Uanset om du er studerende eller nyuddannet, er det vigtigt, at du er medlem af en A-kasse. Men hvorfor er det lige, at det så vigtigt at være med i en A-kasse? Fordi en A-kasse beskytter og forsikrer dig, hvis du står uden job. Det er med andre ord en arbejdsløshedskasse eller arbejdsløshedsforsikring.
Hvis du mister dit arbejde eller står som nyuddannet uden job, så skal du på kontanthjælp. Det hverken lyder fedt eller er det. Heldigvis er der et bedre alternativ, og det er at være på dagpenge. Men du kan kun få udbetalt dagpenge, hvis du er medlem af en A-kasse.
Udover dagpenge er der en lang række fordele ved at være medlem af en A-kasse. Herunder kan du læse, hvad du får ud af at være med i en A-kasse samt hjælp til at vælge den helt rigtige A-kasse for dig.
Hvis du leder efter en guide til alt om fagforeningen, har jeg den til dig her.
Indhold
Hvad får du ud af at være medlem af en A-kasse?
Det kan være svært at finde rundt i hele den offentlige jobsøgningsmølle med Jobnet og alt, der følger med. Det får du heldigvis hjælp til af din A-kasse. Desuden sørger din A-kasse for – samtidig med at den udbetaler dagpenge – at der er styr på dine feriedagpenge, efterløn, diverse offentlige ydelser såsom støtte til børnepasning og andet.
Desuden er din A-kasse og fagforening ofte tæt forbundet. Det gør, at du kan få adgang til til kurser og læringsforløb, hvor du kan tilegne dig flere kompetencer. Derudover kan du netværke og få hjælp til din ansøgning og dit CV. Samt meget andet.
Der er altså masser af fordele ved at være medlem af en A-kasse. Det er meget, meget sjældent, at folk vælger at spare A-kassen væk, da den har så stor betydning, hvis man mister sit job. Som studerende kan du også i de fleste tilfælde få medlemskabet gratis eller meget billigt.
Hvilken A-kasse skal jeg vælge? Få overblik herunder
Jeg vil løbende opdatere siden her med A-kasser, der er gode for nyuddannede og studerende.
Hvis du er studerende og skal vælge din nye A-kasse, er det klart, at du skal gå efter en, der har gratis medlemskab for studerende. Alt andet vil ikke give mening. Heldigvis har langt de fleste A-kasser gratis medlemskab for studerende.
Derudover kan du overveje, om du skal være med i faglig eller tværfaglig A-kasse. Den faglige A-kasse henvender sig til en bestemt gruppe med en særlig profil. En tværfaglig A-kasse er for alle, og det handler altså ikke om, hvad du studerer, eller hvad du vil arbejde med. Her kan du sammenligne udelukkende på pris og services.
Det er selvfølgelig først relevant, hvad A-kassen koster, når du er færdiguddannet.
Jeg har samlet en række A-kasser i tabellen herunder. Jeg beskriver dem kort nedenunder, så du kan vide, hvem de henvender sig til, og hvorfor du skal overveje dem. På den måde kan du lettere få meldt dig ind og være sikker på at få dagpenge, når du står som nyuddannet og jobsøgende.
Jeg har også skrevet uddybende guides om nogle af A-kasserne, som du kan finde under oversigten her.H
Hvilken A-kasse skal jeg vælge? Mød de forskellige A-kasser
Følgende afsnit bliver løbende opdateret med artikler om de enkelte A-kasser. Jeg tilføjer dem til guiden herunder, når de er færdige, og ellers finder du dem på min side eller i kategorien.
Inden du vælger din nye A-kasse, kan det være rigtig godt for dig, at du sætter dig ind i, hvem A-kasserne er bedst til at hjælpe, og hvad de står for. Der er en masse historie forbundet med mange A-kasser, og en del af dem er også henvendt til særlige faglige grupper. Nogle har også flere fordele end andre.
Der er med andre ord mere end blot pris og navn, der har indflydelse på de forskellige A-kasser. Derfor kan du møde dem herunder og blive klogere på, hvilke A-kasser du kan se dig selv i.
Magistrenes A-kasse: A-kassen for akademikere
Magistrenes A-kasse er det foretrukne valg for magistre og folk med en humanistisk baggrund. MA eller MA A-kasse, som Magistrenes A-kasse og kaldes, har siden 1974 rådgivet akademikere og hjulpet dem i job.
Magistrenes A-kasse er på mange måder en A-kasse for alle akademikere. Der er mange forskellige medlemmer med forskellige baggrunde. Og netop derfor er MA så dygtige til at hjælpe folk med en bred baggrund. Så har du eksempelvis ikke så meget erfaring som nyuddannet, er det værd at melde dig og få hjælper af Magistrenes A-kasse.
Jeg har skrevet en uddybende guide om Magistrenes A-kasse til dig her.
Magistrenes A-kasse er gratis for studerende, og du kan melde dig ind her eller på banneret.
Min A-kasse: Kåret til Danmarks bedste tre gange
Min A-kasse er blevet kåret til Danmarks bedste A-kasse hele tre gange, og det siger meget om, hvor god en A-kasse, der er tale om.
Min A-kasse er samtidig en af landets ældste A-kasser, og over de mange år, de har eksisteret, har de gentagende gange bevist, at de er gode til at hjælpe deres medlemmer i arbejde.
Min A-kasse er en A-kasse for alle uanset baggrund. Så det er måske mere nærliggende at kalde den for din A-kasse. Eller ikke. Du bestemmer selv.
Jeg har skrevet en uddybende guide om Min A-kasse, hvis du vil blive klogere på alle fordelene ved A-kassen.
Business Danmark: Dig der arbejder med salg og marketing
Business Danmark er en A-kasse, der er det rette valg, hvis du drømmer om at arbejde med salg og marketing. Eller en af delene. Eller læser en uddannelse indenfor de felter eksempelvis cand.merc, HA eller markedsføringsøkonom.
A-kassen er specialister i at hjælpe folk med en bred bussinesprofil, som gerne vil guides igennem dagpengeverden og få hjælp til at bryde ind på jobmarkedet. Jeg mener, at Business Danmark er et godt valg, hvis du allerede nu ved, at din fremtid ligger inden for salg og marketing.
Business Danmark er gratis, så længe du er studerende. Du kan melde dig til her.
CA A-kasse: Til “business-folk”
Hvis du er ved at tage en længerevarende uddannelse på Aarhus BSS eller CBS, er CA A-kasse det helt rigtige valg. Størstedelen af deres medlemmer er studerende på handelsuddannelser og -institutioner samt medarbejdere i erhvervslivet. De henvender sig mest til folk, der arbejder med ledelse, økonomi, kommunikation, HR.
Her kan du også blive gratis studiemedlem, og det er altså en rigtig god idé at vælge som studerende. Samtidig bliver du en del af en A-kasse, der har mange erhvervsprofiler, og det kan hjælpe med at styrke dit netværk, hvis du deltager i CA’s arrangementer.
Jeg har skrevet uddybende guide om CA A-kasse til dig her.
Du kan tilmelde dig A-kassen gratis som studerende eller på almindelige vilkår her.
Det Faglige Hus: Danmarks billigste kombinerede A-kasse og fagforening
Det Faglige Hus eller DFH er i følge dem selv den billigste kombinerede A-kasse og fagforening i Danmark. Alene af den grund er det et godt valg som A-kasse, men der er altså flere fordele hos DFH end blot prisen.
Som studerende får du gratis medlemskab, ligesom du gør med de andre A-kasser. Derudover er prisen lav, når du engang skal til at betale selv, og det betyder altså, at du ikke skal til at skifte A-kasse, når du er nyuddannet.
A-kassen er for alle, og de favner bredt. Så har du ikke selv fundet din branche eller niche, er DFH et rigtig godt bud på en A-kasse. Her kan du også få karriererådgivning, juridisk hjælp og meget andet såsom billig forsikring og tilbud på en lang række produkter.
Du kan melde dig ind i Det Faglige Hus her.
Akademikernes Ambitiøse A-kasse: Danmarks billigste A-kasse for akademikere
Akademikernes A-kasse er Danmarks billigste A-kasse for akademikere, og A-kassen henvender sig primært til akademikere. Derfor er der mange forskellige medlemmer, der dog har det til fælles, at de har en akademiske uddannelse.
Akademikernes A-kasse har specialiseret sig i at hjælpe akademikere – nyuddannede som erfarne – hurtigt videre og i arbejde. I snit får de deres medlemmer i arbejde på kun tre måneder.
Derudover er Akademikernes A-kasse særligt gode til at hjælpe iværksættere i gang og videre med deres projekter. AKA Startup, der er A-kassens iværksætterprogram, er skræddersyet til at hjælpe unge iværksættere med idéer, lancering og etablering.
Du kan selvfølgelig blive gratis studiemedlem af A-kassen.
Jeg har skrevet en guide til Akademikernes Ambitiøse A-kasse, hvor du kan blive klogere på alle fordelene ved at vælge A-kassen.
Du kan som studerende blive gratis medlem af A-kassen. Uanset om du er studerende eller ej, kan du melde dig ind i A-kassen her.
Dine dagpenge: Det skal du vide om dagpenge fra din A-kasse
Du får dagpenge, når du er medlem af en A-kasse. Hvis du skal have dagpenge med det samme, du er færdiguddannet, skal du have været medlem af en A-kasse i mindst et år forinden. Derfor er det meget vigtigt, at du finder en god A-kasse at melde dig ind i, mens du studerer. I guiden her har jeg samlet alle de bedste A-kasser, så du kan sammenligne dem på pris. Derudover har de fleste A-kasser gratis medlemskab for studerende. Det er en rigtig god idé, at du benytter dig af det.
Du får de samme i dagpenge, uanset hvilken A-kasse du vælger. Det er altså ikke det, du kan eller skal vælge en A-kasse til eller fra på grund af.
Som nyuddannet får du dagpenge ud fra dimittendsatsen. Som du næsten kan regne ud, er det den sats, der gælder for alle nyuddannede. Altså dimittender. Det er dog forskelligt, hvis du har forsørgerpligt. Altså hvis du har et eller flere børn.
Hvor meget du får udbetalt, det afhænger heller ikke af din A-kasse. Det afhænger af din trækprocent og andre skatteforhold.
Du kan bruge en formel til at regne det ud i grove træk. Gang din dagpengesats med 0,6. Med en normal trækprocent og et almindeligt personfradrag passer det cirka.
Jeg har skrevet en uddybende guide om dagpenge, og den finder du lige her.
Husk at melde dig ind i A-kassen i god tid
Og det er faktisk rigtig vigtigt, at du melder dig ind i en A-kasse, mens du studerer. Hvis du er medlem af en A-kasse i minimum et år inden, du står som nyuddannet, kan du få dagpenge med det samme. Det vil sige, at du ikke skal vente en måned og dermed gå glip af mange penge. Det er omkring 15.000 før skat, du får som nyuddannet.
Hvis du ikke er medlem et år forinden, skal du melde dig ind i en A-kasse senest 14 dage efter, du er færdig med din uddannelse. Så kan du få dagpenge en måned efter, du er færdig med din uddannelse. Du vil i begge tilfælde få dagpenge efter dimittendsatsen.
Men du skal altså igennem en karensmåned, hvis du ikke har været medlem et år forinden. Så: Meld dig ind i god tid! Det har relativ stor økonomisk betydning for dig som nyuddannet.
Hvad koster det være medlem af en A-kasse?
Som studerende kan du i langt de fleste A-kasser melde dig ind helt gratis. Her kan du så være medlem ganske gratis i resten af din tid som studerende, og det er jo en kæmpe fordel, hvis du i forvejen er på et lidt stram SU-budget. Derudover er det en stor fordel, at du har været medlem af en A-kasse i lang tid, inden du bliver færdiguddannet.
Hvis du har været medlem af en A-kasse i mindst et år, inden du dimitterer, så får du dagpenge med det samme. Ellers er du nødt til at vente i det, der kaldes en karensperiode.
Men nok om det. Det kan du læse mere om under afsnittet om dagpenge.
A-kasser svinger ikke så meget i pris. De koster alle cirka 450-500 kroner om måneden. Det er altså ikke det vigtigste parameter, du skal vælge ud fra. Det er vigtigere, at du vælger en A-kasse, der passer til din faggruppe og faglige profil. Altså en A-kasse, der kan hjælpe dig med at komme i arbejde, fordi de er vant til at hjælp folk som dig.
Kan du dog finde en A-kasse, der ligger i den lave ende prismæssigt samt matcher din profil, så kan du roligt melde dig ind.
Når du betaler dit månedlige kontingent (du betaler det nok samlet hver tredje måned), så udgør din betaling nogle forskellige udgifter.
- Du betaler et såkaldt statsbidrag på 352 kroner, hvis du er fuldtidsforsikret. Er du deltidsforsikret, betaler du 235 kroner om måneden.
- Du betaler også et ATP-bidrag på 7 kroner, hvis du er forsikret på fuld tid og 5 kroner som deltidsforsikret.
Derudover betaler du et administrationsgebyr til din A-kasse. Det er dette gebyr, der svinger i pris og egentlig i bund og grund afgør, hvad det koster dig at være medlem. Det er altså det eneste økonomiske parameter, du kan vurdere og adskille A-kasserne ved.
Er det gratis at melde sig ind i en A-kasse som studerende?
Ja, det er det i rigtig mange A-kasser. Som studerende kan du melde dig ind i en A-kasse og være medlem GRATIS i op til fem år, mens du studerer. Og det er en rigtig god idé, at du gør det. Og at du gør det i god tid. For så kan du nemlig få dagpenge, så snart du er færdiguddannet, hvis du har været medlem af din A-kasse i et år forinden.
For at kunne være gratis medlem af en A-kasse, er der en række krav, du skal opfylde. Først og fremmest skal du uddannelse vare mindst 18 måneder.
Du skal som udgangspunkt være under 30 år, før du kan få gratis medlemskab af en A-kasse. Men der er visse undtagelser, der gør, at du kan blive gratis studiemedlem af en A-kasse, selvom du er fyldt 30.
Derudover må du ikke tjene mere, end hvad det maksimale dagpengebeløb er. Det er inklusiv SU, så du skal altså tjene ret meget, før det er aktuelt. Og tjener du så meget, er det nok heller ikke et gratis medlemskab af en A-kasse, der er din største bekymring. Men det er stadig godt at have for øje.
Du kan ikke få gratis medlemskab af en A-kasse, hvis du går på en ungdomsuddannelse. Der gælder altid specifikke regler for den enkelte A-kasse, men som udgangspunkt tilbyder de fleste A-kasser, at man som studerende kan blive gratis medlem.
Du kan også melde dig gratis ind i mange fagforeninger, når du studerer. Du kan læse mere om fagforeninger for studerende her.
Skal jeg vælge en tværfaglig eller en A-kasse til en specifik fagruppe?
Igen, så handler det om dig og dine behov. En tværfaglig A-kasse er en A-kasse, der optager alle medlemmer uanset deres profil og baggrund. Den faglige A-kasse optager derimod kun fagspecifikke medlemmer, der har en særlig uddannelse eller jobbeskrivelse.
Generelt set er de tværfaglige A-kasser de billigste, men det betyder ikke, at de er det bedste valg for dig.
Du får det samme i dagpenge, uanset hvilken type A-kasse du vælger. Så det har ingen betydning. Men det kan være en fordel for dig at vælge en A-kasse, der er særligt god til at hjælpe folk med samme profil som din. I så fald skal du vælge en faglig A-kasse. Også selvom den er lidt dyrere.
Det er også marginalt, hvor meget mere en faglig A-kasse koster. Hvis du ender med at komme hurtigere i job er det 20, 50 eller 100 kr./md. godt givet ud.
Hvis du bare vil have det billigste, så kan du sagtens vælge en tværfaglig A-kasse. Rådgivningen vil givetvis være mere bred og generel end i den faglige A-kasse, men det kan også være godt.
Det handler mest af alt om, hvor fast du er i din uddannelse og den branche, du gerne vil arbejde i. En faglig A-kasse vil have meget specifik viden om en branche, et område og de mennesker, der arbejder deri. Er du selv meget låst og fast besluttet på, at din fremtid ligger inden for et særligt område, er det en faglig A-kasse, du skal vælge.
Men vil du gerne udvide din horisont og skifte branche eller bare prøve noget nyt, så skal du gå efter en tværfaglig A-kasse. Her vil du møde mange forskellige mennesker, og måske lærer du, at du er god og har lyst til at arbejde med noget helt nyt.
Skift A-kasse: Det er både nemt og gratis
Når du har besluttet dig for, at det er tid til at skifte A-kasse, kan du glæde dig over, at det både er nemt og gratis at skifte. Du skal faktisk ikke gøre så meget andet end at melde dig ind i en ny A-kasse, og så klarer de resten for dig.
Du får altid din anciennitet med dig, når du skifter A-kasse. Det vil sige, at du ikke skal spekulere i at skifte et år før, du eventuelt står uden arbejde. Du beholder også retten til dagpenge, og det er jo hovedformålet med at være med i A-kassen.
Du skal heller ikke bekymre dig om, at du kommer til at betale dobbelt kontingent, hvis der er overlap mellem betalingsperioderne på din gamle og nye A-kasse. Du betaler blot din gamle A-kasse ud, og når det er tid, betaler du til den nye. Det er virkelig simpelt.
Helt lavpraktisk melder du dig ind i din nye A-kasse online. Når det er gjort, så vil din nye A-kasse kontakte din gamle, og så ordner de alt det praktiske. Herfra skal du ikke gøre noget selv, og din nye A-kasse overtager ansvaret for din arbejdsløshedsforsikring.
Det er virkelig nemt at skifte A-kasse. Du kan roligt skifte, hvis du finder en A-kasse, der passer bedre til dig og din profil.
Hvis du vil læse mere om A-kasser, kan du bruge denne oversigt med danske A kasser, som du også kan bruge som studerende.
Hvad er forskellen på en A-kasse og en fagforening?
Der opstår tit forvirring om, hvorvidt en A-kasse og fagforening er det samme. Det er det ikke. Men de er nært beslægtede. Nogle A-kasser er integrerede med en fagforening, så du ligesom får begge dele i en samlet pakke. Det er typisk med en såkaldt gul fagforening.
Andre er kun A-kasse og kun fagforening. Dette kaldes en rød fagforening. Det er lidt forskelligt, og der er både fordele og ulemper ved begge dele.
Din A-kasse betaler dig dine dagpenge og hjælper dig med din jobsøgning. Det er en arbejdsløshedsforsikring, som du kan få gavn af, når du er jobsøgende. Din fagforening minder lidt om det, dog uden det med dagpenge. Det har din fagforening intet at gøre med.
Din fagforening hjælper dig i højere grad, når du er i arbejde, samt hjælper dig med at gøre dig selv mere attraktiv for arbejdsmarkedet. Din fagforening tilbyder dig kurser og forskellige udviklingstilbud. Alt sammen for at gøre dig til en stærkere profil.
Derudover kan du få hjælp til at forhandle løn. Her får du gode råd til, hvordan du skal gribe din lønforhandling an og få afklaring om, hvad du egentlig er værd. Altså få at vide, hvad du skal have i løn som nyuddannet. Desuden kan du også gå til din fagforening, hvis du er blevet behandlet eller fyret uretfærdigt. Her kan du få juridisk bistand og rådgivning.
Derudover er der masser af netværksmøder og lignende i en fagforening. Det kan der også sagtens være i en A-kasse.
Der er altså nogle overlap mellem de to, men din A-kasse og fagforening er ikke det samme. Der er også stor forskel på, hvad det koster at være medlem af en fagforening, samt hvilke profiler, de enkelte fagforeninger passer til.