke medlem og står uden job. 

Men du kan også få hjælp og sparring til din jobsøgning, hvis du er medlem af en A-kasse. Derfor giver det endnu bedre mening, at du melder dig ind, mens du studerer. Du kan læse meget mere om, hvorfor du skal være medlem af en A-kasse som studerende, her. 

Fagforening for studerende

Nu har jeg nævnt et par gange, at det er en god idé at melde sig ind i en A-kasse og en fagforening som studerende. Men hvorfor også en fagforening? Hvis du er medlem af en fagforening som studerende, så er du sikret mod dårlige arbejdsvilkår, og du kan få hjælp til at blive dygtigere og få mere erfaring

Manglende erfaring er en af de største årsager til, at nyuddannede står uden arbejde, når de er, ja, nyuddannede. Men hvis du er medlem af en fagforening, så kan du få hjælp til at løse det.

Du kan nemlig få hjælp til at søge både studiejobs og praktikforløb. Og så kan du tage kurser, så du får flere kernekompetencer. Igennem dine studiejobs og praktikforløb får du også nye faglige, sociale og personlige kompetencer. Og så bliver du klogere på, hvad du kan og vil.

Alt i alt kan et studiemedlemskab i en fagforening altså hjælpe dig tættere på dit første job. Læs mere om at vælge en fagforening som studerende her. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.