Som nyuddannet og på jagt efter dit første job, har du en kamp foran dig. Hvis du ikke har den rette mængde og type erfaring. Altså relevant erhvervserfaring. Det er nemlig så ofte, at manglen på relevant erhvervserfaring sætter en stopper for din jobsøgning.
Og det er ikke bare det, at du skal have en masse erfaring. Du skal have den rette type – altså den relevante erhvervserfaring – for at det virkelig batter. Og det er selvfølgelig svært, hvis du allerede er færdiguddannet og ikke har brugt din studietid på at tilegne dig en masse erfaring.
Men frygt ej. For det er ikke for sent. Hvis du har brugt din studietid på at tilegne dig en masse relevant erhvervserfaring, har du gjort en god investering. Hvis ikke, så kan du stadig nå det. Uanset om du er færdiguddannet eller studerende, så kan du herunder blive klogere på alt omkring relevant erhvervserfaring.
Indhold
Hvorfor er det så vigtigt med relevant erhvervserfaring?
Er det virkelig så vigtigt? Nu har du jo taget en lang og bred uddannelse, og du har brugt årevis på at læse og forstå komplekst stof. Du er så klar til at indtage det store jobmarked, men du får ikke lov. Det skyldes i mange tilfælde, at du ikke har relevant erhvervserfaring.
For mange arbejdsgivere er det alfa og omega, at du har været ude i den virkelig verden og prøvet dine kræfter af. At du har tilegnet dig nogle faglige kompetencer, som du ikke kan læse dig til. At du har udfordret dig selv og er blevet klogere på, hvad du gerne vil og ikke vil. Og hvad du er god til og ikke god til.
Et arbejde er jo at få løn for at bidrage til en arbejdsplads. Og det kræver bare nogle evner, som man ofte ikke kan læse sig til. Især ikke, hvis man har læst en bred universitetsuddannelse. Så jo mere du allerede har bidraget igennem studiejobs, praktikforløb, frivillige jobs og lignende, jo mere attraktiv vil du fremstå, når du søger job.
Når en virksomhed læser din jobansøgning og dit CV, så sidder arbejdsgiveren og vurderer, om din erhvervserfaring kvalificerer dig til at varetage det job, de udbyder. Hvis du har arbejdet med noget af det, som de ønsker hjælp til, så har du en langt større chance for at blive kaldt til jobsamtale. Fordi du har relevant erhvervserfaring.
Du kan nemlig godt have en masse erfaring. Men er det ikke relevant erhvervserfaring, er det ikke sikkert, at det hjælper. I hvert fald ikke, hvis du konkurrerer mod nogen, der har relevant erhvervserfaring med sig i rygsækken.
Og netop af ovenstående årsag er det ekstremt vigtigt, at du bruger din studietid fornuftigt. Med det mener jeg, at du skal ud fra skolen, væk fra bøgerne og i gang med at arbejde. Få dig en masse relevant erhvervserfaring, mens du studerer. På den måde hjælper du dit fremtidige jeg med at optimere hans eller hendes jobmuligheder. Du investerer med andre ord i din fremtidig jobsøgning ved at tilegne dig relevant erhvervserfaring, mens du studerer.
Du kan også bruge din relevante erhvervserfaring, når du forbereder din elevatortale til jobsamtalen. Eller hvis du skal skrive en motiveret ansøgning til kvote 2. Artiklen her handler dog primært om, hvordan du bruger relevant erhvervserfaring i din jobsøgning.
Hvordan kan jeg bruge min relevante erhvervserfaring i min jobsøgning?
Når du søger job, så er det din relevante erhvervserfaring, der er med til at skabe din profil. Det er altså alt det, du har arbejdet med før, som arbejdsgiveren blandt andet bruger til at vurdere, om du er den rette kandidat eller ej.
Det er selvfølgelig vigtigt, at du skriver en god ansøgning, laver et godt CV og generelt har styr på din jobsøgning. Herunder også har en LinkedIn–profil, der fremstiller dig på en god måde. Det hjælper alt sammen, og det er alt sammen vigtigt. Ingen tvivl om det.
Men når du skriver en god ansøgning eller et godt CV, så skal du bruge din relevante erhvervserfaring. Det er nemlig med den, at du kan vise, hvordan du vil bidrage i dit nye job. Fordi du har gjort det før.
At du har prøvet kræfter med dele eller hele udvalget af krav, der står i jobopslaget, gør, at arbejdsgiver med større ro i maven kan gå videre med dig. Det er med andre ord en bekræftelse af, at du vil kunne gøre det godt i dit kommende job.
Arbejdsgiveren kender dig ikke. Medmindre han eller hun er en del af dit netværk. Men med al sandsynlighed har arbejdsgiveren kun din ansøgning og dit CV at vurdere dig ud fra. Og har du en vis mængde relevant erhvervserfaring med dig, så vil du være mere attraktiv.
Du skal bruge din ansøgning og dit CV til at vise, at du kan bidrage her og nu, fordi du har relevant erhvervserfaring. Det er det allervigtigste, du skal have ud af dine jobsøgningsmaterialer. For at gøre dig nemt for dig, har jeg en guide med en skabelon til at lave en ansøgning, hvor du kan se, hvordan du får din relevante erhvervserfaring til at skinne igennem. Og jeg har også en guide med flere CV-skabeloner i.
Jo bedre du formår at få din vist arbejdsgiver, at du har tilegnet dig relevant erhvervserfaring, desto større chance har du for at komme til jobsamtale. Skal du til jobsamtale, kan du her læse, hvordan du forbereder de spørgsmål, du skal huske at stille.
Sådan får du relevant erhvervserfaring som studerende
Hvis du har læst med indtil nu – det er OK, hvis du bare er hoppet herned, hvis det er mere relevant for dig – har du nok tænkt: “Ja, ja. Men hvordan får jeg så noget relevant erhvervserfaring?”
Jeg har selv været inde på det nogle gange heri, og det er ikke nogen videnskab som sådan. Det handler om, at du skal ud i verden og prøve kræfter med det, du gerne vil arbejde med i fremtiden.
Det mest oplagte sted at starte er at forsøge at lande et relevant studiejob. Med et studiejob får du sådan set alt det, du skal bruge frem mod din jobsøgning på den anden side af studiet. Først og fremmest udvikler du dine faglige og personlige kompetencer, og det er med dem, du byder dig til overfor fremtidige arbejdsgivere. Du bliver altså bedre til alt det, du gerne vil arbejde med. Og så finder du også ud af, om det virkelig er det, du egentlig vil lave.
Derudover så får du noget, der er lige så vigtigt som relevant erhvervserfaring. Du får et større netværk. Dit netværk kan nemlig vise sig at spille en stor rolle i din fremtidige og egentlig også i jagten på praktikpladser og andre studiejobs. Netværket er uundværligt, hvis du vil foran i jobkøen. Men det kan du læse mere om i de to links, jeg har markeret lige ovenfor. En anden måde at flere faglige kompetencer, er hvis du melder dig ind i en fagforening for studerende og tager nogle kurser.
Det er også en god idé, at du kommer i praktik under din uddannelse. Det kan jeg ikke understrege nok. Mange arbejdsgivere ser det at have været i praktik som det absolut minimale, man kan forvente af nyuddannede potentielle ansatte. Selvom du ikke har haft et relevant studiejob, så kan du vinde meget på at have været i praktik og fået relevant erhvervserfaring den vej igennem. Har du hverken været i praktik eller haft et relevant studiejob, så vil mange arbejdsgivere undre sig.
Man vil tænke, om du ikke er nysgerrig nok på det, du skal arbejde med. Om du ikke er ambitiøs nok. Om det ene og det andet. Det er ikke en tvivl, du skal give din kommende arbejdsgiver. Du skal imødekomme den ved at have været proaktiv og fremtidssynet. Og det gør du ved at finde et relevant studiejob og praktikforløb. For det er den bedste og mest oplagte vej til relevant erhvervserfaring, mens du studerer. Hvis du vil have hjælp til at skrive en god praktikansøgning og lande en praktikplads, har jeg skrevet en guide om det.
Hvis du er færdiguddannet og mangler relevant erhvervserfaring
Nu har jeg snakket en del om, at det er vigtigt, at du bruger din studietid på at få dig relevant erhvervserfaring. Det er det også. Men det er ikke alle, der får gjort det, og måske sidder du som færdiguddannet og ærgrer dig over, at du står i netop den situation. Der kan være forskellige årsager til, at du ikke har så meget relevant erhvervserfaring med dig. Det er i og for sig heller ikke så vigtigt.
Det vigtige er, at det ikke er for sent. Du kan stadig få relevant erhvervserfaring, så du får større chance for at bryde igennem og lande dit første job. Jeg har skrevet en guide specifikt til dig, der som nyuddannet mangler erfaring.
Som jobsøgende må du gerne arbejde frivilligt, uden at det har indflydelse på dine dagpenge. Der kan være undtagelser, måske hvis du er på kontanthjælp, men i det store hele, er det ikke noget, der har indflydelse på din dagpengesats, A–kasse eller lignende. Og slet ikke din fagforening.
Med frivilligt arbejde kan du få lov til at arbejde med det, du gerne vil blive bedre til. Det er lidt det samme, som når du er i praktik. Det er bare med al sandsynlighed ikke lige så struktureret, og det har ikke noget med din uddannelse at gøre. Men du kan få relevant erhvervserfaring ud af det, et større netværk og mere på dit CV. Det er en god måde at kickstarte din jobsøgning på, og så er du i gang med noget.
Derudover kan du komme i virksomhedspraktik. Virksomhedspraktik er for mange at skyde genvej til jobbet. Først får du lov til at vise dig frem, mens du får relevant erhvervserfaring. Du udvikler dig, mens du bidrager. Hvis alt går vel, kan du være heldig at blive ansat bagefter. Enten igennem en projektansættelse, i job med løntilskud eller i en fast stilling.
Uanset hvad, så får du mere relevant erhvervserfaring med dig. Du går derfra med flere kompetencer, et større netværk og mere til dit CV. Og det er netop det, det hele handler om.
Lige meget om du er studerende eller færdiguddannet, så har du masser af muligheder for at få mere relevant erhvervserfaring. Så det er bare med at gribe dem.